SOSEM BBQ (składniki na 4 quesadille) Składniki: - 500 gram piersi z kurczaka - sos bbq z tego przepisu - 2 kulki sera mozarella - 8 placków tortilli - oliwa z oliwek Marynata do kurczaka: - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 łyżka sosu sojowego - sól, pieprz - ząbek czosnku - papryka słodka, papryka ostra Zaczynamy od zamarynowania mięsa. Z podanych składników zrobić marynatę, kurczaka pokroić(...)paseczki, wymieszać w marynacie i odstawić na co najmniej 1 godzinę, a najlepiej na całą noc. Zamarynowanego kurczaka usmażyć na patelni grillowej. Tortille wysmarować sosem bbq, ułożyć kurczaka i posypać startym serem mozzarella. Przykryć drugą tortillą. Patelnię nasmarować oliwą z oliwek (za pomocą ręcznika papierowego). Ułożyć quesadille i smażyć około 1-2 min z każdej strony. Pokroić na 6 kawałków
Zgrabne Gotowaniełyżeczka czosnku z torebki 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka estragonu sól Wykonanie: Ziemniaki myjemy, osuszamy i nacinamy na 5 mm plasterki, tak aby nie przeciąć całkiem ziemniaka. Składniki na marynatę mieszamy razem w miseczce. W pierwszej kolejności solimy ziemniaki, a następnie łyżeczką umieszczamy marynatę między plasterkami. Wierzch ziemniaków oszczędnie smarujemy pozostałością marynaty. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez
Blondynka Gotujespróbujcie i sami oceńcie. Dodałam do nich to wszystko co uwielbiam. U mnie w domu zniknęły w kilka minut :) Ziemniaczki te podałam z Grillowaną Piersią z Kurczaka w Zarąbistej Marynacie. Przepis własny. Składniki: 5 niedużych ziemniaków młodych czosnek niedźwiedzi Skworcu sól prowansalska Kamis 3 ząbki czosnku, zgniecione w łupinie 3 małe ćwiartki cytryny kilka gałązek świeżego tymianku 2 większe gałązki(...)grube plastry, około 1/2 cm. Do małej miseczki wlewamy kilka łyżek oleju rzepakowego, wsypujemy czosnek niedźwiedzi i świeżo zmieloną sól prowansalską i mieszamy. Plastry ziemniaków obtaczamy w powstałej marynacie i układamy je na blaszce w taki sposób, aby każdy plaster opierał się na poprzednim plastrze. Między rzędami układamy ząbki czosnku w łupinie i ćwiartki cytryny. Na wierzchu układamy gałązki świeżego
Blondynka Gotujeczasami go oszukuję w kuchni :) Mi po prostu bardzo zależy aby zjadał zdrowe i wartościowe produkty w tym naszym pokręconym świecie :) A teraz do rzeczy Blondynko. Zacznę od marynaty, którą sama sobie wymyśliłam. Składniki na 4 tortille: 1 duża pierś z kurczaka 1 duża gałązka świeżego rozmarynu olej rzepakowy Biooil przyprawa do grilla pikantna Kamis sól czosnkowa z ziołami Kamis(...)wrzucamy do miski, do której wlewamy olej rzepakowy, wsypujemy sól czosnkową i przyprawę do grilla i mieszamy wszystko razem. Osuszona pierś kroimy na cienkie paseczki, które wrzucamy do naszej marynaty, musimy wymieszać mięso w taki sposób, aby każdy kawałek był pokryty marynatą. Miskę z mięsem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki do czasu aż nam się zechce działać dalej
Blondynka Gotujemaja celebrowaliśmy Ogólnopolski Dzień Grilla, ot, taka nowa świecka tradycja;))Macie sprawdzone propozycje na grillowane potrawy, ciekawe marynaty do mięs czy grillowanych warzyw? Urządźmy sobie mały kiermasz pomysłów, bo przecież jakby nie było ciągle jesteśmy na początku tego sezonowego, grillowego szaleństwa!To ja zaczynam;) Grillowana karkówka w marynacie z ketchapu i ryżowego octu Składniki(...)ząbki czosnku · 1 opakowanie ziół prowansalskich Mięso umyć, osuszyć, poporcjować na plastry. Czosnek przecisnąć przez praskę, wszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą, zamarynować mięso i wstawić do lodówki na min. 1 godzinę(najlepiej zamarynować dzień przed grillowaniem). Piec na rozgrzanym ruszcie grillowym do miękkości, obracając
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaskładniki:6-7 plastrów karkówki1 łyżeczka miodu4 łyżki soku z cytryny6 łyżek oleju rzepakowego2 łyżki sosu sojowego2 ząbki czosnku1 łyżka przyprawy do karkówki z grilla1 łyżeczka musztardy delikatesowejPrzygotować marynatę. Dokładnie wymieszać olej, sok z cytryny, musztardę, sos sojowy, przyprawę do karkówki, miód oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Do marynaty włożyć plastry karkówki i dokładnie wymieszać aby marynata pokryła mięso. Odstawić
