szczelnością, a nie każdy pojemnik sobie z tym radzi, jednak największy plus za nieprzejmowanie zapachów. Po wyciągnięciu mięsa, miska nie przejęła ani jednego zapachu, a sami zobaczycie marynata jest bardzo aromatyczna no i z czosnkiem :D Składniki: 4 steki ok 1,5 - 2 kg marynata 1/4 szklanki miodu 0,5 filiżanki burbonu 0,5 łyżeczki płatków(...)wiecie jak się to tego zabrać możecie zajrzeć do wcześniejszych wskazówek. Po wysmażeniu steki muszą odpocząć ok 5 minut. W tym czasie na rozgrzana patelnię wlewamy marynatę z miski i zasmażamy aż zgęstnieje, powstaje idealny sos, który możecie użyć w połączeniu z puree :) Umyte ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy dodajemy mleko, masło i blendujemy. podajemy
Niezły Młynekbezpieczne dla dzieci – nie zawierają alergenów.I w tym naczyniu przygotuję Roladki schabowe o zdrowym wnętrzu.. Będziemy potrzebowali schabu najprzedniejszego- ilość zależy od nas samych :-) Przygotujmy marynatę – oliwa z oliwek najwyższejjakościz pierwszego tłoczenia, wyciśniętyprzez praskęnie jeden ale ze trzy ząbkiczosnku, szczypta oregano, sól, posiekana swieżabazylia, pieprz, ja dodałamrównieżostrej papryczki peperoncino :-) . To wszystko mieszamy w szklanej miseczce . Szkło(...)pochłania zapachów. Ilośćprzypraw do marynaty zaleśytylko od nas- co kto lubi i jak kto lubi... Gotową marynatą dokładnie nacieramy nasz schabik z obu stron i wkładamy do szklanego naczynia... Następnie przykrywamy dokładnie nacznie folią spożywczą i odstawiamy do lodówki najlepiej na noc..albo przynajmniej na pół dnia... Będzie nam potrzebny POR, wystarczy jeden, kroimy go w krążki
Z Kuchni Do Kuchnipołączony z marchewka leczy skołatane nerwy podobno! Polecany osobom na diecie. -przyprawy od Skworcu Pfeffer Gold + kuchmistrz Skworcu+ oliwa z oliwek+sok z cytryny- wymieszać razem, to będzie marynata -pomidor Przygotowanie jest banalnie proste. Umyj mirunę pod bierzącą wodą i osusz . Przygotuj marynatę Następnie włóż mirunę do brytfanny i ładnie obtocz w marynacie. Seler i marchewkę dodaj do filetów
Z Kuchni Do Kuchnimini kluski ziemniaczane z dziurką (czyli z tradycyjnym, polskim akcentem). Jako dodatek na piątkę z plusem swą rolę odgrywają marynowane grzybki oraz buraczki podane na ciepło.. Do marynaty również nie przez przypadek trafiły dość goryczkowe goździki oraz czarnuszka nadając w kombinacji nieco goryczki. Wszystkie składniki idealnie komponują się z delikatnym, soczystym smakiem polędwiczki. Obiad jest strzałem w dziesiątkę jeśli(...)lodówki na minimum 1 godzinę. (Jeśli mamy więcej czasu czynności te wykonujemy dzień przed serwowaniem, ponieważ najlepiej aby polędwiczka była w lodówce przez całą noc - przejdzie wtedy mocniej smakami marynaty) Po minięciu tego czasu piekarnik nagrzewamy do 180*C. Śliwki dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy na połówki i pozbawiamy się pestek. W niewielkiej misce wszystkie połówki łączymy z przyprawą do piernika
Symfonia Smakówtego momentu wszedł na stałe do naszego świątecznego menu. Za jego przygotowanie musimy się wziąć wcześniej, gdyż wymaga ona 3-dniowego marynowania. Jednak warto poczekać, korzenna marynata nadaje mu niesamowity smak. Na blogu znajdziecie też przepis na klasycznego śledzia w oleju z cebulą. Śledź w sosie czosnkowym Składnik na 4 porcje Czas przygotowania: 20 minut, marynowanie(...)Składniki: Marynata 1 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki octu 10% 1 cebula 10 ziarenek ziela angielskiego 10 goździków 1 łyżeczka ziarenek gorczycy 1 laska cynamonu 400 g filetów śledziowych a la matjas (u mnie zawsze Lisner) 4 łyżki majonezu 3 łyżki śmietany 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej natki Wykonanie
