Sałatka gyros to kultowa sałatka warstwowa w odmienionej wersji... z kapustą czerwoną zamiast pekińskiej. Oprócz czerwonej kapusty składa się z kurczaka smażonego w przyprawie kebab
Kuchnia MagdaLenyZielona zupa z młodej pokrzywy Zielona zupa z pokrzywy “nie wygląda”, podobnie jak wszystkie zupy z wiosennych ziół, ale smakuje naprawdę obłędnie. Spokojnie może stanąć w
KorniszonkiGrecki sos tzatziki, czyli jogurt, ogórek, czosnek, koperek i oliwa Kocham tzatziki i gdy tylko jestem w Grecji, jako pierwsze danie zamawiam tę cudowną przystawkę + grillowane
KorniszonkiSłony karmel to jeden z moich ulubionych dodatków do ciast, tortów, lodów, deserów, czy nawet popcornu. Z tym przepisem przygotujecie ten obłędny, karmelowy sos w domu
Na-talerzu.plZ każdej strony jesteśmy bombardowani informacjami na temat zdrowej diety, zrównoważonych posiłków, składników, które nam szkodzą i takich, które uzdrawiają. Faktów i mitów na temat zdrowia
Kuchnia MagdaLenyJajecznica to chyba jedno z popularniejszych potraw śniadaniowych na całym świecie. Pomimo, że robi się ją bardzo szybko, to nie zawsze w tygodniu mamy czas na dłuższe śniadanie. Zatem pozostaje nam weekend. Jest to czas, kiedy możemy nadrobić zaległości z całego tygodnia i przygotować pyszne śniadanie. Nie wiem czy wiecie, ale jajka to świetne źródło białka, które jest
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Ucierana babka o intensywnym kawowym smaku z polewą czekoladowo-kawową. Jest to mój faworyt wśród wszystkich babek wielkanocnych, które piekłam do tej pory. Wychodzi mięciutka, wilgotna
Kuchnia MagdaLenyBabka wielkanocna o intensywnym smaku i aromacie cytrynowym, przygotowana z dodatkiem kisielów cytrynowych. Swój mocno cytrynowy smak zawdzięcza też skórce z cytryny. Podana z lukrem śmietankowo
Kuchnia MagdaLenyMam coś specjalnego - prawdziwe HITY na wielkanocny stół! E-book "Mazurki Wielkanocne" zawiera 15 przepisów na tradycyjne ciasta (tj. mazurki) przygotowywane specjalnie na Wielkanoc. Jednak moje
Kuchnia MagdaLenyBabka marmurkowa to klasyczne ciasto na Wielkanoc, ale jest tak pyszne, że można je przygotowywać przez cały rok. Babka z tego przepisu jest wilgotna , puszysta i
Na-talerzu.plWiosna to czas, kiedy w sklepach pojawiają się nowalijki. Niezwykle chętnie kupujemy chrupiące rzodkiewki, soczyście zielony szczypiorek i okrągłe pomidorki z nadzieją, że dostarczą nam wielu
Kuchnia MagdaLenyDrewniane szafki i blaty kuchenne kojarzą się z wysoką jakością, elegancją i dobrym gustem. Jako szef kuchni albo właściciel restauracji z pewnością chciałbyś być tak postrzegany
Kuchnia MagdaLenywiesz, że małe rzeczy dla kogoś robione z miłością są tymi wielkimi? Jeśli masz ochotę, to weekendowe poranki są okazją do takich małych – wielkich rzeczy! Na przykład śniadanie dla bliskich. Zrób je inaczej. Prosto, ale inaczej. Wzbogać je o coś, spraw by było niecodzienne. Możesz wykorzystać także mój przepis, do którego użyłam zwykłego krakowskiego obwarzanka, serek kanapkowy(...)letnie owoce. Prosto? Prosto! A jak smacznie! Pysznych, letnich śniadań Wam życzę! Tak naprawdę wystarczą proste składniki, aby przygotować coś pysznego! Spraw, by letnie śniadania były wyjątkowe. Składniki na 1 porcję 1 obwarzanek / bajgiel serek twarogowy śmietankowy do posmarowania owoce: nektarynka, śliwka, porzeczka Wykonanie Obwarzanka przekrój wzdłuż. Dolną część posmaruj serkiem, ułóż owoce pokrojone w cienkie plastry
Raj dla PodniebieniaPyszne śniadanie, czyli jakie? Z ulubionych składników? Z najlepszych składników? A może z najprostszych? Pyszne śniadanie to także jego oprawa. Czasami nawet zwykłe, niewyszukane rzeczy smaczniejsze wydają się, gdy jemy je w miłym otoczeniu lub na świeżym powietrzu. W weekend mam czas, by o to zadbać. Dziś pełnoziarnista kanapka posmarowana hojnie ricottą i konfiturą z banana i aloesu(...)pełnia śniadaniowego szczęścia! I wcale nie trzeba tak wiele. Pamiętaj – kanapka z ricottą i awokado – uczyń czyjś ranny posiłek wyjątkowym. A jak przygotować takie lekkie i słodkie śniadanie? Składniki pajdka chleba pełnoziarnistego (mój miał w sobie ziarna i miód) 2 łyżeczki ricotty 2 łyżeczki ulubionej konfitury (ja wykorzystałam bananowo-aloesową) 1/3 awokado kilka orzechów włoskich + filiżanka pysznej
Raj dla PodniebieniaDziś bliny na słodko. Z konfiturą morelową i serkiem ricotta, który coraz bardziej doceniam. Sobotnio – niedzielne śniadania traktuję wyjątkowo. Dlatego staram się wtedy przygotować na nie coś niecodziennego. Szukam na nie inspiracji w internecie lub w książkach kucharskich. Całkiem niedawno moja przyjaciółka podarowała mi książkę Elisy Paganelli i Laury Ascari “Wszystkie poranki świata”, z ponad(...)stoma propozycjami na wyśmienite śniadania. Zauważyłam, że inicjatywa rodzinnych i wspólnie przygotowywanych śniadań spodobała się naszej córce. Między innymi dzięki temu nauczyła się w ciągu miesiąca samodzielnie przyrządzać jajecznicę z żółtą papryką. W każdą sobotę i niedzielę towarzyszy nam, siedząc na kuchennym blacie i przygotowując śniadaniowy “talerzyk rozmaitości”. To ważne, aby zachęcać najmłodszych do aktywności
Raj dla Podniebienia