prostu rozpływają się w ustach. Może nie wyglądają zachęcająco bo nie są zbyt fotogeniczne ale zapewniam, że smak to wynagrodzi. Składniki: • 1 kg żeberek wieprzowych Marynata • 1/3 szklanki oleju • 2 łyżki musztardy • 1 łyżka miodu • 1 łyżeczka soli • 1 łyżeczka papryki słodkiej • 1 łyżeczka pieprzu czarnego • 1 łyżka ziół prowansalskich Wykonanie: • Wszystkie składniki marynaty połączyć razem(...)Wrzucić do marynaty pokrojone żeberka tak, aby powstały porcyjki z jedną kością. • Całość przełożyć do worka do pieczenia, szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki na 24 godziny. • Piec w worku w temperaturze 180 st. C przez 1 godzinę
To co kochamdworze jest zimno, bo mięsko z odrobiną tłuszczyku doda nam energii. Mam nadzieję, że tylko energii, a nie nadmiaru kalorii. Składniki: • 1 kg żeberek wieprzowych Marynata • 6 łyżek niskosłodzonego dżemu morelowego • 3 łyżki sosu sojowego • 2 łyżki soku z cytryny • 1/2 łyżeczki pieprzu Wykonanie: • Wszystkie składniki marynaty połączyć razem i podgrzać do rozpuszczenia dżemu(...)Żeberka pokroić tak, aby powstały porcyjki z jedną kością, i wymieszać z wystudzoną marynatą. • Całość przełożyć do worka do pieczenia, szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki na 24 godziny. • Piec w worku w temperaturze 180 st.C przez 1 godzinę
To co kochamczłowiek całe życie się uczy! Składniki: • szynka wieprzowa ok. 1,5 kg • 2 cebule • po 8 ziaren jałowca i ziela angielskiego • 5 liści laurowych • 1 łyżka soli Marynata • 3/4 szklanki soku jabłkowego • 3 łyżki miodu • 1 łyżeczka grubo zmielonego pieprzu Wykonanie: • Szynkę obwiązać sznurkiem aby nadać jej ładny „szynkowy” kształt. • Szynkę zalać wodą, dodać cebulę pokrojoną(...)delikatnie mrugała, i gotować szynkę 2,5 godziny. • Pozostawić szynkę w wywarze do wystygnięcia. • Sok jabłkowy, miód i pieprz dokładnie wymieszać lekko podgrzewając. • Szynkę polać marynatą i ułożyć w formie do pieczenia. • Piec w temp. 200 st.C przez 30 minut, podlewająć marynatą. • Kroić po wystudzeniu i zdjęciu sznurka
To co kochamŻeberka w białej marynacie z jogurtu, majonezu i musztardy są bardzo kruche i mięciutkie. Jest to zasługą worka foliowego, bo pieczenie w nim nie wysusza mięsa. A samo przypieczenie na końcu daje ładny kolor i chrupiącą skórkę. Ja takie żeberka przygotowuję latem na obiad w ogrodzie. Użyłam żeberek(...)majonezem i musztardą, doprawić solą i pieprzem. • Żeberka pokroić na porcje z 1 kością, posypać solą i pieprzem. • Włożyć żeberka do marynaty pokrywając je całe i odłożyć na kilka godzin lub na całą noc do lodówki. • Przed pieczeniem włożyć żeberka z marynatą do worka foliowego
To co kochampierś. Ale nie mamy problemu z podziałem tuszki, bo u nas chłopaki jedzą piersi, a dziewczyny nogi. Składniki: • 2 filety z udźca indyka Marynata • 1/2 szklanki miodu • 1/2 szklanki piwa porter • 1/4 szklanki sosu sojowego • 1 łyżeczka musztardy • 1 łyżka oleju • 1/4 łyżeczki pieprzu • 2 ząbki czosnku • 1 duża cebula Wykonanie: • Mięso indyka pokroić(...)małe kostki ok. 2 x 2 cm. Marynata • Cebulę drobno pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. • Połączyć wszystkie płynne składniki sosu, dodać cebulę, czosnek, pieprz i dokładnie wymieszać. • Dodać mięso do marynaty, przemieszać składniki i odstawić na kilka godzin do zamarynowania. Ja marynowałam całą noc. • Zamarynowane mięso indyka nabijać dość ciasno
To co kochamzostało kilka sztuk i po odgrzaniu bardzo smakowały nam z kefirem. Bardzo proste i zarazem wykwintne danie z ziemniaków. Składniki: • 16 sztuk średnich ziemniaczków Marynata • 1/2 szklanki oliwy • 3 ząbki czosnku • 1 płaska łyżeczka soli • 2 łyżeczki posiekanego tymianku Wykonanie: • Ziemniaków nie obierać tylko dokładnie wyszorować szczoteczką. • Gotować w posolonej wodzie przez 15 minut, następnie(...)odcedzić. • Ziemniaki ułożyć na blaszce na papierze do pieczenia w równych odstępach. • Każdy ziemniak lekko zgnieść tłuczkiem do ziemniaków lub dużą łyżką, aż popęka. Marynata • Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i utrzeć z solą. • Wymieszać z oliwą, dodać posiekany tymianek. • Każdy ziemniak polać obficie marynatą. • Piekarnik nagrzać do 200 st.C
