rodzinny obiad. Żeberka wychodzą soczyste i rumiane, o kusząco pikantno-słodkim smaku. Mój mąż był nimi zachwycony i wspomina je teraz codziennie... Dużą zasługą ich wyjątkowego smaku jest marynata z sosu Kung Pao, który składa się z chińskich papryczek chili, mieszanki sosów sojowych, czosnku, cukru oraz octu ryżowego. Dodatkowo w ostatnim etapie pieczenia żeberka posmarowałam miodem, dzięki temu(...)miodu oraz kwaskowo-słodkiej pasty pomidorowej z dodatkiem czosnku i cebulki. Można też nadać lekko pikantnej nuty, dodając do dania papryczkę chili. Sos ten idealnie sprawdzi się także jako marynata do żeberek, skrzydełek czy udek oraz do mięs na grilla. Składniki: 2 filety z kurczaka (około 500-600 g) 1 cebula 2 ząbki czosnku ok. 2 cm świeżego imbiru
Kuchnia MagdaLenyjest mnóstwo i niemal każdy, kto ją przygotowuje ma swoją własną mieszankę przypraw. Poniżej prezentuję wam mój ulubiony, lekko pikantny zestaw w połączeniu z sokiem pomarańczowym, który tworzy doskonałą marynatę. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby nieco poeksperymentować i stworzyć własną kompozycję. Świetnym dodatkiem będą również goździki lub cynamon. Można też pokusić się o przygotowanie bardziej europejskiej wersji(...)Może też być ciekawym dodatkiem do ramenu . Warto w tym wypadku puścić wodze fantazji. szarpana wieprzowina Przepis: szarpana wieprzowina Składniki: szarpana wieprzowina 1-1,5 kg łopatki lub karczku Marynata: 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki oregano 1 łyżeczka wędzonej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki 1,5 łyżeczki granulowanego czosnku 0,5 łyżeczki mielonej kolendry ¾ łyżeczki
okolicepalnika.plząbki czosnku 3-4 pomarańcze 4 łyżki sosu sojowego 4 łyżki miodu 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka soli 1 łyżka tymianku szczypta chili 1. Zaczynamy od przygotowania marynaty. Mieszamy ze sobą sos sojowy, sok z cytryny, miód, sok z 2 pomarańczy, posiekany czosnek oraz przyprawy. 2. Kurczaka oczyszczamy, myjemy, osuszamy i przecinamy na pół. Nacieramy marynatą i wstawiamy(...)lodówki na godzinę. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym skórą do dołu, zalewamy resztą marynaty i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 45 minut. 3. Po 45 minutach przekładamy kurczaka na drugą stronę i kładziemy na nim pokrojone plastry z 2 pomarańczy. Pieczemy kolejne 45 minut. Gotowe… Smacznego!!! Artykuł Kurczak w pomarańczach pochodzi z serwisu
karolgotujewyszło mi 9 sztuk ) - 1 większy filet z kurczaka - 1 czerwona papryka - 2-3 małe cebule - 4-5 pieczarek - 150-200 gram boczku wędzonego parzonego - 2 ogórki kiszone Marynata - kilka łyżek oleju - łyżka domowej wegety lub innej ulubionej przyprawy do grilla/mięs - 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej - 1/2 łyżeczki papryki chili - 1 łyżeczka czosnku mielonego - szczypta majeranku(...)nabijam kolejno mięso, boczek, papryka, ogórek, cebula, pieczarka i znów powtarzam, aż do wyczerpania składników. Każdy szaszłyk przed położeniem na ruszcie smaruję jeszcze przy pomocy pędzelka pozostałą z mięsa marynatą. Szaszłyki wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę w 160 stopniach z termoobiegiem około 25 minut. Podczas pieczenia szaszłyki raz obróciłam na drugą stronę aby równomiernie się zrumieniły. Tym razem szaszłyki
Kuchnia z widokiem na ogródwielokwiatowego 1 łyżka majeranku sól Przygotowanie: Kacze udka oczyszczamy, nakłuwamy, nacieramy solą i pieprzem. Odkładamy na dwie godziny w chłodne miejsce. W tym czasie przygotowujemy marynatę. Cydr podgrzewamy, dodajemy żurawinę, posiekany czosnek i szalotki, miód oraz majeranek. Zagotowujemy, studzimy. Mięso zalewamy powstałą marynatą, odstawiamy w chłodne miejsce na 48 godzin. Po dwóch dniach, przekładamy(...)dużego naczynia żaroodpornego i pieczemy w 180°C przez 40 min. co jakiś czas podlewając marynatą. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent
