odświętny obiad np. w niedzielę. SKŁADNIKI: 1 kg. ładnej szynki wieprzowej może być schab pasta z suszonych pomidorów 20 dag. sera typu chedder plastry wędliny ogórek kiszony Na marynatę: Zioła typu: majeranek rozmaryn, 2 łyżki sosu sojowego , 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka słodkiej papryki WYKONANIE: Mięso pokroić na plastry, rozbić. Z podanych składników(...)zrobić marynatę. Mięso obtoczyć w marynacie i odstawić na dwie trzy godziny. Każdy płat mięsa smarować pastą z suszonych pomidorów,położyć wędlinę, ogórek pokrojony w paski oraz ser również pasek . Zwinąć i spiąć wykałaczką. Roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec 1, 5 godziny w temperaturze ok 200 stopni
W kuchennym oknie EwySkładniki: 2 kg zielone pomidory, 5 sztuk cebula, 4 większe marchew, marynata korzenna, 8 szklanek woda, 3/4 szklanki ocet 10 %, 1/2 szklanki cukier, 1 czubata łyżka goździki, 1 łyżeczka cynamon, 4 sztuki liście laurowe, 6 sztuk ziele angielskie całe pomidory zielone dobrze umyć pokroić je w plastry od strony szypułek - nie będzie się rozlatywał miąższ cebule obrana pokroić w plasterki(...)obraną zetrzeć na tarce w plasterki wsypać 1 łyżkę soli, lekko wymieszać i zostawić na kilka godzin, potem wszystko wylać na sito, aby płyn odciekł z podanych składników zagotować marynatę pomidory ciasno upychać w wyparzonych słoikach i zalać je gorącą marynatą dobrze zakręcić słoiki i pasteryzować je w gotującej wodzie postawione na zakrętkach z 15 minut zostawić w garnku
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 1,5 kg papryka żółta, 1 łyżka sól MARYNATA: 1 szklanka ocet 10 %, 8 szklanek woda, 1 łyżka cukier, 10 sztuk ziele angielskie, 5 sztuk liście laurowe, 2 łyżki pieprz czarny ziarnaz papryki usunąć ze środka miąższ i pestki, opłukać pokroić na 4 części i w misce posypać solą, odstawić na całą noc teraz paprykę z miski dać(...)sito, aby woda puszczona odciekła dobrze do wyparzonych słoików wkładać części papryki i do każdego słoika wlać po łyżeczce oleju rzepakowego zagotować marynatę i gorącą wlać do słoików, podokładać także składniki z marynaty do słoików po 30 minutach gdy się odpowietrzą bąbelki to zamknąć dobrze słoiki pasteryzować w gotującej wodzie z 10 minut postawione na denkach w garnku ostudzone słoiki
W Mojej Kuchni Lubięteraz paprykę z miski dać na sito, aby woda puszczona odciekła dobrze do wyparzonych słoików wkładać części papryki i do każdego słoika wlać po łyżce oleju rzepakowego zagotować marynatę i gorącą wlać do słoików, podokładać także składniki z marynaty do słoików po 30 minutach gdy się odpowietrzą bąbelki to zamknąć dobrze słoiki pasteryzować w gotującej wodzie z 10 minut postawione
W Mojej Kuchni Lubiępapryczka chili 2 sztuki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, przyprawa do kurczaka 3 łyżeczki, udka z kurczaka 3 sztuki, cebula 3 sztuki, woda 1/2 szklanki, olej rzepakowy 4 łyżki do marynaty do oleju dodaję tylko 1 łyżkę marynaty z papryczek chilli, będzie ostra umyte udka natrzeć marynatą i na klika godzin schować do lodówki aby smaki się przegryzły na gorącym oleju
W Mojej Kuchni Lubiępapryki żółtej,1/2 papryki czerwonej,1 główka czosnku,łyżeczka kolorowego pieprzu i ziela angielskiego,4 łyżeczki gorczycy,liście laurowe na marynatę:1/2 l wody,100 ml octu 10%,8 łyżek cukry,łyżka soli,Paprykę myjemy, oczyszczamy z nasion, kroimy w paski. Czosnek obieramy. Paprykę i czosnek umieszczamy w słoikach. Do każdego wkładamy po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, gorczycy(...)liściu laurowym. Gotujemy wszystkie składniki na marynatę, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 10 minut. Gorącą marynatą zalewamy słoiki i pasteryzujemy ok 25 minut.RADA: czosnku można użyć więcej niż jedna główka:) Przepis bierze udział w durszlakowej akcji kulinarnej
