marynata - 6549 przepisów (strona:75/437)

59. Słoneczna majówka i pieczona w owocach pierś z gęsi. 143

kawałka pomarańczysporo majerankusól pieprz ziarnistyłyżeczka lub dwie miodu (najlepiej drahimskiego wielokwiatowego - produkt regionalny z pomorza)odrobina octu balsamicznegopół łyżeczki musztardyWykonanieSkładniki wsypujemy do moździerza i łączymy. Pierś nacieramy marynatą z każdej strony dokładnie tak, aby zużyć całość. Mięso wkładamy do szklanego naczynia, przykrywamy i chowamy do lodówki na godzinę lub dłużej. Składniki na pureeok. 1 kilogram ziemniaków kilka łyżek(...)misy blendera i miksujemy na gładki sos. Pozostałe1 duże jabłko (doskonałe będą jabłka grójeckie)pół pomarańczy1 średnia cebulaZamarynowaną pierś wyjmujemy z naczynia i zdejmujemy z niej dokładnie części marynaty (czosnek, zioła), aby nie przypaliły się podczas smażenia. Na patelni mocno rozgrzewamy małą ilość tłuszczu i wkładamy pojedynczo gęsie piersi. Smażymy na skórze do zrumienienia i wytopienia się części tłuszczu, następnie

Symfonia Smaków
Papryka konserwowa na zimę 188

Przygotuj wyparzone słoiki oraz zakrętki. Paprykę dokładnie umyj. Następnie usuń nasiona oraz białe części. Papryki pokrój wzdłuż na paski. Do dużego garnka wlej wodę, oraz dodaj pozostałe składniki na marynatę. Dokładnie wymieszaj i zagotuj. Dodaj pokrojone papryki i doprowadź wodę do wrzenia. Gotuj na niskiej mocy palnika przez ok 5 – 7 minut, od czasu do czasu mieszając. Jeśli wolisz(...)paprykę lekko chrupiącą, wystarczy 5 minut gotowania. Jeśli chcesz łagodniejszą, gotuj 2 – 3 minuty dłużej. Paprykę przełóż do wyparzonych słoików i zalej marynatą tak, aby warzywa były nią całkowicie przykryte. Zakręć dobrze słoiki. (Jeśli nie masz garnka na tyle dużego, aby pomieścić wszystkie papryki, możesz je zagotować w 2 lub 3 etapach. Po każdym zagotowaniu papryk przełóż

Kuchnia Na Wypasie
Pieczone udko z sezamem, pomysł na prosty obiad 80

wódki (50 ml) 2 łyżeczki sezamu sól do smaku ( ostrożnie gdyż sos sojowy też potrafi być słony ) Mięso oczyść z wszelakich nieapetycznych i zbędnych rzeczy Ponacinaj w poprzek żeby marynata mogła lepiej wniknąć w udka. Wymieszaj w miseczce pozostałe składniki z listy, oprócz sezamu. Pokryj uzyskaną marynatą mięso ze wszystkich stron. Odstaw na godzinę do lodówki lub jeszcze lepiej(...)całą noc. Po tym czasie ułóż na natłuszczonej olejem blaszce, polej resztką marynaty, posyp sezamem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapiekaj w piekarniku z termoobiegiem, nagrzanym do temperatury 180 C (grzałka góra i dół), przez około 30 minut. W zasadzie im większe kawałki mięsa, tym dłuższy czas pieczenia. Uważaj żeby nie spalić skórki, gdyby zrobiła się zbyt ciemna okryj delikatnie wierzch folia

Ogrodnik w podróży
Shoarma drobiowa z kurczaka 77

DROBIOWA Pierś kurczaka pokrój na małe, nieregularne cząstki. Kawałki mięsa oprósz przyprawą do shoarmy oraz skrop olejem rzepakowym. Wymieszaj dokładnie by przyprawa pokryła każdy pojedynczy kawałek mięsa. Kurczaka w marynacie przełóż na głęboki talerz, okryj szczelnie przezroczystą folią spożywczą i wstaw do lodówki na 3 godziny dla uzyskania jak najlepszego aromatu. Po tym czasie rozgrzej patelnię już bez dodatkowego tłuszczu(...)u0142ki mi\u0119sa opr\u00f3sz przypraw\u0105 do shoarmy oraz skrop olejem rzepakowym. Wymieszaj dok\u0142adnie by przyprawa pokry\u0142a ka\u017cdy pojedynczy kawa\u0142ek mi\u0119sa. Kurczaka w marynacie prze\u0142\u00f3\u017c na g\u0142\u0119boki talerz, okryj szczelnie przezroczyst\u0105 foli\u0105 spo\u017cywcz\u0105 i wstaw do lod\u00f3wki na 3 godziny dla uzyskania jak najlepszego

