marynata - 6549 przepisów (strona:108/437)

Indycze podudzia na parze, marynowane w masie jogurtowej z ziołami, szalotką i czosnkiem 124

niej mięso, umieszczamy: jogurt, poszatkowane zioła, łyżeczkę suszone kolendry, suszoną trawę cytrynową, łyżeczkę soku z cytryny oraz czosnek i szalotki przeciśnięte przez praskę. Podudzia nakłuwamy i zanurzamy w marynacie. Ja wstawiłam całość do lodówki na 7 godzin. Po tym czasie umieszczamy je albo w specjalnym garnku do gotowania na parze, albo urządzeniu, albo pojemniku do mikrofalówki. Zdejmujemy gdy mięso jest(...)mięciutkie i bez problemu odchodzi od kości.  Ja dodatkowo zrobiłam sos z pozostałości marynaty. Na łyżce masła podsmażyłam łyżkę mąki. Gdy zrobiła się puszysta dodałam marynatę. Chwilę gotowałam, cały czas mieszając. Sosem polałam mięso i fasolkę szparagową. Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Polędwiczka wieprzowa grillowana w marynacie z czarnych oliwek, kaparów i musztardy z oliwą z suszonych pomidorów 129

Okej, przyznajmy to otwarcie, ta marynata nie wygląda najatrakcyjniej. Szary kolor nie zachęca do jedzenia. Niestety składniki mają taką barwę i nie da się ich zastąpić bez znaczącej zmiany smaku. A smak jest dobry, bardzo dobry. No i później wszystko staje się złoto-rumiane, a nie szaro-bure ;) POLĘDWICZKA WIEPRZOWA GRILLOWANA W MARYNACIE Z CZARNYCH OLIWEK, KAPARÓW I MUSZTARDY(...)oliwek - 1 łyżka musztardy dijon - 2 łyżki masła - 1 łyżka oliwy z suszonych pomidorów - pieprz Przygotowanie: Kapary, oliwki, musztardę, masło i oliwę razem miksujemy. Doprawiamy do smaku pieprzem. Nacieramy marynatą oczyszczoną z błon, umytą i osuszoną polędwiczkę. Całość zawijamy w folię aluminiową. Odstawiamy na przynajmniej 30 minut, a najlepiej na całą noc. Początkowo grillujemy w foli, żeby zamknąć w polędwiczce

Życie zamknięte w smaku
Warkocze z polędwiczki wieprzowej w sosie serowo – pieczarkowym 138

leśne. Niestety w tym roku grzybów już nie posiadam, więc muszę zadowolić się pieczarkami. Ale i tak potrawa jest bardzo smaczna. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa ( wystarczy na dwie osoby ) marynata olej ok. 50 ml 1 ½  łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 1 łyżeczka musztardy francuskiej 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka sosu sojowego pieprz(...)czarny pieprz Cayenne ( troszkę ) Dodatkowo 250 gram  pieczarek 1 cebula olej 150 ml śmietany 18% słodkiej Ok. 100 gram sera gorgonzola Wykonanie: Z podanych składników robimy marynatę ( wszystko razem mieszamy ). Polędwiczkę przecinamy na połowę wzdłuż. Każdy kawałek przecinamy również wzdłuż na 3 podłużne paski, ale nie do końca. Splatamy jak warkocz i spinamy wykałaczką. Warkocze marynujemy w przygotowanej marynacie

Smaki Ewy
Boczek pieczony – na zimno do kanapek 169

chłodniczą „uśmiechał się” do mnie elegancki boczek. Nie mogłam przejść obojętnie. I tak trafił do mnie, dzięki temu prezentuje go Wam. Składniki: 2 ½ kg boczku ( dobrze gdyby był gruby ) Marynata 100 ml oleju 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki soli morskiej 1 ½ vegety 4 łyżeczki majeranku ( czubate ) Wykonanie: Do kubka wlewamy olej i dodajemy pozostałe składniki(...)marynaty. Mieszamy. Z obu stron, na umyty i osuszony boczek nakładamy marynatę. Zamarynowany boczek pozostawiamy na kilka godzin lub na całą noc pod przykryciem w lodówce. Po tym czasie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 o C przez 2 godziny. Po podpieczeniu z obu stron nakładamy folię aluminiową ( aby boczek podczas pieczenia nie wysechł ) i pieczemy dalej. Po upływie

