marynata - 6549 przepisów (strona:77/437)

Złoty kurczak 83

Bardzo smaczna i prosta do zrobienia marynata do kurczaka. Można w niej marynować dowolne porcje drobiu. Miałam akurat udźce z kurczaka, więc takich użyłam do pieczenia. Dobrze, by mięso poleżakowało dłuższy czas w marynacie, zdąży wychwycić smaki i aromaty przypraw. Nie są to przyprawy wyszukane, ale w prostocie tkwi smak. W trakcie pieczenia wylałam pozostałą [...] Artykuł Złoty kurczak pochodzi

Pieprzyć z Fantazją
Kapusta Pelustka – po ukraińsku 138

smaki polskie i ukraińskie są sobie bliskie. KAPUSTA PELUSTKA – PO UKRAIŃSKU Składniki: Warzywa: kapusta biała: 1 mała główka burak: 1 szt. marchew: 2 szt. czosnek: 3 ząbki Marynata: woda: 0,5 l ocet: 50 ml olej roślinny: 50 ml cukier: 70 g sól: 1 łyżka pieprz kulki: 1 łyżeczka liść laurowy: 2 – 3 szt. KAPUSTA PELUSTKA(...)naczyniu (np. garnku), ułóż warstwę wymieszanych warzyw, tj. marchewki, czosnku i buraków. Następnie warstwę kapusty i tak kolejno do wyczerpania składników. 6. Polej warzywa olejem. 7. Zagotuj składniki na marynatę oprócz octu. Po zagotowaniu zdejmij garnek z palnika i dodaj ocet. Następnie gorącą marynatą zalej warzywa, przykryj czymś płaskim, np. talerzem i połóż na niego coś, co wszystko obciąży

Kuchnia Na Wypasie
Quritto quesadilla tortille z kurczakiem i kukurydzą 101

usmażeniu przechowuj przykryte ścierką kuchenną. FARSZ Pierś kurczaka pokrój na niewielkie kawałki. Oprósz przyprawami: ostrą i słodką papryką oraz solą. Skrop odrobiną oleju rzepakowego, rozmieszaj by dokładnie rozprowadzić marynatę na mięsie. Odstaw na 30 minut. Obie papryki pokrój drobno, kukurydzę odsącz z zalewy, a żółty ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na rozgrzanej patelni podsmaż razem paprykę, kawałki kurczaka(...)niewielkie kawa\u0142ki. Opr\u00f3sz przyprawami: ostr\u0105 i s\u0142odk\u0105 papryk\u0105 oraz sol\u0105. Skrop odrobin\u0105 oleju rzepakowego, rozmieszaj by dok\u0142adnie rozprowadzi\u0107 marynat\u0119 na mi\u0119sie. Odstaw na 30 minut.","text":"Pier\u015b kurczaka pokr\u00f3j na niewielkie kawa\u0142ki. Opr\u00f3sz przyprawami: ostr\u0105 i s\u0142odk\u0105 papryk\u0105 oraz

ProstePesto.pl
Pałeczki miodowo-paprykowe 58

kurczaka. A gdy jeszcze są to pyszne zapiekane pałeczki, to już w ogóle ciężko się oprzeć. Co nam trzeba? 2kg pałeczek z kurczaka 2 młode cukinie 2 czerwone papryki Marynata, mieszamy: 50ml oleju rzepakowego + 3 łyżki miodu +2 cebule pokrojone w wiórka+ przyprawy, po pół łyżeczki: papryka słodka, papryka ostra, pieprz ziołowy, sól, majeranek, curry. Robimy! Kurczaka myjemy, odcinamy nadmiar(...)skóry, zalewamy w misce marynatą, dobrze nacieramy i odstawiamy do lodówki na 24h Po tym czasie wykładamy pałeczki do brytfanki- z cebulą! , pomiędzy układamy plasterki cukinii i posypujemy posiekaną w kosteczkę papryką. całość polewamy pozostałością marynaty. Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach (góra/dół) Pyszne z ryżem i mizerią.   Share 0 Tweet 0 Pinterest 0 0 Shares

Latosiowydom
Pieczone kawałki kurczaka w sosie teriyaki 82

zdrowszej, bo pieczonej wersji. Idealny z dodatkiem ryżu lub nawet jako dodatek do bułek pita lub kebab. Bardzo prosty i szybki przepis. Polecam. Składniki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka. Marynata: 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka octu ryżowego, 2 kopiaste łyżki miodu, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczka imbiru, 1 łyżeczka papryki słodkiej, szczypta chili, 1 łyżeczka oleju. Dodatkowo(...)wody, 1 łyżka sezamu, drobny szczypiorek do posypania. Pierś z kurczaka dokładnie umyć i sunąć wszystkie zbędne błonki. Pociąć na niewielkie paski. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Teraz czas na marynatę. Przygotować niewielką miseczkę. Czosnek obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Przełożyć do miseczki. Dodać ocet, miód, sos sojowy, imbir, paprykę, chili i olej. Wszystko dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną marynatę przelać