To co kochamZostała mi resztka jogurtu naturalnego. Dzień wcześniej kupiłam piersi z kurczaka. Zrobiłam więc szaszłyki drobiowe w jogurtowej marynacie. Jeden minus to marynowanie 1,5 godziny w lodówce, ale naprawdę warto. Składniki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 łyżka przyprawy do kurczaka kilka listków świeżego lubczyku 1/2 małego opakowania jogurtu naturalnego kilka pomidorków koktajlowych - ilość zależy od wielkości piersi z kurczaka(...)czerwonej papryki olej rzepakowy do smażenia 1 cebula sól pieprz Najpierw marynata: jogurt naturalny przełożyć do salaterki Listki lubczyku drobno posiekać - przełożyć do jogurtu Dodać przyprawę do kurczaka. Wszystkie składniki dobrze wymieszać - odstawić na bok Pierś z kurczaka umyć, oczyścić z ewentualnych błonek i pokroić w kwadraciki - przełożyć do marynaty i doprawić. Przykryć salaterkę folią spożywczą i włożyć do lodówki
Szczęśliwa kuchniaktórego nigdy w życiu go nie użyłam. Aż wstyd :) To co? Podnosimy cholesterol? :P Składniki: 1 kurczak w całości (ok. 1,5 kg) 1 cytryna pokrojona w plastry Na marynatę: 1/2 główki czosnku 4 łyżki roztopionej margaryny 1 łyżka miodu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 1/2 łyżeczki soli morskiej z papryczką chili Dodatkowo: 1/2 litra bulionu(...)drobiowego lub warzywnego Składniki na marynatę połączyć Kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i albo nadziać na naczynie takie jak moje (może być butelka) lub umieścić w naczyniu żaroodpornym Pokrojonymi plasterkami cytryny natrzeć kurczaka, a następnie ułożyć je na kurczaku lub w rynience naczynia. Kilka plasterków cytryny można włożyć do środka mięsa od strony szyi Natrzeć mięso marynatą, owinąć folią spożywczą
Szczęśliwa kuchniamocno wystawianą na próbę jesienią z powodu pogodowych zawirowań. Dodatkowo warto również wspomnieć o ogromnych pokładach witamin z grupy B, dużej zawartości białka oraz żelaza i miedzi. SKŁADNIKI: MARYNATA: 2 szklanki kaszy jaglanej 1 łyżka oliwy 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego* 1 łyżeczka curry 1 filet z kurczaka 1 łyżeczka słodkiej papryki 4 duże pieczarki 1/2 łyżeczki(...)chwili smażenia dodajemy soli, aby grzyby puściły sok. Nie odparowujemy. Powstały płyn zlewamy - dodamy go później do kaszy - jest niezwykle aromatyczny. Podobnie robimy z filetem, z tym że marynatę zlewamy przed smażeniem, mleko spowodowało, że całość jest płynna, więc nie powinno być z tym problemu.. Kurczaka smażymy na pozostałym maśle, aby go zamknąć, dojdzie już w kaszy. Płyn
Kuchnia od dwojgaHoisin mieszamy z sosem sojowym, łyżką oleju, łyżeczką cukru, płatkami chili, posiekanym szczypiorem, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Wkładamy pokrojone tofu i dokładnie mieszamy, żeby całe pokryło się marynatą. Odstawiamy. Kalarepę obieramy ze skóry i kroimy w słupki, jak na średniej grubości frytki. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju, na gorący wrzucamy kalarepę i smażymy aż zmięknie i się zeszkli(...)dalej zostanie chrupka. Ściągamy ją z patelni, wrzucamy tofu razem z marynatą – smażymy do zrumienienia. Dodajemy kalarepę, osypujemy prażonym sezamem i podgrzewamy razem. Podajemy gorące, od razu, z pociętymi na zgrabne trójkąty szczypiorkowymi naleśnikami. Całość można jeszcze z wierzchu posypać szczypiorem i podprażonym sezamem. Tofu jest tutaj przyjemnie słodko-ostre, kontrastuje idealnie z duszoną kalarepą. Z podanej ilości składników
