marynata - 6549 przepisów (strona:85/437)

Menu na tydzień: Samorosnąca mąka i cegła 133

ostrym ogniu, a potem pieczemy w bardzo wysokiej temperaturze. Dzięki temu będzie gotowy w 25 minut. O ile do tej pory uważaliśmy, że najprostszym do zrobienia jest kurczak w marynacie zielonej bogini (Green Godess ), to teraz wyrósł mu poważny konkurent. Spróbujcie tej metody – naprawdę warto. Poniedziałek: Mega szybki makaron chiński w sosie szczypiorkowo-imbirowym Danie typu leftovers. Z niedzielnego(...)wersji klasycznej, czyli włoskiej – bez orientalnego kuskusu. Wiemy, że Wam smakowało. Spróbujcie je zrobić z kuskusem. Smakuje równie dobrze, ale jest bardziej pożywne. Czwartek: Polędwiczka w marynacie z musztardy Polędwiczka z pieca, w glazurze z musztardy i cukru trzcinowego, octu winnego i rozmarynu – z tych składników powstaje niezwykle aromatyczna mieszanka, która pięknie karmelizuje się podczas pieczenia lub smażenia

Niedzielny kucharz
Łosoś w miodowej glazurze / Honey glazed salmon 132

smaku Przygotowanie: W misce wymieszaj trzepaczką lub zmiksuj brązowy cukier, oliwę z oliwek, sos sojowy, czosnek, sok z cytryny, i po szczypcie soli i pieprzu do smaku. Włóż do marynaty łososia i umieść w lodówce na 1-2 godziny, obróć filety kilka razy żeby się równomiernie zamarynowały. Wersja grilla: Ułóż łososia skórą do dołu na rozgrzanym grillu i grilluj przez(...)około 12 minut smarując od czasu marynatą. Możesz go przewracać co jakiś czas. Wersja na piekarnik : Rozgrzej piekarnik do 250 oC, włącz tryb grilla i grilluj łososia przez 12 minut, od czasu do czasu smarując pozostałą marynatą. Skrop jeszcze gorącego łososia miodem, posyp szczypiorkiem i podawaj. Smacznego! English version Honey glazed salmon (4 servings) Ingredients: 4 salmon fillets

karmelowy
Krewetki w sosie pomarańczowym 88

Składniki: 10-12 krewetek 1 pomarańcza 1 łyżka miodu imbir, pieprz, kolendra 50g mąki ziemniaczanej oliwa Grzanki : bagietka przyprawa do masła masło lub margaryna kanapkowa   Przygotowanie: Aby przygotować marynatę , należy wycisnąć sok z pomarańczy , rozpuścić w nim miód , przyprawić imbirem , kolendrą i pieprzem . Wrzucić krewetki i marynować w 2-3 godziny. Krewetki smażyć na oliwie, 2-3 minuty(...)stron na średnim ogniu. Z marynaty robimy sos . Wystarczy rozpuścić mąkę ziemniaczaną w niewielkiej ilości wody i wlać do gotującej się marynaty, stale mieszając aż zgęstnieje. Przekąskę można podawać z grzankami . Aby je przygotować, należy pokrojoną bagietkę posmarować masłem bądź margaryną z obu stron, posypać przyprawą do masła i przypiec w piekarniku aż staną się chrupiące. Smacznego! Post Krewetki

Za drzwiami kuchni
PIECZONA NOGA Z INDYKA 126

Uwielbiam indyka , to smaczne i wartościowe mięsko. Dziś przepis na pieczoną nogę w pysznej marynacie z dodatkiem warzyw. Marynata: noga z indyka 6-7 ząbków czosnku  1 łyżeczka soli 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka przyprawy do indyka 1 czubata łyżka majeranku  3-4 łyżki oleju Składniki marynaty ze sobą połączyć i nasmarować umyte, suche mięsko. Odstawić

Niespełnione zdolności kulinarne
Pstrąg łososiowy ze szpinakiem i suszonym pomidorem 181

Dzień dobry :-) Pyszna rybka dzisiaj :-) Łosoś ostatnio bardzo drogi, ale za to podobny jest pstrąg łosiowy, tego właśnie ostatnio kupiłam, do niego zrobiłam marynatę z oliwy, miody, cynamonu i odrobiny cytryny, poddusiłam szpinak na patelni z czosnkiem, suszonym pomidorem, i śmietanką, potem wszystko zapiekłam w piekarniku. Wyszło pyszne, my ryby lubimy bardzo, mam nadzieje, że Wam też posmakuje :-) Składniki(...)pstrąga łososiowego u mnie około 400 g 1/2 opakowania szpinaku baby 6 sztuk suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku sól pieprz około 1/2 szklanki śmietanki 30% masło klarowane do smażenia Marynata: 2 łyżki oliwy 1 łyżka miodu u mnie wielokwiatowy cynamon sok z cytryny 1. Pstrąga obieramy ze skóry, myjemy, oprószamy solą i pieprzem, dzielimy na porcje. Do miseczki dajemy oliwę

