schabu bez kości Zalewa: 2,5 l wody 100 g soli peklowej łyżeczka cukru po 5 ziaren jałowca, ziela angielskiego i pieprzu 5 liści laurowych 6 ząbków czosnku Marynata: op. przyprawy do mięsa wieprzowego łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/4 łyżeczki pieprzu zmielonego 1/3 szkl oleju rzepakowego W garnku zagotować wodę z przyprawami i zmiażdżonym czosnkiem, ostudzić(...)zimnej zalewy. Przykryć a garnek przełożyć do lodówki na 6-7 dni. Codziennie rano i wieczorem obracać mięso. Dzień przed pieczeniem mięso wyjąć z zalewy, opłukać i natrzeć marynatą. Marynata: wszystkie składniki wymieszać. Mięso związać sznurkiem nadając mu ładny i zwarty kształt, zawinąć folią i wstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień włożyć do rękawa do pieczenia i piec
Smakołyki AsiPrzygotowując polędwiczki do smażenia, pomyślałam także o sałatce, tak więc trochę polędwiczek pokroiłam w kostkę i też zamarynowałam.Smaczna sałatka, z kurczakiem z marynaty Kujawski, makaronu i warzyw.. 1 pierś z kurczaka lub polędwiczki z kurczaka 10-15 dkg makaronu 1 ogórek zielony 1-2 papryki [czerwona, zielona] 1 puszka kukurydzy 1 duża cebula fioletowa 1 pomidor marynata Kujawski(...)ostra papryka-czosnek-zioła ] majonez sól, pieprz Pierś z kurczaka pokroić w kostkę lub paseczki, wymieszać z marynatą i odstawić do lodówki na minimum godziny. Następnie usmażyć na gorącym oleju.Makaron ugotować, odcedzić.Paprykę , pomidora,cebulę i ogórka pokroić w kostkę, kukurydzę odsączyć z zalewy.Wszystko razem wymieszać, dodać sól,pieprz , majonez i ponownie wymieszać
Moje domowe kucharzenieimbiru 1 słoik (280 g) pociętych " na zapałki " pędów bambusa w zalewie wodnej 1 szklanka bulionu warzywnego (może być z kostki) lub wody 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej Marynata 3/4 szklanki ciemnego sosu sojowego 3/4 szklanki wody 2-3 łyżki oleju o neutralnym smaku 5-6 łyżek stołowych sake lub wytrawnego cherry lub czystej wódki 2-3 łyżki(...)płynnego miodu (można zastąpić cukrem trzcinowym) 1 płaska łyżeczka ostrej lub słodkiej mielonej papryki 3/4 płaskiej łyżeczki mielonej trawy cytrynowej 3/4 łyżeczki mielonego pieprzu Przygotowanie marynaty Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą. Jeśli użyłaś/łeś cukru trzcinowego trzeba mieszać tak długo, aż cukier się rozpuści. Przygotowanie Mięso wkładam na kilka godzin do zamrażarki. Teraz przed nami najbardziej uciążliwy etap - zamrożone
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataMożecie użyć innego rodzaju mięska, zapewniam że stosując się do rad podanych w przepisie - każde będzie smakowało wyśmienicie. Polecam! 1,2-1,5 kg łopatki wieprzowej 3 ząbki czosnku Marynata: 3 łyżki oleju 1,5-2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka estragonu 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1/2 łyżeczki papryki słodkiej sól, pieprz Przygotować marynatę(...)Olej dokładnie wymieszać z przyprawami. Umytą i osuszoną łopatkę natrzeć marynatą i naszpikować czosnkiem (w mięsie zrobić małe nacięcia i powpychać w nie małe kawałki czosnku). Całość odstawić do lodówki minimum na 1 godzinę, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie mięso umieścić w rękawie do pieczenia, szczelnie związać i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Początkowo piec
