marynata - 6549 przepisów (strona:117/437)

Roladki z cukinii [na dwa sposoby] 218

mnie żółta i zielona) 200g suszonych pomidorów 200g wędzonego łososia opakowanie naturalnego kremowego serka kanapkowego ½ opakowania sera feta (a’la feta) oliwa z oliwek ulubione zioła (do marynaty) sól,pieprz Przygotowanie (30 min): Przygotowanie roladek jest banalnie proste. Największą trudność sprawia pokrojenie cukinii w cieniutkie plasterki. Można to zrobić za pomocą obieraczki do warzyw lub specjalnego nożyka na tarce(...)Ważne, aby plasterki były cieniutkie, bo inaczej będzie je ciężko zwinąć i potrawa straci na smaku. Po przygotowaniu plasterków cukinii marynujemy je w oliwie z oliwek z ziołami. Moja marynata wyglądała TAK . Cukinię pozostawiamy w marynacie przez co najmniej 30 minut. Po tym czasie grillujemy ją lub smażymy z obu stron na patelni teflonowej. Przed zawijaniem roladek należy odczekać

PastelFood
Szynka wieprzowa pieczona 201

Potwierdzam w ten sposób powiedzenie, że wiem, co jem. Prezentuję dzisiaj szyneczkę pieczoną ,soczystą  i pyszną w smaku. SKŁADNIKI: ok 1kg. szynki wieprzowej olej do obsmażenia szynki na marynatę: pół szklanki oliwy z oliwek sól, pieprz , papryka słodka,  tymianek majeranek, czosnek ok 4 ząbki, liść laurowy , ziele angielskie WYKONANIE: Szynkę myjemy , osuszamy. składniki marynaty mieszamy ze sobą(...)obtaczamy nimi bardzo dokładnie szynkę. Można miejscami nakłuć nożem lub widelcem, w tedy marynata dokładnie wejdzie do środka mięsa. Szynkę zostawić w marancie przynajmniej na kilka godzin. Przed pieczeniem rozgrzać na patelni olej . Na bardzo gorący położyć szynkę i opiec z obu stron. taki sposób sprawi ,że będzie bardziej soczysta. Szynkę wkładamy do naczynia żaroodpornego i prze godzinę pieczemy

W kuchennym oknie Ewy
Losos teriyaki z pistacjami czyli Srodowe Rybki odc.53 189

ościmarynata:po łyżce oliwy, miodu, soku z cytryny lub limonkisól, pieprz, po szczypciełyżeczka przyprawy do łososia terijakigarść pistacji do posypaniaŁososia kroimy na kawałki. Każdy kawałek, z obu stron, smarujemy marynatą powstałą z wymieszania powyższych składników. Odkładamy do lodówki na godzinę.Rozgrzewamy patelnię i na średnim ogniu, na niewielkiej ilości tłuszczu, smażymy z obu stron po 4 minuty. Uważamy by marynata

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ryż po chińsku z łososiem 405

paluszkami rybnymi , czy też z kurczakiem- to co lubimy najbardziej lub to co mamy w lodówce. Obiad jest przepyszny, polecam i zachęcam do skorzystania z przepisu. Zaczynamy: Składniki na marynatę:3 łyżki sosu sojowego2 łyżki octu winnego3 łyżki ciemnego cukru4 łyżki koncentratu pomidorowego Składniki:około 1 kg łososia  1 i 1/3 szklanki ryżu3 marchewki1 mała puszka groszku(...)łyżki sosu sojowegoWykonanie:Składniki do marynaty podgrzewamy w garnku, do rozpuszczenia. Studzimy.Łososia myjemy i porcjujemy na małe kawałki.Wkładamy do miski. Zalewamy marynatą. Odstawiamy na minimum godzinę.Obieramy marchew i kroimy w słupki.Gotujemy ryż ( w osolonej wodzie )z marchewką.Na patelni rozgrzewamy oliwę, w miseczce bełtamy jajko. Jajko wylewamy na patenie - smażymy na średnim gazie omlet. Odkładamy

Smaki Edyty
Pieczona szynka 166

szklanki oleju rzepakowego- 1 łyżeczka delikatu czerwonego- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego- 1 płaska łyżeczka soli- szczypta gałki muszkatołowej- 3 łyżki octu balsamicznego- sok wyciśnięty z 2 cytrynPrzygotowanie:Wszystkie składniki marynaty dobrze mieszamy. Szynkę obtaczamy w marynacie i pozostawiamy na 24 godziny. Szynkę przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 160 C przez około 2 - 2,5 godziny

