sprawdzone, ulubione przepisy. Szukam również nowych pomysłów na moją ulubioną rybę. W książce Clausa Meyer'a Wszystkie smaki Skandynawii wypatrzyłam przepis na marynowane śledzie. Trochę zmodyfikowałam składniki marynaty i sposób wykonania i ... Korzenne śledzie marynowane z czerwoną cebulką gotowe. Po 2 dniach marynowania w korzennej zalewie ryba jest bardzo aromatyczna i smakowita. Śledzie doskonale smakują podane na kromce(...)marchewki. Cebule pokroić w kliny, a marchewki cienkie plastry. W garnku wymieszać wodę z cukrem i dodać liście laurowe, jałowiec, kolendrę, pieprz czarny, musztardę oraz pokrojone marchewki. Zagotować marynatę i gotować jeszcze 5 minut na małym ogniu. Zdjąć garnek z ognia, dodać ocet, olej i pokrojone czerwone cebule, pozostawić do wystudzenia. Filety włożyć do słoika i dodać marynatę
Codziennik KuchennyKolejna moja propozycja na świąteczne śledzie,tym razem w aromatycznej zalewie z żurawiną i kolendrą. Do przygotowania śledzi użyłam oleju rzepakowego Semco. 8 szt solonych płatów śledziowych marynata: 300 ml wody 150 ml octu 10% 3 łyżki cukru 2 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego farsz: 3 cebule 3 łyżki oleju rzepakowego Semco 100 g suszonej żurawiny(...)łyżka nasion kolendry 1/2 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą Składniki marynaty zagotować i wystudzić. Filety śledziowe wypłukać,włożyć do naczynia,zalać zimną zalewą i odstawić w zimne miejsce przynajmniej na dobę. Cebule pokroić w piórka,włożyć na patelnię i smażyć na oleju aż zmięknie. Do cebuli dodać żurawinę,smażyć razem przez chwilę po czym dodać nasiona kolendry. Całość
Kolorowa kuchnia ElkiŚledzie to skandynawska specjalność, Szwedzi przygotowują je na tysiące sposobów. Najbardziej popularny w Szwecji jest śledź marynowany w słodkiej zalewie z dodatkiem czerwonej cebuli i marchewki. Dla mnie jednak marynata w wersji oryginalnej jest zbyt słodka, dlatego skorygowałam ilość cukru według upodobań własnych kubków smakowych. To przepis dla wielbicieli i prawdziwych smakoszy śledzi. Słodko-słono-kwaśne smaki są doskonale wyważone(...)chrupiąca marchewka to nie tylko element kolorystyczny - spróbuj wybornych śledzi w szwedzkim wydaniu. Proste do przygotowania. Ważne jest by zalać śledzie przestudzoną marynatą. Najsmaczniejsze po kilku dniach jak się "przegryzą". Kwaśna zalewa zapewnia im długą trwałość, w lodówce mogą stać około miesiąca. Nasze zniknęły w ciągu dwóch dni. Składniki: 500 g solonych śledzi 1 czerwona cebula 1 średnia marchewka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Schab można przygotować na wiele sposobów i z wieloma farszami, dzisiaj przygotowałam go z marynatą francuską, a nadziałam cebulą i pieczarkami. Mięsko wyszło smaczne, kruche, o posmaku musztardy i cebuli. Nadaje się do podania na ciepło lub zimno. Polecam. SKŁADNIKI : 1,5 kg schabu bez kości 7-8 średnich cebul 30 dkg pieczarek 2 liście(...)MARYNATA : 2 łyżki musztardy sarepskiej 2 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 5 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczka rozmarynu 1/2 łyżeczka tymianku
Kulinarne Fantazje Mariolitakiego gulaszu proponuje podać ziemniaczki upieczone jednocześnie z mięskiem w piekarniku. Składniki: 1 kilogram mięsa wieprzowego – łopatka lub szynka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku Marynata: 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oleju 2 łyżki pikantnego ketchupu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki wody 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu(...)mielonego 1 łyżeczka ostrej papryki *** Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w dość dużą kostkę. Cebulę kroimy w piórka a czosnek drobno siekamy *** *** Składniki marynaty umieszczamy w miseczce i dokładnie mieszamy *** *** Mięso, cebulę i czosnek umieszczamy w woreczku przeznaczonym do pieczenia. Całość zalewamy marynatą, szczelnie zawiązujemy i obracamy woreczkiem tak aby cała zawartość pokryła się sosem. Gulasz w foliowym
