marynata - 6549 przepisów (strona:104/437)

Szaszłyki drobiowe z grilla. 194

Kolejne mięsko na zakończenie sezonu grillowania to szaszłyki!Przygotowałam je z piersi kurczaka z papryką i cebulką. SKŁADNIKI: 1 pierś z kurczaka podwójna 1 papryka cebula MARYNATA: oliwa z oliwek zioła prowansalskie przyprawy:sól, pieprz, vegeta, przyprawa magii  WYKONANIE: pierś z kurczaka kroimy na kawałki grubości 0,5 cm., nakłuwamy, wkładamy do marynaty przynajmniej na 2 godz. następnie(...)nadziewamy na patyczki, mięso, cebulę, paprykę, smarujemy marynatą,grillujemy  na tackach

Kuchnia Beaty
Aromatyczne warkocze z polędwiczek wieprzowych. 187

kochanej rodzinki! Warkocze z tymi przyprawami są aromatyczne no i bardzo ładnie wyglądają, SKŁADNIKI: 2 polędwiczki wieprzowe 6 plastrów szynki szwardzwalskiej kilka gałązek rozmarynu  kilka listków lubczyka MARYNATA 4-5 łyżek oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki Primerby bazyliowej 3 ząbki czosnku sól, pieprz, vegeta WYKONANIE: Polędwiczki oczyszczamy z błon, nakłuwamy i  rozcinamy na trzy części, przygotowujemy marynatę wkładamy(...)mięso, na wierzch kładziemy kilka listków lubczyka, odstawiamy na 3-4 godz. przykryte folią aluminiową, następnie zaplatamy warkocze razem z szynką, smarujemy marynatą, wkładamy mięso w woreczki i do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 min. wyłączyć piekarnik, mięso zostawić jeszcze na 10 min. żeby doszło

Kuchnia Beaty
aromatyczna karkowa pieczeń w niedźwiezim czosnku 210

sklepie sprzedaż przypraw. składniki 2 kg karkówki 3 łyżki oleju 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka domowego maggi 2 łyżki czosnku niedźwiedziego sól,  pieprz Sposób przygotowania Wszystkie składniki marynaty ( oprócz czosnku) wkładamy do sporej miski i dokładnie mieszamy. Karkówkę myjemy, wkładamy do miski  i dokładnie z każdej strony nacieramy marynatą. Miskę szczelnie przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce(...)minimum 12 godzin ( najlepiej pozostawić mięso w lodówce na 24 godziny).  Następnego dnia karkówkę wyjmujemy z lodówki i osuszamy z  marynaty papierowym ręcznikiem. Teraz nacieramy mięso niedźwiedzim czosnkiem, n astępnie karkówkę układamy do wysmarowanej tłuszczem brytfanki ( z przykrywką) i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 220 stopni. W tej temperaturze pieczemy mięso, bez przykrycia, przez pierwsze 20 minut. Następnie

Miód i pieprz
Karkówka z grilla elektrycznego 199

przepysznej karkówki z grilla w sam raz na syty obiadek !!! Ten przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym! Karkówka z grilla elektrycznego Soczysta karkówka Składniki :    Marynata: sól 2 szt. liścia laurowego 3 szt. ziela angielskiego 4 szt. ziarna pieprzu 1 łyżeczka octu winnego olej paczka przyprawy do karkówki na grilla Przygotowanie(...)pojemnika (miseczki) wkładamy karkówkę, zalewamy ją wodą, dodajemy łyżkę soli, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 4 ziarna pieprzu i łyżeczka octu winnego. Tak przygotowaną marynatę wkładamy do lodówki na 12h.    Po 12h delikatnie smarujemy olejem z każdej strony i obtaczamy karkówkę w przyprawie do "karkówki na grilla". Odstawiamy na 1h w tej przyprawie. Po upływie czasu możemy

Sprawdzone przepisy kulinarne
schab pieczony z wędzonymi śliwkami 154

zrobione przez nas danie, będzie po porostu rewelacyjne. składniki na osiem osób 1,5 kg schabu 150 g suszonych śliwek  ( najlepiej podwędzanych) 50 g masła marynata 4 łyżki oleju 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki domowego maggi, przepis na przyprawą znajduje się na tej  stronie sól,  pieprz Dodatkowo wykałaczki do spięcia schabu Sposób przygotowania Wszystkie składniki marynaty(...)wkładamy do sporej miski i dokładnie mieszamy. Schab myjemy, wkładamy do miski  i dokładnie z każdej strony nacieramy marynatą. Miskę szczelnie przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 12 godzin ( najlepiej pozostawić mięso w lodówce na 24 godziny).  Suszone śliwki wkładamy do miski i zalewamy wrzątkiem.  Po dwóch minutach, na sicie, odlewamy wodę ze śliwek. Schab