Kulinarne przygody Gatityzdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Szafranowy pilaw z kurczaka Proporcje na 4 porcjeCzas przygotowania: 45 minutSkładniki Marynata: 200 g naturalnego jogurtu sok z połowy cytryny 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 700 g piersi z kurczaka sól morska Pilaw: 250 g ryżu jaśminowego 4 strączki kardamonu(...)bulionu 1 łyżka masła 2-3 łyżki oleju arachidowego 50 g orzeszków ziemnych 50 g płatków migdałowych 1/2 pęczka natki pietruszki sól morska Wykonanie: Składniki marynaty mieszamy w misce. Kurczaka kroimy w kostkę 2 x 2 cm, mieszamy z marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce na 1- 2 godziny.Do bulionu dodajemy szafran i odstawiamy
Kulinarne przygody Gatitywołowinę. Cienkie steki z udźca wołowego robi się bardzo szybko. Cały czas przygotowania to czas marynowania + bardzo krótkie smażenie/grillowanie. Tym razem do wołowiny polecamy bardzo ciekawą propozycję na marynatę i sos. Połączenie sosu sojowego, syropu klonowego i fig jest fascynujące. Polecamy! SKŁADNIKI (3 porcje) 3 steki z udźca wołowego 3 duże ziemniaki 3 garście zielonej fasolki szparagowej 3 gałązki(...)rozmarynu 5 łyżek sosu sojowego 5 łyżek syropu kolonowego 2 świeże figi sól olej rzepakowy WYKONANIE Przygotowujemy marynatę: mieszamy sos sojowy, syrop klonowy i świeży rozmaryn. Przez co najmniej 2 godziny, a najlepiej przez noc marynujemy mięso. Gotujemy nieobrane (lub obrane – jeśli ktoś woli) ziemniaki. W tym samym czasie gotujemy fasolkę szparagową. Na wysmarowanej olejem mocno rozgrzanej patelni grillowej
OstryKęskoloru. Połączenie żeberek z sosem octowym, który wygląda jak czekolada…..palce lizać, pycha! Składniki: 0.5 kg żeberek pokrojonych w paski, sos octowy z moszczu winogronowego i soku pomarańczowego, Marynata: 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki majeranku, pieprz do smaku, 1 łyżeczka soli, ½ łyżeczki cukru brązowego, ½ łyżeczki czosnku granulowanego, 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu. Przygotowanie: Marynata: sól i cukier(...)rozpuszczamy w wodzie, dodajemy pozostałe składniki i łączymy je energicznie mieszając. Obtaczamy w marynacie żeberka i odstawiamy do lodówki na ok. 3 godz. Żeberka grillujemy bezpośrednio na dolnym rożnie. Gdy przybiorą złocisty kolor, zawijamy je w folię aluminiową i dalej grillujemy. Żeberka układamy na talerzu i polewamy sosem balsamicznym. Starajmy się wybierać jak najchudsze żeberka, będą się lepiej grillować
Moniki SmakołykiWątróbka z indyka nabrała niepowtarzalnego smaku dzięki marynacie. Przeważnie przygotowywana jest z cebulą, a ja polecam spróbować ją z cukinią. Smakuje wyśmienicie. Ziemniaki pod chrupiącą skórką są delikatne z czosnkową nutą. Składniki: 6 młodych bardzo małych ziemniaków, 4 wątróbki z indyka, 250 ml mleka, 2 łyżki sosu ciemnego sojowego, 4 łyżki(...)łyżki oliwy z oliwek, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku, sól himalajska do smaku, świeży koperek do posypania, listki świeżej bazylii. Przygotowanie: Marynata: do naczynia przelewamy sos sojowy, dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, miód, paprykę, 2 łyżki oliwy, sok z limonki i musztardę. Dokładnie mieszamy. Wątróbkę oczyszczamy, myjemy i moczymy w mleku
Moniki SmakołykiPolecam łososia w marynacie pomidorowej z dodatkiem oliwy truflowej. Gdy ją ugrillujemy, to oryginalny smak ryby wydobędziemy . Talarki zaś smakują jak z pieca kaflowego, takiego babcinego. Składniki: 3 porcje 3 szt. łosoś dzwonka, 2 łyżki soku z limonki, 50 ml oleju rzepakowego, 2 łyżki oliwy z oliwek z truflą, 2 łyżki posiekanego koperku, 4 szt. pomidorów(...)oleju z pomidorów, 1 płaska łyżka przecieru pomidorowego, listki świeżej bazylii, sól himalajska świeżo mielona do smaku, pieprz czarny świeżo mielona do smaku, 2 duże ziemniaki, pomidorki koktajlowe. Przygotowanie: Marynata: do naczynia wlewamy olej, oliwę z truflą i oliwę z pomidorów suszonych, dodajemy koperek, sok z limonki, przecier pomidorowy, pokrojone drobno pomidory suszone i kilka listków bazylii. Całość
