układamy w koszyku do gotowania na parze. Gdyby kotleciki nie chciały się formować nalezy mięso podsypać odrobiną bułki tartej. Jeśli mamy ochotę możemy dorzucić do maszyny również obrane ziemniaki, ich czas robienia jest taki sam jak kotlecików. Nastawiamy parowar na 25 minut. W między czasie przygotowujemy sos. Cebulę obieramy i kroimy jak najdrobniej, podsmażamy na patelni. Do garnka wkładamy(...)minut na małym ogniu, a następnie miksujemy blenderem i jeszcze raz gotujemy. Zdejmujemy z ognia i delikatnie dodajemy śmietany, aż nabierze ładnego pomarańczowego koloru. Kotleciki wraz z ziemniakami wyjmujemy z parowaru, polewamy delikatnie sosem i zajadamy na ciepło
Kolizje Smakówprzyrządzeniem. Dzisiaj prezentujemy przepis na sałatkę, która zawsze gości u nas: Ilość porcji: Duża miska/ 8 porcji Składniki: 5 jajek 4 ogórki kiszone 3 marchewki 3 małe ziemniaki 2 jabłka 1 pietruszka (korzeń) 1 cebula Puszka groszku konserwowego Kawałek selera 5-6 łyżek majonezu 1 łyżka musztardy Sól, pieprz Do przybrania: duże plastry wędliny, szczypiorek Warzywa: ziemniaki, marchewki, seler
Kolizje Smakówwyrzucano tylko zjadano jako paximadi (sucharki). Chleb zawierał dużo otrąb, biały chleb spożywano jedynie w czasie świąt i uroczystości. Ponadto jedzono ryż, pszenicę ( xinochontros ), hilopites (jajeczny makaron), oraz ziemniaki. Warzywa i owoce Należy wybierać warzywa i owoce sezonowe, świeże i pochodzące z lokalnej uprawy , a zjadać je w jak najmniej przetworzonej formie. Kreteńczycy uprawiali warzywa na własny użytek w przydomowych(...)posiłków (np. na śniadanie z chlebem, oliwą i warzywami). Kurczaka spożywano raz w tygodniu (w weekendy), zazwyczaj gotowano go w pomidorach i oliwie i podawano z warzywami lub pieczonymi ziemniakami z cytryną. Ponadto jedzono średnio 3-4 jajka tygodniowo. Jak widzicie, były to nieduże ilości w porównaniu do przyzwyczajeń diety zachodniej, a produkty jedzono w mało przetworzonej formie. Produkty mleczne
Chilli Czosnek i Oliwaręką: liście mlecza, szpinak, botwinę i liście rzodkiewki. Hortę vrasta możecie podać jako dodatek do dania głównego lub, wzorem Greków, jako główny posiłek w połączeniu z gotowanymi ziemniakami i jajkiem sadzonym. Horta vrasta - zielenina z oliwą i cytryną po grecku wzorowałam się na przepisie z greekvegetarian.blogspot.com porcja dla 3-4 osób czas przygotowania: 20 min. + 1 godz(...)razu przejdź do następnego kroku. Polej zieleninę sokiem z cytryny i dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i jeśli chcesz, posyp po wierzchu serem feta. Hortę możesz również podać z ziemniakami i jajkiem sadzonym. Materiał bonusowy Na koniec materiał bonusowy/zakulisowy. Zdjęcia horty vrasta robiłam w ogrodzie moich Rodziców, gdzie pięknie kwitły drzewa owocowe. Miałam okazję poćwiczyć, jak mój aparat
Chilli Czosnek i Oliwablogi dziewczyn i sprawdźcie, jak one ją zrobiły. Şakşuka może zostać wzbogacona o dodatek cukinii i papryki i ja dziś sięgnęłam po taką wersję. Niektórzy dodają do niej także ziemniaki i marchewkę. Jeżeli lubicie pikantne dania, dodajcie do sosu ostrą papryczkę lub płatki chilli, jednak je nie chciałam pocić się od paprykowego żaru. Şakşuka przypomina mi tzw. lecho , które moja(...)podać po turecku, wstaw do lodówki do schłodzenia na kilka godzin. Podawaj razem z jogurtem naturalnym zmieszanym z ząbkiem czosnku. Możesz też podać saksukę na ciepło, z ryżem lub ziemniakami i ewentualnie kawałkiem mięsa. Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa
