marynata - 6549 przepisów (strona:82/437)

Pierś indyka i kury zagrodowej 125

Składniki 400g pierś z kury zagrodowej 800 g filet z indyka        Marynata musztardowa 2 łyżeczki musztardy stołowej 2 łyżeczki musztardy francuskiej 1 łyżeczka soli 3-4 łyżki oleju przyprawy według uznania szczypta pieprzu, 1 łyżeczka rozmarynu, pół łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżeczka majeranku dodatkowo : siatkę do wędlin, Wykonanie Przygotować marynatę . Rozkroić(...)plaster filet indyka .Piersi z kurczaka i mięso z indyka obtoczyć w marynacie ,wmasować ja jak najwięcej w mięso. Przełożyć do miski ,przykryć i odstawić na dobę. Po tym czasie  zrolować mięso z indyka ,w środek włożyć piersi z kury .Całość umieścić w  siatce wędliniarskiej ,ułożyć  dość ciasno ,zawiązać końce .Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 ° C,piec

mojej kuchni
Jak przygotować pieczeń z indyka 152

przygotować pieczeń z indyka Jak przygotować pieczeń z indyka Do przygotowania marynaty potrzebne nam będzie: ok ½ szklanki oleju trzy ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę kilka ziarenek ziela angielskiego listki laurowe 2-3 pół łyżeczki kminku mielonego łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu pół łyżeczki ostrej papryki Jak przygotować pieczeń z indyka Kilogramowy filet z indyka. Kawałek mięsa może być większy(...)mniejszy ,ale musimy też to wziąć pod uwagę przy robieniu marynaty. Jeżeli mniejszy minimalnie zmniejszyć ilość przypraw, lub zwiększyć jeżeli mamy większy kawałek. Jak przygotować pieczeń z indyka Z przygotowanych składników sporządzamy marynatę i dokładnie nacieramy mięso, i odstawiamy na 10-12 godzin w zimne miejsce. Jak przygotować pieczeń z indyka Gdy mięso będzie już schłodzone, wkładamy mięso w siatkę

Podstawy Gotowania
Soczysta polędwica 148

prosty i bardzo smaczny obiad. Worki do pieczenia warto mieć w domu, mięso w nich pieczone jest miękkie, aromatyczne i bardzo soczyste. Polecam! Składniki: polędwica wieprzowa (ok. 300 g) marynata: 2 łyżki sosu sojowego łyżeczka papryki ostrej łyżeczka papryki słodkiej pieprz czarny sól ziołowa czosnek granulowany worek do pieczenia 1.Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Składniki marynaty mieszamy. 2. Mięso myjemy(...)smarujemy marynatą i albo wkładamy na godzinę/kilka godzin do lodówki albo od razu do worka/rękawa do pieczenia. 3. Zamarynowaną polędwicę wkładamy do piekarnika na 20 minut. Wyłączamy piekarnik i odstawiamy mięso na 5 minut. Po tym czasie możemy pokroić mięso i podawać. Polędwica wychodzi tak soczysta, że zjedliśmy ją bez sosu, za to z ryżem z warzywami

Na moim talerzu
Poniedziałek: Sałatka Cobb 127

polędwiczek 1 awokado 2 jajka ugotowane na twardo 250 g pomidorków koktajlowych 1 czerwona cebula Cienko krojony boczek wędzony z 8 plastrów (100 g) Sałata rzymska Marynata do kurczaka: 2 łyżki papryki słodkiej 1 łyżka papryki ostrej 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka soku z cytryny Sos: Pół kubka jogurtu greckiego 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka suszonej(...)cebuli 1 łyżeczka musztardy miodowej Szczypta soli 1/2 łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Krok 1 Wymieszaj składniki marynaty do kurczaka, a następnie włóż do niej filety i dokładnie obtocz marynatą. Odstaw na 15 minut. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Filety zawiń w folię aluminiową (każdy oddzielnie) i wstaw do piekarnika. Piecz przez 20 minut. Odstaw do ostygnięcia. Krok 2 Plastry boczku rozłóż

Niedzielny kucharz
Smażona tilapia 134

Składniki: 8 filetów z tilapii Marynata: 5 łyżek soku z cytryny 1 łyżeczka startego imbiru 6 łyżek sosu sojowego 6 łyżek białego wytrawnego wina 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) sól, biały pieprz olej do smażenia mąka kukurydziana do panierowania Sposób wykonania: Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą. Polewamy nią filety i rozprowadzamy dokładnie na każdym kawałku. Pozostawiamy w chłodnym(...)miejscu na kilka godzin. Rybę wyjmujemy z marynaty, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron

Qchnia po prostu
Schab faszerowany pieczony z kapustą i ziemniaczkami 209

schabu 1 cebula 10dkg wędzonego boczku ok 1 kg ziemniaków 500g kapusty kiszonej 2 ząbki czosnku Przyprawy do mięsa: sól (2 łyżeczki), pieprz (1 łyżeczka), majeranek (1 łyżka) Marynata: 4-5 łyżek oleju + sól, pieprz, majeranek, słodka i ostra papryka       *** Schab dokładnie myjemy, osuszamy i nacinamy w plastry (ale nie przecinamy do końca, dół mięsa ma pozostać(...)kiszoną kapustą (jeśli jest kwaśna należy ją wcześniej przepłukać) *** *** Ziemniaki obieramy, większe przecinamy na pół i układamy na kapuście, dookoła mięsa.Całość przykrywamy folią aluminiową (lub żaroodporną pokrywką) *** *** Przygotowujemy marynatę: w miseczce mieszamy olej z przyprawami *** *** Tak przygotowaną marynatą smarujemy z wierzchu ziemniaczki *** *** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200’C na 1,5 godziny. Po tym czasie usuwamy folię

Blog z Apetytem
SZASZŁYKI Z PIEKARNIKA 134

Moja propozycja na danie z kurczaka, które robi się bardzo szybko. Mięsko wychodzi aromatyczne, chrupiące z wierzchu i soczyste w środku. Polecam jest pyszne :) SKŁADNIKI: MARYNATA: pół jogurtu greckiego (200 g) 2 łyżki przyprawy do kebaba szczypta soli trochę pieprzu MIĘSO: ok. 70 dag piersi z kurczaka patyczki do szaszłyków ok. 8 szt WYKONANIE: Marynatę mieszamy. Kurczaka oczyszczamy(...)kroimy w dużą kostkę, mieszamy dokładnie z marynatą przykrywamy i chowamy do lodówki na ok. 2 godziny (lub całą noc) Patyczki moczymy w wodzie, nabijamy nasze mięso. Pieczemy w piekarniku w temp. 180 st. C od  15 - 20 minut.  Ustawiłam na funkcję opiekanie z grillowaniem . Wszystko zależy od grubości mięsa. Podajemy w ulubiony sposób, u mnie z frytkami

Pani na deser
Karp nadziewany kaszą z grzybami 127

delikatnego gotowanego na parze podanego z kaszą gryczaną, żurawiną i grzybami. W moim domu dużo je się kaszy. Można ją przygotować też w wersji bardziej świątecznej z karpiem.  marynata: 5 dzwonków z karpia 1 cebula biała sól, pieprz 1 łyżeczka majeranku farsz: 1 woreczek kaszy gryczanej 1 cebula czerwona 1 garść suszonych grzybów 3 łyżki żurawiny suszonej 10 śliwek(...)suszonych sól, pieprz czarny i czerwony natka pietruszki Karpia przekładam do miski, dodaję pokrojoną cebule, sól, pieprz, majeranek i odstawiam w marynacie na noc do lodówki. Na drugi dzień wyjmuje dzwonka karpia z marynaty i gotuje na parze 10 minut. Grzyby namaczam w zimnej wodzie na noc, i na drugi dzień gotuję do miękkości około godzinę. Potem odcedzam i kroję

wesoła kuchnia
Czwartek: Kurczak tikka masala 136

bardzo aromatyczną wersję. Lista składników wydaje się długa, ale są to głównie przyprawy. Warto spróbować kurczaka tikki masala, ponieważ jest to idelane, rozgrzewające danie na sezon jesienno-zimowy. Skladniki: Marynata do kurczaka Podwójna pierś z kurczaka Kubek jogurtu naturalnego 400 ml 2 łyżeczki tartego czosnku 1 łyżka tartego imbiru 2 łyżeczki przyprawy garam masala 1 łyżeczka kurkumy ½ łyżeczki kminu rzymskiego(...)pieprzu kajeńskiego 400 g pasaty pomidorowej 2 łyżki oleju 2 łyżki masła 200 g śmietany 18 proc. Przygotowanie: Krok 1 Filety osusz, oczyść z błonek, pokrój w kostkę. Przygotuj marynatę: wsyp do głębokiej misy 2 łyżeczki tartego czosnku, 1 łyżkę tartego imbiru, 2 łyżeczki przyprawy garam masala, 1 łyżeczkę kurkumy, ½ łyżeczki kminu rzymskiego, ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego i 1 łyżeczkę soli

Niedzielny kucharz
Śledź w burakach, śliwce i czerwonej cebuli z sałatką ziemniaczaną 109

ugotowanych w mundurkach, 30 ml octu białego winnego, 200 ml esencjonalnego bulionu mięsnego, sól, 20 ml oleju rzepakowego, 1 nieduża słodka cebula, cukier, świeżo mielony pieprz, 1/2 pęczka szczypiorku, marynata do cebuli : 4 malutkie czerwone cebule, 100ml octu winnego czerwonego, 2 czubate łyżki cukru, 2 liści laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 4 średnie podłużne buraki, 2 łyżki grubo posiekanych orzechów(...)cebulę. Wrzucić do bulionu. Ugotowane ziemniaki lekko przestudzić (tak, aby można było je obrać) obrać. Pokroić w cienkie plasterki. Włożyć do bulionu z cebulą. Odstawić na około 2 godziny Marynata do cebuli : do garnuszka wlać ocet, dodać cukier, liście laurowe, ziele angielskie i podgrzewać do momentu gdy cukier się rozpuści, a płyn lekko zredukuje na syrop. Cebulę pokroić na ćwiartki

