marynata - 6549 przepisów (strona:120/437)

Szaszłyki z polędwiczek drobiowych z raitą 156

paprykaMarynata:150 g jogurtu koziego1 łyżeczka suszonego czosnku1/2 łyżeczki kminu rzymskiego1/2 łyżeczki ziaren kolendry1/3 łyżeczki chilli2 łyżeczki papryki słodkiej1 łyżka oliwy z oliwekszczypta cukrusólDodatkowo:7 patyczków do szaszłykówraita ogórkowaPrzygotowanie:Marynata:Polędwiczki umyć i osuszyć. Kmin rzymski i ziarna kolendry utrzeć w moździerzu. Do miseczki wlać jogurt kozi, dodać czosnek, paprykę, kmin rzymski, kolendrę, chilli i cukier. Dolać oliwę z oliwek(...)wymieszać i doprawić solą. Do powstałej marynaty włożyć polędwiczki, wymieszać i odstawić na około 2 godziny.Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić. Polędwiczki wyjąć z marynaty i nadziewać po dwie na każdy patyczek zwijając w harmonijkę. Między polędwiczkami nadziewać paprykę. Szaszłyki grilować przez kilka minut z obu stron, aż mięso nie będzie surowe w środku. Gotowe szaszłyki podawać

Oryginalny smak
Schab domowy pieczony 170

oleju lub smalcu.WYKONANIE Schab myjemy , osuszamy ręcznikiem. Do miski wlewamy oliwę, dodajemy zioła, pieprz, sól,zmielony liść i ziele angielskie. Wkładamy schab do miski i dokładnie obtaczamy w marynacie. Zostawiamy w chłodnym miejscu na 24 godziny. Można od czasu do czasu przewrócić schab i pomieszać.Następnego dnia wyjmujemy mięso z marynaty i chwilę obsmażamy  na gorącym tłuszczu(...)miski, w której mieliśmy marynatę wsypujemy  papryką i część wyciśniętego czosnku. Obtaczamy jeszcze raz mięso i wkładamy do  piekarnika nagrzanego, do 200 stopni. Pieczemy ok. 30 min w takiej temperaturze. Następne 30 min w 180 stopniach. Po tym czasie posypujemy pieczeń resztą czosnku i pieczemy jeszcze 15 min w temperaturze 160 stopni.  Wyjmujemy-  podajemy gorące

W kuchennym oknie Ewy
Curry z kurczakiem, cukinią i bakłażanem 315

czerwonej pasty curry (w zależności od tego jak ostre intensywne danie chcemy uzyskać) łyżka mąki kukurydzianej (opcjonalnie jeśli sos wyjdzie za rzadki) masło lub oliwa z oliwek do smażenia Marynata: sok z 1/2 limonki 3 łyżeczki mieszanka przypraw garam masala Lub własna mieszanka przypraw: 1/3 łyżeczki kurkumy 1/3 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki kolendry w proszku 3 rozgniecione goździki 1/3 łyżeczki(...)imbiru 2 łyżeczki przyprawy curry 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (opcjonalnie, gdyż pasta curry jest również ostra) Przygotowanie: Kurczaka kroimy w dość dużą kostkę. Mieszamy wszystkie przyprawy do marynaty i przyprawiamy kurczaka. Pozostawiamy na 30 minut w lodówce.  Cukinię i bakłażana obieramy ze skóry. Cebulę, chilli, marchewkę, cukinię, bakłażana i papryki kroimy w kosteczkę. Podsmażamy chwilę na maśle cebulkę. Czosnek

Mania Gotowania
Wyśmienite roladki wieprzowe z suszonymi pomidorami 117

odświętny obiad np. w niedzielę. SKŁADNIKI: 1 kg. ładnej szynki wieprzowej może być schab pasta z suszonych pomidorów 20 dag. sera typu chedder  plastry wędliny ogórek kiszony Na marynatę:  Zioła typu:  majeranek rozmaryn,  2 łyżki sosu sojowego ,  2 ząbki czosnku,  1 łyżeczka słodkiej papryki  WYKONANIE: Mięso pokroić na plastry, rozbić. Z podanych składników(...)zrobić marynatę. Mięso obtoczyć w marynacie i odstawić na dwie trzy godziny. Każdy płat mięsa smarować pastą z suszonych pomidorów,położyć wędlinę, ogórek pokrojony w paski oraz ser również pasek . Zwinąć i spiąć wykałaczką. Roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec 1, 5 godziny w temperaturze ok 200 stopni