R'n'G KitchenGordona Ramsaya . Lubimy tego kucharza, bo ma proste i smaczne pomysły. A najlepsze pieczone żeberka są mega proste. Cała tajemnica polega na tym, żeby zrobić słodki, gęsty sos do marynaty. A zrobisz go bez najmniejszego problemu, bo jest to najzwyklejszy sos BBQ, który spokojnie zrobisz w domu z łatwo dostępnych składników. W oryginalnym przepisie na najlepsze pieczone żeberka Gordon Ramsay(...)niskiej temperaturze. To danie, które wstawiasz do piekarnika i możesz pójść na spacer. Po powrocie będzie na ciebie czekać pachnące, rozpływające się w ustach pieczyste. Składniki: 2 kg żeberek Marynata 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka nasion kolendry (lub 1/2 łyżeczki mielonej) ½ łyżeczki nasion kminu rzymskiego (lub duża szczypta mielonego) Sos BBQ 1 cebula 2 ząbki czosnku
Niedzielny kucharzgłowie. W sumie wszystkie składniki walały się po lodówce, no poza kurczakiem. Mięso wyszło naprawdę wyjątkowo miękkie, jogurt zrobił swoje. Z przyprawami możecie pokombinować sami, spokojnie można do marynaty dodać curry, imbir, zioła prowansalskie, co tam Wam przyjdzie do głowy. Udka podałam z ciemnym ryżem i szybką surówką z kapusty, kukurydzy i natki. Przepis na surówkę, niebawem. Składniki: 6 udek(...)łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 3 ząbki czosnku sól pieprz Jogurt mieszamy z przyprawami i pokrojonym w plasterki czosnkiem. Udka wrzucamy do miski i zalewamy marynatą, odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc). Po tym czasie wkładamy je do naczynia żaroodpornego (razem z marynatą) i pieczemy około godziny w 180 stopniach. W połowie
Kardamonovystawów, doprawiamy solą i pieprzem. Do miski wlewamy olej i sos sojowy, wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek, pokrojoną w mniejsze kawałki cytrynę (można z niej wcześniej wycisnąć sok do marynaty) i gałązki tymianku. Marynatą zalewamy kawałki kurczaka i odstawiamy przynajmniej na godzinę. Mięso razem z marynatą wrzucamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i pieczemy w 180 stopniach około 45 minut
KardamonovyĆwiartki kurczaka przeciąć na pół, dokładnie oczyścić, umyć i osuszyć. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi składnikami. Włożyć do szklanego naczynia i dokładnie natrzeć kurczaka marynatą. Odstawić w chłodne miejsce na noc. Zamarynowanego kurczaka wraz z marynatą wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 st . C na około 1 godz. W trakcie pieczenia co najmniej dwukrotnie(...)polewamy marynatą
Niespełnione zdolności kulinarneSchowaj/pokaż wstęp Przepis na Wikińską Ucztę inspirowany grą Assassin’s Creed Valhalla – grillowany łosoś w miodowo-musztardowej marynacie, podany z podsmażoną kaszą pęczak oraz sosem chrzanowym. W ramach X-FESTu, który odbył się 10-19.11.2020, przygotowaliśmy 10 video przepisów inspirowanych grami przeznaczonymi na konsole najnowszej generacji Xbox Series S i Series X. Resztę przepisów z tej serii(...)znajdziesz TUTAJ . VIDEO PRZEPIS WIKIŃSKA UCZTA Assassin’s Creed: Valhalla grillowany łosoś w miodowo-musztardowej marynacie, z kaszą pęczak oraz sosem chrzanowym CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 min CENA: średnia LICZBA PORCJI: 2 porcje POZIOM: proste POTRZEBUJESZ patelnia nóż miska łopatka drewniana garnek SKŁADNIKI: łosoś atlantycki, filet ze skórą – 400g miód – 3 łyżki musztarda gładka (np. dijon