Świat Domowej Kuchni
Kalafior zapiekany w pikantnej marynacie 273

warzyw. Jednym z warzyw, które uwielbiam jest kalafior. Lekki, zdrowy i niskokaloryczny stanowi idealny dodatek do obiadu. Ostatnio moim ulubionym sposobem na jego podanie jest kalafior zapiekany w pikantnej marynacie. Często podaję go z pieczoną karkówką z tego przepisu. Na drugim miejscu króluje tradycyjna wersja z bułką tartą. To co wyróżnia kalafior zapiekany w pikantnej marynacie od tego tradycyjnego(...)obiadu zamiast ziemniaków czy ryżu, ale sprawdza się też sam jako pyszna kolacja. A Wy macie jakieś swoje ulubione sposoby na podanie kalafiora?   Artykuł Kalafior zapiekany w pikantnej marynacie z bloga Gotujemy w domu - blog kulinarny

Gotujemywdomu.pl
Grillowany pstrąg w stylu Tandoori 69

zdrowe. Powinniśmy jadać ryby kilka razy w tygodniu, a jemy albo raz albo w cale. Dzisiejszy przepis – Grillowany pstrąg w stylu Tandoori – jest bardzo łatwy do przygotowania. Wystarczy zrobić marynatę, natrzeć nią pstrągi i zostawić w lodówce na minimum 30 minut. Potem już tylko usmażyć na patelni grillowej po ok 8 minut z każdej strony. Pstrąg wychodzi soczysty, a mięso(...)łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka przecieru pomidorowego 0.5 łyżeczki papryki słodkiej 0.25 łyżeczki papryki ostrej – chili 0.25 łyżeczki ziaren kuminu 0.25 łyżeczki soli szczypta kurkumy Przygotowanie: Wszystkie składniki marynaty (za wyjątkiem ryby:) ) włożyć do blendera, zmiksować. Pstrągi naciąć ukośnie po dwa razy z każdej strony. Dokładnie posmarować marynatą z każdej strony, w środku oraz w szczelinach. Dobrze posolić. Pstrągi

Moja Delicja
Pieczone kawałki kurczaka w sosie teriyaki 85

pojedyncza pierś z kurczaka. Marynata: 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka octu ryżowego, 2 kopiaste łyżki miodu, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczka imbiru, 1 łyżeczka papryki słodkiej, szczypta chili, 1 łyżeczka oleju. Dodatkowo: 30-40 ml wody, 1 łyżka sezamu, drobny szczypiorek do posypania. Kurczak teriyaki w zdrowszej, bo pieczonej wersji. Idealny z dodatkiem ryżu lub nawet jako dodatek(...)kebab. Bardzo prosty i szybki przepis. Polecam. Pierś z kurczaka dokładnie umyć i sunąć wszystkie zbędne błonki. Pociąć na niewielkie paski. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Teraz czas na marynatę. Przygotować niewielką miseczkę. Czosnek obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Przełożyć do miseczki. Dodać ocet, miód, sos sojowy, imbir, paprykę, chili i olej. Wszystko dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną marynatę przelać

Świat Domowej Kuchni
Szaszłyki z kurczaka w marynacie 81

Dziś zapraszam na wypróbowanie mojego przepisu na szaszłyki z kurczaka w marynacie na słodko. Pyszne, mięciutkie i bardzo soczyste. Bardzo proste w wykonaniu. Cały sekret fajnego smaku tkwi w marynacie na bazie miodu i sosu sojowego. Sycąca i szybka Artykuł Szaszłyki z kurczaka w marynacie pochodzi z serwisu DoGarow.pl

Do Garów!
Skrzydełka z miodem. 78

Instrukcje Skrzydełka dokładnie myjemy, odcinamy lotki i dzielimy na pół. Wrzucamy do woreczka. Idealnie do marynowania mięs sprawdzają się woreczki strunowe. W małej misce mieszamy wszystkie składniki potrzebne na marynatę. Marynatę przelewamy do woreczka, masujemy mięso tak żeby marynata dokładnie pokryła wszystkie skrzydełka. Wkładamy do lodówki i zostawiamy najlepiej na całą noc lub minimum godzinę. Zamarynowane skrzydełka przekładamy do naczynia

