marynata - 6549 przepisów (strona:103/437)

Imbir marynowany 176

pomocą przyszedł „wujek Google”. Jedyny problem, to… za duży wybór. W końcu zdecydowałam się na przepis Ani . Imbir marynowany.     Składniki: - kawałek imbiru (150g) - ½ łyżeczki soli morskiej Marynata: - ¼ szklanki octu ryżowego - 30 ml wody - 1/8 szklanki cukru - sok z buraka       Imbir obieramy łyżeczką. Ostrym nożem kroimy na cieniutkie plasterki lub bardzo cienko szatkujemy. Posypujemy solą, którą(...)następnie wcieramy w imbir (ja go lekko wygniotłam z solą). Wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki. Tuż przed wyjęciem imbiru gotujemy marynatę. Do rondelka dodajemy ocet ryżowy, cukier i wodę. Mieszamy i zagotowujemy. Pod koniec dodajemy sok z buraka. Imbir lekko odciskamy z nadmiaru soku, przekładamy do czystego, wyparzonego słoiczka i zalewamy przygotowaną marynatą. Zamykamy i odstawiamy do wystudzenia

mojewypiekiinietylko
SAŁATKA WARZYWNA Z TOFU 151

wody i koagulantu. Jest wspaniałym źródłem wapnia. Jest tradycyjnym składnikiem potraw orientalnych, zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. Daje się łatwo i szybko przyrządzać na różne sposoby. Entuzjastycznie przyjmuje smak marynaty, która głębiej wnika,  jeżeli przed marynowaniem tofu się odsączy.  Zawijamy je wówczas w papierowy ręcznik lub ściereczkę i przykrywamy deseczką (talerzem),  obciążając ją czymś ciężkim. Pozostawiamy(...)sałatkę z naturalnym tofu. Składniki: 180g naturalnego tofu mix sałat łodyżka selera naciowego garść czarnych oliwek 5 szt. suszonych pomidorów mała czerwona cebula ser feta do posypania sałatki grzanki Marynata do tofu: 2-3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego czosnek granulowany do smaku zioła prowansalskie kolorowy pieprz Sos do sałatki: Przepis na sos znajdziecie w przepisie na sałatkę

potrawyregionalne
ŁOSOŚ SMAŻONY W SEZAMIE 206

Składniki na marynatę: 2 łyżki sosu sojowego sok z połowy cytryny/limonki 1 łyżeczka miodu kawałek świeżego startego imbiru lub 1 łyżeczka mielonego imbiru w proszku sól i pieprz  do smaku Dzwonki łososia umyłam.  Zamarynowałam je w marynacie i odstawiłam na około godzinę. Wsypałam na talerz ziarna sezamu. Łososia wyjęłam z marynaty i obtoczyłam

potrawyregionalne
ŻEBERKA PIECZONE W SOSIE SŁODKO OSTRYM Z PIECZONYMI WARZYWAMI 288

Dodanie sosu sojowego i angielskiego pieprzowego worcester dopełniły całości. Do żeberek postanowiłam podać pieczone warzywa. Miękkie mięso, pyszny sos i warzywa! Polecam! Składniki: 1 kg.żeberek wieprzowych Składniki na marynatę: około pół szklanki oleju ( ja użyłam rzepakowego tłoczonego na zimno) 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu balsamicznego 5 łyżek sosu worcester 2 łyżki ketchupu / koncentratu pomidorowego 2 łyżki miodu(...)sojowy, ocet balsamiczny, sos worcester,  starte ząbki czosnku, miód,  ketchup,  musztardę, przyprawy,  starty korzeń imbiru,       świeże zioła. Wszystkie składniki na marynatę wymieszałam.   Polałam nią żeberka. Tak przygotowane - odstawiłam na noc do lodówki.   Warzywa obrałam i pokroiłam na mniejsze kawałki. Przełożyłam je do żaroodpornego naczynia. Warzywa wystarczy posolić, dodać pieprz,zioła

potrawyregionalne
Akademia CookUp - Wieprzowina 250

było ściśle zawinięte i aby soki z pieczenia nam nie uciekały! I z pewnością warto porad Łukasza słuchać i je stosować, bo upieczona szynka była cudownie soczysta! Następnie przygotowaliśmy marynatę do żeberek BBQ - były główne wytyczne, ale generalnie każdy mógł iść na końcu w swoim kierunku - i to było widać na blaszce, bo żeberka znacznie się od siebie różniły - jedni(...)mieli ostrzejsze, inni łagodniejsze marynaty, jedni przykrywali całe żeberka marynatą inni piekli już bez niej! Co kto woli. W przypadku stir-fry jak zawsze więcej przygotowania niż gotowania - lubimy robić stir-fry w domu - szybkie to i takie pyszne! W tym przypadku użyliśmy boczku, warzyw i tofu - niby każdy miał podobne składniki, ale każda wersja wyglądała zupełnie inaczej! Łączyło

