marynata - 6549 przepisów (strona:89/437)

POMIDORY DERSEROWE - warstwowa sałatka na zimę 344

około 7 słoików po 0,5 litra ok. 2 - 2,5 kg pomidorów ( żółtych, czerwonych lub takich i takich) 3 szt. niewielkiej papryki 3 cebule pokrojone w plastry olej marynata: 1 kopiasta łyżka soli 1 szklanka cukru 20 goździków 20 ziarenek pieprzu 3-4 listki laurowe (pokruszone) 5-6 szklanek wody 1/2 szklanki octu 3 łyżeczki curry 1 opakowanie żelatyny(...)wyparzamy. Uszkodzone zakrętki bezwzględnie usuwamy i zastępujemy je nowymi. Krok 2. Pomidory kroimy na części (np. na sześć), paprykę w paseczki a cebulę w krążki. Krok 3. Wszystkie składniki marynaty umieszczamy w garnku (oprócz octu), gotujemy 3 minuty, wyjmujemy goździki, pieprz, listki laurowe i wlewamy ocet (ewentualnie doprawiamy do smaku)- trzymamy na niewielkim ogniu, aby płyn był

Moja Książka Kucharska
Pieczony kurczak w słodko-ostrej marynacie 125

Soczyste udka z kurczaka, paski marchewki i piórka czerwonej cebuli, a do tego słodko-ostra marynata. To prosty przepis na pyszny i zdrowy obiad. Mimo że w tej potrawie nie ma dużo składników, smaki są niesamowite i bardzo dobrze się ze sobą łączą. Oto przepis na pieczonego kurczaka w słodko-ostrej marynacie. Składniki 6 udek z kurczaka 2 marchewki(...)sól świeżo mielony pieprz Udka myjemy i osuszamy. Przekładamy do miski. Oliwę z oliwek mieszamy z sosem sojowym. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, kolendrę, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Marynatą nacieramy kurczaka. Miskę przykrywamy i wstawiamy do lodówki na min. 2 godziny. Marchewki obieramy i kroimy na długie paski. Najłatwiej zrobić to za pomocą obieraczki do warzyw. Cebulę kroimy

My Chcemy Jeść
ogórki kanapkowe 524

Ogórki o nucie słodko kwaśnej o łagodnym smaku  doskonałe do kanapek Składniki • Ogórki większe  Marynata •1,5 szkl octu jabłkowego • 10 łyżek cukru • 2 czubate łyżki soli • 2 l wody  Do każdego słoika  • gorczyca • kawałek cebuli • ząbek czosnku • plasterek chrzanu • plasterek marchwi • 1 ziarenko ziela angielskiego • kilka ziarenek pieprzu • duża szczypta kurkumy  • liść laurowy Sposób(...)przygotowania przepisu: ogórki kanapkowe 1.   • Ogórki pokroić na plastry końcówki wyrzucam . • Do Każdego słoika włożyć przyprawy i  poukładać pokrojone ogórki. , 2. • Składniki marynaty zagotować.  • Gorącą marynatą zalać słoiki zakręcić . • Słoiki wsadzić do ciepłej wody, pasteryzować do  zagotowania wody w garnku i odstawić wszystko do wystudzenia

W królestwie smaków Beaty
grillowana pierś na ostro z patelni grillowej... 129

śmietanie - w opisie olej rzepakowy, pieprz cytrynowy, czosnek granulowany, przyprawa pikantny grill dobrze wymieszać w misce podwójną pierś opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym piersi rozkroić na cieńsze porcje włożyć do marynaty i na godzinę do lodówki schować i z dwa razy obrócić ugotować oskrobane młode ziemniaki w nie solonej wodzie, odlać na durszlak patelnię grillową bardzo mocno rozgrzać, razem z marynatą(...)ogniu, następnie piersi przełożyc na talerz do tłuszczu po piersiach wsypać z durszlaka ziemniaki i podsmażyć, delikatnie przemieszać do wchłonięcia tłuszczu (za dużo nie ma, ale jest dobry smak marynaty do ziemniaków), posypać 1/2 pęczkiem koperku 1 cebulę pokroić na kostkę, posypać 1 łyżką cukru, dodać sól i pieprz mielony do smaku, dodać pokrojone w kostkę 6 pomidorów, 1 łyżeczkę

W Mojej Kuchni Lubię
KARKÓWKA Z GRILLA 181

łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka musztardy  2 łyżki ketchupu  Mięso pokroić w dosyć cienkie plasterki i lekko rozbić. Czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć z pozostałymi składnikami marynaty w misce.Dokładnie wymieszać. Każdy plaster mięsa dokładnie smarujemy marynatą,odstawiamy do miski.Mięso układamy warstwowo. Mięsko przykrywamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 24 godz,najlepiej 48 godz(...)jakiś czas zaglądamy i przekładamy warstwy by karkówka dobrze przeszła marynatą. Tak zamarynowane mięso układamy na ruszcie i pieczemy z każdej strony po ok 2-3 min. Sekretem dobrze zrobionej karkówki jest pieczenie kawałka mięsa tylko jeden raz z każdej strony. Z pierwszej strony trzymamy mięsko tak długo,aż brzegi po jednej stronie zrobią się białe,przewracamy na drugą stronę