Karo in the Kitchenposiekana 1 łyżka prażonej cebuli (lekko rozgniecionej) 4 ząbki czosnku drobno posiekane Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Polędwiczki umyć, osuszyć i pozbawić błon. W miseczce wymieszać dokładnie wszystkie składniki marynaty. Jeśli polędwiczki są duże, to każdą przekroić na połowę (małe pozostawić w całości), włożyć do miseczki i dokładnie obtoczyć w marynacie. Przełożyć mięso do misy wolnowaru i zalać pozostałą(...)marynatą. Ustawić program low i gotować 4,5 godziny. Po dwóch godzinach, można mięso odwrócić i powtórzyć po kolejnych dwóch. Gotowe mięso pokroić w plastry i podawać polane sosem powstałym w czasie gotowania. Smacznego
kuchnia doskiodczarować to z pozoru nudne danie i zdaje się, że z dobrym skutkiem, skoro sama coraz częściej po nie sięgam :) Tym razem całe nóżki w dosyć nietypowej marynacie. Pieczone w nietypowej temperaturze. Zapraszam! Składniki: - 2 nogi z kurczaka - pomarańcza - 70 ml whiskey - łyżka miodu - łyżka sosu sojowego ciemnego - 2 ząbki czosnku - łyżeczka suszonej mięty - sól, pieprz Start(...)Bardzo ostrym nożem nacinamy skórkę, uważając aby nie uszkodzić mięsa. Whiskey, miód, sos sojowy, posiekany czosnek i sok z połowy pomarańczy mieszamy, dodajemy ok pół łyżeczki soli. Powstałą marynata nacieramy kurczaka, szczelnie zamykamy i odstawiamy do lodówki na całą noc. Piekarnik rozgrzewamy do 110 stopni z termoobiegiem. Nóżki przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy całą marynatą i obkładamy kawałkami pomarańczy
Cook&Lovesamo przygotowanie ale naprawdę warto spróbować. Mojej rodzince bardzo zasmakowały i proszą o kolejną porcję. Przepis na śledzie pochodzi z bloga Smaczna Pyza 8 szt solonych płatów śledziowych marynata: 300 ml wody 150 ml octu 10% 3 łyżki cukru 2 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego farsz: 3 cebule 3 łyżki oleju 6 suszonych śliwek 1/2 łyżeczki gorczycy(...)liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka majeranku połowa zalewy od marynowania śledzi Składniki marynaty zagotować i wystudzić. Filety śledziowe wypłukać,włożyć do naczynia,zalać zimną zalewą i odstawić w zimne miejsce przynajmniej na dobę. Cebule pokroić w piórka,włożyć na patelnię i smażyć na oleju aż zmięknie. Do cebuli
Kolorowa kuchnia Elkiclass="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) wszyscy ocenili ją jako średnią , najbardziej smakowała im skórka z przyprawami . Marynata jest genialna , więc wypróbuję ją na pstrągu – powinien wyjść bajeczny . Skąd mam przepis na nią ? Z jakiegoś programu podróżniczo-kulinarnego , ale oczywiście odpowiednio go przerobiłam do naszych gustów(...)style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 4 tuszki świeżej makreli marynata : 1/2 kostki masła 1 łyżka papryki słodkiej – mielonej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka ziaren, mielonej kolendry 1 łyżeczka musztardy dijon 1 łyżka miodu – kopiasta 1 łyżka czerwonego
Ogrodnik w podróżyminut, składniki dla czterech osób 800 g polędwiczki wieprzowej ( dwie niewielkie sztuki) 1 gałka mozzarelli 6 suszonych pomidorów z zalewy olejowej szczypta bazylii 2 łyżki masła sól,pieprz marynata 1 łyżki oleju 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka domowego maggi, przepis na przyprawą znajduje się na tej stronie sól, pieprz sposób przygotowania Wszystkie składniki marynaty wkładamy(...)miski i dokładnie mieszamy. Polędwiczki myjemy, każdą dzielimy ją na trzy części i wkładamy do miski nacierając je marynatą. Miskę przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 3-4 godziny. Teraz mozzarelle kroimy na grube plastry i posypujemy bazylią, pomidory odsączamy z zalewy, oraz rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni. Polędwiczki wyjmujemy z lodówki, układamy kawałki mięsa
Miód i pieprz