To co lubię - gotuję i polecam
Kurczak po japońsku 87

egzotyki, czyli kurczak po japońsku z ryżem. Mięso jest kruche i pachnące aromatami Dalekiego Wschodu. Danie proste, z kilku składników i szybkie w przygotowaniu (nie licząc czasu leżakowania w marynacie). Pyszne i idealne zarówno na obiad po całym dniu pracy, jak i na przyjęcie. Na naszej rodzinnej imprezie to właśnie ten kurczak zrobił furorę, choć moi mali solenizanci postawili(...)ryżu 9)       pieprz czarny świeżo mielony 10)    olej do smażenia 11)    kilka łyżek sezamu Sposób przygotowania: 1.   Najpierw przygotowujemy marynatę do mięsa: w misce mieszamy 10 łyżek ciemnego sosu sojowego, 4 łyżki sake, 2 łyżki oleju sezamowego, 4 łyżki cukru oraz wyciśnięty przez praskę czosnek i świeżo mielony pieprz czarny

Na kulinarnym poligonie
Ogórki marynowane po rosyjsku 85

Ogórki marynowane po rosyjsku to pomysł na ciekawą marynatę do słoików na zimę. Mamy szczyt sezonu ogórkowego, warto zrobić zaprawy w słoiki by cieszyć się warzywami zimowa i wiosenną porą. U mnie podstawa to ogórki kiszone w słoikach bo kiszonki uwielbiam. Takie ogórki lubią tez moje dzieci i zapasy w spiżarni to zawsze benefit kiedy mamy utrudniony dostęp do świeżych(...)warzyw. Po kiszonkach robię też trochę marynat w occie – te przydają się dla podkreślenia smaku kanapek i burgerów, do sałatek i surówek jako dodatek, jako zakąska na przyjęciach. Ogórki po rosyjsku to marynata barwiona kawałkiem buraka na różowo. Można tu użyć malutkich buraczków w całości lub dużych pokrojonych w kawałki. Jeśli interesują was przetwory z ogórków zajrzyjcie do wpisu

Dorota Smakuje
Pomysł na Grilla – Szaszłyki z Kurczakiem, Pieczarkami, Cukinią i Papryką 79

cukinią i papryką. Szaszłyki z grilla to jedna z moich ulubionych przekąsek grillowych. Co w nich takiego nadzwyczajnego? To, że za każdym razem mogą smakować inaczej. Możemy przygotować inną marynatę czy dobrać inne dodatki.  Niestety mieszkamy w bloku i nie mamy możliwości zapalenia tradycyjnego grilla. Musimy zadowolić się elektrycznym. Jednak jeśli jesteście posiadaczami ogrodów i macie możliwość zapalenia tego(...)szklanki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka octu winnego 2 łyżki przyprawy do grilla (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Mieszamy ze sobą wszystkie składniki marynaty. Kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i kroimy na plasterki o grubości ok. 1 cm. Pieczarki myjemy, paprykę kroimy w średniej wielkości prostokąty. Wszystkie składniki wrzucamy do miski, dodajemy

Przepiski.pl
Pieczonki z gzikiem 108

Dodatkowo do gziku dodaję oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia Gallo Classico . Ser jest wtedy lepszy a dodatkowo dostarczamy kwasy omega 3. Oliwa ta idealnie nadaje się także do marynaty do warzyw do pieczenia. Samo zdrowie i samo dobro w naturalnej postaci. gzik: 5 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia Gallo Classico 200 g serka twarogowego śmietankowego 1/2 pęczka(...)paski jak na frytki. Cukinię kroję ze skórą na 1 cm krążki. Do miski wlewam olej, dodaję sól, pieprz, oregano, tymianek, bazylię. Wkładam cząstki ziemniaków i obtaczam w marynacie. Blaszkę z piekarnika wykładam papierem do pieczenia. Układam kawałki ziemniaków. Piekarnik wcześniej nagrzewam do temp 200 stopni góra dół. Wstawiam najpierw same ziemniaki bo one dłużej się pieką na 15 minut

wesoła kuchnia
Polędwiczka wieprzowa w azjatyckim stylu 162

łyżka miodu -1 łyżka brązowego cukru -1/3 szkl. sosu sojowego -1/2 łyżeczki imbiru -1 łyżeczka susoznego czosnku -3 łyżki oleju ryżowego Przygotowanie Polędwiczkę umyć i oczyścić. Składniki marynaty wymieszać dokładnie. W woreczku do marynowania umieścić mięso. Pokryć marynatą i wstawić na noc do lodówki (a przynajmniej na kilka godzin). Wyjąć zamarynowaną polęwiczkę. Umiescić w naczyniu żaroodpornym razem(...)marynatą. Piec około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni, często poelwając powstającym sosem. Podawać z ulubionymi dodatkami. Wartość energetyczna (1 porcja bez dodatków) Energia: 217 kcal Tłuszcz: 7,8g Białko: 30,7g Węglowodany: 4,3g Smacznego

Zielona Kuchnia