Smaki Ewy
Pierś z kurczaka z piekarnika w ziołowo-cytrynowej marynacie podana z sosem kebab-gyros i ekspresową surówką 196

długiej, wspaniałej wycieczce na stole musiał pojawić się szybki, ale syty obiad. Postanowiłam przyrządzić pierś z kurczaka z piekarnika w ziołowo-cytrynowej marynacie. Tak aromatycznie przyrządzone mięso najlepiej smakuje z szybką surówką, frytkami i dobrym sosem, który powinien dobrze komponować się ze smakami na talerzu i tworzyć całość dania. Idealnym sosem do tego typu posiłków jest łagodny sos kebab-gyros(...)łyżeczki cukru folia do pieczenia frytki domowe lub kupne Przygotowanie: Pierś z kurczaka kroimy skośnie na 5 plastrów. Następnie każdy plaster lekko ubijamy tłuczkiem. W misce przygotowujmy marynatę. Łączymy oliwę z oliwek z przyprawami (bazylią, ostrą czerwoną papryką, solą, cytrynowym pieprzem) i sokiem z cytryny. Obtaczamy nasze plastry z kurczaka w przygotowanej marynacie i wkładamy je na około 30 minut

Słodkie okruszki
Grillowany łosoś i faszerowane cukinie 129

nadające się na grilla, ale również w domu, na zwykłej patelni, możemy je szybko przygotować. Najczęściej pokazujemy na naszym blogu proste przepisy, tak samo jest w tym przypadku, zarówno marynata, oraz farsz to zaledwie kilka składników, a połączone w całość dają bardzo oryginalny smak. Zachęcamy do zabawy w kuchni i łączenia zarówno pokazanego łososia z innymi produktami, jak i eksperymentowania(...)mieć zwarte mięso, nie może się rozwalać. Przygotowanie: Do głębokiego talerza, albo miseczki wlewamy sos sojowy, sok z połowy cytryny, łyżkę miodu, oraz wyciskamy czosnek. Całość mieszamy. Do przygotowanej marynaty wkładamy rybę. Oczywiście obtaczamy łososia w marynacie, tak, żeby doszła do każdego jego kawałka. Pozostawiamy rybę na minimum 4 godziny w lodówce. Można przygotować ją dzień wcześniej. Zamarynowaną rybę wrzucamy

KasiaiKrzysiu.pl
pieczony schab 176

wędzonego boczku Dzięki owinięciu plastrami boczku upieczony schab staje się  nie tylko kruchy, ale też niezwykle soczysty. składniki na osiem osób 2 kg schabu 150 g wędzonego boczku marynata 4 łyżki oleju 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyki domowego maggi, przepis na którą znajduje się na tej  stronie 1 łyżeczka papryki słodkiej szczypta papryki ostrej sól,  pieprz(...)Dodatkowo sznurek do wiązania pieczeni Sposób przygotowania Wszystkie składniki marynaty wkładamy do sporej miski i dokładnie mieszamy. Schab myjemy, wkładamy do miski  i dokładnie z każdej strony nacieramy marynatą. Miskę szczelnie przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 12 godzin ( najlepiej pozostawić mięso w lodówce na 24 godziny).  Wędzony boczek kroimy na plastry. Następnie plastry układamy

