łatwo przyswajalnego białka o wysokiej wartości odżywczej. Nie po raz pierwszy robiłam świeżą makrelę, ale ta jest naprawdę rewelacyjna. Świeża makrela pieczona. Składniki na 2 makrele: - 2 świeże makrele Marynata: - 4 pokrojone suszone pomidory - 2 ząbki czosnku pokrojone w drobną kostkę - 4 łyżeczki posiekanej natki pietruszki - sok z 1 plastra cytryny - 2 łyżki oleju Dodatkowo: - masło - sól morska - papryka pieczona(...)osuszamy papierowym ręcznikiem. Oprószamy solą wnętrze i wierzch. Skórę na wierzchu (tylko z jednej strony – górnej) nacinamy ostrym nożem w trzech miejscach, a w nacięcia wkładamy kawałeczki masła. Robimy marynatę z suszonych pomidorów, czosnku, natki pietruszki, soku z cytryny oraz oleju – wszystkie składniki mieszamy. Marynatą wypełniemy środki makreli. Makrele zawijamy w folię i układamy na blaszce. Ponieważ przygotowałam więcej
mojewypiekiinietylkowadę. Zdecydowanie za szybko znika z talerza. Składniki: 50 dag polędwicy opakowanie szynki szwarcwaldzkiej (10 dag) 12 listków świeżej szałwii tłuszcz do smażenia (u mnie olej połączony z masłem) marynata 2 łyżki oliwy z oliwek łyżka soku z cytryny 2 ząbki czosnku sól, pieprz Sposób przygotowania : Składniki marynaty łączymy ze sobą. Polędwiczki kroimy na 1-1,5 cm kawałki. Mięso(...)wkładamy do marynaty, odstawiamy w chłodne miejsce. Szybkę kroimy na średniej wielkości kwadraty. Szałwię płuczemy pod bieżącą wodą. Na każdy kawałek mięsa układamy plasterek szynki. Na wierzch kładziemy listek szałwii. Przekłuwamy wykałaczką. Smażymy na rumiano z każdej strony. Podajemy od razu po przygotowaniu. źródło: przepis własny Ilość porcji: 12 Koszt przygotowania: ok. 25 zł Czas przygotowania: 45 minut
Pobite gary Barbarykolorowa, smaczna, zdrowa. Pęczak, bób i mięso kurczaka sprawiają, że jest pożywna i sycąca. składniki: 500 g bobu 100 g pęczaku pojedyncza pierś kurczaka czerwona papryka pęczek natki pietruszki marynata do mięsa: 1/3 szkl oliwy łyżka soku z cytryny sól, pieprz do smaku kilka gałązek świeżego rozmarynu sos: 1/3 szkl oliwy łyżka wody łyżka soku z cytryny łyżeczka miodu sól(...)pieprz do smaku Najpierw należy zamarynować mięso: igiełki rozmarynu oddzielić od łodyżek, wymieszać z oliwą i przyprawami. Pierś kurczaka przeciąć na trzy długie paski, dokładnie natrzeć marynatą, odstawić w temperaturze pokojowej na 30 minut. Następnie przygotować sos: wszystkie składniki porządnie wymieszać. Odstawić do lodówki na czas przygotowania sałatki. Bób wrzucić na wrzątek, ugotować na półmiękko, wyłuskać z łupinek. Pęczak ugotować
6niebosię przygotowuje, bo mięso drobiowe jest delikatniejsze. Bardzo smakowało z surówką z młodej kapusty i puree ziemniaczanym pod krzewem bzu w ogródku mojej teściowej. 3 duże filety z kurczaka Marynata: 1/2 szklanki łagodnego keczupu 3-4 sosu balsamicznego (ew. octu balsamicznego) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżka ostrej musztardy 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu(...)Worcester 2 rozgniecione ząbki czosnku słodka papryka w proszku szczypta ostrej papryki szczypta curry sól i pieprz Mięso podzielić na kotlety. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Pokrojone w plastry płaty mięsa zalać marynatą, przykryć i odstawić na kilka godzin do lodówki. Kotlety grillować do zrumienienia z obu stron