ProstePesto.pl
Camembert z grilla 72

różnych porach, więc o camembert się załapał. Dwukrotnie. Jest pyszny. Ciepły, kremowy, lekko lejący (chociaż to akurat zależy tak naprawdę od Was). Pierwszy zrobiliśmy jakiś tydzień temu, w prostej marynacie, drugi – jedynie maźnięty oliwą i obsypany odrobiną mielonej słodkiej papryki. Jak się uprzecie, możecie nie dodawać nic. Chyba, że macie kratkę, do której wszystko się przykleja, w tym wypadku(...)pietruszki duża szczypta mielonej słodkiej papryki pół łyżeczki oliwy Oliwę wlewamy do miski, dodajemy do niej mieloną paprykę i poszatkowaną natkę pietruszki, mieszamy. Camemberta obtaczamy z wszystkich stron w marynacie i zostawiamy na minimum 30 minut (mój marynował się 1,5 godziny). Z sera ściągamy nadmiar marynaty i grillujemy z obu stron na mniejszym ogniu. W trakcie grillowania dotknijcie

Kardamonovy
Pieczeń Karczmarza, szynka na kanapki z piekarnika 88

szczególnie ta gdyż jest prosta do zrobienia. Nie potrzebujesz szynkowaru, wędzarni ani innych gadżetów wystarczy tylko piekarnik i odrobina cierpliwości. Polecam.. Składniki: 1,5 kg szynka tzw. kulka marynata: 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka ostrej papryki mielonej lub słodkiej jeśli nie lubisz pikantnych potraw 1 łyżeczka granulowanego czosnku 2 łyżki brązowego cukru 7-8 roztartych w moździerzu goździków(...)łyżki oleju rzepakowego sól do smaku Szynkę oczyść z wszelakich odstających części i elementów. Uformuj tak aby utworzyła zgrabną kulkę. Osusz papierowym ręcznikiem, żeby mięso lepiej przyjęło marynatę. Składniki na marynatę wymieszaj w miseczce aż utworzą jednolitą pastę. Pastę wetrzyj dokładnie w mięso, dookoła i zawiń je szczelnie w folię aluminiową . Umieść na dwa dni w lodówce. Po tym czasie

Ogrodnik w podróży
Ziemniaki pieczone w marynacie jogurtowej 102

Wczoraj w internecie natknęłam się na takie fajne pieczone ziemniaczki.  Zainteresowała mnie marynata zrobiona na jogurcie. Wcześniej piekłam ziemniaki  z masłem, lub olejem. Dlatego chętnie wypróbowałam ten przepis.  Ziemniaczki wyszły naprawdę smaczne. Jogurt dodał im fajnego posmaku.   Przepis znalazłam u Moniki na blogu Sio-smutki . Zajrzyjcie i poczytajcie, bo u mnie  są minimalne zmiany(...)koperku świeżego Wykonanie: Ziemniaki obrać ze skórki, umyć i pokroić wzdłuż na cztery części.  W osobnej misce wymieszać jogurt, 2 łyżki oleju i przyprawy.   Tak przygotowaną marynatę wlać do ziemniaków i wymieszać, tak żeby każdy  ziemniak był obtoczony w marynacie.  Na dno naczynia żaroodpornego wlać 2 łyżki oleju. Następnie wyłożyć ziemniaki.  Piec w piekarniku

Agusiowe smakołyki
Skrzydełka z kurczaka pieczone w coli 69

ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Mięso oczyszczamy, nacieramy solą. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z olejem, sosem sojowym, słodką papryką i ostrą. Marynatą zalewamy skrzydełka, obtaczamy tak, by całe było nią pokryte. Wstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia mięso wyjmujemy z marynaty i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Następnie przekładamy(...)naczynia żaroodpornego, zalewamy marynatą i wstawiamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika, zapiekamy 30 min pod przykryciem, następnie 15 min bez przykrycia.   Podajemy z ulubionymi dodatkami

R'n'G Kitchen
Filet z Kurczaka Pod Porową Pierzynką 72

ziołami sól, pieprz, papryka słodka, przyprawa gyros (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Fileta z kurczaka umyć, oczyścić i osuszyć, Następnie podzielić na mniejsze kotleciki i delikatnie rozbić tłuczkiem. Przygotować marynatę z przyprawy gyros, słodkiej papryki, soli i pieprzu oraz łyżki oliwy i łyżki wody. Gotową marynatą zalać mięso, dokładnie wymieszać, tak aby całe kotleciki były obtoczone w marynacie. Odstawić