W kuchennym oknie Ewy
zielone pomidory w korzennej marynacie... 121

Składniki: 2 kg zielone pomidory, 5 sztuk cebula, 4 większe marchew, marynata korzenna, 8 szklanek woda, 3/4 szklanki ocet 10 %, 1/2 szklanki cukier, 1 czubata łyżka goździki, 1 łyżeczka cynamon, 4 sztuki liście laurowe, 6 sztuk ziele angielskie całe pomidory zielone dobrze umyć pokroić je w plastry od strony szypułek - nie będzie się rozlatywał miąższ cebule obrana pokroić w plasterki(...)obraną zetrzeć na tarce w plasterki wsypać 1 łyżkę soli, lekko wymieszać i zostawić na kilka godzin, potem wszystko wylać na sito, aby płyn odciekł z podanych składników zagotować marynatę pomidory ciasno upychać w wyparzonych słoikach i zalać je gorącą marynatą dobrze zakręcić słoiki i pasteryzować je w gotującej wodzie postawione na zakrętkach z 15 minut zostawić w garnku

W Mojej Kuchni Lubię
papryka żółta marynowana... 156

Składniki: 1,5 kg papryka żółta, 1 łyżka sól MARYNATA: 1 szklanka ocet 10 %, 8 szklanek woda, 1 łyżka cukier, 10 sztuk ziele angielskie, 5 sztuk liście laurowe, 2 łyżki pieprz czarny ziarnaz papryki usunąć ze środka miąższ i pestki, opłukać pokroić na 4 części i w misce posypać solą, odstawić na całą noc teraz paprykę z miski dać(...)sito, aby woda puszczona odciekła dobrze do wyparzonych słoików wkładać części papryki i do każdego słoika wlać po łyżeczce oleju rzepakowego zagotować marynatę i gorącą wlać do słoików, podokładać także składniki z marynaty do słoików po 30 minutach gdy się odpowietrzą bąbelki to zamknąć dobrze słoiki pasteryzować w gotującej wodzie z 10 minut postawione na denkach w garnku ostudzone słoiki

W Mojej Kuchni Lubię
zielona papryka marynowana... 965

teraz paprykę z miski dać na sito, aby woda puszczona odciekła dobrze do wyparzonych słoików wkładać części papryki i do każdego słoika wlać po łyżce oleju rzepakowego zagotować marynatę i gorącą wlać do słoików, podokładać także składniki z marynaty do słoików po 30 minutach gdy się odpowietrzą bąbelki to zamknąć dobrze słoiki pasteryzować w gotującej wodzie z 10 minut postawione

W Mojej Kuchni Lubię
marynowane udka duszone z cebulą na ostro... 150

papryczka chili 2 sztuki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, przyprawa do kurczaka 3 łyżeczki, udka z kurczaka 3 sztuki, cebula 3 sztuki, woda 1/2 szklanki, olej rzepakowy 4 łyżki do marynaty do oleju dodaję tylko 1 łyżkę marynaty z papryczek chilli, będzie ostra umyte udka natrzeć marynatą i na klika godzin schować do lodówki aby smaki się przegryzły na gorącym oleju

W Mojej Kuchni Lubię
Papryka w occie z czosnkiem 139

papryki żółtej,1/2 papryki czerwonej,1 główka czosnku,łyżeczka kolorowego pieprzu i ziela angielskiego,4 łyżeczki gorczycy,liście laurowe na marynatę:1/2 l wody,100 ml octu 10%,8 łyżek cukry,łyżka soli,Paprykę myjemy, oczyszczamy z nasion, kroimy w paski. Czosnek obieramy. Paprykę i czosnek umieszczamy w słoikach. Do każdego wkładamy po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, gorczycy(...)liściu laurowym. Gotujemy wszystkie składniki na marynatę, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 10 minut. Gorącą marynatą zalewamy słoiki i pasteryzujemy ok 25 minut.RADA: czosnku można użyć więcej niż jedna główka:) Przepis bierze udział w durszlakowej akcji kulinarnej

Anioły w kuchni
Stek z polędwicy z grilla – średnio wysmażony. 141

porcje: 1 kg polędwicy środkowej ( bez ogona i głowy ) Marynata : ½ łyżeczki  tymianek, rozmaryn, Kilka ziaren czarnego pieprzu, 4 ziarenka  ziela angielskiego 2 liście laurowe 3 ząbki rozgniecionego i posiekanego czosnku ½  szklanki oliwy Dodatkowo: 100 ml czerwonego wina do zdeglasowania patelni. Tymianek, rozmaryn, liść laurowy, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego włożyć  do moździerza  i rozetrzeć . Czosnek(...)będziemy polędwicę marynować, dodać roztarte w moździerzu zioła  i posiekany czosnek. Wszystko razem wymieszać. Oczyszczoną z błon polędwicę posypać świeżo  grubo zmielonym  pieprzem i włożyć do marynaty. Przykryć  folią  spożywczą  i wstawić do lodówki na 24 godziny. Polędwice w tym czasie należy kilka razy odwrócić. Polędwicę wyjąć z marynaty, pokroić na 4 steki