Miód i pieprz
Żeberka duszone w Coca-Coli. 181

idzie - tamtego przepisu też. Jednak nic straconego, bo osobiście uważam, że żeberka dużo lepiej zachowują się w pieczeniu niż szynka. Dobrałam przyprawy, zostawiłam mięso na noc w marynacie, podsmażyłam i włożyłam do piekarnika z dodatkiem Coli. Efekt przekroczył moje najśmielsze oczekiwania. Mięso wyszło niezwykle brązowe. Karmel zawarty w Coli jednak nie tylko zabarwił mięso, ale także nadał mu bardzo ciekawy(...)lepszych żeberek jakie do tej pory miałam okazję zjeść :) Przepis własny Składniki: 1 kg chudych żeberek około 0,5 l Coca-Coli liść laurowy tłuszcz do podsmażenia mięsa marynata: po 1 gramie ( około 1/4 część pełnej łyżeczki deserowej) soli, pieprzu ziołowego, pieprzu cayenne, 2 łyżki oleju - połączyć ze sobą. Wykonanie: Żeberka podzielić na mniejsze porcje. W mięso wetrzeć marynatę

Poezja Smaków - blog kulinarny
Krewetki w miodzie i chili 129

królewskie , ja wziełam zwykłe) 1/4 czerwonego wina -półsłodkiego 1/4 szklanki miodu ( ja wzięłam 1/4) 1/4 łyżeczki mielonego chili 1 łyżeczka musztardy Wykonanie Z wina,miodu,chilli ,musztardy , zrobić marynatę , po prostu wymieszać dokładnie .krewetki obrać ze skorupek ,pozostawić ogonki( ja poszłam na skróty i kupiłam bez skorupek ale z ogonkami) oczyszczone krewetki zalać marynatą i pozostawić w lodówce(...)najmniej 1 godzinę. Po tym czasie krewetki nadziewamy na patyczki i kładziemy na rozgrzany grill . Opiekać z każdej strony po 4-5 minut . Od czasu do czasu polewamy marynatą.  Musze przyznać że były pyszne , nie wiem dlaczego do tej pory nie robiłam nic z nich . TO był błąd

Eli Gotowanie
Krewetki w sosie słodko kwaśnym 149

ostrej 2 łyżki oliwy Wykonanie Krok 1   Oliwę , miód , sos  sojowy  i obydwie papryki  wymieszać .  Krok 2   Umyte i osuszone krewetki włożyć do marynaty . Dokładnie wymieszać tak aby krewetki były              oklejone marynatą odstawić na 30 minut. Krok 3 Rozgrzać głęboką patelnię(...)podsmażyć odsączone krewetki ,po dwie minuty z każdej strony. Krok 4 Zmniejszyć ogień , do krewetek przełożyć pozostałą marynatę i bulion. Dusić na małym ogniu ok            10-15 minut.  Na koniec dodać sok z cytryny do smaku              Ja podałam z penne

Eli Gotowanie
Szynka w warzywach na szybko 155

włókien . Pokrojone plasterki włożyć miedzy    dwie folie i porządnie rozbić ,jak porobią się przy tym dziury to nic nie szkodzi. - Rozbite kawałki szynki włożyć do miseczki z marynatą , wymieszać tak aby mięso było dokładnie   wysmarowane marynatą. -  Umyte warzywa pokroić w z dłuż , tak aby powstały cienkie paski .     (Marchewkę i pasternak najwygodniej obieraczką(...)minuty. Przewrócić  kawałki na drugą stronę podsmażyć ok 1/2 minuty , wrzucić warzywa .     Mieszając smażyć ok 3-4 minut . -  Wlać 1/2 szklanki bulionu , resztki marynaty, zamieszać ,przykryć pokrywką . Zmniejszyć ogień .    Dusić ok 10 minut ( aż mięso będzie miękkie) Jeśli płyn odparuje to go uzupełnić . Danie to może być podawane jako danie samodzielne lub dodatek

Eli Gotowanie
Żeberka wieprzowe pieczone z papryką i pieczarkami w marynacie sojowej. 165

moje ulubione mięso, mojej córki również. Dlatego bardzo często gości na naszym stole.   Skłądniki; 1 kg żeberek wieprzowych 1 czerwona papryka kilka pieczarek 1 cebula     Marynata; pół szklanki sosu sojowego 3 ząbki czosnku pół szkl. wody sól, pieprz, 3 łyzki miodu   Mieso myjemy a następnie czelimy na porcje po dwie kosteczki. Przekłądamy do miski. Wszystkie składniki(...)marynaty mieszamy a następnie zalewamy mieso, dodatkowo nacierając je aby marynata pokryła całe mieso. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na cała noc. Mieso przełozyc do naczynia żaroodpornego, dodac pokrojona na ćwiartki paprykę,cebule w piórka oraz pieczarki w plastry, naczynie przykryc i piec w piekarniku w temp. 180 C. przez około 1,5 godz