królestwo garów
Panierowane polędwiczki z piersi kurczaka z orzechową nutą 107

pyszne, soczyste polędwiczki z delikatną nutą orzeszków ziemnych. Naprawdę smakują przepysznie! Czasami jeden lub dwa składniki mogą całkowicie odmienić smak potrawy... Polecam!   400g polędwiczek z piersi kurczaka Marynata: 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka masła orzechowego 1 łyżeczka suszonego koperku (lub ulubionych ziół) 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej Panierka: 1 jajko(...)łyżki mleka mąka pszenna bułka tarta + 2-3 łyżki zmielonych orzeszków ziemnych (*) Ponadto: tłuszcz do smażenia    Umyte polędwiczki dokładnie wymieszać w marynacie - tak, aby pokryła każdy kawałek. Całość odstawić do lodówki na około 1 godzinę, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie mięso lekko strzepać z nadmiaru marynaty i kolejno obtoczyć w mące, roztrzepanym z mlekiem jajku

Di gotuje
Domowe chrupiące nuggetsy (w majonezowej marynacie) 3016

Domowe chrupiące nuggetsy (w majonezowej marynacie) Uwielbiane przez wszystkich domowników, obowiązkowe danie na każdym moim przyjęciu. Po tak przygotowane piersi z kurczaka sięga się z przyjemnością. Idealnie pasują do domowych sosów, ketchupu, pieczonych ziemniaczków, najróżniejszych surówek itd. Przepis jest naprawdę prosty. Polecam Wam spróbować takich domowych nuggetsów. Polecam Wam majonezy i inne produkty Kętrzyński Składniki: (na dużą porcję, ilość można(...)zmniejszyć / zwiększyć według potrzeb) 6 pojedynczych piersi z kurczaka Na marynatę: 4 czubate łyżeczki majonezu o smaku czosnkowym Kętrzyński 2 łyżki przyprawy do gyrosa Na panierkę 1: 14 czubatych łyżek mąki pszennej 14 czubatych łyżek mąki kukurydzianej 3 jajka klasy M 5 pełnych łyżeczek słodkiej czerwonej papryki 1,5 płaskiej łyżeczki czarnego mielonego pieprzu duża szczypta soli mleko (dolewamy

Słodkie okruszki
Schab z patelni grillowej po meksykańsku 121

gazowym . Na tym drugim wychodzi szczególnie smaczny Składniki : 0,5 kg wieprzowego schabu bez kości , może być gorszej jakości, czyli ten z odrobiną tłuszczyku , będzie przez to bardziej soczysty marynata : 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki , mielonej 1 łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry 1 łyżeczka mielonego chilli ( w łagodniejszej wersji , użyjcie ostrej papryki ) 1 łyżka brązowego cukru(...)ręcznikiem papierowym i kroimy na plastry średniej grubości . Najlepiej nieco grubsze od tych jakie robicie na kotlety schabowe Każdy rozklepujemy tłuczkiem , ale także nieco grubiej niż normalnie . Składniki na marynatę przekładamy do miseczki , mieszamy . Powstałą marynatą pokrywamy mięso , dokładnie z obu stron i wstawiamy na noc do lodówki . Drugiego dnia , mocno rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy na niej kawałki schabu

Ogrodnik w podróży
Soczysty kurczak pieczony w woreczku 152

tyle swojego uroku , że czasami go przyrządzam właśnie w taki sposób Polecam niezwykle prosta ale też niezwykle smaczna potrawa Składniki : 1 świeży kurczak , około 1,5 kg marynata : 3 łyżki oleju rzepakowego 3 łyżki ketchupu 2 łyżki słodkiej, mielonej papryki 1 łyżeczka mielonego chilli 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżka miodu 1,5 łyżeczki soli dodatkowo : woreczki do pieczenia, dość(...)duże Kurczaka płukamy , osuszamy papierowym ręcznikiem . Składniki na marynatę łączymy ze sobą w miseczce . Tuszkę kurczaka obficie nacieramy marynatą ze wszystkich stron , jak również w środku . Odstawiamy na noc do lodówki . Drugiego dnia umieszczamy zamarynowanego kuraka w woreczku do pieczenia wlewamy do niego 3 łyżki wody i wstawiamy do nagrzanego do 180 C piekarnika . Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę

Ogrodnik w podróży
Środa: Sałatka COBB 107

filety z kurczaka 1 awokado 2 jajka ugotowane na twardo 250 g pomidorków koktajlowych 1 czerwona cebula Cienko krojony boczek wędzony z 8 plastrów (100 g) Sałata rzymska Marynata do kurczaka: 2 łyżki papryki słodkiej 1 łyżka papryki ostrej 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka soku z cytryny Sos: Pół kubka jogurtu greckiego 1 łyżeczka suszonego czosnku(...)łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka posiekanej pietruszki 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka musztardy miodowej 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Krok 1 Wymieszaj składniki marynaty do kurczaka, a następnie włóż do niej filety i dokładnie obtocz marynatą. Odstaw na 15 minut. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Filety zawiń w folię aluminiową (każdy oddzielnie) i wstaw do piekarnika. Piecz

Niedzielny kucharz