Przepiski.pl
Podudzia z kurczaka, zapiekane w bekonie z warzywami 60

osoby: 8 dużych pałek z kurczaka 2 cukinie 1 cebula 3 duże marchewki 6 różyczek brokuła 6 różyczek kalafiora 300 gr boczku wędzonego, pokrojonego na plastry cienkie jak papier Marynata 3 łyżki oleju/oliwy 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki papryki słodkiej 1/4 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka mieszanki ziołowej lub ziół (u mnie tymianek(...)ząbki czosnku, pokrojone w plasterki duża szczypta rozmarynu duża szczypta kminku sól pieprz Kurczaka opłukać, wytrzeć ręcznikiem papierowym, odłożyć. Sporządzić marynatę. Wszystkie składniki wrzucić do miski, wymieszać, dodać kurczaka, dokładnie obtoczyć. Przykryć miskę, wstawić do lodówki na min 4 godziny max 24 godziny. Warzywa opłukać, osuszyć. Marchewkę i cukinię pokroić w słupki. Cebulę podzielić na 6 części. Na blaszce

moj przepis na
Golonka pieczona w piwie 70

tego dnia nie dotknęłam nawet noża – wszystko od A do Z zostało przygotowane przez mojego mężulka. Składniki na 4 mało głodne osoby: 2 duże golonki wieprzowe Składniki na marynatę: 1 łyżeczka soli grubej 0,5 łyżeczki pieprzu w ziarnach 1 łyżeczka kolendry (takie kulki) 4 łyżki oleju 3 ząbki czosnku, pokrojony w plastry Sól, pieprz, kolendrę umieścić w moździerzu(...)utrzeć. Do dużej miski przełożyć utarte przyprawy, dodać czosnek, olej, wymieszać. Golonkę umyć, osuszyć, natrzeć marynatą. Naczynie szczelnie przykryć. Odstawić na minimum 24 godziny do lodówki. Dodatkowo: 1 szklanka piwa jasnego Formę wyłożyć folią aluminiową, wyłożyć golonkę, resztą marynaty polać golonkę, wlać szklankę piwa. Zakryć szczelnie folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. Piec 1 godzinę 45 minut

moj przepis na
Kotlety schabowe marynowane w musztardzie 151

Sposób przygotowania: Plastry mięsa schabowego rozbij cienko młotkiem do kotletów. Oprósz z każdej ze stron solą i mielonym czarnym pieprzem, po czym po obu stronach posmaruj musztardą. W takiej marynacie pozostaw na co najmniej 30 minut. Na patelni rozgrzej mocno tłuszcz wieprzowy lub roślinny. Przygotuj 3 głębsze talerze i w każdym umieść poszczególne części panierki: mąkę pszenną, jajko roztrzepane(...)cienko m\u0142otkiem do kotlet\u00f3w. Opr\u00f3sz z ka\u017cdej ze stron sol\u0105 i mielonym czarnym pieprzem, po czym po obu stronach posmaruj musztard\u0105. W takiej marynacie pozostaw na co najmniej 30 minut.","text":"Plastry mi\u0119sa schabowego rozbij cienko m\u0142otkiem do kotlet\u00f3w. Opr\u00f3sz z ka\u017cdej ze stron sol\u0105 i mielonym czarnym

ProstePesto.pl
Golonka pieczona w piwie 56

tego dnia nie dotknęłam nawet noża – wszystko od A do Z zostało przygotowane przez mojego mężulka. Składniki na 4 mało głodne osoby: 2 duże golonki wieprzowe Składniki na marynatę: 1 łyżeczka soli grubej 0,5 łyżeczki pieprzu w ziarnach 1 łyżeczka kolendry (takie kulki) 4 łyżki oleju 3 ząbki czosnku, pokrojony w plastry Sól, pieprz, kolendrę umieścić w moździerzu(...)utrzeć. Do dużej miski przełożyć utarte przyprawy, dodać czosnek, olej, wymieszać. Golonkę umyć, osuszyć, natrzeć marynatą. Naczynie szczelnie przykryć. Odstawić na minimum 24 godziny do lodówki. Dodatkowo: 1 szklanka piwa jasnego Formę wyłożyć folią aluminiową, wyłożyć golonkę, resztą marynaty polać golonkę, wlać szklankę piwa. Zakryć szczelnie folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. Piec 1 godzinę 45 minut

moj przepis na
Kurczak adobo w delikatnym sosie 53

obranych 1 szklanka wody 1 ostra papryczka (opcjonalnie) Olej do smażenia Przygotowanie: Krok 1 Do dużej misy wlej sos sojowy, ocet, miód i zmiażdżone ząbki czosnku. Wymieszaj. Włóż do marynaty udka kurczaka. Odstaw na minimum 15 minut, albo maksymalnie na całą noc. Krok 2 Rozgrzej na patelni – musi być dość głęboka – 3 łyżki oleju. Wyjmij z marynaty udka i wykładaj(...)rozgrzany olej skórą do dołu. Uważaj, bo tłuszcz może pryskać! Smaż 2 minuty, obróć na drugą stronę i smaż kolejne 2 minuty. Zalej mięso marynatą, dolej szklankę wody, dodaj liście laurowe i pokrojoną ostrą papryczkę jeśli używasz i duś na wolnym ogniu przez 15 minut. Obróć ponownie kurczaka skórą do dołu i duś kolejne 15 minut. Znowu obróć kurczaka

Niedzielny kucharz