Di gotujesię domowy sos barbecue . Zajadają dorośli i dzieciaki. A przygotowanie, co ważne, nie wiąże się z koniecznością długiego stania przy garach. Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka Marynata : 150 ml jogurtu gęstego 2 łyżki oleju 1 jajo tymianek suszony - dwie szczypty 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki dwie szczypty mielonej papryki ostrej sól, pieprz Bułka tarta lub mielone płatki(...)kukurydziane do panierowania Kurczaka oczyścić, pokroić na paseczki o szerokości ok 1,5 cm. Muszą być mnie więcej równe, żeby później równo się upiekły. Przygotować marynatę. Do jogurtu dodać wszystkie składniki oraz roztrzepane jajo. Dokładnie wymieszać całość do połączenia składników. W zależności od ostrości, którą chcemy uzyskać możemy dodać więcej ostrej papryki. Ilość podana w przepisie zapewnia tylko lekkie
Ze smakiem bez glutenunaczynia wlewamy sos sojowy, ocet balsamiczny oraz miód. Jeżeli miód który posiadamy jest skrystalizowany wystarczy go pogrzać w mikrofalówce kilka sekund. Cebulę drobno kroimy, podobnie czosnek i dodajemy do marynaty. Dosypujemy sól i dodajemy tabasco. Ostrość naszej potrawy uzależniona będzie od ilości dodanego tabasco. Żeberka umieszczamy w marynacie i dokładnie porywamy nią kawałki mięsa. Pozostawiamy do zamarynowania na co najmniej(...)minut. Na rozgrzanej niewielkiej ilości oleju podsmażamy żeberka z każdej strony. Przez cały czas podlewamy niewielkimi porcjami marynatą spod żeberek. Przykrywamy i dusimy pod przykryciem do miękkości. Podczas duszenia możemy podlewać bulionem lub wodą. Gdy mięso będzie miękkie a płynu zbyt dużo, redukujemy sos ( odparowujemy ). Podajemy z surówkami i ziemniaczkami. SMACZNEGO. (function
Smaki Ewynaturalnego dodać przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dokładnie wymieszać. Każdą z piersi przekroić na 3 paski aby były mniej więcej tej samej grubości. Następnie pokrojone mięso przełożyć do marynaty z jogurtu. Dokładnie wymieszać aby marynata pokryła mięso. Odstawić do lodówki na kilka godzin, u mnie stało przez całą noc. Następnie kawałki mięsa osaczyć z nadmiaru marynaty. Każdy kawałek mięsa
Monia miesza i gotujeSKŁADNIKI: żeberka wieprzowe marchew cebula 3 liście laurowe Marynata: 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki syropu klonowego pół łyżeczki soli morskiej łyżeczka rozmarynu łyżka octu balsamicznego łyżka octu jabłkowego 3 ząbki czosnku, starte 1 cm imbiru, starty WYKONANIE: 1. Wszystkie składniki marynaty dokładnie łączymy. 2. Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki. 3. Wkładamy(...)garnka, dodajemy pokrojoną cebulę, marchew i liście laurowe. Zalewamy wodą do przykrycia mięsa i gotujemy 30 min. 4. Ostudzone żeberka przekładamy do marynaty, nacieramy dokładnie mięso i odstawiamy do lodówki na 12h. 5. Żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folia aluminiową. 6. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 ºC w funkcji góra-dół i piec
Atlas Smakówostatnio dużo większą ochotę mam na mięso niż na słodkości ( tak tak – mówię to ja! :D ) Dziś mam dla Was przepis na pysznego i soczystego kurczaka zapiekanego w marynacie miodowo-cytrynowej. Jest świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i imprezowe danie na ciepło! Śmiało możecie przygotować tak zarówno całe udka, jak i podudzia czy też filet. Spróbujcie! SKŁADNIKI: * podudzia(...)rondelku podgrzewamy odrobinę oliwy, dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek, wrzucamy posiekaną chili, zalewamy miodem i sokiem z cytryny – gotujemy o. 3-4 minuty. Dodajemy rozmaryn oraz tymianek – marynatą zalewamy mięso i dokładnie obtaczamy. Wkładamy do nagrzanego na 160C piekarnika na ok. 45 minut. Co jakiś czas obracamy i podlewamy marynatą. Podajemy gorące! Smacznego