Monia miesza i gotujesosu sojowego1 łyżka przyprawy do kurczaka z grilla Kamis2 łyżki musztardy Dokładnie wymieszać olej, sok z cytryny, zmiażdżone ząbki czosnku, sos sojowy, musztardę i przyprawę do kurczaka. Do marynaty włożyć skrzydełka i dokładnie wymieszać aby marynata dokładnie je pokryła, odstawić na minimum 1 godzinkę (ja odstawiam na noc do lodówki). Skrzydełka ułożyć na grillu i grillować ok 1 godzinki(...)średnim ogniu, często przekręcać i smarować pozostałą marynatą. Ugrillowane skrzydełka podawać z sałatką z grillowanych warzyw.sałatka:2 garście szpinaku świeżego1 papryka czerwona 2 małe cukinie (może być żółta i zielona)2 cebule10 pieczarekprzyprawa grill ziołowy Kamisolej do skropieniaPrzygotować warzywa. Paprykę przekroić na pół, oczyścić z nasion. Cukinię pokroić wzdłuż w plastry (aby było wygodnie grillować). Cebulę obrać
Monia miesza i gotujezielona cukinia1 mała żółta cukinia1 papryka czerwona2 cebule1 łyżeczka przyprawy do ryb5 łyżek oleju3 łyżki soku z cytrynyprzyprawa grill ziołowy Kamis do warzywolej do skropienia warzyw Przygotować marynatę. Wymieszać 5 łyżek oleju, 3 łyżki soku z cytryny i 1 łyżeczkę przyprawy do ryb. Filety morszczuka pokroić na małe kawałki i wrzucić do marynaty, dokładnie wymieszać aby marynata pokryła
Monia miesza i gotujewypieczone i mają ładny karmelizowany wierzch. To prawdziwa uczta, która nie wymaga ani widelca, ani noża. Żeberka przed przyrządzeniem marynuję w miarę na ostro ale też bardzo aromatycznie.Zamiast płynnej marynaty zdecysowałam się na rub. Jak się domyślacie rub to sucha marynata, która w przypadku żeberek bardzo dobrze się sprawdza. Rub można zmiksować samemu. Dzisiaj użyłam suszonej chili ancho, która jest
codojedzeniaolej do smażenia *** Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w dużą kostkę *** *** W miseczce umieszczamy jogurt z jajkami, mąką i przyprawami *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Kurczaka wkładamy do marynaty jogurtowej i delikatnie mieszamy, aby każdy kawałek mięsa pokrył się ciastem. Całość wkładamy na minimum 1 godzinę do lodówki (można nawet na całą dobę zostawić w lodówce) *** *** Na 30 minut(...)przed smażeniem mięso wyjmujemy z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej. Następnie kawałki mięsa wyjmujemy widelcem kolejno z marynaty i obtaczamy w mące *** *** Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso z dwóch stron na rumiano *** *** Po wyjęciu z patelni, kąski układamy na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu *** *** Podajemy na ciepło na przykład z frytkami, surówką i ulubionym
Blog z ApetytemKarkówka w marynacie miodowo-ketchupowej – to pomysł na pyszną, kruchą, wręcz rozpływającą się w ustach karkówkę na grilla (wystarczy ją wtedy zawinąć w folię aluminiową lub piec na aluminiowych tackach). Kiedy jednak pogoda nie dopisuje można The post Karkówka w marynacie miodowo-ketchupowej appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeSkładniki: 1 filet z kurczaka 1 cebula 100 g cukinii (1 mała) 1 papryka kawałek bakłażana marynata: 2 łyżki jogurtu kawałek papryczki chili garść świeżych ziół (u mnie oregano, szałwia, … Czytaj dalej Szaszłyki z kurczakiem w marynacie jogurtowej
czarrna od kuchniPieczemy je ok. 30-40 minut w temperaturze 180 st. C, aż będą chrupiące. Marchewki obieramy, kroimy wzdłuż na pół i układamy na blaszce do pieczenia. Smarujemy je przygotowaną marynatą miodową. Marynata miodowa: w misce mieszamy 2 łyżki miodu z 4 łyżkami oliwy, 1 łyżką soku z cytryny, szczyptą soli i pieprzu. Steki smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym. Przed smażeniem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!było wyjąć i usmażyć. Pozostałe mięso w porcjach dwuosobowych. Sama zaczęłam tak robić dla nas, bo nie zawsze mam czas, żeby stać dłużej i coś gotować. Często też do marynat wrzucam to, co ma pod ręką. Kupiłam mojo na Kanarach - dodaję mojo. Kupiłam na bazarze czerwoną czubricę - dodaję czubricę. Marynowane żeberka około 1 kg żeberek kilka ząbków czosnku(...)miodu sól pieprz ketchup ze 3-5 łyżek lub przecier pomidorowy sos Worcester lub sos BBQ majeranek cząber lubczyk Do worka na suwak z Ikea wrzucam wszystkie składniki marynaty, mieszam, dodaję pokrojonę w kawałki żeberka, miącham wszystkim chwilę i układam na płasko w zamrażarce. Hamburgery pół kilograma mielonego antrykotu lub innej części łyżeczka ostrej musztardy łyżeczka majonezu - opcjonalnie sól
Cytryna&Co.ocet, zagotować. Włożyć figi i zagotować. Ułożyć figi w wyparzonych słoikach (u mnie 0,5 l). Do każdego wsypać trochę pieprzu i włożyć kawałek gałązki rozmarynu. Uzupełnić słoiki marynatą. Zakręcić. Pasteryzować 10 minut. Słoki studzić odwrócone do góry dnem. Figi marynowane podawać z serami i wędlinami. Marynata z fig będzie idealna do sałatek, czy do marynowania mięsa
królestwo garów