Nerds Kitchenorientalnym - fenomenalny w smaku, kurczak pomarańczowy. Składniki: 650g fileta z kurczaka (lub indyka) 2 łyżki oleju (do smażenia - najlepiej ryżowego) ziarno sezamowe i posiekany, gruby szczypior (do przybrania) Na marynatę: 1/4 szklanki jasnego sosu sojowego 1/4 szklanki skrobi kukurydzianej (można zastąpić ziemniaczaną) 2 łyżki wody Na sos pomarańczowy: 3/4 szklanki soku pomarańczowego (na prawdę wskazane by był to sok świeżo(...)octu ryżowego 1-2 łyżeczki sosu sriracha (w zależności od preferencji) Wykonanie: mięso kroimy w kostkę ok. 2,5 x 2,5cm i wkładamy do miski. mieszamy składniki marynaty i zalewamy nią mięso. Marynujemy od 30 minut do 1 godziny, mieszając od czasu do czasu. w międzyczasie mieszamy wszystkie składniki sosu, zwracając uwagę by cały cukier się rozpuścił
Pasta Po Polskuzdrową kanapkę , możemy wykonać pastę , pasztet do pieczywa ale idealnym i smacznym dodatkiem jest pieczona pierś z indyka z dodatkiem czosnku i tymianku. Dodatek naturalnych składników do wykonania marynaty sprawia, że idealnie łączą się z indykiem nadając mięsu idealny smak. Soczysta pierś z indyka wspaniale komponuje się z domowym pieczywem . Cóż możemy oczekiwać więcej od smacznej kanapki ?! Czosnek posiada całe(...)Składniki mineralne to: kobalt, chrom, nikiel, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, żelazo. Składniki jakie będą nam potrzebne: – 700 g piersi z indyka Marynata: – 2 łyżki miodu – 2 łyżki oleju rzepakowego – 3 ząbki czosnku – pieprz, sól – 1 łyżka sosu sojowego – 1 łyżka octu ryżowego – 1 łyżeczka tymianku – 1 łyżeczka papryki
Zdrowy Styl Joannyskórkę ponacinaj lekko nożem, dla lepszego przeniknięcia przypraw do środka mięsa. Do miseczki wlej olej rzepakowy. Dodaj ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, przyprawę do kurczaka i ziarenka pieprzu. Rozmieszaj marynatę i natrzyj nią ćwiartki. Odstaw na 30 minut, do wchłonięcia. Rozgrzej mocno patelnię z nieprzywierającą powłoką, bez dodatku tłuszczu. Na rozgrzanej patelni ułóż ćwiartki kurczaka i obsmaż je kilka minut(...)step-5fabe200c52ec","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Do miseczki wlej olej rzepakowy. Dodaj z\u0105bki czosnku przeci\u015bni\u0119te przez prask\u0119, przypraw\u0119 do kurczaka i ziarenka pieprzu. Rozmieszaj marynat\u0119 i natrzyj ni\u0105 \u0107wiartki. Odstaw na 30 minut, do wch\u0142oni\u0119cia.","text":"Do miseczki wlej olej rzepakowy. Dodaj z\u0105bki czosnku przeci\u015bni\u0119te przez prask\u0119
ProstePesto.pldelikatna i bardzo prosta w przygotowaniu, idealna na zimno i na ciepło do obiadu. Pieczona pierś z indyka może być przygotowana na wiele sposobów z użyciem różnych przypraw i marynat. Moja marynata jest dość prosta, z miodem i musztardą, a także sporą ilością suszonych ziół. Aby indyk nie był przesuszony, ale mięciutki i soczysty, nie należy przedłużać czasu pieczenia. Poza(...)przykład prowansalskie albo majeranek, tymianek, bazylię czy oregano) szczypta chili (opcjonalnie) sól (u mnie łyżeczka) i szczypta pieprzu Pieczona pierś z indyka na kanapki, przygotowanie: Połączyć wszystkie składniki marynaty, dokładnie posmarować nią mięso. Odstawić na kilka godzin do marynowania lub piec od razu w 180 C przez 80 minut (mięso pieczemy pod przykryciem, ale odkrywamy je na 20 minut
Lekcje w kuchniłyżka octu winnego sól, pieprz Jak zrobić greckie szaszłyki - souvlaki? Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę równej wielkości (ok. 2cm) pozbawiając błon i nadmiaru tłuszczu. Przygotowanie marynaty: Do większej miski zetrzeć cebulę, a czosnek przecisnąć przez praskę. Wlać oliwę, sok z cytryny i pomarańczy oraz ocet, dodać zioła - oregano, tymianek i rozmaryn oraz sól i pieprz, wszystko(...)dokładnie wymieszać. Do marynaty dodać mięso i wszystko dokładnie wymieszać, aby mięso dokładnie pokryło sią marynatą. Mięso przykryć i odstawić na kilka godzin do lodówki, (a najlepiej na noc), aby się zamarynowało. Przygotowanie souvlakow: Zamarynowane mięso wyjąć z lodówki na jakiś czas przed grillowaniem (30-45 minut), aby nabrało temperatury pokojowej. Mięso nadziać na patyczki do szaszłyków i grillować
Codzienne Gotowanie