Czerwień i błękitSkładniki: 4 kg kapusty 1 kg marchewki 1/2 kg cebuli 6 ogórków gruntowych 3 papryki zielone 1/2 pęczka natki pietruszki marynata 1 szklanka oleju 2 szklanki octu 3 szklanki cukru 3,5 łyżki soli Wykonanie: Wszystkie warzywa umyć. Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulę pokroić w półksiężyce, paprykę w paseczki, a ogórka w pół krążki. Pietruszkę(...)drobno posiekać. Wszystkie składniki na marynatę wymieszać razem, Kapustę wymieszać z marchewką oraz cebulą, dodać całą marynatą. Podzielić na dwie części, do jednej dodać paprykę, a do drugiej ogórki. Odstawić na 4-6 godzin, co jakiś czas przemieszać. Po tym czasie zagotować 3 szklanki wody , przestudzić. Wodę dodać do kapust, dokładnie wymieszać i nakładać do wyparzonych słoików, pasteryzować
magiczna kuchnia Kasipłatków owsianych duża łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej sałatka: 100 g wędzonego boczku pęczek szczypiorku 2 duże zielone ogórki omlet cebula sos: 2 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu łyżka marynaty z cebuli sól, pieprz Cebulę pokroić w kosteczkę. Składniki marynaty zagotować, wrzącą marynatą zalać cebulę, przykryć, odstawić na minimum 24 godziny. Następnie cebulę odcedzić. Boczek pokroić w kosteczkę, wytopić
6niebozamarynować kilka godzin przed grillowaniem, a będzie bardziej soczyste. Składniki na około 10 szaszłyków: podwójna pierś z kurczaka kilka plasterków boczku jedna średnia cukinia jedna czerwona papryka 2 cebule Marynata do kurczaka: łyżka słodkiej papryki łyżeczka ostrej papryki 2 łyżki sosu sojowego łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżki oliwy z oliwek sól do smaku Marynata do warzyw: łyżeczka oregano łyżeczka tymianku(...)łyżeczka oregano łyżeczka tymianku łyżeczka bazylii 3 łyżki oliwy z oliwek sól do smaku'; document.write(" "); Krok 1 Kurczaka i boczek kroimy w kostkę, przekładamy do miski i dodajemy składniki marynaty. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Krok 2 Cukinię kroimy w plastry (bądź połówki plastrów), a paprykę w kwadratowe kawałki. Przekładamy warzywa do miski, zasypujemy ziołami
Kuchnia Bazyliijednym z angielskich sklepów znalazłam gotową marynatę barbecue. Postanowiłam, że wypróbuję zrobić kurczaka w takim sosie no i przyznam się, ze wyszedł w smaku rewelacyjny (choć nie jestem przekonana do wielu angielskich produktów, które bardzo często są z dodatkiem octu). Składniki: * 5 pałek z kurczaka * pół szklanki marynaty barbecue Wykonanie: Pałki z kurczaka nasmarować marynatą
Zrób to smacznieboczki - zestaw idealny! :) Grillowany kurczak to chyba jedno z najprostszych, najszybszych i najsmaczniejszych dań, jakie nie wzbudza wyrzutów sumienia. Bez zbędnych dodatków, za to z ulubionymi przyprawami w marynacie zawsze sprawdzi się jako szybki i smaczny posiłek. Postanowiłam dodać do niego frytki z ukochanych batatów - chrupiące, lekko ostre i mega zdrowe. Zapraszam na fit obiad! :) Marynata do kurczaka(...)ulubionych), sól i pieprz i dokładnie mieszamy. Kurczaka myjemy, oczyszczamy z wszelkich błonek, chrząstek i tłuszczu. Dzielimy na pożądanej wielkości kawałki, lekko ubijamy dłonią i wrzucamy do pojemnika z marynatą. Dokładnie obtaczamy w niej mięso i odstawiamy je do lodówki na co najmniej 3 h lub najlepiej na całą noc. Pierś z kurczaka wyjmujemy z lodówki na co najmniej