Moniki Smakołykiokoło 1,20 kg surowego boczku olej kilka goździków 4 ząbki zmiażdżonego czosnku pieprz, czerwona papryka, sól, estragon Przygotowanie : Mięso umyłam i osuszyłam, nakłułam je w kilku miejscach Przygotowałam marynatę z podanych składników ( każdego z sypkich składników było po około płaskiej łyżeczki ), oprócz goździków i soli i wymieszałam je w około 1/4 szklanki oleju - tak by starczyło do posmarowania całego(...)mięsa Natarłam taką marynatą mięso, nakłułam ponownie, włożyłam w mięso kilka goździków i pozostawiłam je w chłodzie do dnia następnego Następnego dnia posypałam solą, wtarłam jeszcze raz marynatę w boczek, przełożyłam do foremki i piekłam, wpierw w temp. 200 stopni C (około 40 min.) - przykryłam folią aluminiową, a po tym czasie jeszcze 20 min. w temp. 170 -180 stopni
Proste Potrawybardzo szybkie i mocno rozgrzewające danie obiadowe... Diabelsko ostro piersi z kurczaka z makaronem Bucatini. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom ostrych potraw ... Składniki: Na Marynatę: 1 łyżeczka ostrej papryki 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki kolendry 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego 3 łyżki wody 2 piersi z kurczaka 1 szklanka jogurtu(...)tłuszczu ewentualnie śmietana 2 łyżki sosu słodko- kwaśnego 150 gram makaronu bucatini lub spaghetti 650 ml. bulionu 2 łyżki oleju 4 ząbki czosnku Wszystkie składnik na marynatę mieszamy razem, dodajemy do niej pokrojona w plasterki pierś z kurczaka. Odstawiamy na 1 godzinę do lodówki.Bulion wlewamy na patelnie o grubym dnie, gotujemy do miękkości. Odlewamy wodę, pozostawiając makaron na patelni
NaKońcuJęzykaczyli smaż i mieszaj) za niecałe 2,50 zł! Wyczarowaliśmy więc chow mein z wieprzowiną i warzywami! DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. MARYNATA (1 min): do średniej miski wlewamy 4 łyżki sosu sojowego, dodajemy drobno pokrojone 3 ząbki czosnku, świeżo zmielony pieprz oraz szczyptę soli. 2. WIEPRZOWINA (3 min): kawałek schabu kroimy(...)plastry, które lekko rozbijamy tłuczkiem, aby zmiękczyć strukturę mięsa. Następnie kroimy w prostokątne kawałki, które wrzucamy do marynaty, mieszamy i wkładamy do lodówki najlepiej na kilka godzin lub co najmniej 30 min. 3. SMAŻENIE MIĘSA (5 min): na wok lub głęboką patelnię wlewamy olej sezamowy, jeśli go nie mamy wystarczy zwykły rzepakowy, jednak sezamowy dodaje oryginalnego smaku (jednak jest też
Nerds Kitchenząbki czosnku sól świeżo mielony pieprz gruby plaster sera halloumi gruba kromka chleba na zakwasie 1 średniej wielkości prawdziwek 3 gałązki świeżego tymianku oliwa z oliwek WYKONANIE Mieszamy składniki marynaty: sos sojowy, winiak, sok z cytryny, pieprz. Wlewamy marynatę do szczelnie zamykanego woreczka kanapkowego. Dorzucamy do woreczka świeży rozmaryn, wkładamy mięso i szczelnie zamykamy. Odstawiamy na noc do lodówki. Drobno(...)kolejno: rukolę, stek, ser, prawdziwki. Całość posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Podajemy gorące. *Nie trzymałam się ściśle przepisu z książki m.in. dodałam więcej czosnku; chilli i rozmaryn; zmieniłam proporcję składników marynaty według upodobań smakowych
OstryKęspiękna prawda? Ma okrągłe, płaskie owoce, z charakterystycznym prążkowaniem. Miąższ, którym nas obdarowuje jest słodki i pomarańczowy. Dziś dynia nietypowo. W formie cienkich plasterków, zamarynowanych w słodko - kwaśnej marynacie, z dodatkiem sera, owoców i soli. Idealna na przystawkę! Carpaccio z dyni Muscade Na jedną porcję: - 40g - 7 plasterków dyni Marynata do dyni(...)łyżeczka soli (najlepiej grubej, morskiej) - świeża mięta - świeże maliny - ser Bursztyn do pokruszenia 1. Dynię obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. Następnie przygotowujemy marynatę w miseczce: wyciskamy sok z pomarańczy, dodajemy miód i ocet jabłkowy, a na koniec drobno posiekany (roztarty) imbir. Marynujemy dynię co najmniej pół godziny (najlepiej przez noc). Jeśli nie lubimy
Sajkofanka smaku