Kulinarny karnet Christophera
Schab z karmelizowanymi bananami. 178

łyżeczka soku z cytryny 100g ryżu kolorowego 1 łyżka koryntek 1 łyżka pinioli uprażonych 1 banan 1 łyżeczka przyprawy Sumak 1 łyżeczka masła 1 łyżka miodu sól, pieprz Wykonanie. Marynata - wymieszać dokładnie 2 łyżki oliwy ,sok z cytryny ,posiekany czosnek, sól, pieprz i listki tymianku. Mięso rozbić dosyć cienko ,jeżeli schabowe są duże to przeciąć na połowę i włożyć(...)marynaty. Teraz gotujemy ryż. Dałem kolorowy ,bo zawiera część ryżu dzikiego. Samego dzikiego nie chcą u mnie jeść, ale w mieszance, tak. Koryntki, malutkie rodzynki, zalać wrzątkiem. Uprażyć piniole - nasiona pinii. Obrane banany pokroić w grubsze plasterki ,po skosie. Posypać obficie przyprawą sumak i karmelizować na patelni z roztopionym masłem wymieszanym z miodem, na dosyć silnym ogniu. Osączyć rodzynki. Kotlety

Kulinarny karnet Christophera
Hinduski szaszłyk. 335

pierś z kurczaka   Składniki marynaty: 1 łyżeczka gorczycy 1 łyżeczka tandoori  masala 1 cebula 3 ząbki czosnku 0,5 cm świeży  imbir 1 mała czuszka 0,5 łyżeczki kminku 0,5 łyżeczki kolendry 1 łyżeczka musztardy 0,5 łyżeczki soli 50 ml oliwy z oliwek 150 ml jogurt naturalny Wykonanie: Pierś z kurczaka pokroić w cienkie paski(...)przesmażyć na części oliwy. Przestudzić, przełożyć do miseczki i dodać wszystkie pozostałe składniki, zmiksować blenderem. 1/3 część przeznaczyć do zamarynowania pokrojonego  w paski kurczaka. Paski kurczaka włożyć do marynaty ( pasty)  i trzymać w otrzymanej paście przez około 4 godziny. Następnie nabić na  dwa patyki do szaszłyków i grillować w piekarniku 20 -25 minut. Oczywiście możemy to zrobić

Kulinarny karnet Christophera
Śledzik , wtorek 4 -go marca. 226

czerwonych skrzelach i jasnej, świetlistej łusce.Składniki:3 świeże śledzie0,5 litra białego wytrawnego wina0,125 litra soku z cytrynliść laurowyliść limonkowyziele szałwiisól, pieprz zielonyŚledzie oczyścić, wypatroszyć, wyfiletować.Przygotować marynatę-wszystkie w/w składniki  zagotować  i ostudzić.Śledzie zalać marynatą .Marynować przynajmniej 24 h.Wyjąć z zalewy ,pokroić wg potrzeby czy upodobania, ułożyć na talerzu i polać

Kulinarny karnet Christophera
Marynowana sałata rzymska. 259

Romaine lettuce marinated. Składniki. 2 sałaty rzymskie mini sól koperek do posypania Marynata. 1 pomarańcza-sok 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka miodu Wykonanie. Składniki marynaty wymieszać. Można ewentualnie dodać trochę cukru brązowego. Sałaty umyć, obrać z zewnętrznych liści i przekroić na połówki. Blanszować w lekko osolonym wrzątku 2-3 min. Odcedzić ,po przestudzeniu zalać(...)marynatą. Przykryć i odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Posypać koperkiem i podawać jako przekąskę, ale jest też doskonałym dodatkiem do mięs. Szybka przekąska. Składniki: 3 liście bazylii 3 pomidorki koktailowe 3 kulki małe mozzarella kilka kropel octu balsamicznego Całość spiąć wykałaczką i skropić octem balsamicznym

Kulinarny karnet Christophera
Grillowany filet z indyka w sezamie z makaronem sojowym smażonym z warzywami po chińsku 195

Składniki (na dwie porcje): 300 gram filetu z indyka marynata: łyżka sosu sojowego, dwie łyżki sosu teryiaki, sok z połowy limonki, dwie łyżki sezamu 100 gram makaronu sojowego, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy aż zmięknie (około 5 minut) pół kalafiora, dzielimy na różyczki marchewka, kroimy w paski o długości około 3 cm papryka, kroimy w paski o długości około(...)łyżek miodu, soku z połowy limonki i pokrojonej papryczki chili dodatkowa łyżka sosu sojowego łyżka oleju sezamowego Filet z indyka w sezamieFilet z indyka umieszczamy w marynacie, wstawiamy do lodówki na minimum 15 minut, po tym czasie grillujemy na patelni grillowej przez 5-6 minut z każdej strony, polewając jednocześnie resztą marynaty. Filet odstawiamy by "odpoczął" na minimum 5 minut

Mango Papaja