Plate of Joy
Cytrynowe roladki i kluski śląskie 191

białego wina 2 łyżki oliwy na kluski 500 g ugotowanych ziemniaków mąka ziemniaczana 1 jajko szczypta soli Udka umyć, oczyścić i wyluzować (kości pozostawić na zupę lub rosół) Przygotować marynatę z 4 łyżek wina, oliwy, dodać rozgnieciony czosnek, sól, pieprz, sypki imbir i trawę cytrynową. Mięso namoczyć z każdej strony i pozostawić na dobę w lodówce. Mięso wyjąć z marynaty(...)zwinąć skórką na zewnątrz i spiąć szpileczkami koreczków lub wykałaczkami. Obsmażyć roladki ze wszystkich stron i przełożyć do rondelka podlać winem i resztą marynaty , dodać tarty korzeń imbiru i dusić ok 40-45 min, można dodać odrobinę wody w razie potrzeby. Na koniec do sosu dodać śmietanę . Kluski przygotować tradycyjnie, ziemniaki uklepać w naczyniu podzielić na 4 części, jedną wyjąć

Gotowanie jest łatwe
Marynowany kurczak z grilla 135

udka i skrzydełka z kurczaka (ok 3 udka i  skrzyełka) marynata 3 łyżki oliwy 2 łyżki octu balsamicznego pół łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżka miodu z mniszka (ewent pszczelego) szczypta suszonej chili w płatkach sól pieprz Udka i skrzydełka umyć, udka przeciąć na mniejsze kawałki. Składniki marynaty wymieszać, namoczyć w niej mięso na ok 12 godzin. W międzyczasie(...)razy męso obrócić w marynacie. Piec na grillu ok 35 min podawać z sosem czosnkowym, pieczonymi ziemniaczkami i sałatką

Gotowanie jest łatwe
Kurczaki z pieca 130

małe kurczaki po ok 1,5 kg marynata 4 łyżki oliwy 2 łyżki octu winnego 1 łyżka miodu 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego staropolskiego 1 łyżeczka suszonej papryki 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego szczypta lubczyku szczypta mięty 1 łyżka sosu sojowego Kurczaki umyć, oczyścić, osuszyć. Składniki marynaty utrzeć i nasmarować marynatą kurczaki. Odstawić na ok dobę do lodówki. Włożyć

Gotowanie jest łatwe
Jeleń w czerwonym winie z grzybami 136

Przyprawy utłuc w moździerzu. Mięso przełożyć do naczynia, zasypać przyprawami, dodać posiekany czosnek i zalać winem. Przykryć folią i wstawić do lodówki na ok 1 dobę. Mięso wyjąć z marynaty, pozostawiając marynatę do podlania. Podsmażyć je , następnie podlać marynatą, dodać cebulę i pokrojoną marchewkę oraz grzyby uprzednio ugotowane , doprawić grzybami sproszkowanymi. Dusić na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie , podlewać

Gotowanie jest łatwe
Dynia marynowana w słodko kwaśnej zalewie 212

kłaść to złoto w kostkach do słoika można dopóki dynia jest dostępna ( przeciętnie do końca grudnia). Lubię smak korzennej marynaty, którą otoczone są kosteczki dyni. To świąteczny smak na czasie.. słodki i jednocześnie kwaskowaty, podkreślony pikanterią goździków i aromatem cynamonu. Wspaniale komponuje się z białym mięsem Polecam również: * słodko kwaśne gruszki * buraczki w słoiku * papryka marynowana(...)cukru - 1,5 szklanka wody - 3/4 szklanki octu 10% - 4-5 goździków - 2 łyżeczki sproszkowanego cynamonu ( bądź kora ) Dynię kroimy w paski a następie w miarę równą kostkę. Składniki marynaty zagotowujemy. Wkładamy kosteczki dyni i gotujemy na bardzo wolnym ogniu aż do zeszklenia - uwaga - nie przegotujmy bo dynia się rozpadnie ( potrwa to około 30 minut, ale bądźcie czujni - tak naprawdę

kawawszklance
Wieprzowina w sosie musztardowym 161

natka pietruszki olej do smażenia  sól i pieprz bouquet garni (bukiet ziół - pietruszka, liść laurowy, tymianek) wykonanie: Mieszamy wino z musztardą Dijon oraz z miodem. Robimy z tego marynatę, do której wkładamy mięso pokrojone na kawałki. Pozostawiamy tak na godzinę. Po tym czasie odcedzamy dokładnie mięso, osuszamy. Marynatę zachowujemy.  Rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i podsmażamy mięso na dużym(...)ogniu przez około 5-6 minut. Dorzucamy posiekaną drobno szalotkę. Podsmażamy kilka minut. Następnie dolewamy do mięsa wcześniej zachowaną marynatę oraz 250 ml gorącej wody. Doprawiamy solą i pieprzem, dokładamy bouquet garni. Gotujemy pod przykryciem przez około 1 godzinę i 45 minut. W międzyczasie przygotowujemy wstążki z marchewki. Za pomocą obieraczki do warzyw robimy wstążki ze surowej marchwi