Miód i pieprz
soczysta karkówka z grilla 123

kobiety nią nie gardzą. Największą sztuką jest ją właściwie wysmażyć, a wcześniej zamarynować. Jeśli wszystko pójdzie prawidłowo to zachwytów jej smakiem nie ma końca. Składniki : karkówka wieprzowa marynata czosnkowa Provitus Sposób przyrządzenia : karkówkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w plastry 1,5-2cm i rozgniatami dłonią nacieramy ją dosyć obficie marynatą - moją ulubioną i sprawdzoną od lat jest płynna(...)marynata czosnkowa firmy Provitus tak przygotowane mięso wstawiamy na dobę do lodówki po 24h przekładamy karkówkę do zamrażarki - mrożona karkówka wyśmienicie kruszeje i jest dużo delikatniejsza warto przygotować na raz więcej mięsa i po porcjować go, by tylko odpowiednią ilość wyciągać z zamrażarki na kilka godzin przed grillowaniem po odmrożeniu pieczemy około 4-6 minut z każdej strony na bardzo

zobacz ich smak
szynka pieczona 132

Szynka pieczona Gotowa pieczona szynka składniki danie dla 6-8 osób 1,5-2 kg ładnie wykrojonej szynki wieprzowej   marynata: 1 łyżka majeranku 1 łyżka lubczyku 1 łyżka papryki słodkiej 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego szczypta papryki ostrej szczypta pieprzu czarnego 3 łyżki oleju 2 łyżki octu balsamicznego Sposób przygotowania:  ząbki czosnku obieramy(...)łupin, miażdżymy( nożem lub w prasce ) i wkładamy do sporej miski razem z pozostałymi składnikami marynaty całość mieszamy.  Szynkę myjemy,  wkładamy do miski  i dokładnie z każdej strony nacieramy  marynatą . Miskę szczelnie przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 4 godziny ( najlepiej pozostawić mięso w lodówce na noc). B rytfankę smarujemy tłuszczem,( smalcem lub ostatecznie

Miód i pieprz
NAAN Z KURCZAKIEM NA OSTRO I WARZYWAMI 454

naan oraz świeżymi warzywami jest świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i prowiant na piknik. Spróbujcie! Gwarantuję , że będziecie zachwyceni! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * chlebki naan – przepis na blogu MARYNATA: * jogurt naturalny – 2 łyżki * garam masala – 1 łyżeczka * chili, sól, – po 0,5 łyżeczki * sok cytrynowy – 2 łyżeczki * świeża kolendra – 1 łyżka * zielone chili(...)papryka żółta – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jogurt mieszamy z garam masala, chili, solą, sokiem z cytryny, świeżą kolendrą i posiekaną zieloną chili. Oczyszczonego kurczaka kroimy w kostkę, zalewamy marynatą, zawijamy folią i wkładamy do lodówki ( im dłużej w marynacie, tym smak będzie intensywniejszy ). Po zamarynowaniu wkładamy na blachę, pieczemy ok. 20 minut ( do miękkości ) w 170C. Rozcięte chlebki naan

Ostra na Słodko
Panierowane skrzydełka i surówka z kalarepą 165

Moja dzisiejszy propozycja na smaczny obiad to smażone, lekko pikantne skrzydełka w panierce i surówka z kalarepy, marchwi i sałaty. Składniki: Skrzydełka: 8 skrzydełek z kurczaka Marynata 3 łyżki octu balsamicznego 4 łyżki ciemnego sosu sojowego sól, pieprz czosnek niedźwiedzi papryka ostra chili w proszku Panierka 4 łyżki mąki krupczatki 4 łyżki maki pszennej 4 łyżki mąki kukurydzianej olej(...)mała kalarepa 2 marchewki mała główka sałaty kubeczek jogurtu naturalnego sól, pieprz, odrobina cukru Przygotowanie Skrzydełka kroimy na stawach na trzy części, lotki wyrzucamy. W misce mieszamy składniki na marynatę, smarujemy nią mięso i odkładamy do lodówki na kilka godzin. Mąki mieszamy ze sobą. Wprost z marynaty przekładamy mięso do panierki i obtaczamy z dwóch stron. Na rozgrzanym tłuszczu układamy

e-PrzepisyKulinarne
Pieczony kurczak z kabaczkiem 216

Pieczony kurczak z kabaczkiem Składniki: - udka lub podudzia z kurczaka - kabaczek marynata: - 3 łyżki musztardy (u mnie kremska) - sól, pieprz - 1-2 łyżki ziół prowansalskich - 2-3 łyżki mielonej czerwonej słodkiej papryki - 2 łyżki oleju rzepakowego Forma: naczynie żaroodporne Przygotowanie: Kabaczka wydrążam i tnę w paski. Przekładam do miski wraz z kurczakiem. Dodaję składniki marynaty i dokładnie wszystko mieszam. Odstawiam(...)lodówki na 1 godzinę. Kurczaka z kabaczkiem przekładam do naczynia żaroodpornego, polewam resztą marynaty i wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika: 180 °C Czas pieczenia: około 40-50 minut