Chilli Czosnek i Oliwaresztę hheheh ;-) Przygotowałam też szaszłyki. Takie smażenie na żywym ogniu to wyzwanie, daje dużo radości. A plackami mogłabym obdarować jeszcze z jedną rodzinę ;-) SKŁADNIKI NA PLACKI: - 2 kg ziemniaków - 2 cebule - sól - 3 jaja - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - mąka pszenna w zależności od ziemniaków około 1 szklanki Wszystko miksujemy na gładką masę. Smażymy na rozgrzanym oleju. Smacznego! MIŁEGO DNIA
SMYKWKUCHNIsmaczna Zupa paprykowa z wołowiną : SKŁADNIKI: 60 dag wołowiny bez kości 3 papryki kolorowe (czerwona, zielona, żółta) 1 papryczka chilli 2 cebule 1/2 litra wody, 1 litr rosołu, 4 ziemniaki, 2 marchewki 1 łyżeczka soli, 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu do smaku pieprz cayenne domowa pasta paprykowa - 250 ml 1 łyżka oleju PRZYGOTOWANIE: Wołowinę kroimy w kostkę(...)cebulą podsmażamy na łyżce oleju, doprawiamy solą, wlewamy 1/2 litra wrzącej wody i gotujemy 30 minut. Następnie wlewamy do garnka rosół, dodajemy rozgniecione w moździerzu przyprawy, pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę pokrojoną w plasterki, dodajemy cały słoik pasty paprykowej i gotujemy na małym ogniu jeszcze ok. 15 minut, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, papryczkę chilli i gotujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięudka z kurczaka 1 marchewka 0,5 pietruszki 1,5 pora 3 srednie ziemniaki 4 lyzki smietany 2 lyzki jarzynki 6 ziarenek pieprzu 4 ziarenka ziela angielskiego 3 liscie laurowe Zagotowujemy mieso, w tym samym czasie obieramy i kroimy warzywa w plasterki Do gotujacego miesa wrzucamy pokrojone warzywa ( oprocz ziemniakow), wsypujemy jarzynke, pieprz(...)ziele angielskie i lisc laurowy Gotujemy ok 30 min Potem wyciagamy mieso i dorzucamy ziemniaki pokrojone w kostke Wszystko gotujemy ok 20 min Po 20 min wylaczamy zupe i drobimy mieso do zupy Wszystko razem blendujemy Do zupy zbledowanej dodajemy smietane, mieszamy aby sie polaczyly skladniki Smacznego
Klaudynkowa kuchniapora grillowania... czyli miłych chwil spędzonych na świeżym powietrzu pachnącym pieczonym mięsem doprawionym ziołami... Dziś przepis na sałatkę ziemniaczaną, idealną do pieczonych mięs... Składniki: 1/2 kg jednakowej wielkości kremowych ziemniaków ugotowanych w mundurkach 1 por 3-4 korniszony sól i pieprz sok z cytryny mały kubek kwaśnej śmietany mały słoiczek czarnych oliwek, odsączonych z zalewy łyżka ostrej musztardy posiekana natka(...)pietruszki i koperek Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, wyjąć i ostudzić. Następnie obrać i pokroić w dość grubą kostkę. Pory oczyścić, umyć, osuszyć, pociąć w cienkie półplasterki, zalać osolonym wrzątkiem i odstawić na 5 minut, by zmiękły. Po tym czasie odcedzić i ostudzić. Korniszony pokroić w kosteczkę, oliwki w paski. Wszystkie składniki wymieszać, połączyć ze śmietaną
