każdym razem kiedy gotuję rosół musi być potem gotowane mięso. Robię panierowane , w sosach, zapiekanki itd. Robię też w takie jak ten tzn. ugotowane mięso pokrywam glazurą ( marynatą ) -zostawiam by ostygło i przeszło smakami a potem podsmażam. Czas z gotowaniem: 2 godziny Składniki: 1 duże udko ( pół kg ) lub górne części udek 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera wielkości pietruszki(...)sałatkę , wywar przecedzić i doprawić - podawać jako rosół lub zrobić na nim inną zupę). Udko przekroić w zgięciu na pół ( pałka i góra). Poczekać aż lekko ostygnie. Przygotować marynatę z 3 łyżek oleju, 1/2 łyżeczki maggi, miodu, szczypty soli, pieprzu czarnego, połowy rozmarynu( oberwać igiełki z gałązki i lekko rozetrzeć w dłoniach). Marynatą posmarować mięso z kurczaka i ziemniaki. Zostawić
Buniabaje w kuchnisamej wersji warzywnej (jako dodatek do karkówki), a czasem w wersji mięsnej. Gdy pogoda nie dopisuje, można upiec je w piekarniku i cieszyć się lekkim obiadem w domu. Marynata ajvarowa sprawdza się do nich doskonale. Najlepiej przyrządzić je kilka godzin lub dzień wcześniej. Gotowe szaszłyki podaję z sosem czosnkowym w wersji konkretnej, a w wersji lekkiej po prostu z ajvarem(...)kurczaka 2 małe cukinie 3 papryki (mogą być kolorowe) ok. 20 sztuk małych pieczarek (lub 10 dużych) 10 szalotek (lub 2 białe lub czerwone cebule) 10 pomidorków koktajlowych Marynata: 3 łyżki ajvaru 2 duże, wyciśnięte ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oliwy z oliwek 3/4 łyżki miodu 1/2 łyżeczki rozgniecionych ziaren kolendry 1 i 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
Poezja smakuPuściłam wodze fantazji i wyszło coś dobrego :) Dzięki firmie SKWORCU miałam możliwość odkrycia smaku czosnku niedźwiedziego. Postanowiłam w pierwszej kolejności stworzyć z niego marynatę do ziemniaków i udało się fajne połączenie! Składniki: kilka ziemniaków dokładnie umytych czosnek niedźwiedzi (ja użyłam z firmy Skworcu, link do sklepu obok) majeranek suszony sól olej czosnek granulowany(...)granulowany, wszystko zalewamy olejem. Ilość przypraw zależy od ilości ziemniaków. Majeranku i czosnku niedźwiedziego użyłam w równych proporcjach, dodałam odrobinę czosnku granulowanego. Ile oleju? Na wyczucie. Ma powstać płynna marynata, zdjęcie marynaty umieściłam wyżej. Ziemniaki zanurzamy w naszej marynacie i uskładamy za blaszce do pieczenia. Na końcu posypujemy solą. Pieczemy w temperaturze ok. 180-200 stopni, przez około
Blondynka Gotujeskarpecie (polecam!). Tym razem wzięłam się za wersję gotowaną i przyznam, że to chyba najlepsze rozdanie! Mięso wyszło mięciutkie i soczyste nie tracąc jednocześnie na aromacie, dzięki wcześniejszym marynatom i zalewie, w której był gotowany. Schab gotowany Składniki : Przygotowując opierałam się na recepturze z bloga: wkuchennymoknie. ok. 1,20 kg schabu do nacierania : 2 łyżeczki soli(...)mięso ( po zdjęciu folii, ale pozostawiając przyprawy, w których leżakował). Postaw na ogniu, doprowadź do wrzenia i gotuj 10 - 15 minut. Później zestaw z ognia i pozostaw schab w marynacie na ok. 12 godzin ( np. na noc). Po tym czasie garnek z mięsem zatopionym w marynacie ponownie doprowadź do wrzenia i gotuj kolejne 10 - 15 minut. I ponownie odstaw
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaśrednia cukinia3-4 średnie cebule12 pieczarekmarynata do kurczaka:7 łyżek soku z cytryny2 łyżki sosu sojowego1 łyżeczka musztardy delikatesowej6 łyżek oleju rzepakowego1 łyżka przyprawy do kurczaka z grilla KamisSkładniki marynaty dokładnie wymieszać.Kurczaka pokroić w dużą kostke i wrzucić do marynaty,dokładnie wymieszać aby marynata pokryła mięso.Ja zazwyczaj przykrywam folią wstawiam do lodówki na noc ale wytarczy
Monia miesza i gotujepodwójna pierś z kurczaka4 plastry świeżego ananasamarynata do kurczaka6 łyżek oleju rzepakowego3 łyżki soku z cytryny1 płaska łyżeczka przyprawa do kurczaka z grilla np.Kamisskórka otarta z połówki cytrynySkładniki marynaty dokładnie wymieszać. Mięso pokroić w dużą kostkę i wrzucić do marynaty na minimum 1 godzinkę (ja zawsze przygotowuje wcześniej i zostawiam w marynacie na całą noc). Ananasa pokroić na kawałki
Monia miesza i gotujeindyka3 papryki4-5 plastrów świeżego ananasaParty Dip meksykański Prymat6 łyżek keczupu2 łyżki wodymarynata:1 łyżka miodu7 łyżek oleju Rapso4 łyżki soku z cytryny1 łyżka przyprawy grill ziołowy PrymatSkładniki marynaty dokładnie wymieszać. Pierś z indyka pokroić na kawałki i wrzucić do marynaty, dokładnie wymieszać aby marynata pokryła mięso. Odstawić na minimum 1 godzinke a najlepiej na noc do lodówki. Paprykę
Monia miesza i gotujeindyka na słodko w sosie pomarańczowym mogą być ciekawą propozycją niedzielnego obiadu. Składniki: filet z indyka (ok. 700 gram), świeżo wyciśnięty sok z 4 pomarańczy (do wykorzystania na marynatę, do nadzienia oraz do pieczenia), bulion (pół szklanki, zobacz uwagę poniżej). sól, świeżo zmielony pieprz, 100 ml śmietanki 30% (do sosu) świeży tymianek. Marynata: 2 łyżki oliwa z oliwek, łyżka(...)orzechów włoskich (łuskanych), pół laski cynamonu (albo 1 łyżeczka mielonego), łyżka miodu, łyżka masła, 1 jajko. Mięso rozbić, posolić i popieprzyć z obu stron, nasmarować marynatą i odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Morele, rodzynki, orzechy posiekać i oprószyć startym na małych oczkach cynamonem (połowa laski wystarczy). Bakalie podsmażyć na maśle, następnie dodać połowę soku
Delicious Titbitsmiodu lub syropu klonowego 3 łyżki oleju roślinnego lub oliwy opakowanie szpinaku baby owoc granatu grubo zmielony pieprz sól Sałatka z miodowo-musztardowym kurczakiem i granatem – przepis Przygotuj marynatę do kurczaka. W tym celu wymieszaj ze sobą olej, musztardę oraz miód (lub syrop klonowy) i grubo zmielony pieprz. Mięso pokrój na mniejsze kawałki, dokładnie pokryj marynatą i odstaw przykryte(...)najlepiej na całą noc). Wyciągnij na około godzinę przed przystąpieniem do smażenia. Szpinak dokładnie opłucz i osusz, następnie ułóż w ozdobnej salaterce. Dobrze rozgrzej patelnię, mięso odsącz z nadmiaru marynaty i smaż z obu stron do zarumienienia. W razie potrzeby dopraw solą. Gotowego kurczaka wykładaj na szpinak wraz z odrobiną sosu. Na koniec całość posyp pestkami z granatu. Smacznego! Artykuł
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Czerwona cebulka w marynacie z winnego octu, miodu i przypraw Pierwszy raz skosztowałam tej pysznej cebulki na warsztatach kulinarnych, które prowadziła Dominika Wójciak, czyli Jarzynova . Przygotowaliśmy marynatę wspólnie i była ona dodatkiem do wege burgera z buraków. Mimo, że wtedy cebula marynowała się bardzo krótko, posmakowała mi tak bardzo, że byłam pewna, że zagości w mojej lodówce na stałe(...)Krążki cebuli układamy w litrowym słoiku lub w dwóch mniejszych. Zagotowujemy wodę z solą, pieprzem, anyżem i kolendrą. Do gorącej wody dodajemy miód i ocet, mieszamy. Lekko gorącą marynatą zalewamy plasterki cebuli i odstawiamy, aż całość ostygnie. Zamykamy słoik i wstawiamy do lodówki. Cebulka gotowa jest do spożycia już na drugi dzień. Smacznego