Cooking MonsterPomysł na szybkie skrzydełka pieczone w smacznej marynacie słodko-kwaśnej. Składniki: 7-8 skrzydełek 2 łyżki przecieru pomidorowego łyżka miodu łyżka oliwy z oliwek łyżka soku z limonki oregano chili papryka wędzona sól Przygotowanie W miseczce mieszamy przyprawy, przecier pomidorowy, miód, oliwę i sok z limonki. Skrzydełka myjemy, osuszamy i odcinamy lotki. Smarujemy je marynatą i odstawiamy na kilka godzin(...)lodówki. Następnie przekładamy wraz z całą marynatą do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temp 180 C pod przykryciem przez ok 35 minut, następnie jeszcze 15 minut bez przykrycia, żeby się ładnie zarumieniły
e-PrzepisyKulinarneminut wystarczy, by można go było podawać na stół. Upieczonego łososia można serwować także na zimno np. w towarzystwie ulubionej sałaty skropionej sosem winegret. SKŁADNIKI / 2 porcje MARYNATA 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 2 cm kawałek świeżego imbiru 2 łyżki soku z limonki 1 mała czerwona cebula 1 łyżka miodu lub 2 łyżki syropu klonowego 1/3 czerwonej(...)papryczki chili ŁOSOŚ 1 łyżeczka chińskiej przyprawy 5 smaków 2 filety z łososia po ok. 170 g każdy sól morska świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE MARYNATA : obrany czosnek, pokrojoną na ćwiartki cebulę oraz chili wrzucamy do blendera. Dodajemy sos sojowy, sok z limonki oraz starty na tarce imbir, miód i przyprawy. Miksujemy całość na dość rzadką pastę. ŁOSOŚ :Filety
cool and mintynacieramy imbirem i czosnkiem. Polewamy sokiem pomarańczowym wymieszanym z sosem sojowym. Odstawiamy do zamarynowania. Piekarnik rozgrzewamy do 200℃ ( grzanie góra/dół bez termoobiegu). Piersi wyjmujemy z marynaty(pozostałą marynatę zachowujemy), dokładnie oczyszczamy z czosnku i imbiru. Kładziemy na zimnej patelni z grubym dnem skórką do dołu i podgrzewamy na umiarkowanym ogniu przez około 12 minut, stopniowo wytapiając(...)mieszając od czasu do czasu - przez ok 5 minut ( lub do momentu, gdy jabłka będą miękkie, ale nie rozpadające się). Na 2 minuty przed końcem smażenia dolewamy pozostałą marynatę z soku pomarańczowego i sosu sojowego. Całość chwilę razem podgrzewamy
cool and mintyodchodzi od kości. Tak zamarynowanego kurczaka, z powodzeniem możecie też upiec na grillu (około 60 minut, pod przykryciem), pamiętając, aby przed wyłożeniem na tacki lekko oczyścić go z marynaty, a w trakcie pieczenia często obracać. Jeśli chcecie, aby przygotowane przez Was podudzia podobnie jak kurczak tandoori jedzony w restauracji miały piękną czerwoną barwę dodajcie do marynaty odrobinę spożywczego barwnika(...)ocieplamy w temp. pokojowej). Piekarnik rozgrzewamy do 200℃ z włączoną funkcją góra/dół bez termoobiegu. Razem z piekarnikiem nagrzewamy formę, w której będziemy piekli mięso. Kurczaka wraz z marynatą przekładamy do formy, wkładamy do piekarnika i pieczemy około 50 minut. Od czasu do czasu przewracamy podudzia na drugą stronę. Podajemy z ugotowanym ryżem lub chlebkiem naan oraz gęstym jogurtem
cool and mintymrożonej fasolki szparagowej ( no najlepsza świeża , ale jeszcze nawet nie kwitnie – nie ta pora roku ) 2 duże cebule 1/2 szklanki ketchupu 3 szklanki wody sól , chilli do smaku Marynata : 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju Kurczaka dzielimy na kawałki – ja zazwyczaj wycinam(...)korpus i zostawiam na zupę , tym razem było nas mniej więc piersi też zostały na następny dzień bo łatwo się wysuszają . Reszta kawałków wylądowała na dwie godziny w marynacie ( składniki na marynatę po prostu wymieszać ze sobą i pokryć kuraka ) . Na niedużą blaszkę wysypujemy nie ugotowany ryż , rozkładamy równomiernie , posypujemy fasolką ( nie trzeba rozmrażać ) , układamy na koniec krążki cebuli -równo
Ogrodnik w podróży