Trzeba cieszyć się pogodą i możliwością grillowania z najbliższymi. Podaję więc kolejne marynaty do mięs. MARYNATA DO KARKÓWKI: 3-4 łyżki oleju, przyprawa do wieprzowiny, sól, grubo zmielony pieprz czarny (można przygotować w moździerzu) majeranek, 2 łyżki roztopionego miodu, trochę vegety, łyżka musztardy dijon. Wszystko dokładnie mieszamy, nacieramy mięso odstawiamy na 3-4 godz. MARYNATA DO KURCZAKA: 3-4 łyżki
Kuchnia BeatyZostała mi resztka jogurtu naturalnego. Dzień wcześniej kupiłam piersi z kurczaka. Zrobiłam więc szaszłyki drobiowe w jogurtowej marynacie. Jeden minus to marynowanie 1,5 godziny w lodówce, ale naprawdę warto. Składniki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 łyżka przyprawy do kurczaka kilka listków świeżego lubczyku 1/2 małego opakowania jogurtu naturalnego kilka pomidorków koktajlowych - ilość zależy od wielkości piersi z kurczaka(...)czerwonej papryki olej rzepakowy do smażenia 1 cebula sól pieprz Najpierw marynata: jogurt naturalny przełożyć do salaterki Listki lubczyku drobno posiekać - przełożyć do jogurtu Dodać przyprawę do kurczaka. Wszystkie składniki dobrze wymieszać - odstawić na bok Pierś z kurczaka umyć, oczyścić z ewentualnych błonek i pokroić w kwadraciki - przełożyć do marynaty i doprawić. Przykryć salaterkę folią spożywczą i włożyć do lodówki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comWykonanie: - Udziec umyć, osuszyć /pozbawić kości, skóry ,błon/ . - Składniki marynaty wymieszać . - Mięso starannie natrzeć marynatą z każdej strony . -Pozostawić w marynac ie, przykryć(...)odpowiedni kształt. -Włożyć do foliowego rękawa, dodać pokrojone w plasterki warzywa, w lać pozostałą marynatę i pół szklanki wody. - Rękaw spiąć i ułożyć w żaroodpornym naczyniu
Zakamarki mojej kuchniSkładniki: 3 cukinie 4 cebule Sos- marynata: 1/2 szklanki oliwy z oliwek 1 łyżka Maggi 1 łyżka octu winnego czerwonego 1 łyżka octu balsamicznego 4 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku 1 płaska łyżka przyprawy pikantnej do grilla 2 łyżki prażonej cebulki 1 garść posiekanych listków bazylii 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu Przygotowanie: Cukinie dokładnie myjemy i przekrawamy(...)części ( paski ). Cebulę obieramy i przekrawamy na pół. Całość zalewamy marynata i odstawiamy na noc w szczelnym pojemniku. Na rozgrzanego grilla wykładamy cukinię i grillujemy. Polecam tacki aluminiowe lub grilla elektrycznego. Tak aby cukinia i cebula grillowały sie w marynacie. Smacznego
ClauditteMissCookingSKŁADNIKI NA MARYNATĘ: 200 ml sosu słodko-pikantnego chilli TaoTao 5 łyżek ciemnego sosu sojowo-grzybowego TaoTao świeży imbir pokrojony w bardzo cieniutkie paseczki tzw nitki (kawałek około 3 cm) 5 ząbków czosnku pokrojone w cienkie plasterki 1 zielona papryczka pepperoni pokrojona w cienkie krążki 400-500 g mięsa wołowego rostbef - pokroić w kosteczkę POZOSTAŁE SKŁADNIKI DO WYKONANIA DANIA(...)warzywnej chińskiej 150 g kiełków fasoli mung 1 płaska łyżka rozbitego pieprzu syczuańskiego 150 g fasolki szparagowej PRZYGOTOWANIE: Do rozgrzanej głębokiej patelni przekładamy stopniowo mięso odsączone z marynaty. Obsmażamy dokładnie każdy kawałek mięsa (nie wiem ile czasu to trwało, skupiłam się na tym aby dobrze obsmażyć mięso). Następnie dodajemy marynatę i pozostałe składniki. Ja dolałam także niepełną
ClauditteMissCookingSkładniki: 1 kg mięsa wieprzowego ( szynka/łopatka/karkówka ) Marynata: 3-4 łyżki oleju sól, pieprz 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 łyżeczka maspolanki Sposób przygotowania: 1. Mięso dokładnie umyć, osuszyć i pokroić na ok. 3 cm plastry. 2. Z podanych składników przygotować marynatę. 3. Mięso dokładnie obtoczyć w marynacie i odstawić na co najmniej 2 godz. do lodówki