Zainspirowana w kuchni
Schab pieczony z warzywami 161

sojowego* 3 łyżki miodu* 1,5 łyżki majeranku lub oregano* 1 łyżka octu winnego* 3 ząbki czosnkuSposób wykonaniaW miseczce wymieszać wszystkie składniki i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Powstałą marynatą obtoczyć przygotowane mięso, umieszczone w odpowiednim naczyniu, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na min. 2 godziny.Następnie mięso wyjąć z marynaty, osuszyć papierowym ręcznikiem, posmarować olejem i obsypać

Mix smaku
Pieczony schab 170

łyżeczki pieprzu świeżo mielonegododatkowo* 1 mała cebulka* 4-5 ząbków czosnku* 1 łyżeczka cząbruSposób wykonaniaSchab umyć, osuszyć i górę lekko naciąć w skośną kratkę.     Składniki marynaty wymieszać i natrzeć nią mięso, włożyć do naczynia i pozostawić mięso w marynacie na 12-18 godzin.Następnie przygotować rękaw do pieczenia, związać w supeł jeden koniec, umieścić

Mix smaku
Roladki drobiowe z bananami 305

cytryny- ciemny sos sojowy- olej sezamowy- papryka wędzona- świeżo mielony pieprz- chilli w płatkach- świeże liście szpinaku  Piersi drobiowe nacięłam, rozbiłam tłuczkiem na dosyć cienkie płaty. Przygotowałam marynatę z: ciemnego sosu sojowego, oleju sezamowego, soku z cytryny, papryki wędzonej, płatków chilli, suszonego czosnku i świeżo zmielonego pieprzu. Mięso dokładnie pokryłam marynatą i wstawiłam do lodówki na godzinę (można(...)przygotować wieczorem i zostawić w marynacie na noc). Umyte banany obrałam, odcięłam końcówki i dokładnie skropiłam sokiem z cytryny (nie będą ciemniały). Liście szpinaku umyłam i odcięłam ogonki. Osączyłam na sicie. Porcje mięsa rozłożyłam na desce i  obłożyłam liśćmi szpinaku. Banany położyłam na brzegu każdej porcji i zrolowałam. Gotowe roladki ułożyłam na papierze do pieczenia, zawinęłam i pozszywałam, używając zwykłego

mojewypiekiinietylko
Schabowy marynowany 207

można je przyrządzić kilka dni wcześniej, trzymać w lodówce i w razie potrzeby usmażyć. 1,20 kg schabu  sól i pieprz olej do smażenia  Marynata:3 jajka 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka płaska musztardy  Develey2 łyżki majonezu wiejskiego Develeylubczyk suszonyvegeta5 łyżek olejuSchab pokroić na ok.1,5-2 cm plastry(...)lekko pobić tłuczkiem[nie za cienko].Posypać solą i pieprzem.Wszystkie składniki marynaty dobrze wymieszać Kotlety obtoczyć marynatą i przykryć i wstawić do lodówki na 2-5 dni.Smażyć kotlety na rozgrzanym oleju

Moje domowe kucharzenie
Schabowy z pieczarkami i serem 164

Moje córki , ja zresztą też , lubimy takie oto schabowe z pieczarkami i serem żółtym..u mnie były to akurat schabowe z marynaty, ale można także zrobić je w tradycyjny sposób..i usmażone posmarować majonezem ,wyłożyć pieczarki, przykryć serem i lekko zapiec.1,20 kg schabu sól i pieprzolej do smażeniaMarynata:3 jajka 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej(...)wiejskiego Develeylubczyk suszonyvegeta5 łyżek olejuDodatkowo:pieczarkicebula ser żółtymajonez DeveleySchab pokroić na ok.1,5-2 cm plastry i lekko pobić tłuczkiem[nie za cienko].Posypać solą i pieprzem.Wszystkie składniki marynaty dobrze wymieszać Kotlety obtoczyć marynatą i przykryć i wstawić do lodówki na 2-5 dni.Smażyć kotlety na rozgrzanym oleju.Pieczarki oczyścić, pokroić i wraz z cebulką poddusić na oleju, doprawić

Moje domowe kucharzenie
Postne śledzie ze śmietaną 325

inny dzień roku,przynajmniej u nas.Bez tych śledzi nie wyobrażam sobie świąt i to nie tylko Bożonarodzeniowych,Wielkanocnych również.Bazą do przygotowania śledzi w śmietanie są śledzie z łagodnej marynaty octowej (po przepis zapraszam tutaj).Są naprawdę genialne w smaku.Składniki:śledzie z łagodnej marynaty octowejkubeczek gęstej kwaśnej śmietany lub jogurtu  greckiegozielenina do przybraniaziemniaki w mundurkach Wykonanie:przygotować śledzie(...)łagodnej marynacie octowej (z przepisu zamieszczonego tutaj).Śledzie najlepiej przygotować kilka dni wcześniej,by się przemacerowały,są wtedy jeszcze smaczniejszeugotować ziemniaki w mundurkachśmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami zalewy octowej.Najlepiej dolewać małymi porcjami i kosztować,czy efekt jest zadowalającyśledzie z cebulą wymieszać z sosem śmietanowym lub nakładać porcje ziemniaków,śledzia z cebulą i sos śmietanowy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Śledzie po kaszubsku 223

