marynata - 6549 przepisów (strona:100/437)

Duszona baranina z kiszoną cytryną 137

cebulę, czosnek, imbir, oliwę, sok z cytryny. Dodać mięso, dobrze wymieszać, przykryć, wstawić na noc do lodówki.  Drugiego dnia wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją.  Mięso wyjąć z marynaty - marynatę zachować - obsmażać na niewielkiej ilości oliwy tak aby ładnie się zrumieniło ze wszystkich stron.   Przełożyć mięso do misy wolnowaru, dołożyć marynatę, oliwki i kiszone cytryny. Na patelnię

Stare Gary
pomarańczowe pałki kurczaka z piekarnika... 170

łyżeczki, sok z pomarańczy 2 sztuki, pałki z kurczaka 8 sztuk/większe pałki kurczaka dobrze opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym wycisnąć sok z 1 pomarańczy i wymieszać w marynacie z oleju, rozmarynu, curry, pieprzu, kucharka, przyprawy w płynie wlać marynatę do pałek, dobrze je natrzeć i schować do lodówki najlepiej na całą noc przed pieczeniem wycisnąć(...)pomarańczy i polać nią pałk w marynacie, piec pod przykryciem w 200 C, grzanie góra/dół około 40 minut, następnie bez przykrycia na termoobiegu 5 - 7 minut, pałki będą bardziej chrupiące pałki są smaczne, soczyste i na ciepło i na zimno.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Podudzia z kurczaka, zapiekane w bekonie z warzywami 158

osoby: 8 dużych pałek z kurczaka 2 cukinie 1 cebula 3 duże marchewki 6 różyczek brokuła 6 różyczek kalafiora 300 gr boczku wędzonego, pokrojonego na plastry cienkie jak papier Marynata 3 łyżki oleju/oliwy 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki papryki słodkiej 1/4 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka mieszanki ziołowej lub ziół (u mnie tymianek(...)ząbki czosnku, pokrojone w plasterki duża szczypta rozmarynu duża szczypta kminku sól pieprz Kurczaka opłukać, wytrzeć ręcznikiem papierowym, odłożyć. Sporządzić marynatę. Wszystkie składniki wrzucić do miski, wymieszać, dodać kurczaka, dokładnie obtoczyć. Przykryć miskę, wstawić do lodówki na min 4 godziny max 24 godziny. Warzywa opłukać, osuszyć. Marchewkę i cukinię pokroić w słupki. Cebulę podzielić na 6 części. Na blaszce

moj przepis na
Karkówka pod pierzynką. 143

moje. Jest bardzo wdzięczne do przygotowania i bogate w smaku! SKŁADNIKI: 4-5 plastrów chudej karkówki 2-3 cebule kilka plastrów boczku wędzonego lub pieczonego z kardamonem papryka konserwowa MARYNATA: 3-4 łyżki oliwy 1 łyżka suszonego lubczyku szczypta majeranku szczypta tymianku 1/3 łyżeczki pieprzu 1/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku 25 ml białego wytrawnego wina WYKONANIE: wszystkie składniki(...)marynaty dokładnie mieszamy, karkówkę rozbijamy nakłuwaczem, macerujemy w marynacie, zostawiamy w lodówce na 3-4 godz., cebulę kroimy w piórka, boczek i paprykę w cienkie paski,  plastry karkówki smarujemy ketchupem, kładziemy na każdy cebulę, boczek, paprykę,  smarujemy majonezem, po 30-40 min. posypujemy tartym serem, zapiekamy w piekarniku około 1 godz.(to jest czas całkowity) najpierw w temp

Kuchnia Beaty
Pieczeń z dzika w marynacie wg Aleex 169

wiecie co? Nawet jeśli nie jesteście przekonani do dziczyzny, naprawdę warto jej spróbować, szczególnie w tej wersji. Gorąco polecam. Składniki: • Udziec z dzika, sarnina lub wołowina (ok 2 kg) Marynata: • 1,5 szklanki oleju • 4 łyżki musztardy delikatesowej • 2 ziarna ziela angielskiego • 2 ziarna jałowca • 1 łyżeczka ziół prowansalskich • 1,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej lub soli • 1 łyżka słodkiej papryki(...)Knorr’a • 4 ząbki czosnku Sposób przygotowania: 1. Przygotować mięso: jeśli mamy świeżą dziczyznę, warto ją zamrozić, aby skruszała. Zamrożone mięso rozmrozić i umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. 2. Przygotować marynatę: ziela angielskie, kulki jałowca rozgnieść w moździerzu. Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę. 3. Do oleju dodać sypkie przyprawy i te roztarte w moździerzu oraz czosnek. Dokładnie wymieszać. 4. Mięso dokładnie