A Ty Smakuj Mnienerkowca - przepis: Składniki: mix sałat rukola gruszka 1/2 filetu z piersi kurczaka garść orzechów nerkowca oliwa z oliwek łyżka soku z cytryny łyżka płynnego miodu sól, pieprz do smaku Marynata: 2-3 łyżki oliwy z oliwek łyżka sosu sojowego łyżka miodu szczypta świeżo mielonego pieprzu Sałata z grillowanym kurczakiem, gruszką i orzechami nerkowca - jak zrobić? Pierś z kurczaka umyć, osuszyć(...)Przygotować marynatę, zanurzyć w niej flet, obracając go kilka razy, by płyn całkowicie pokrył mięso, odstawić na minimum 30 minut. Kiedy minie czas marynowania, na patelni grillowej rozgrzać 1-2 łyżki oliwy, wyjąć pierś z marynaty i obsmażyć na patelni na rumiano z każdej ze stron. Na talerz wyłożyć garść sałat oraz rukolę. Ugrillowanego kurczaka pokroić na plastry. Ułożyć
Moje QulinariaSkładniki 1/2 kg filetów śledziowych solonych 3 białe cebule 500ml mleka Marynata: 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1-1,5 szklanka czerwonego wytrawnego wina 3 łyżki octu winnego 3-4 łyzki cukru laska cynamonu 3 goździki 4-5 ziaren czarnego pieprzu(...)Wykonanie Filety zalać mlekiem, moczyć 2-3 godziny. Następnie odsączyć, pokroić w paski. Przygotować marynatę: Zagotować wino z octem, cukrem i przyprawami. Cebule pokroić w piórka.Do zalewy dodac cebulę i wszystko razem pozostawić na małym ogniu
w mojej kuchnimniej czasu spędzimy w kuchni szykując to danie dla gości czy na niedzielny obiad - wystarczy wyjąć z lodówki i usmażyć, co zajmuje 15 min. SKŁADNIKI: 1 podwójna pierś kurczaka Marynata: 3 żółtka 3 łyżki oleju 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki śmietany 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka vegety 1. Mięso oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki(...)grubości ok 1 cm. 2. Czosnek zmiażdżyć, wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty (wystarczy widelcem). Zalać nią mięso, dokładnie wymieszać, zamknąć w szczelnym pojemniku i odłożyć na kilka godzin (najlepiej na noc) do lodówki. 3. Mięsko smażyć (jak najbardziej obtoczone w marynacie) na rumiano (ok 7 min z jednej strony). Inspiracja: Smakowy
Kto ugości moich gości?selera startego na grubych oczkach - pęczek świeżej kolendry - owoce świeżego granatu - łyżka sezamu białego - sos sojowy - 200g ryżu jaśminowego - olej rzepakowy lub rydzowy do smażenia Marynata do mięsa: - 100 ml sosu sojowego - 2 ząbki czosnku - 1cm korzeń świeżego imbiru lub łyżeczka mielonego - świeża kolendra posiekana - świeżo mielony pieprz czarny - świeżo(...)sól gruboziarnista - po 1/2 łyżeczki kozieradki i curry - łyżka musztardy dijon - łyżka powideł śliwkowych 1. Wołowinę mielimy w maszynce na grubych oczkach lub kupujemy już zmieloną. 2. Przygotowujemy marynatę: do miski wlewamy sos sojowy, dodajemy drobno roztarty czosnek i imbir, świeżo siekaną kolendrę, sól i pieprz. Ja dodaję również po łyżce musztardy dijon i powideł śliwkowych oraz mieloną kozieradkę
Sajkofanka smakuZapraszam dzisiaj na szynkę peklowaną, pieczoną. Zawsze stosowałam marynaty, ale tym razem spróbowałam inaczej. Przyznam ,że smak jest doskonały polecam. Szynka pachnie goździkami, ziołami, czosnkiem. WYKONANIE: 2 kg szynki w kawałku ok. 4 łyżki soli do peklowania 5 ząbków czosnku 5-6 ziaren ziela angielskiego 4-5 ziaren pieprzu 4 listki laurowe łyżka goździków kilka ziaren jałowca 2 litry(...)wody WYKONANIE Szynkę dokładnie myjemy. Przygotowujemy marynatę. Wszystkie składniki oprócz soli peklowanej i czosnku, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok. 5-8 min. Kiedy zalewa będzie już letnia, dodajemy sól peklowaną i dokładnie mieszamy. Studzimy marynatę i dodajemy do niej szynkę. Wyciskamy ząbki czosnku. Mięso odstawić w zimne miejsce na ok, 4-5 dni. codziennie obracać. Po zapeklowaniu szynkę wyjąć