Anioły w kuchniporcje: 1 kg polędwicy środkowej ( bez ogona i głowy ) Marynata : ½ łyżeczki tymianek, rozmaryn, Kilka ziaren czarnego pieprzu, 4 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 3 ząbki rozgniecionego i posiekanego czosnku ½ szklanki oliwy Dodatkowo: 100 ml czerwonego wina do zdeglasowania patelni. Tymianek, rozmaryn, liść laurowy, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego włożyć do moździerza i rozetrzeć . Czosnek(...)będziemy polędwicę marynować, dodać roztarte w moździerzu zioła i posiekany czosnek. Wszystko razem wymieszać. Oczyszczoną z błon polędwicę posypać świeżo grubo zmielonym pieprzem i włożyć do marynaty. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 24 godziny. Polędwice w tym czasie należy kilka razy odwrócić. Polędwicę wyjąć z marynaty, pokroić na 4 steki
Kulinarny karnet Christopherałyżeczka soku z cytryny 100g ryżu kolorowego 1 łyżka koryntek 1 łyżka pinioli uprażonych 1 banan 1 łyżeczka przyprawy Sumak 1 łyżeczka masła 1 łyżka miodu sól, pieprz Wykonanie. Marynata - wymieszać dokładnie 2 łyżki oliwy ,sok z cytryny ,posiekany czosnek, sól, pieprz i listki tymianku. Mięso rozbić dosyć cienko ,jeżeli schabowe są duże to przeciąć na połowę i włożyć(...)marynaty. Teraz gotujemy ryż. Dałem kolorowy ,bo zawiera część ryżu dzikiego. Samego dzikiego nie chcą u mnie jeść, ale w mieszance, tak. Koryntki, malutkie rodzynki, zalać wrzątkiem. Uprażyć piniole - nasiona pinii. Obrane banany pokroić w grubsze plasterki ,po skosie. Posypać obficie przyprawą sumak i karmelizować na patelni z roztopionym masłem wymieszanym z miodem, na dosyć silnym ogniu. Osączyć rodzynki. Kotlety
Kulinarny karnet Christopherapierś z kurczaka Składniki marynaty: 1 łyżeczka gorczycy 1 łyżeczka tandoori masala 1 cebula 3 ząbki czosnku 0,5 cm świeży imbir 1 mała czuszka 0,5 łyżeczki kminku 0,5 łyżeczki kolendry 1 łyżeczka musztardy 0,5 łyżeczki soli 50 ml oliwy z oliwek 150 ml jogurt naturalny Wykonanie: Pierś z kurczaka pokroić w cienkie paski(...)przesmażyć na części oliwy. Przestudzić, przełożyć do miseczki i dodać wszystkie pozostałe składniki, zmiksować blenderem. 1/3 część przeznaczyć do zamarynowania pokrojonego w paski kurczaka. Paski kurczaka włożyć do marynaty ( pasty) i trzymać w otrzymanej paście przez około 4 godziny. Następnie nabić na dwa patyki do szaszłyków i grillować w piekarniku 20 -25 minut. Oczywiście możemy to zrobić
Kulinarny karnet Christopheraczerwonych skrzelach i jasnej, świetlistej łusce.Składniki:3 świeże śledzie0,5 litra białego wytrawnego wina0,125 litra soku z cytrynliść laurowyliść limonkowyziele szałwiisól, pieprz zielonyŚledzie oczyścić, wypatroszyć, wyfiletować.Przygotować marynatę-wszystkie w/w składniki zagotować i ostudzić.Śledzie zalać marynatą .Marynować przynajmniej 24 h.Wyjąć z zalewy ,pokroić wg potrzeby czy upodobania, ułożyć na talerzu i polać
Kulinarny karnet ChristopheraRomaine lettuce marinated. Składniki. 2 sałaty rzymskie mini sól koperek do posypania Marynata. 1 pomarańcza-sok 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka miodu Wykonanie. Składniki marynaty wymieszać. Można ewentualnie dodać trochę cukru brązowego. Sałaty umyć, obrać z zewnętrznych liści i przekroić na połówki. Blanszować w lekko osolonym wrzątku 2-3 min. Odcedzić ,po przestudzeniu zalać(...)marynatą. Przykryć i odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Posypać koperkiem i podawać jako przekąskę, ale jest też doskonałym dodatkiem do mięs. Szybka przekąska. Składniki: 3 liście bazylii 3 pomidorki koktailowe 3 kulki małe mozzarella kilka kropel octu balsamicznego Całość spiąć wykałaczką i skropić octem balsamicznym