Niespełnione zdolności kulinarne
PIKANTNE UDKA Z KURCZAKA Z PIEKARNIKA 1131

Mięciutkie, aromatyczne mięso z kurczaka, pieczone w piekarniku ...  niebo w gębie 💗 Dzięki wcześniejszemu zamarynowaniu mięsa, jest ono kruchutkie, i bardzo aromatyczne. Polecam gorąco!  Składniki na marynatę: 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/4 łyżeczki mielonego kminku 1/2 łyżeczki curry (jeśli lubimy, jeśli nie - pomijamy) 2 łyżeczki musztardy (ja użyłam grillowej, bo lubię jej smak) szczypta tymianku(...)granulowany czosnek lub 2-3 ząbki świeżego majeranek sól mielony czarny pieprz 1/4 szkl. oleju i oczywiście: 4-5 udek (ćwiartek, pałek) z kurczaka. Wszystkie składniki na marynatę mieszamy ze sobą. Wykonanie: Udka myjemy, osuszamy papierowym ręczniczkiem. Obtaczamy dokładnie w marynacie. Wkładamy do lodówki na 2-3  godziny albo najlepiej na całą noc. Po wyjęciu z lodówki układamy

Walijskie Pichcenie
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem 153

Proste, smaczne i sycące danie, do którego wystarczy tylko zrobić dowolną suróweczkę i obiadek gotowy. Składniki Marynata: sól pieprz przyprawa kebab-gyros przyprawa do kurczaka chili pieprz cayenne zioła prowansalskie kminek mielony bazylia oregano czosnek granulowany 1/4 szklanki oleju 1 duża podwójna pierś z kurczaka 1 kg ziemniaków przyprawa do ziemniaków sól pieprz 1 cebula 3 duże ząbki czosnku tłuszcz(...)sera żółtego Przygotowanie: 1. Do miski wsypujemy po trochę wszystkich przypraw i dodajemy olej, mieszamy. Piersi z kurczaka kroimy na małe kawałki, lekko rozbijamy i obtaczamy dokładnie w marynacie, odstawiamy na około pół godziny do lodówki. 2. Ziemniaki obieramy, kroimy na plasterki i układamy w naczyniu do zapiekania wysmarowanym tłuszczem, posypujemy solą, pieprzem i przyprawą do ziemniaków. 3. Cebulę kroimy

Kuchnia u Bietki
Delikatny indyk duszony z cukinią 136

także cynk. W samej, 100-gramowej piersi znajduje się zaledwie 83 kalorii, a w tym ok. 19 g białka i 0,7 g tłuszczu! Czyli naprawdę malutko. Dzięki jogurtowej marynacie mięso stało się wyjątkowo kruche i soczyste, a przy tym świetnie skomponowało się z ziołowymi przyprawami i całym daniem. Podałam je z delikatnym ryżem basmati i natką pietruszki. Było(...)idealne! Składniki: 150 g piersi z indyka 1 cukinia (niezbyt duża) 1/2 cebuli  2 łyżki kremowego serka chrzanowego (np. Almette) olej roślinny  sok z cytryny natka pietruszki marynata: 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka oleju roślinnego odrobina soku z cytryny sól, pieprz, oregano, czosnek w proszku Przygotowanie: Pierś z indyka pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać

Kuchnia Ellie
Kurczak w marynacie z majonezem - z grilla, patelni lub piekarnika 115

Każda wersja okazała się rewelacyjna. Kurczak wyszedł soczysty i naprawdę bardzo smaczny, a skórka... pychotka! Koniecznie sami spróbujcie! około 1 kg podudzi z kurczaka (mogą być inne części kurczaka) Marynata: 3 łyżki oleju 3 łyżki przyprawy w płynie 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki pieprzu 2 szczypty estragonu (solidne(...)Wszystkie składniki marynaty umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Kurczaka umyć, osuszyć i obtoczyć w marynacie. Całość przykryć i odstawić do lodówki - minimum na 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie mięso można grillować, poddusić na patelni (*) lub upiec w piekarniku (**). (*) Kurczaka należy podlać odrobinką wody i dusić pod przykryciem do miękkości. (**) Mięso piec w rozgrzanym piekarniku

