Dośc ciekawą alternatywą dla placków ziemniaczanych ,są placki śmiesznie nazywane Ciamalaga. Różnią się jedynie dodaniem żółtego sera i czerwonej kapusty. Najlepiej smakują jako lekko pikantne . Nie ma to, jak sie narobic i zmęczyc , ale spożywanie i odpoczywanie to nagroda za wysiłek ;) Przepis pochodzi ze zbioru wczesnych zainteresowań kulinarnych :) Składniki:10 ziemniaków2 jajkacwiartka czerwonej kapustypęczek szczypiorku1 cebulaok. 20 dag żółtego sera6 łyżek mąki1 łyżka maggi Przygotowanie:Kap... czytaj dalej...
Hmmm.. ciekawe. Nie spotkałam się jeszcze z takim połączeniem. A ser się nie rozpływa na patelni? Ostatnio widziałam kotleta schabowego usmażonego w cieście na placki ziemniaczane. ;) Także widać możliwości wykorzystania ciasta na placki ziemniaczane jest wiele. :)
Ser pełni funkcję takiego "łącznika" wszystkich składników i nie ma takiego problemu podczas smażenia. Przyznam Ci się skrycie , że też widziałam podobny przepis na temat wariacji schabowej i się nawet nad nim zastanawiałam ;)
Bardzo ciekawe, placków z dodatkiem czerwonej kapusty jeszcze nie jadłam :)
mogę obiecac , że efekt smakowy tych placuszków jest o niebo lepszy niż przy naszych "znanych" tradycyjnych :)