Naszą kolejną śledziową propozycją, są śledzie po kaszubsku. Najpierw się je marynuje przez kilka godzin w aromatycznej marynacie ziołowej, a później podaje z pachnącym, lekko pomidorowym sosem. Idealna pozycja dla osób uwielbiających sosy (i śledzie) we wszelkiej postaci :)Potrawa wolna od glutenu.Ilość porcji: 2Składniki:250g filetów śledziowych a’la matjasMarynata:70ml octu winnego250ml wody2 ziarnka ziela angielskiego2 ziarenka pieprzu(...)ziela angielskiego mielonegoFilety płuczemy i jeśli są mocno słone umieszczamy na kilka godzin w zimnej wodzie. W przypadku, kiedy filety nie są zbyt słone umieszczamy je od razu w marynacie. Składniki zalewy umieszczamy w garnuszku i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Przestudzamy, a następnie wkładamy śledzie. Całość umieszczamy w lodówce na całą noc.Na patelni rozgrzewamy

Kolizje Smaków
Polędwiczki dzika konfitowane w gęsim tłuszczu 169

puree ze słodkich ziemniaków i pigwy. Efekt znakomity. Przepis na puree znajdziecie w Kremie batatowym - tutaj...   Składniki:2 polędwiczki z dzika ok. 800 g,tłuszcz z gęsi,Marynata:200 ml czerwonego wina wytrawnego,1 łyżka soli,5 ziaren ziela angielskiego,2 goździki,Szczypta cynamonu,Świeżo mielony pieprz,4 ząbki czosnku,4 gałązki macierzanki,Gałązka szałwii.Przygotowanie:Mięso oczyścić(...)wyciąć błony. W moździerzu rozetrzeć sól, ziele angielskie, goździki i czosnek. Dodać cynamon, pieprz i wino, wymieszaną marynatą natrzeć mięso. Odstawić do lodówki na noc.Z mięsa usunąć marynatę, osuszyć ręcznikiem papierowym, włożyć do rondla lub na patelnię razem z macierzanką i szałwią. Zalać gęsim tłuszczem, zagotować, nakryć pokrywką, zmniejszyć ogień i gotować dalej na bardzo małym ogniu przez

SzczyptaSmaQ
Gulasz z dzika 222

lada gratka! W Tesco natknęliśmy się na ... dziczyznę ! Można było kupić mięso z dzika na gulasz ( pokrojone) i udziec jelenia. Na pierwszy ogień poszedł dzik. Przepis nieco kombinowany bo marynata z tej a cała reszta z tej strony. Pachniało w całym domu, dziczyzna to jest TO!składnikimarynata1 szklanka wytrawnego wina czerwonego 1 szklanka wody1 ząbek czosnku roztarty(...)cebule,1/2 butelki czerwonego wina + kieliszek do deglasacji patelni ,3 gałązki rozmarynu,1 pęczek natki pietruszki,3 ząbki czosnku,2 łyżki masła.smalec do obsmażenia mięsaprzygotowaniemarynata:wszystkie składniki marynaty zagotować, ostudzić i zalać pokrojone w dużą kostkę mięso. Przykryć i wstawić do lodówki na około 24 godziny.duszenieWarzywa obrać i pokroić na duże kawałki. Mięso wyjąć z marynaty, osuszyć ręcznikiem papierowym

Stare Gary
Mięso w winie z ziemniakami czyli Baeckeoffe 184

soli , i 1 łyżeczka pieprzu. Dobrze wymieszać, przykryć lub przełożyć do foliowej torby i zamknąć. Przechowywać w lodówce przez od 12 do 24 godzin. Kilka razy przemieszać mięso z marynatą, lub, jeżeli jest zamknięte w torbie, odwrócić  torbę. Gdy wszystko jest gotowe do gotowania rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Posmarować oliwą naczynie do zapiekania.Ziemniaki obrać, pokroić(...)przyprawić  dobrze solą i pieprzem. Nie myć już ziemniaków po pokrojeniu. Skrobia ziemniaczana zagęści bulion. Połowę ziemniaków ułożyć na dnie naczynia. Odcedzić mięso i pozostałe składniki z marynaty. Płyn zachować. Rozłożyć mięso i warzywa na wierzchu ziemniaków, przykryć pozostałymi ziemniakami. Ostrożnie wlać pozostawioną marynatę na ziemniaki. Jeśli płyn nie przykrywa ziemniaków, dodać więcej wina lub wody , tak aby ziemniaki

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania