już od rana przygotowuje świąteczne dania. Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na urozmaicenie smażonego karpia. Wystarczy kawałki ryby obłożyć plasterkami cienko pokrojonego czosnku, a następnie polać marynatą przygotowaną na bazie miodu, musztardy sarepskiej i oliwy z oliwek. Danie wstawić do piekarnika i piec kilkanaście minut. W ten sposób przygotujecie niesamowicie aromatycznego, lekko słodkiego karpia. Zachęcam do przygotowania(...)mące i usmażyć z obu stron na złoty kolor. Przygotowane kawałki karpia ponownie ułożyć w naczyniu żaroodpornym (skórką do dołu) , następnie ułożyć plasterki cienko pokrojonego czosnku i całość polać marynatą (miód, musztardę i oliwę połączyć ze sobą) . Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia około 15 minut w 165°C. Podawać na ciepło. Etapy przygotowywania karpia w marynacie
UgotowaćCiutek, trzeba pocudować, ale warto..rzuca na kolana i przenosi w czwarty wymiar… składniki dla 2 mięsożernych, głodnych osób : 2 golonki tylne, średniej wielkości ( około 1 kg każda) marynata: 2 szklanki Coca-Coli 1/2 szklanki burbona ( może być whisky, ale można też pominąć ) 2 łyżki ostrej, mielonej wędzonej papryki 2 łyżki brązowego cukru 4 łyżki ketchupu pikantnego 1 łyżka(...)wszelkich pozostałości świńskiej szczecin. Brr…tego naprawdę nie lubię , kiepskie uczucie trafić na taki najeżony kawałek.. ble .. Skórę nacinamy w kostkę, aż do mięsa. Składniki z listy marynata, łączymy ze sobą w misce i nacieramy nimi obficie,każdy kawałek ponacinanej do mięsa , golonki. Odstawiamy na 24 godziny do lodówki . Po upływie tego czasu, wkładamy do woreczka do pieczenia
Ogrodnik w podróżyróżnorodne i Wasze własne, czyli takie, jakie sami dopiszecie do smacznego posiłku zjedzonego w miłym miejscu i wspaniałym towarzystwie. Kurczak pieczony z ziemniakami, cebulą i papryką Składniki na marynatę kurczaka: 3 ćwiartki z kurczaka (około 750 g) 3-4 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (30-40 g) ¼ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki soli ¼ łyżeczki kurkumy ½ -1 łyżeczki ziół prowansalskich(...)małych ziemniaków (500 g) 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (20 g) ½ łyżeczki soli szczypta pieprzu 1 łyżeczka ziół prowansalskich Wykonanie: Ćwiartki dzielimy na połowę, wszystkie składniki na marynatę dokładnie łączymy. Do marynaty wkładamy kurczaka i wcieramy ją w mięsko, odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Paprykę kroimy w średniej grubości kostkę
KulinarneImpresje.plDaniel jadłby, gdyby nie to, że brakuje mu żuchwy… PIECZONE UDKA Z KURCZAKA Z DYNIĄ I PIKANTNĄ PUMPKIN SPICE MediEvil pieczony kurczak z dynią w pikantno-korzennej marynacie CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 1,5h CENA: 15 zł LICZBA PORCJI: 3 porcji POZIOM: łatwe POTRZEBUJESZ piekarnik forma do pieczenia patelnia folia aluminiowa ręcznik papierowy SKŁADNIKI: udko z kurczaka(...)minuty. Przesmażone udka przełóż do formy do pieczenia. 2. CEBULA (1 min) Cebulę obierz, przekrój na pół i w ćwiartki. Przełóż do formy do pieczenia. 3. MARYNATA (2 min) Składniki marynaty wymieszaj w misce i pokryj nią mięso oraz kawałki cebuli. Wszystko równomiernie rozłóż w formie do pieczenia. 4. PIECZENIE ETAP 1 (20 min) Formę włóż do rozgrzanego piekarnika
Nerds Kitchenpomysłu na przyrządzenie kurczaka to podsyłam propozycję na kurczaka duszonego w sosie własnym z dodatkiem cebulki. Jednak nie będzie to taki zwyczajny kurczak, ponieważ szybciej marynowany był w marynacie z dodatkiem miodu. Kurczak jest przepyszny, mięciutki, kruchy a "kropką nad i" jest delikatny, słodki posmak miodu. Wygląda rewelacyjnie a jeszcze lepiej smakuje :) Składniki: * około 1 kg pałek lub podudzi(...)Huzar ) * 2 łyżeczki musztardy miodowej * sól do smaku * około 1 szklanki wody do podlewania mięsa Wykonanie: W misce umieścić olej, miód, musztardę, sól, obie papryki i majeranek, dobrze wymieszać marynatę. Mięso włożyć do miski, wymieszać w marynacie tak, by pokryła całą powierzchnię mięsa. Odstawić do lodówki na około 2-3 godziny. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać
Zrób to smaczniecały obiad byłby gotowy. Polecam serdecznie :) Składniki (2 porcje): 1 duża pierś z kurczaka lub 2 mniejsze bakłażan cukinia 2 pomidory 1 szalotka lub mała cebulka sól i pieprz Marynata ziołowo-czosnkowa: 4 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1/2 łyżeczki rozmarynu 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 1/4 łyżeczki płatków chili 1/2 łyżeczki suszonej/pra(...)oraz pomidory pokroić w grubsze plastry. Plastry bakłażana oprószyć solą i zostawić na chwilę - po chwili wytrzeć plastry bakłażana ręczniczkiem papierowym, w ten sposób pozbędziemy się charakterystycznej goryczki. Składniki marynaty wymieszać ze sobą. Naczynie żaroodporne delikatnie posmarować oliwą. W naczyniu ułożyć naprzemiennie plastry warzyw, posypać cebulką, oprószyć solą i pieprzem. Włożyć filety i całość polać marynatą ziołowo-czosnkową, można użyć
Kocham..lubię..gotuję..Marynowane maślaki Marynowane maślaki to wspaniały dodatek do zimnych mięs, wędlin i zimowych sałatek – szczególnie tych z majonezem i ziemniakami. Do zamarynowania maślaków potrzebne będą oczywiście grzyby, cebula oraz marynata octowa (zobacz przepis na marynatę) . Do marynowania najlepsze są małe grzybki, które marynuje się w całości. Większe okazy (kapelusze) należy pokroić według uznania – w ćwiartki lub w paski. Przed(...)cebuli (wystarczy przekroić cebulę na połówki). Do wrzątku wrzucamy nasze maślaki i gotujemy ok. 15 min. Grzyby odcedzamy i układamy w czystych słoikach. Cebulę wyrzucamy. Ułożone grzyby zalewamy zimną marynatą octową (przepis nazalewę octową) – słoiki dokładnie zakręcamy. Głęboki garnek wykładamy na dnie gazetami lub lnianą ściereczką, układamy tam słoiki z grzybkami i wszystko zalewamy wodą tak, aby przykryła słoiki. Doprowadzamy
Gotujemy i jemyMarynowane rydze to wspaniały dodatek do zimnych mięs, wędlin i zimowych sałatek – szczególnie tych z majonezem i ziemniakami. Do zamarynowania grzybów potrzebne są świeże, młode rydze oraz marynata octowa (zobacz przepis na marynatę) . Marynowane rydze czekają już na zimę Do marynowania najlepsze są małe grzyby, których kapelusze marynuje się w całości. Nóżki trzeba odkroić - można podsmażyć je na cebulce(...)przekrojonej na połowki lub ćwiartki. Do wrzątku wrzucamy rydze i gotujemy ok. 20 min. Grzyby odcedzamy i układamy w czystych słoikach. Cebulę wyrzucamy. Ułożone grzyby zalewamy zimną marynatą octową (przepis na zalewę octową) – słoiki dokładnie zakręcamy. Głęboki garnek wykładamy na dnie gazetami lub lnianą ściereczką, układamy tam słoiki z rydzami i wszystko zalewamy wodą tak, aby przykryła słoiki
Gotujemy i jemyprzygotowanych w tradycyjny sposób. Potrzebujemy: 1 filet z kurczaka 0,5 dużego mango 200 g mleka kokosowego 1 łyżka oleju kokosowego 1 papryczka chilli 1 torebka ryżu jaśminowego Marynata do kurczaka: 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka imbiru 0,5 łyżeczki ostrej papryki sól pieprz 1 łyżka sosu sojowego 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 2 oleju kokosowego Wszystkie składniki(...)marynaty wrzucamy do miseczki i łączymy w jednolitą masę. Mięso kroimy w kostkę i mieszamy z marynatą, następnie wstawiamy je do lodówki na 30 minut. Mango obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Ryż gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Rozgrzewamy patelnię z olejem i wrzucamy mięso. Kiedy kurczak jest już miękki dodajemy mango i dalej smażymy