Blog z Apetytemsmażenia łyżka jogurtu naturalnego łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: mięso umyj i osusz, przełóż do miski w drugiej misce połącz ketchup, ocet i pastę chilli, dokładnie wymieszaj przełóż tę marynatę do miski z mięsem i dokładnie wytaptaj mięso w niej, uważaj na oczy jeśli robisz to rękoma, żeby ich nie potrzeć z tą ostrą marynatą, bo będzie piekło, oj będzie ( jeśli(...)już udało Ci się wetrzeć ostrą pastę w oko to na pieczenie nie woda! woda tylko pogarsza sprawę, użyj mleka) miskę z mięsem i marynatą odstaw do lodówki na dobę po tym czasie miskę wyjmij z lodówki, na patelni podgrzej olej i usmaż kotlety na rumiano z każdej strony, a następnie, nie zdejmując ich z patelni, zalej wodą do poziomu
Oka w rosole czyli KaFka gotujejest po prostu genialny ! Wydaje mi si bardzo fajną propozycją na świąteczny obiad Składniki: 1 Duży udziec z indyka ok 1 - 1,5 kg. 1 Marynata korzenna ( można zrobić samemu łącząc po 1/3 łyżeczki zmielonej gorczycy, kolendry ziela angielskiego, goździków, anyżu gwiazdkowego, cynamonu, kminku , słodkiej papryki, otartego majeranku) 2 łyżki miodu 6 łyżek oleju(...)mrożonych wydrylowanych wiśni 1 pomarańcza 1 łyżka mąki Mięso marynujemy przez noc w marynacie przygotowanej z oleju, przypraw i miodu, dokładnie obtaczając mięso i zostawiając w lodowce pod przykryciem. Na drugi dzień przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego, obok mięsa wykładamy mrożone wiśnie, dodajemy sok wyciśnięty z jednej pomarańczy, przykrywamy pokrywką i pieczemy mięso ok 1 godziny w temperaturze
W kuchennej krainiegościł w mojej kuchni. Składniki: 4 porcje łososia 1 kubeczek jogurtu naturalnego 1 pęczek koperku 2 łyżki musztardy 2 ząbki czosnku pół płaskiej łyżeczki soli odrobina białego pieprzu Robimy marynatę musztardowo jogurtową – mieszamy jogurt z musztardą i dużą ilością świeżego koperku. Dodajemy czosnek, przyprawy i rybę. Marynata musi pokryć rybę z każdej strony. Na wierzch ryby układamy gałązki kopru(...)przygotowanego łososia wstawiamy na min. godzinę do lodówki. Formę do zapiekania smarujemy masłem i układamy łososia. Na wierzchu smarujemy rybę marynatą i całość wstawiamy do nagrzanego do 180 C piekarnika na około 20 minut. Mięso łososia jest jednym z najzdrowszych na świecie a poza tym smakuje wyśmienicie. Łosoś jest bogaty w białko i kwasy Omega-3, które zwiększają metabolizm
Kasia i jej kobiecy światPRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINUT (+ 12 GODZIN MARYNOWANIE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki podstawowe: pierś z kurczaka, średniej wielkości cukinia, średniej wielkości papryka. Składniki marynaty: 4 łyżki oleju, łyżeczka kurkumy, łyżeczka kminu rzymskiego, łyżeczka suszonej natki pietruszki, łyżeczka ostrej papryki, łyżeczka soli, łyżeczka oregano, łyżeczka przyprawy garam masala (opcjonalnie, ale warto dodać). Dodatkowo: 8 patyczków(...)szaszłyków (u mnie te dłuższe). Przygotowanie: Mięso, cukinię i paprykę kroję w kostkę. Przygotowuję marynatę - olej dokładnie łączę z przyprawami. Kurczaka oraz warzywa mieszam z marynatą, nabijam na patyczki do szaszłyków i odkładam do lodówki (najlepiej na noc, aby szaszłyki nabrały lepszego aromatu). Smażę na rozgrzanej patelni grillowej po 3 minuty z każdej strony. Oczywiście można również upiec na grillu
JejKuchniacebule dymki - duża garść mieszanki kiełków - pojedynczy filet z kurczaka - garść prażonego sezamu - niewielki korzeń imbiru - 3 ząbki czosnku - mała papryczka chilli - olej sezamowy - olej kokosowy - 1/2 limonki Marynata: - 100 ml sosu teryiaki - łyżka octu ryżowego - łyżeczka brązowego cukru Przygotowania zaczynamy dzień wcześniej. Kurczaka płuczemy, wycinamy wszytskie błonki i kroimy na spore kawałki. Przekładamy do miski. Składniki marynaty dokładnie(...)dymkę (odrobinę szczypiorku możemy zostawić do ozdoby). Cały czas nie możemy zapomnieć o energicznym mieszaniu. Gdy dymka się zeszkli dodajemy kiełki, mieszamy jeszcze minutę i wrzucamy kurczaka z całą marynatą. Na chwilę przestajemy mieszać, pozwalamy kurczakowi zamknąć się z jednej strony. Po 2-3 minutach energicznym potrząśnięciem woka przewracamy kurczaka na drugą stronę. Odczekujemy kolejne 2 minuty. Dorzucamy makaron