Ostra na Słodkozenzero fresco basilico erba cipollina sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Cukinie kroimy w pionowe słupki, podsmażamy na patelni z odrobiną oleju ok. 3-4 minut. Przygotowujemy marynatę. Mieszamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek, startą skórkę z limonki, wyciśnięty 1 ząbek czosnku, starty imbir, pokrojono drobno szczypiorek z 3-4 listkami bazylii. Doprawiamy(...)solą i pieprzem. Cukinie wrzucamy do marynaty, dokładnie mieszamy, zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy na ok. 1 godz. Filety z łososia skrapiamy sokiem z limonki, oprószamy solą i pieprzem, po czym odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Rybę układamy na natłuszczonej formie sk ó rką
La grande e la piccola cuocamarynować mięso) z dodatkiem ziela, listków, pieprzu, tymianku i majeranku. Gdy woda przestygnie dodać peklosól, wymieszać, aż się rozpuści, a następnie dodać czosnek pokrojony w plasterki. Do całkowicie zimnej marynaty wkładamy mięso -mięso musi być całkowicie zanurzone w płynie - przykrywamy i ustawiamy w zimnym miejscu na 60 godzin. Raz na 12 godzin mięso odwracamy. Po tym czasie mięso wyjmujemy(...)marynaty, wkładamy je do plastikowego woreczka przeznaczonego do parzenia w szynkowarze. Do woreczka wkładamy również przyprawy z marynaty i czosnek. Mięso umieszczamy w szynkowarze. Szynkowar wstawiamy do wysokiego garnka, tak aby woda sięgała minimum do 3/4 wysokości szynkowara. Szynkę parzymy w temperaturze 80 stopni Celsjusza (wyższa temperatura spowoduje, że szynka nie będzie wilgotna) przez 1,5 godziny. Szynkowar wyjmujemy
Kulinarne przygody GatityCzas rozpocząć kolejny sezon grillowy, w tym roku nieco później, ale na pewno smacznie. Oprócz kiełbasek, grillowanych warzyw oczywiście karkóweczka. SKŁADNIKI: 1 kg karkówki MARYNATA: 1/3 szkl oliwy z oliwek 4-5 ząbków czosnku 1/2 cebuli 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu 1 łyżeczka soli(...)roztartego lubczyku Wykonanie: Karkówkę dokładnie umyć i osuszyć, nakłuć, Pokroić w dość cienkie plastry, czosnek i cebulę obrać, pokroić na mniejsze kawałki,a czosnek przecisnąć przez praskę, wszystkie składniki marynaty wymieszać, włożyć mięso dobrze natrzeć marynatą, przykryć i wstawić do lodówki na 12-48 h, miękkie masło ugnieść widelcem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem oraz
Kuchnia Beatytakie śniadanie swojski chleb, wypróbowany już z sukcesem przez niektórych z was. Znajdziecie go tutaj oraz pieczony boczek. Boczek ważący około 700 gram zamarynowałam w gotowej marynacie - Chipotle Marinade, ale możecie zamarynować go w swojej własnej ulubionej kombinacji. Boczek o wadze około 600-700 gram zamarynować i odstawić na 12 godzin do lodówki. - do woreczka foliowego wlałam(...)marynatę, włożyłam boczek i delikatnie potrząsnęłam woreczkiem tak, aby cały kawałek pokryła marynata- poza tym użyłam : 1 duża cebula 1 gwiazdka anyżu 1 małą główkę czosnku 4-5 gałązek tymianku 1 gałązkę rozmarynu 1/2 papryczki chili trochę oleju lub smalcu (jak kto woli) Boczek obsmażyłam na tłuszczu na mocno złoty kolor, z każdej strony. Włożyłam do slow
Piekarz-Kucharz-Garkotłukrozgniecione 4 ziarenka ziela angielskiego) 3 ząbki czosnku 3 łyżki oleju (około 50 ml) rękaw do pieczenia Link do filmu z przygotowania : Szynkapieczo na w rękawie Przygotowanie: Najpierw przygotuję marynatę: Owoc jałowca rozgniatam nożem na desce do krojenia i daję do miseczki. Czosnek kroję drobno (można przecisnąć przez praskę) i dodaję do jałowca. Dodaję przyprawy, oprócz listków laurowych, dodaję olej(...)dokładnie mieszam- marynata jest gotowa. Rękaw spinam z jednej strony i wkładam do środka szynkę (szynkę wcześniej dokładnie umyłam i osuszyłam). Następnie szynkę dokładnie nacieram marynatą, na koniec do rękawa wkładam listki laurowe, jeden na górę a drugi pod spód szynki. Rękawa nie zapinam na razie z drugiej strony, tylko skręcam tak żeby mogło dostawać się do środka powietrze
Uwaga Babcia Gotuje