Przysmaki Karolki
Wieprzowina słodko - kwaśna 150

innym rodzajem mięsa). Danie to j est dość czasochłonne i wymaga nieco pracy, jednak myślę, że zdecydowanie warto poświęcić trochę czasu na jego przygotowanie, bo jest naprawdę pyszne!  Marynata: 300g schabu 1  średnia ebula 1 – 2 ząbki czosnku 2 cm korzenia imbiru 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka cukru 1 łyżka wódki 1 łyżka octu winnego 1 łyżka(...)niewielkiej miseczce dokładnie wymieszać pozostałe składniki: cukier, sos sojowy, wódkę, ocet winny, sok z cytryny i miód, przelać do mięsa, wymięszać, aby całe mięso dokładnie poktyło się marynatą. Przykryć i odstawić do lodówki na 24h (jeżeli nie macie aż tyle cierpliwości, wystarczy kilka godzin, ja zazwyczaj przygotowuję marynatę dzień wcześniej, dzięki czemu mięso nabiera wspaniałego aromatu).  Przygotowanie

Codzienne Gotowanie
Stir fry z warzywami, kurczakiem w orzechach z makaronem gryczanym 242

dostać w każdym supermarkecie) ok 100 g brokuła  1 łyżka mąki ziemniaczanej pęczek szczypiorku 150 g prażonych posiekanych orzechów włoskich  1 dymka olej kokosowy do smażenia marynata do kurczaka 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka świeżego startego imbiru 1 sprasowany ząbek czosnku 0,5 łyżeczki pieprzu białego  Ciekawe rozwiązania znajdziecie  tutaj Przygotowanie: Wszystkie składniki marynaty(...)mąką ziemniaczaną i dodajemy cebulę, paprykę i brokuł, chwilę podsmażamy ciągłymi ruchami podrzucania cały czas wszystko mieszamy. Dodajemy  kiełki i makaron.  Na sam koniec wlewamy pozostałą marynatę z kurczaka i jeszcze chwilę podsmażać. Po zdjęciu z ognia wszystko posypujemy szczypiorkiem i uprażonymi orzechami.   Smacznego

Niezły Młynek
Pałki kurczaka w ketchupie z pieczonymi ziemniakami 260

Składniki: Pałki z kurczaka: marynata: 50ml oleju, 6 łyżek ketchupu łagodnego, 2 łyżeczki soli, 1 łyżka majonezu, 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki, 2 łyżeczki ziół do drobiu, pieprz, 1/2 cebuli. 1 kg pałek z kurczaka. Pieczone ziemniaki: 1kg małych ziemniaków, 6 ząbków czosnku, 2 łyżeczki soli, garść posiekanego koperku, 3 gałązki rozmarynu, pieprz, czerwona słodka papryka, mielona, olej. Przygotowanie: Marynata(...)Cebulę pokroić w paseczki i dodać do niej resztę składników. Wymieszać. Mięso dodać do marynaty, wymieszać i odstawić na conajmniej godzinę do lodówki. Ziemniaki umyć i dodać do nich resztę składników - z gałązek rozmarynu pourywać igiełki i tylko je dodać. Wymieszać.  Na blaszce do pieczenia na środku ułożyć mięso, a po bokach ziemniaki. Włożyć do rozgrzanego piekarnika do 200stopni

W kuchni u Moniki
polędwiczka wieprzowa nadziewana wędzonymi śliwkami 156

prezentuje się, iście po królewsku. składniki na trzy osoby 450 g polędwiczki wieprzowej 80 g  suszonych śliwek  ( najlepiej podwędzanych) 15 g masła 100 ml słodkiej śmietany 30% marynata 1 łyżki oleju 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka domowego maggi, przepis na przyprawą znajduje się na tej  stronie sól,  pieprz sposób przygotowania Wszystkie składniki marynaty wkładamy(...)miski i dokładnie mieszamy. Polędwiczkę myjemy, dzielimy ją na trzy części i wkładamy pocięte kawałki do miski  nacierając je marynatą. Miskę  przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 3-4 godziny. Suszone śliwki wkładamy do miski i zalewamy wrzątkiem.  Po  minucie, na sicie, odlewamy wodę ze śliwek. Polędwiczki wyjmujemy z lodówki, układamy kawałki mięsa na desce

Miód i pieprz