Tajemnice Smakukrewetki z grilla, aromatyczny ryż, naan, kokosowy sos… Kurczak z grilla to danie właśnie zainspirowane wczorajszą wizytą w restauracji. Zawsze marynuję mięso na grilla conajmniej przez 2 godziny. Marynata do kurczaka to podstawa. Kurczak to dosyć jak ja to mówię bezpłciowe mięso. Dopiero przyprawy nadają mu smak i konsystencję. Uwielbiam kurczaka zaprawionego sokiem i otartą skórką z cytryny(...)innowacyjna, bo na grillu można piekę krewetki, ryby, warzywa, a nawet chleb. Poza tym lubię wybiegać poza granice i zawsze wymyślam coś nowego na grilla. Może to być nowa marynata, przyprawa, jakiś specjalny dodatek do grilla. Warto spróbować czegoś innego. Kurczak z grilla 5 porcji Składniki: 900 g filetów z piersi kurczaka 50 ml oliwy 1 czosnek solo
codojedzeniaGrillowane polędwiczki wieprzowe Kruche, soczyste i aromatyczne mięsko z grilla przesiąknięte pyszną marynatą. Palce lizać! Składniki: 2 polędwiczki wieprzowa ok 7-8 łyżek oliwy lub oleju 3 łyżki musztardy np.delikatesowej 3 ząbki czosnku 4 łyżki soku z cytryny 2 łyżki miodu 2 łyżeczki soli 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka pieprzu mielonego 1 łyżeczka ostrej(...)papryki *** Polędwiczki myjemy, osuszamy i kroimy na grube plastry *** *** Mięso delikatnie rozbijamy lub rozgniatamy ręką *** *** W miseczce umieszczamy wszystkie składniki marynaty: oliwę, musztardę, przeciśnięty czosnek, sok z cytryny, miód oraz przyprawy *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Rozbite polędwiczki mieszamy z marynatą i odstawiamy do lodówki na około 1 godziny (mięso może się marynować nawet do 24 godzin
Blog z ApetytemSprawiają, że udka czy piersi nabiorą nowego,ciekawego aromatu. Po prostu wymieszaj podane składniki – i marynaty gotowe. Kawałki kurczaka marynuj pod przykryciem w lodówce 4-6 godzin. całą tuszkę możesz przechowywać w marynacie do 12 godzin. Z kolendrą Składniki: 2 posiekane ząbki czosnku łyżka posiekanej kolendry(...)łyżek sosu słodko-kwaśnego sok z całej cytryny Cytrynowa Składniki: sok i skórka startej sparzonej cytryny 5 łyżek oliwy łyżka drobnego cukru szczypta pieprzu Artykuł Domowe marynaty do kurczaka pochodzi z serwisu Wymiar Zdrowia
Wymiar Zdrowiastanowi świetną alternatywę dla klasycznego mięsa na grilla. Sprawdźcie koniecznie! 😉 Składniki: 1 kg łaty wołowej (flank steak) wybrane warzywa na grilla (u mnie 3 rodzaje papryki i cukinia) Marynata 125 ml jasnego sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego 3 łyżki cukru brązowego 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka świeżo startego imbiru 2 ząbki czosnku (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę(...)ząbek czosnku (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę) 1/2 łyżki cukru szczypta soli (do smaku) płatki chilli (opcjonalnie) Sposób wykonania: W dużej misce łączymy ze sobą wszystkie składniki marynaty. Następnie wkładamy do niej mięso i dokładnie pokrywamy je marynatą. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Przygotowujemy surówkę. Ogórka kroimy w cienkie plastry lub używamy temperówki do warzyw
Mostek w kuchniSprawiają, że udka czy piersi nabiorą nowego,ciekawego aromatu. Po prostu wymieszaj podane składniki – i marynaty gotowe. Kawałki kurczaka marynuj pod przykryciem w lodówce 4-6 godzin. całą tuszkę możesz przechowywać w marynacie do 12 godzin. Z kolendrą Składniki: 2 posiekane ząbki czosnku łyżka posiekanej kolendry(...)skórka startej sparzonej cytryny 5 łyżek oliwy łyżka drobnego cukru szczypta pieprzu Podziel się Artykuł Domowe marynaty do kurczaka pochodzi z serwisu Wymiar Zdrowia
Wymiar Zdrowia