Czerwień i błękitSkładniki : 3 ogórki kwaszone szklanka soku z kwaszonych ogórków bulion drobiowy: skrzydło z indyka wywar z warzyw: marchewka, pietruszka, cebula, por pokrojone w drobną kostkę 4 ziemniaki lub więcej natka pietruszki, koperek sól, pieprz, majeranek Przygotowuję bulion drobiowy według przepisu . Następnie do bulionu dokładam warzywa, gotuję jeszcze pół godziny i odlewam przez sitko samą zupę. Można też osobno ugotować(...)lodówce. W zupie gotuję przez 15-20 minut ziemniaczki, dodaję sól, pieprz, majeranek. W tym czasie na tarce o grubych oczkach ścieram ogórki (ze skórką). Gdy ziemniaki są już jadalne dodaję do zupy ogórki i sok oraz posiekaną zieleninę. Sama zupy nie zagęszczam ale jeśli ktoś lubi można dodać zasmażkę lub zabielić śmietaną
w kuchni i w ogrodzieKluseczki ziemniaczane można przygotować na różne sposoby. W wersji podstawowej kluski robi się z ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Inny sposób na kluseczki to zastąpienie mąki ziemniaczanej zwykłą mąką pszenną. Składniki : ugotowane ziemniaki mąka łyżka soli Wykonanie
w kuchni i w ogrodzieBarszcz w idealnie czerwonym kolorze. Przygotowany na domowym zakwasie z ziemniakami, botwinką i jajkiem na twardo. Składniki: 0,5 l zakwasu na barszcz (buraki, włoszczyzna) 0,5 l bulionu drobiowego lub cielęcego pęczek młodych buraków z botwiną ziemniaki 5 jaj na twardo Przeczytaj cały przepis na barszcz
w kuchni i w ogrodzieminut w temperaturze 180 stopni. Oczywiście jest to tylko propozycja, a więc jeśli są to nielubiane warzywa zamieniamy je na lubiane. I tak możemy dodać pieczarki, oliwki, usmażone ziemniaki (tylko takie się nie rozpadną), kukurydzę pokrojoną w krążki, cukinię. Mięso też można zmienić, ja używam karkówki bo jest tłusta. Pasuje tu także boczek albo łata wołowa. Mięso z indyka (zwłaszcza(...)pierś) może być w szaszłykach zbyt suche. Z drobiu raczej wybrałabym kurczaka. Szaszłyki podajemy do chleba lub do pieczonych ziemniaków i surówki
prawdziwe jedzenieSkładniki : 3 ogórki kwaszone szklanka soku z kwaszonych ogórków bulion drobiowy: skrzydło z indyka wywar z warzyw: marchewka, pietruszka, cebula, por pokrojone w drobną kostkę 4 ziemniaki lub więcej natka pietruszki, koperek sól, pieprz, majeranek Przygotowuję bulion drobiowy według przepisu . Następnie do bulionu dokładam warzywa, gotuję jeszcze pół godziny i odlewam przez sitko samą zupę. Można też osobno ugotować(...)lodówce. W zupie gotuję przez 15-20 minut ziemniaczki, dodaję sól, pieprz, majeranek. W tym czasie na tarce o grubych oczkach ścieram ogórki (ze skórką). Gdy ziemniaki są już jadalne dodaję do zupy ogórki i sok oraz posiekaną zieleninę. Sama zupy nie zagęszczam ale jeśli ktoś lubi można dodać zasmażkę lub zabielić śmietaną
prawdziwe jedzenieSkładniki : zakwas na żur (płatki owsiane i przyprawy) wywar z warzyw (marchew, pietruszka, seler, cebula, por) ziemniaki natka pietruszki, koperek lub rzeżucha Do żurku wykorzystuję domowy zakwas z płatków owsianych. Płatki zalane ciepła wodą zostawia się do zakwaszenia na 3-4 dni. Więcej na temat zakwasu było w poprzednim poście . Płatki z zakwasu można odsączyć lub zmiksować by zupa była(...)ponieważ ma być to zupa postna nie dodajemy bulionu z mięsa. Wywar gotuję niecałą godzinę z ulubionych warzyw (nie muszą być wszystkie wymienione). Warzywa wyławiam a wkładam ugotowane ziemniaki. Gotujemy wszystko razem przez chwilę, podajemy posypane zieleniną
prawdziwe jedzenie