Di gotuje
Kminkowa marynata do karkówki z grilla 171

zwolenników ogrodowego grillowania ten elektryczny jest idealny. Warto zainwstować w dobry model, by służył przez długie lata. Jak grill, to wiadomo - karkówka. Gwarantem smaczej karkówki jest samodzielne przygotowanie marynaty. Sklepowego mięsa w gotowych marynatach raczej nie polecam. To najczęściej mięso już nie pierwszej świeżości, peklowane i pełne konserwantów. Najlepiej wybrane przyprawy rozetrzeć w moździerzu, następnie wmasować w mięso, skropić olejem(...)mięsa. Pozwoli skruszyć mięso, przez co lepiej wchłonie wszystkie przyprawy. Skropić mięso olejem i ułożyć w ceramicznym naczyniu lub w woreczku strunowym. Nie uzywamy metalowej miski. Odłożyć do marynaty na 30 minut do 48 godzin. Im dłużej, tym lepiej mięso ułożyć na rozgrzanej płycie grilla i opiekać po kilka minut z każdej strony podawać z ulubionymi dodatkami. Super smakuje

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szaszłyki hoisin 145

dymka Inne : szpadki do szaszłyków sos sojowy do podania (opcjonalnie) Jak przygotować szaszłyki hoisin: Udka z kurczaka umyć, oczyścić, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na mniejsze kawałki. Przygotowanie marynaty hoisin: Czosnek wycisnąć przez praskę lub rozgnieść, a następnie drobniutko posiekać. Do miski przełożyć czosnek oraz wszystkie pozostałe składniki marynaty: sos sriracha, sos sojowy, cukier, sos hoisin i imbir starty(...)tarce o drobnych oczkach. Wszystko dokładnie wymieszać, aby cukier sie rozpuścił.  Do marynaty dodać kurczaka, dokładnie wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić na co najmniej 30 minut do 4 godzin.  Przygotowanie szaszłyków hoisin: Dymkę pokroić na około 2cm kawałki. Kurczaka nadziewać na szpadki na przemian z dymką. Szaszłyki hoisin grillować po około 5 minut z każdej strony

Codzienne Gotowanie
Wołowina po burgundzku 98

tylko na co dzień, ale także na uroczysty obiad. Po poczęstunku usłyszałam: „To mistrzostwo świata!” /inspiracja „Francja. Smaki świata.” z moimi wieloma modyfikacjami/ Składniki: marynata : 100ml koniaku, 2 łyżeczki kremu balsamicznego, 1/2 łyżeczki tymianku, 1/2 łyżeczki przypraw do wołowiny, 1/2 łyżeczki wędzonej papryki sypkiej, 3 przepołowione ząbki czosnku w łupinkach bulion: 2 litry wody, plaster boczku(...)300g pieczarek 1 cebula 1 por 2 łyżki przecieru pomidorowego 250 ml wina burgundzkiego (np. hermitrage) 2 łyżki oleju słonecznikowego sól, pieprz cayenne 1 łyżka śmietany 18% Wykonanie: Składniki marynaty wymieszać ze sobą w naczyniu, wołowinę umyć, osuszyć, pokroić na kawałki, umieścić w marynacie. Schłodzić przez noc. Ugotować bulion, przestudzić. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso, obsmażyć chwilkę na dużym

Raj dla Podniebienia
Filet indyczy pieczony w musztardzie francuskiej 249

SKŁADNIKI: 1 kg piersi indyka w jednym kawałku MARYNATA: 1 łyżeczka soli 1/3 łyżeczki pieprzu 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka majeranku 1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej 1 łyżeczka oleju 1/2 łyżeczki miodu WYKONANIE: Mięso opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Składniki marynaty wymieszać. Marynatą natrzeć mięso ze wszystkich stron, owinąć je w folię kuchenną i włożyć do lodówki

Kuchenne zapiski Edyty
Filet indyczy pieczony w musztardzie francuskiej 249

SKŁADNIKI: 1 kg piersi indyka w jednym kawałku MARYNATA: 1 łyżeczka soli 1/3 łyżeczki pieprzu 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka majeranku 1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej 1 łyżeczka oleju 1/2 łyżeczki miodu WYKONANIE: Mięso opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Składniki marynaty wymieszać. Marynatą natrzeć mięso ze wszystkich stron, owinąć je w folię kuchenną i włożyć do lodówki

Kuchenne zapiski Edyty
SCHAB Z WĘDZONĄ ŚLIWKĄ 170

oraz taka , którą robiliśmy sami :)  Dziś zapraszam na pyszną wędlinę - schab pieczony z wędzoną śliwką :)  Smacznego :) SKŁADNIKI:   1.5 kg schabu bez kości 150 g śliwek wędzonych Marynata 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju rzepakowego Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku mielonego 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżka majeranku PRZYGOTOWANIE(...)Mięso myję a następnie osuszam ręcznikiem papierowym. Robię po środku otwór na całej długości mięsa za pomocą cienkiego ale ostrego noża. Następnie faszeruje śliwkami wędzonymi. W osobnej miseczce robię marynatę. Mięso nacieram marynatą. Owijam dokładnie folią aluminiową i pozostawiam w lodówce na min 10 godzin. Piekę mięso nie odwijając foli w 180 stopniach przez ok 1.5 godziny. Mięso zostawiam

Gotowanie Patki