Cook&Lovemięsa dzielimy tak by w każdym kawałku była jedna kostka. Ja do pieczenia używam szklanego naczynia żaroodpornego z przykrywką. Samo przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, ale bardzo ważna jest marynata, najlepiej jak zostawimy na noc w lodówce to zapewni im miękkość i sprawi że mięso z łatwością będzie odchodzić od kostek. Podam Wam przepis na moją ulubioną marynatę, ale możecie(...)zrobić po swojemu i dodać to, na co macie ochotę. :-) Składniki ( 4 porcje) : • żeberka wieprzowe 1kg Marynata : • sól • czosnek granulowany • mielona słodka papryka • majeranek • pieprz ziołowy Wartości odżywcze ( 1 porcja) : Kalorie : 662 kcal Węglowodany : 0,1g Tłuszcze : 44,5g Białko : 65g Przygotowanie : 1. Umyte, osuszone i pokrojone na porcje żeberka ( ja kroje tak by w każdym kawałku była tylko jedna
Keto Przepisyzimno z ulubionym sosem i kromeczką chleba smakuje wyśmienicie. Tutaj znajdziecie równie smaczny ale inny pomysł na odświętne danie.... Składniki; ok. 70 dag schabu bez kości składniki marynaty; 1/3 szklanki oleju 4 łyżki koperku drobno posiekanego 1 łyżeczka soli Skworcu , pół łyżeczki pieprzu Skworcu Nadzienie; środkowe nacięcie - 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych Skworcu , 1 łyżka sera żółtego(...)kromki chleba (bez skórki), 2 łyżki śmietany 18%, 3 łyżki posiekanego koperku,2 ząbki czosnku, odrobina soli i pieprzu do smaku do smaku Skworcu Przygotowanie; Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą. Mięso myjemy, osuszamy i nacinamy w trzech miejscach na całej długości. Powstałą marynatą nacieramy mięso, wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin a najlepiej
Radość kipiąca uśmiechem.Marynowane rydze to wspaniały dodatek do zimnych mięs, wędlin i zimowych sałatek – szczególnie tych z majonezem i ziemniakami. Do zamarynowania grzybów potrzebne są świeże, młode rydze oraz marynata octowa (zobacz przepis na marynatę) . Marynowane rydze czekają już na zimę Do marynowania najlepsze są małe grzyby, których kapelusze marynuje się w całości. Nóżki trzeba odkroić - można podsmażyć je na cebulce(...)przekrojonej na połowki lub ćwiartki. Do wrzątku wrzucamy rydze i gotujemy ok. 20 min. Grzyby odcedzamy i układamy w czystych słoikach. Cebulę wyrzucamy. Ułożone grzyby zalewamy zimną marynatą octową (przepis na zalewę octową) – słoiki dokładnie zakręcamy. Głęboki garnek wykładamy na dnie gazetami lub lnianą ściereczką, układamy tam słoiki z rydzami i wszystko zalewamy wodą tak, aby przykryła słoiki
Korniszonkijogurtowo-ziołowym albo wystudzone podane w sałatce. Moje wskazówki: takie cząstki dyni możecie przygotować także w wersji ziołowej lub na słodko z cynamonem. Składniki: 1 dynia hokkaido ziołowa marynata: oliwa z oliwek, 2 duże ząbki czosnku, kilka kropel soku z cytryny, sól, pieprz, słodka papryka Przygotowanie: Dynię dokładnie myję, przekrawam na cztery, wyciągam łyżką pestki. Kroję dynię na wygodne plastry(...)Przygotowuję marynatę: w miseczce mieszam niewielką ilość oliwy z sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę lub rozgniecionym drobno czosnkiem oraz przyprawami. Dynię obtaczam dobrze w marynacie. Piekarnik rozgrzewam do temp. 200C, układam kawałki dyni na papierze do pieczenia. Piekę grzaniem góra-dół przez ok. 20 minut. Podaję same (na ciepło lub zimno) albo maczam w aromatycznych dipach. Smacznego
Zasmakuj KuchniPRZYGOTOWANIA: 60 MINUT ( + 12 GODZIN MARYNOWANIE MIĘSA) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2 Składniki podstawowe: 50 dag szynki wieprzowej, opakowanie sosu do pieczeni ciemnego Cykoria. Składniki marynaty: 3 łyżki oleju, 2 łyżeczki sosu słodko-pikantnego Tao Tao, 2 czubate łyżeczki majeranku, łyżeczka soli, łyżeczka papryki słodkiej, łyżeczka papryki ostrej, 2 większe ząbki czosnku. Przygotowanie: Przygotowuję marynatę: czosnek(...)rozgniatam nożem i bardzo drobno siekam, łączę z pozostałymi składnikami marynaty i dokładnie nacieram mięso. Odkładam na noc do lodówki. Mięso przekładam do woreczka do pieczenia i piekę w 180 stopniach przez 50 minut, kroję w plastry. Przygotowuję sos pieczeniowy według przepisu podanego na opakowaniu, polewam mięso
JejKuchnia