Kuchnia co dnia
Pieczone podudzia z kurczaka w marynacie ketchupowo-musztardowej z pieczonymi ziemniakami 121

Pieczone podudzia z kurczaka w marynacie ketchupowo-musztardowej z pieczonymi ziemniakami Składniki: mięso: - 5 sztuk podudzia z kurczaka (około 550g) marynata: - 1 łyżeczka suszonej bazylii - 1 łyżeczka miodu naturalnego (u mnie wielokwiatowy) - 1 łyżeczka musztardy stołowej - 1 łyżeczka ketchupu łagodnego (u mnie Reypol) - odrobina mielonego czarnego pieprzu - 1 łyżka oleju rzepakowego - 1 łyżeczka soli Pieprz&Cytrusy Royal Brand (skład(...)esencja cytrynowa) ziemniaki: - ziemniaki - sól - tymianek   dodatki: - świeża sałata lodowa Forma: naczynie żaroodporne Przygotowanie: Mięso myję dokładnie, osuszam ręcznikiem papierowym. Wkładam do miski, do której dodaję wszystkie składniki marynaty. Mieszam dokładnie ręką i przekładam do naczynia żaroodpornego, u mnie owalne. Ziemniaki obieram, myję i kroję na ćwiartki. Posypuję solą oraz tymiankiem. Przekładam do naczynia z mięsem. Piekę w piekarniku

Kuchnia co dnia
Łatwy stek teriyaki z grzybami i szparagami / Easy teriyaki steak with mushrooms and asparagus 179

leniuchów, który przygotowuje się dosłownie w kilkanaście minut. Znowu marynowana, soczysta wołowina z pieczarkami i szparagami w przepysznym, słodkawym sosie teriyaki. Wystarczy dzień wcześniej, najlepiej wieczorem, umieścić mięso w marynacie a następnego dnia po przyjściu z pracy można przystępować do dzieła. Zamiast szparagów można z powodzeniem użyć fasolki szparagowej. Warto też zadbać o atrakcyjne podanie potrawy, wiadomo, na początku(...)pieczarek, pokrojonych w plasterki 2 łyżki oliwy z oliwek posiekana dymka do podania Przygotowanie: W małej miseczce wymieszaj mirin, sos sojowy, sake, brązowy cukier, chili i czosnek. Zalej marynatą mięso i włóż do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. W woku lub głębokiej rozgrzej na dużym ogniu oliwę i dodaj mięso wraz z marynatą. Dodaj szparagi (lub fasolkę

karmelowy
Szaszłyki po amerykańsku 171

Potrawa wolna od glutenu Czas przygotowania: 20 minut + czas na grillowanie Ilość porcji: około 20 szaszłyków Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka 4 kiełbasy śląskie 2 cebule 1 papryka Marynata do mięsa: 3 łyżki oliwy 3 łyżki wody 2 płaskie łyżki przyprawy do kurczaka po amerykańsku (znajdziecie taką w sklepie EKO MAJA) Patyczki do szaszłyków W miseczce umieszczamy i mieszamy(...)składniki marynaty. Kurczaka kroimy na kawałki i dodajemy do marynaty, dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok. Kiełbasę kroimy w plastry, cebule w większe kawałki (jak na zdjęciach). Podobnie kroimy paprykę, w dużą kostkę. Następnie nadziewamy elementy szaszłyków na patyczki.  Grillujemy na żarze po kilka minut z każdej strony. Zajadamy na ciepło. Smacznego. Post powstał przy współpracy ze sklepem

Kolizje Smaków