Emskie Smakiznajomymi, więc przygotowałam karkówkę z przepisu, z którego korzystałam już wiele razy. Można ją upiec na grillu i w piekarniku. Wychodzi krucha, miękka, soczysta i smaczna. Przepis na marynatę jest prosty a smak na pewno zachwyci zarówno domowników jak i gości :) Składniki: * około 1 kg karkówki bez kości * 2 łyżki ostrej musztardy * 3 łyżki ketchupu pikantnego * 1/2 szklanki oleju(...)słodkiej papryki mielonej (użyłam Skworcu ) * 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej (użyłam Skworcu ) Wykonanie: Karkówkę pokroić na plastry grubości około 1 cm. W misce wymieszać wszystkie składniki na marynatę (czosnek przecisnąć przez praskę). Każdy kawałek mięsa dokładnie obtoczyć w marynacie. Zamarynowane mięso przykryć folią i wstawić do lodówki na 5-6 godzin. Mięso upiec na grillu
Zrób to smacznieSoczyste polędwiczki wieprzowe w towarzystwie kremowych kurek. To danie pojawia się u nas obowiązkowo jak tylko pojawią się kurki na straganach. 2 małe polędwiczki wieprzowe Marynata sos sojowy pieprz czarny grubo mielony łyżeczka musztardy 3/4 łyżki oleju opcjonalnie szczypta czosnku w proszku 200 gramów kurek 1 mała cebula 200 ml. słodkiej śmietanki 30 % sól pieprz 1 średni ząbek czosnku(...)opcjonalnie 1 łyżka musztardy Dodatkowo 3/4 łyżki oleju do smażenia Składniki na marynatę połączyć ze sobą dobrze wymieszać. Polędwiczki myjemy, osuszyć ręcznikiem papierowym następnie odcinamy cienkie końcówki. Przygotowane mięso natrzeć dokładnie marynatą i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Na patelni z dodatkiem oleju obsmażamy polędwiczki z każdej strony, przekładamy do naczynia żaroodpornego. W między czasie piekarnik nagrzać
Andzia PichciDzisiaj przepyszny boczek z grilla w stylu azjatyckim . Dzięki marynacie to prawdziwa eksplozja smaku! Jestem pewna, że Wam zasmakuje. Szaszłyki podałam z ryżem oraz s ałatką z rukoli i pomarańczy , która świetnie pasuje do tego dania. Jeśli zrobicie je na imprezę, to radzę przygotować dwie porcje, bo szybko znikają Składniki: 14 cienkich plasterków surowego boczku 6 łyżeczek pasty tamaryndowej(...)sojowego szczypta chili ziarna sezamu do posypania Dodatkowo: 14 patyczków do szaszłyków Przygotowanie: Do miseczki wlać sos sojowy i dodać pastę tamaryndową, ketchup, mirin oraz chili. Wymieszać. W przygotowanej marynacie zamoczyć plasterki boczku i odstawić na około 30 minut. Następnie każdy plasterek nadziać na patyczek, tworząc harmonijkę. Pozostałą marynatą polać szaszłyki i posypać sezamem. Grillować do czasu, aż boczek się
Oryginalny smakcoś innego wykombinować. Ja pierwsze mięso pokroiłam, zamarynowałam, a za chwilę roladę z niego wykombinowałam. Z pewnością nie żałuję bo wyszły znakomite, soczyste dobrze doprawione, jednym słowem WYŚMIENITE 😅 Składniki : marynata: pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 płaska łyżeczka curry, 2 łyżki sosu sojowego ciemnego, 1 łyżka posiekanego koperku, ponadto: sól do smaku, 3 filety z kurczaka, 1 niewielka(...)startego sera parmezan, dodatkowo: ziemniaki, olej rzepakowy, sól, pieprz, rozmaryn. Przygotowanie: RADA: mięso pokroiłam na dowolne części, ale można przekroić je na dwie płaskie, łatwiej będzie zwinąć roladę. Marynata : sos sojowy mieszamy z olejem, koperkiem, pieprzem i curry. Filet z kurczaka kroimy na mniejsze części i obtaczamy w marynacie, pozostawiamy w 1 godz
Moniki Smakołyki