W kuchennym oknie EwySkładniki: Udziec z indyka ok. 1.5 kg Marynata: Oliwa sól pieprz 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego 2 ząbki czosnku papryka czerwona słodka Farsz: 1 pierś z kurczaka 1/2 świeżej papryki czerwonej 4 pieczarki 1 cebula Udziec z indyka dokładnie myjemy. Trybujemy. Następnie mięso rozbijamy. Kolejnym etapem jest przyprawienie. Dokładnie mieszamy w marynacie. Naczynie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy(...)następnego dnia. Mięso powinno pozostać w marynacie na co najmniej 12 godzin. Dnia następnego faszerujemy. Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę. Przesmażamy krótko i solimy. Pierś z kurczaka i paprykę kroimy w kostkę Wszystkie składniki mieszamy i wykładamy na udziec. Dokładnie zawijamy. W niektórych miejscach warto zaszyć nitką i owinąć aby farsz nie wydostał się na zewnątrz. Pieczemy
tojestpyszne.blogspot.comgroszek cukrowy makaron WYKONANIE: Łososia oskrobujemy z łusek mujemy, osuszamy i kroimy na 3 kawłaki. Z oliwy, koperku, soku i skórki z cytryny oraz soli i białego pieprzu przygotowujemy marynatę. Zanurzamy w niej rybę dokładnie obtaczając aby dotarła we wszystkie zakamarki. Pozostawiamy łososia w marynacie na minimum 20 minut a najlepiej kilka godzin. Folię aluminiowa składamy podwójnie. Na jej środku(...)umieszczamy cebulę pokrojoną w piórka, po 3 kawałki suszonych pomidorów oraz kawałek łososia z marynatą. Zawijamy szczelnie i pieczemy w 180 stopniach C przez 20 minut. W czasie gdy piecze sie ryba gotujemy groszek cukrowy w osolonej wodzie przez około 3 minuty od zagotowania. W osobnym garnku gotujemy w osolonej wodzie dowolny makaron. Łososia serwujemy z groszkiem cukrowym i makaronem
Pyry na Gazząbki czosnku sól świeżo mielony pieprz gruby plaster sera halloumi gruba kromka chleba na zakwasie 1 średniej wielkości prawdziwek 3 gałązki świeżego tymianku oliwa z oliwek WYKONANIE Mieszamy składniki marynaty: sos sojowy, winiak, sok z cytryny, pieprz. Wlewamy marynatę do szczelnie zamykanego woreczka kanapkowego. Dorzucamy do woreczka świeży rozmaryn, wkładamy mięso i szczelnie zamykamy. Odstawiamy na noc do lodówki. Drobno(...)kolejno: rukolę, stek, ser, prawdziwki. Całość posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Podajemy gorące. *Nie trzymałam się ściśle przepisu z książki m.in. dodałam więcej czosnku; chilli i rozmaryn; zmieniłam proporcję składników marynaty według upodobań smakowych
OstryKęswołowinę. Cienkie steki z udźca wołowego robi się bardzo szybko. Cały czas przygotowania to czas marynowania + bardzo krótkie smażenie/grillowanie. Tym razem do wołowiny polecamy bardzo ciekawą propozycję na marynatę i sos. Połączenie sosu sojowego, syropu klonowego i fig jest fascynujące. Polecamy! SKŁADNIKI (3 porcje) 3 steki z udźca wołowego 3 duże ziemniaki 3 garście zielonej fasolki szparagowej 3 gałązki(...)rozmarynu 5 łyżek sosu sojowego 5 łyżek syropu kolonowego 2 świeże figi sól olej rzepakowy WYKONANIE Przygotowujemy marynatę: mieszamy sos sojowy, syrop klonowy i świeży rozmaryn. Przez co najmniej 2 godziny, a najlepiej przez noc marynujemy mięso. Gotujemy nieobrane (lub obrane – jeśli ktoś woli) ziemniaki. W tym samym czasie gotujemy fasolkę szparagową. Na wysmarowanej olejem mocno rozgrzanej patelni grillowej
OstryKęs