Radość kipiąca uśmiechem.
Pieczona pierś z indyka 196

Składniki: 1,8 kg piersi z indyka bez kości. oliwa z oliwek. Marynata: 1 łyżeczka oregano, 2 łyżeczki majeranku, 2 łyżeczki papryki ostrej, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, 2 łyżeczki warzywka ( jeżeli nie używasz kupnego, użyj własnej roboty ), 1 i 1/2 łyżeczki soli, 3 ząbki czosnku, wyciśniętego, 8 łyżek stołowych oliwy z oliwek. Przygotowanie: S kładniki na marynatę razem wymieszać(...)atrzeć marynatą pierś z indyka. Zawinąć w folię aluminiową i odstawić do lodówki na całą noc. R ozgrzać piekarnik do 220 stopni C i piec bez przykrycia przez 30min. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C. Pierś z indyka polać z wierzchu oliwą z oliwek i przykryć folią alumionową. Piec przez następne 50-55min. Smacznego

W kuchni u Moniki
Szaszłyki z krewetek z ananasem 209

Szaszłyki z krewetek to fantastyczna odmiana od mięsa z grilla. Lekka, aromatyczna, słodko-pikantna marynata. Połączenie krewetek z ananasem od razu kojarzy się z przekąską na pięknej plaży z palmami. Marynata z mielonymi migdałami nadaje im delikatnej słodkości i cudownej struktury, a chili ożywia smak. Szaszłyki z krewetek są bardzo proste, grillują się krótko i na pewno zachwycą wszystkich miłośników(...)Cebulę przekrawamy na pół, i dalej na 3 części (wzdłuż). Podobnie z ananasem (każdy plaster na 6 kawałków). Paprykę kroimy w niewielkie kawałki. Warzywa dodajemy do krewetek i zalewamy marynatą. Należy wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Odstawiamy na kilka godzin. Na patyczki od szaszłyków nadziewamy po kolei cebulę, paprykę, krewetkę i ananasa. Kończymy na cebuli. Grillujemy z każdej strony

Pociąg Do Kuchni
Szynka z rękawa 2w1 256

mięsa lub drewnianym wałkiem. Rozdrobnione przyprawy wrzućcie do oliwy z octem i sosem, dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek i sól, przyprawy sypkie – paprykę i majeranek. Wymieszajcie dokładnie. Taką marynatą natrzyjcie szynkę dokładnie z każdej strony. Teraz mamy dwie opcje do wyboru – tak naszykowane mięso możemy od razu włożyć do piekarnika, albo marynować przez 24-48h. Jeśli chcecie ją marynować(...)zamkniętym obiegu powietrza, w rękawie, jest idealne. Umieśćcie szynkę w rękawie – utnijcie potrzebną ilość rękawa, na jednym jego końcu zawiążcie supeł, włóżcie mięso i jeśli zostało coś z marynaty – ją też, nadmuchajcie rękaw jak balon i zamknijcie go z drugiej strony. Pamiętajcie o tym, że trzeba go lekko nakłuć w kilku miejscach – nie zróbcie z rozpędu wielkich dziur. Jeśli

Karo in the Kitchen
Pulled pork- ciągnięta wieprzowina 249

gęsiarkę czy garnek rzymski. Ważne, żeby pokrywka była dość szczelna. Na dnie naczynia układamy pokrojoną w ćwiartki cebulę, a na cebuli przygotowane mięso.   Wszystkie przyprawy i mokre składniki marynaty mieszamy w miseczce z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i smarujemy nią dokładnie mięso. Zużywamy całą marynatę, niczego nie wylewamy. Na dno naczynia lejemy Coca-Colę lub puszkę Dr.Peppera(...)zamrozić. Oszczędzi to sporo czasu i prądu, a odmrożony pulled pork będzie równie pyszny.   Nie wylewajcie sosu, który zostanie pieczenia mięsa- to mieszanina coli, cebuli, smaku mięsa i marynaty. Jeśli boicie się, że będzie za tłusto- włóżcie rondelek z sosem do lodówki i zdejmijcie tłuszcz, gdy już się schłodzi i zetnie. Resztę zmiksujcie lub przetrzyjcie przez sito. Możecie

Karo in the Kitchen
Danie główne. Kotlety schabowe w glazurze z cydru jabłkowego 188

nacieramy nim kotlety. Cebulę kroimy w piórka. Przyprawione kotlety przekładamy cebulą, zalewamy butelką cydru. Całość odstawiamy na jakieś 2-3 godziny, niech się zamarynuje. Kotlety zmienią kolor, zbledną od marynaty, mięso z wierzchu od kwasu zawartego w cydrze zacznie się lekko ścinać. Odsączamy je z marynaty, delikatnie osuszamy na papierowym ręczniku. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni i smażymy kotlety na średnim(...)minut z każdej strony, aż się lekko zezłocą i skarmelizują. Zdejmujemy z patelni i odkładamy na talerz.   Patelnię deglasujemy – na resztki które przywarły do gorącej patelni wylewamy całą marynatę z kotletów, a łopatką zeskrobujemy wszystko to dobre, co zostało przypalone na dnie. Dodajemy łyżkę musztardy Dijon, mieszamy i gotujemy, aż większa część sosu odparuje i stanie się gęsta

Karo in the Kitchen