kruche babeczki
Poniedziałek: Nuggetsy z kurczaka z kolorowymi frytkami 147

Waszego niejadka. Będzie mu smakowało – słowo. Szczególnie, że te domowe nuggetsy są pieczone, a nie smażone, dobrze przyprawione aromatyczną mieszanką ziół i korzeni, a wcześniej zamarynowane we wspaniałej marynacie. Domowe nuggetsy według tego przepisu trzeba przygotować wcześniej, jeśli chcecie uzyskać pełny efekt, czyli soczyste mięso. Kurczaka należy zamarynować w maślance co najmniej na 2 godziny przed pieczeniem, a najlepiej(...)marynacie spędził całą noc (optymalny czas to do 12 godzin). Mięso możecie też szybko zamacerować rano, przed wyjściem do pracy. Wieczorem będzie gotowe do upieczenia. Przepis, lekko udoskonalony przez nas, pochodzi z bloga amerykańskiej kucharki, którego adresu teraz nie możemy odnaleźć. Mamy nadzieję, że autorka nie będzie miała nam za złe, że go wykorzystaliśmy bez podania źródła! Czas: 30 minut

Niedzielny kucharz
Kurczak w marynacie miodowo-czosnkowej pieczony z marchewką 127

rewelacyjnie i kusząco pachnie. Mięso wychodzi bardzo delikatne, lekko słodkie - z wyjątkowym posmakiem czosnku. I ta zarumieniona skórka oraz aromatyczne kawałki marchewki...  Koniecznie spróbujcie! 2 ćwiartki z kurczaka Marynata: 1 łyżka miodu (płynnego) (*) 1 łyżka oleju 2-3 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli (płaska) 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej Ponadto: 1 marchewka(...)liście laurowe  Przygotować marynatę. Miód i olej dokładnie połączyć z drobno posiekanym czosnkiem oraz przyprawami.  Przygotować kurczaka. Kurczaka umyć, ja dodatkowo ćwiartki przecinam na dwie części i po osuszeniu dokładnie pokryć marynatą. Całość odstawić do lodówki minimum na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie kawałki kurczaka, listki laurowe oraz marchewkę uprzednio pokrojoną w plasterki

Di gotuje
KURCZAK ZAGRODOWY Z PIEKARNIKA, miodowo-musztardowy, faszerowany wątróbką 144

Kurczak zagrodowy pieczony w marynacie miodowo-musztardowej. Kurczaka można przyrządzać na wiele sposobów. Smakosze twierdzą, że najlepszy jest wtedy, kiedy tuszkę piecze się w całości. Kurczaka nacieramy ziołami i przyprawami. Dzięki marynacie miodowo-musztardowej kurczak po upieczeniu ma naprawdę chrupiącą skórkę. Mięso jest delikatne i aromatyczne.  Kurczak po Polsku faszerowany. Wersja z farszem z wątróbki, zwana kurczakiem po polsku(...)koniec dość mocno zawijamy nić wokół kuperka, wyciągamy ją z igły i tak okręcamy nóżki ptaka, by nie odstawały od brzucha. W miseczce mieszamy obie musztardy, miód oraz oliwę - marynatą nacieramy całego kurczaka. Krok 3. Układamy tuszkę grzbietem do dołu w brytfannie z rozpuszczonym masłem. W piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni pieczemy przez 1 godzinę 45 minut, polewając sosem

Moja Książka Kucharska
Sałatka Cezar z kurczakiem 109

ciabatta 50 g parmezanu lub grana padano 2 łyżeczki rzeżuchy 2 łyżeczki czarnuszki sos Cezar: 1 ząbek czosnku 4 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka soku z cytryny marynata do kurczaka: 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Filet z kurczaka myjemy. Osuszamy. Dokładnie oczyszczamy. Do miski wlewamy oliwę(...)oliwek, dodajemy ostrą paprykę, doprawiamy do smaku. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy kurczaka. Obtaczamy dokładnie i odstawiamy. Bułkę ciabattę kroimy w kostkę. Obsmażamy na suchej patelni, aby powstały chrupiące i złociste grzanki. Przekładamy na talerz do ostygnięcia. Czosnek obieramy i rozcieramy na desce z solą. W miseczce mieszamy majonez, musztardę, roztarty czosnek i sok z cytryny. Filet z kurczaka

Moja smaczna kuchnia
Kotlety w polędwiczki wieprzowej 145

Moja radosna twórczość na dziś to kotleciki z polędwiczki wieprzowej w marynacie musztardowej, smażone w płatkach owsianych ( przepis autorski) Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa olej do smażenia pół szklanki płatków owsianych marynata: pół szklanki oleju 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka czosnku w proszku Przygotowanie: mięso umyj i pokrój na kotleciki, rozbij tłuczkiem w misce połącz(...)składniki marynaty i obtocz w niej mięso, miskę z tak przygotowanym mięsem odstaw na godzinę do lodówki rozgrzej olej na patelni wyjmij mięso z lodówki, w drugiej misce umieść płatki owsiane i obtaczaj z nich każdego kotlecika z osobna, a następnie usmaż na patelni z obu stron na rumiano podawaj z pieczonymi ziemniaczkami i sałatką grecką Smacznego