W mojej kuchni
Steki z masłem ziołowym 161

steki są marynowane w pysznej marynacie na bazie musztardy Dijon i Burbonu, grillowane i podawane z pysznym ziołowym masłem. Składniki: 4 steki Rib- Eye do marynaty: ¼ szklanki burbonu 1/3 szklanki brązowego cukru 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki musztardy Dijon 2 łyżeczki sosu Worcestershire 2 łyżeczki soli morskiej 1 łyżeczka czarnego pieprzu do masła ziołowego: ½ szklanki masła w temperaturze(...)przygotować masło, należy połączyć zmiękczone (nie roztopione) masło z ziołami, solą i czosnkiem w proszku. Przygotowane masło odstawić na 2-3 godziny do lodówki przed użyciem. Połączyć wszystkie składniki marynaty, marynować w niej steki minimum 2 godziny. Steki grillować do osiągnięcia pożądanego stopnia wysmażenia (zobacz poradnik grillowania idealnych steków ). Podawać steki z kawałkiem masła ziołowego i z ulubionymi dodatkami

naRuszcie
Karkówka miodowa 137

łyżki musztardy np. D'jon 1 łyżka octu balsamicznego Przygotowanie : Plastry karkówki ponacinaj nożem i rozbij tłuczkiem lub użyj siekacza do rozbijania mięsa (zob. zdj.). W miseczce przygotuj marynatę, wymieszaj miód, musztardę i ocet balsamiczny. Karkówkę obtocz w marynacie, przełóż do płaskiego naczynia i odstaw do lodówki na minimum 6h. Karkówkę grillujemy na dość mocno rozgrzanym grillu(...)minut, najlepiej na brykiecie unikając z powodu miodu jakichkolwiek płomieni. Ps.: Jak zapewne zauważyliście w marynacie niema ani odrobiny oliwy ani soli ... zachęcam do wypróbowania

Mechanik w kuchni
KURCZAK PO KARAIBSKU 172

balsamicznego 1/2 pęczka natki pietruszki 2 łyżeczki tymianku 4 łyżki cukru 1/2 szkl.keczupu olej  sól pieprz **************************************** Robimy najpierw sałatkę z pomidorów ,cebuli i czosnku ,drobno je krojąc.Teraz Marynata do kurczaka - mieszamy w miseczce sos worcestershire z octem balsamicznym i 3 łyżkami oliwy.Dodajemy tymianek , posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy 1 łyżeczką soli i pieprzu.Wymieszać.Włożyć pałki kurczaka(...)marynaty i odstawiamy do lodówki na kilka godzin ( noc).W rondlu rozgrzać odrobinę oliwy ,dodać cukier i podgrzewać aż będzie brązowy.Wkładamy pałki i obsmażamy że wszystkich stron .Dolewamy wody 1 szklankę ,marynatę i ketchup , Dusimy w piekarniku 1 godzinę pod przykryciem.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Steki z karkówki. 115

dworze słonecznie i ciepło, więc czas rozpocząć sezon grillowania. SKŁADNIKI: 4 duże plastry karkówki cebula czerwona  NA MARYNATĘ: 10 łyżek oliwy 5 łyżek ketchupu  5 ząbków czosnku łyżka ziół prowansalskich  2-3 ziarna jałowca 1 łyżeczka pieprzu (3 kolory) 1/2 kostki bulionowej WYKONANIE: plastry karkówki rozbijamy nakłuwaczem, kroimy na pół, przygotowujemy marynatę, oliwę wlewamy do miski, dodajemy(...)wszystkie składniki (czosnek i jałowiec rozgniatamy),  dokładnie mieszamy, karkówkę maczamy w marynacie i wkładamy do lodówki na parę godz., następnie grillujemy na gorącym ruszcie, z każdej strony po 5-8 min. i odkładamy na tackę, dodajemy pokrojoną w ósemki cebulę, i grillujemy na boku grilla, aby mięso doszło

Kuchnia Beaty
Schabowe z szynką i warzywami. 113

dodatkiem kawałka wędzonej szynki (może boczek , byłby jeszcze lepszy?) i były pyszne! SKŁADNIKI: 5 kotletów schabowych 5 grubszych plastrów szynki z tłuszczykiem lub boczku wędzonego warzywa z grilla MARYNATA: 1/3 łyżeczki pieprzu białego,  1/3 łyżeczki pieprzu czarnego 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżeczka majeranku 1/3 łyżeczki soli 3 łyżki oliwy WYKONANIE: składniki marynaty wymieszać, kotlety ubić(...)nakłuwaczem, natrzeć marynatą, układać w misce na przemian z szynką, odstawić do lodówki na kilka godz, smażyć po  5 min. z każdej strony na mocnym żarze, następnie odłożyć na lekki ogień, aż dojdzie