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki (na dwie porcje): 300 gram filetu z indyka marynata: łyżka sosu sojowego, dwie łyżki sosu teryiaki, sok z połowy limonki, dwie łyżki sezamu 100 gram makaronu sojowego, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy aż zmięknie (około 5 minut) pół kalafiora, dzielimy na różyczki marchewka, kroimy w paski o długości około 3 cm papryka, kroimy w paski o długości około(...)łyżek miodu, soku z połowy limonki i pokrojonej papryczki chili dodatkowa łyżka sosu sojowego łyżka oleju sezamowego Filet z indyka w sezamieFilet z indyka umieszczamy w marynacie, wstawiamy do lodówki na minimum 15 minut, po tym czasie grillujemy na patelni grillowej przez 5-6 minut z każdej strony, polewając jednocześnie resztą marynaty. Filet odstawiamy by "odpoczął" na minimum 5 minut
Mango PapajaDelikatne soczyste mięso z indyka w marynacie z miodu i cytryny, wyśmienite i pyszne :) Składniki: 4 golonki z indyka Marynata: 3 łyżki miodu pół cytryny 2 łyżki oleju 6 ząbków czosnku 1 łyżka stołowa majeranku 2 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe pieprz 1 łyżeczka soli 2 łyżki masła Aromatyczne przyprawy od skworcu.com.pl Mięso opłukać, osuszyć. Obrać czosnek(...)praskę do miseczki z miodem. Dodać sok z cytryny, olej, pieprz, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie oraz 1 łyżeczkę soli: dobrze wymieszać. Golonki można ponabijać widelcem i dokładnie natrzeć marynatą. Wstawić na noc do lodówki. Po zamarynowaniu obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju, po czym przełożyć do żaroodpornego naczynia. Piec w tem 180C przez 70-90 minut, można obracać
Apetyczna babeczkadziesiątkę ! Jeśli nigdy nie próbowaliście ananasa na szaszłykach to musicie tego spróbować :) Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej, 1 cukinia, 1/2 puszki ananasa, 300 g pomidorków cherry, 3 cebule, marynata: 1 łyżka Jack Daniels barbecue, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki pieprzu, szczypta soli prowansalskiej, 1/2 łyżeczki kolendry, 5 łyżek oliwy z oliwek. Przygotowanie: Przygotowujemy marynatę: rozcieramy(...)moździerzu gałkę muszkatołową wraz z kolendrą. Dodajemy pieprz, sól oraz oliwę z oliwek. Dodajemy sos Jack Daniels barbecue. Mieszamy wszystkie składniki. Mięso kroimy w dużą kostkę i polewamy ją marynatą, dokładnie mieszając. Odstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki. Cukinię oraz cebulkę kroimy w plasterki. Nadziewamy na szaszłyki : mięso, cebula, cukinia, ananas i pomidor
Aga w kuchniPyszne, pikantne papryczki chilli na zimę. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, a zimą zaskoczą na pewno nie jedną osobą, bo są superowe. Idealnie zamarynowane w łagodnej marynacie, która nieco zmniejsza pikantność papryczek. My wszyscy je bardzo lubimy np. jako dodatek do dań mięsnych lub dodatek do dressingów i sosów. Zapraszam do wypróbowania. Składniki: 1 l wody 1 łyżka soli(...)dużym garnku zagotowujemy wodę i w gotującej się wodzie gotujemy umyte papryczki przez ok. 7 min. Po tym sparzone słoiki napełniamy pionowo papryczkami, a w pozostałej wodzie robimy marynatę. Do wody dodajemy sól, cukier, ocet i gotujemy do rozpuszczenia się soli i cukru, następnie gorącą marynatą napełniamy słoiki z papryczkami, szczelnie zakręcamy i przewracamy do góry dnem. Papryczki można spożywać
Kuchnia Łukasza