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Zdrowy fastfood: Domowa shawarma z kurczaka 197

postaci można podać je z kuskusem, lub ryżem a la pilaf – według tego przepisu – lub w picie – próbujcie tej receptury. Polecamy! Składniki: 4 udka z kurczaka Marynata: Sok z jednej cytryny 1/3 szklanki oleju 3 zmiażdżone ząbki czosnku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki(...)pieprzu kajenskiego Duża czerwona cebula pokrojona na ósemki 1 łyżka siekanej pietruszki Przygotowanie: Krok 1 Wymieszaj składniki marynaty, włóż do niej kurczaka na co najmniej godzinę, maksymalnie 12 godzin. Krok 2 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wyjmij mięso z marynaty, wyłóż na blaszkę do pieczenia i wstaw do piekarnika na 40 minut. Krok 3 Wyjmij kurczaka z piekarnika

Niedzielny kucharz
Kurczak w sosie sojowym z puree z ziemniaków i pieczonego czosnku 202

Sekretem przepisu na kurczaka, który jest kruchy i soczysty jest MARYNATA. W tym przypadku marynowanie w sosie sojowym i przyprawach (najlepiej przez noc) jest absolutnie nie do pominięcia! Wiem, że wymaga to wcześniejszego planowania ale efekt jest naprawdę przepyszny. Chrupiąca surówka z białej rzodkwi gościła w mojej kuchni po raz pierwszy i przyznam, że od razu skradła moje serce. Dostępność(...)rzodkwi i selera naciowego: 1 duża biała rzodkiew 4 łodygi selera naciowego garść suszonej żurawiny 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu pół cytryny pieprz ziołowy cukier sól Przygotowanie: MARYNATA DO UDEK Do naczynia, w którym będziemy marynować mięso wlewamy: sos sojowy, sok z wyciśniętej limonki, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, miód oraz chili pokrojone w plasterki. Wszystkie składniki mieszamy

Kierunekuchnia
Sałatka jajeczna ze smażona wieprzowiną 141

stwierdził mój starszy syn , ” facet nie koza , na trawie nie wyżyje ” Składniki na 3-4 osoby : 2 plastry chudej karkówki ( około 2 cm grube ) marynata : 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki cząbru 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonej kozieradki 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku pieprz , sól do smaku 2 łyżki oleju pozostałe : 1 papryka spiczasta(...)ogórka szklarniowego ) sos : jeden kubek jogurtu greckiego ( 400 g ) 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki cukru lub miodu sól , pieprz do smaku Wieprzowinę siekamy drobno , mieszamy ze składnikami z pozycji marynata i odstawiamy na dwie godziny do lodówki . Smażymy na bardzo mocno rozgrzanej patelni , aż mięso ładnie się zrumieni , przysmaży . Osobiście ,smażę mięso bez oleju , na dobrej patelni wystarczy

Ogrodnik w podróży
Sałata z cytrynowym kurczakiem 115

kolacje. Dzisiejszą przygotowałam z dodatkiem kurczaka o smaku cytrynowym z sosem winegret o smaku pomarańczowym. SKŁADNIKI: 0,5 kg filetu z kurczaka 5 jajek 2 pomarańcze mix sałat żurawina MARYNATA: sok z połowy cytryny szczypta lubczyka szczypta oregano 2 ząbki czosnku sól i pieprz SOS: 1/4 szkl oliwy z oliwek sok z połowy pomarańczy 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka(...)miodu ewentualnie sól, pieprz WYKONANIE: składniki marynaty dokładnie wymieszać, czosnek przecisnąć przez praskę, połączyć, filet umyć, osuszyć, włożyć do marynaty, najlepiej na noc, usmażyć na patelni grillowej, przygotować sos- wszystkie składniki dokładnie mieszamy, sałatę umyć, osuszyć, włożyć do półmiska, jajka podzielić na ćwiartki, ułożyć na sałacie,  filet pokroić w paski, ułożyć między jajkami, z 2 pomarańczy wyciąć filety, dodać

Kuchnia Beaty
Jajka a’la sushi – czyli przepis na jajka wielkanocne, które totalnie zaskoczą Twoich gości 296

czyli 10 minut we wrzątku Zlej wodę i odstaw do ostygnięcia. Obierz jajka, przełóż do dużego słoja. Obierz czosnek i imbir. Imbir zetrzyj na tarce. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki marynaty. Zalej marynatą i odstaw do lodówki na minimum 12 godzin lub do 24 Składniki MARYNATA 6-8 jajek do zamarynowania 250 ml sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego lub jabłkowego

Eat me! Fit me!