Kuchnia Beaty
Łosoś Teriyaki 184

japońskim sosie teriyaki, podawany z ryżem lub makaronem. Dzięki wcześniejszemu marynowaniu ryba nabiera intensywnego aromatu i wspaniałego smaku.  Składniki na 2 porcje: 2 kawałki łososia ze skórą na marynatę: 1/2 szkl. sosu sojowego 2 łyżki mirin 2 łyżki wody 2 łyżki miodu 2 łyżki cukru brązowego ząbek czosnku 1 cm imbiru dodatkowo: sezam Czosnek przecisnąć przez praskę, imbir zetrzeć(...)Wszystkie składniki marynaty wymieszać w rondelku, zagotować. Gotować na małym ogniu przez około 10 minut, aż sos się zredukuje, wystudzić. W tak przygotowanym sosie zamarynować kawałki łososia przez co najmniej godzinę. Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą. Umieścić w nim rybę i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 20 minut. W międzyczasie kilkakrotnie polewać łososia marynatą

wyzwania kuchenne
Combry jagnięce w winnej marynacie 146

bulion oliwa z suszonych pomidorów świeża mięta kilka ząbków czosnku sól i piperz Do dzieła: Mięso myjemy, osuszamy i porcjujemy. Z wina, mięty, oliwy i czosnku i pieprzu przygotowujemy marynatę. Nie podaję proporcji - bo wszystko zależy od ilości mięsa. Nie bójcie się użyć sporo wina i świeżych ziół :) Mięso wraz z marynatą wkładamy do woreczka lub pojemnika - tak by szczelnie(...)przecieramy na gładki krem. Ja podałam combry na puree bez masła - ale możecie wkręcić łyżkę na sam koniec. Po usmażeniu jagnięciny nie szorujcie od razu patelni. Wlejcie na nią marynatę (bez ziół), szklankę bulionu i cierpliwie redukujcie na małym ogniu, aż do uzyskania delikatnego sosu. Możecie na koniec wkręcić łyżeczkę masła. Buraczki, czy inne dodatki wedle uznania. Smacznego

Spektrum Smaku
Schab nadziewany śliwkami 120

soczysty smak i lekki aromat. To jest pycha Schab umyć i wysuszyć, usunąć tłuszcz i ścięgna. Powinien zostać piękny czysty płat mięsa. W miseczce wymieszać olej z pozostałymi składnikami marynaty i posmarować nimi mięso. Najlepiej zostawić tak mięso w lodówce na noc, ale możecie być też kilka godzin. Włożyć mięso do woreczka. Jak zostanie Wam marynata to włożyć ją również(...)mięsa. Super jest jak uda Wam się kilka razy przewrócić mięso w marynacie. Śliwki zalewamy żubrówką lub jałowcówką i tak zostawiamy na dwie godziny. Następnie odcedzić. Za pomocą ostrego noża naciąć otwór wzdłuż mięsa i powpychać śliwki. Ja pomogłam sobie długim drewnianym kijkiem. ( rączka od tłuczka) Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć schab ze wszystkich stron. Włożyć schab do rękawa

Kuchnia Pokoleń
Tażin z perliczki z oliwkami, fenkułem i kiszonymi cytrynami 152

kolendry 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 2-3 małe kiszone cytryny - posiekane , bez pestek 80 g oliwek, zielonych i czarnych, bez pestek szczypta szafranu 500 ml bulionu drobiowego marynata   1 czubata łyżeczka nasion kolendry rozgniecione w moździeżu 1 łyżeczka mielonego kminu 1 łyżeczka mielonego imbiru 2 łyżki oliwy sól morska i pieprz przygotowanie Dzień przed gotowaniem, umieścić wszystkie(...)składniki marynaty w blenderze i utrzeć na gładką masę. Perliczkę umyć i osuszyć. podzielić na 4 części, natrzeć mięso marynatą  i marynować w lodówce przez kilka godzin a najlepiej przez całą noc. Następnego dnia rozgrzać sporą ilość oliwy na dużej, głębokiej patelni .  Obsmażyć perliczkę, na średnim lub dużym ogniu,  ze wszystkich stron zaczynając od strony skóry.Kawałki

Stare Gary
Śledzie w sosie musztardowym 151

Marynata: 1/2 szklanki białego octu winnego 2 łyżki cukru sól i biały pieprz do smaku Sos musztardowy: 3 łyżki musztardy 1 szklanka kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki curry sól, pieprz Przygotowanie : Śledzie opłucz i pokrój na dwu centymetrowe kawałki. Przygotuj marynatę: wszystkie składniki wymieszaj w rondelku i zagotuj na wolnym ogniu, ostudź Zimną marynatą zalej pokrojone śledzie i odstaw pod przykryciem

Proste Potrawy