letnie przepisy - 1500 przepisów (strona:21/100)

Sałatka z mozarellą 180

Pomysł na szybką, zdrową sałatkę z sera mozarelli, pomidorów, sałaty rzymskiej z dodatkiem szczypioru. Sałatka sprawdzi się zarówno jako samodzielna przekąska, jak i dodatek do dań obiadowych w ciepłe letnie dni. Jej przyrządzenie zajmuje zaledwie kilka chwil. Składniki - mozarella - sałata rzymska - pomidor - szczypior sałatkowy - koperek - sok z cytryny Przygotowanie 1. Sałatę dokładnie umyć i posiekać do miski. 2. Ser mozarella

Kuchenne innowacje
Jagodzianki ala Fit 159

Przełom zimy i wiosny otwieram sezon na czyszczenie zamrażalki z owoców i warzyw letnich, pomyślałam może by tak zrobić jagodzianki? A ze jestem na diecie postanowiłam trochę odchudzić jagodzianki zmniejszając ilość cukru, masła w cieście. Dla mnie są super spokojnie mogę jeść nie mając wyrzutów sumienia ;) Zdecydowanie lepsze są z lukrem i cukrem pudrem. Składniki Ciasto drożdżowe 1kg mąki

Kulinarne pyszności Molki
Cukinia faszerowana mięsem mielonym 219

Cukinia faszerowana mięsem mielonym to idealny letni obiad. Wszelakie nadziewane warzywa to dania pyszne i sycące, można je nadziewać dowolnymi farszami, zarówno mięsnymi, jak i wegetariańskimi, można je nadziewać kaszą, ryżem z dodatkiem sezonowych warzyw, jako farsz możemy wykorzystać co nam wpadnie do głowy. Każdy może znaleźć wśród takich pomysłów coś dla siebie: Papryka faszerowana, pieczarki faszerowane, pomidory faszerowane, ogórki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
76. Na ciepło lub na zimno: czyli zupa krem z cukinii, ogórka kiszonego, awokado i mięty! 225

przy tym o posiłkach, wybierajmy lekkie i wysoko odżywcze - propozycji jest naprawdę wiele szczególnie, że lato oferuje nam wiele sezonowych warzyw i owoców i wystarczy poruszyć wyobraźnię! (: W taki letni dzień nikt nie ma ochoty spędzać dużo czasu we wrzącej kuchni - my wzięłyśmy to pod uwagę i przygotowałyśmy dla Was propozycję na coś prostego, a zarazem szybkiego(i przesmacznego!). Dodatkowo

Symfonia Smaków
Strzyżenie a trymowanie psiej sierści – jakie są różnice? 113

podstawowe zadanie to ochrona psiej skóry przed zanieczyszczeniami, brudem, deszczem czy promieniowaniem słonecznym. Natomiast podszerstek jest zdecydowanie krótszy i stanowi naturalną barierę ochronną przed zimnem. Wraz z nadejściem pory letniej większość czworonogów pozbywa się go w ramach linienia. Warto wiedzieć, że u przedstawicieli niektórych ras, np. yorkshire terrier i maltańczyk, występuje wyłącznie włos okrywowy. Strzyżenie psiej sierści – czy jest konieczne

Zdrowy Styl Joanny
,,Gwiazda drożdżowa z makiem’’ 86

lukier: 1 łyżka gorącego soku z cytryny + ok. 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżeczki s kórki pomarańczowej Helio wykonanie: W dużej misce dokładnie mieszamy drożdże z dwiema łyżkami cukru, letnim mlekiem oraz 3 łyżkami mąki i pozostawiamy do podrośnięcia. Następnie dodajemy jajka wymieszane z pozostałym cukrem, pozostałą mąkę oraz sól i wyrabiamy ciasto. Podczas wyrabiania dodajemy roztopione masło. Wyrobione ciasto

Podróż w kulinaria
Wegańska strucla makowa 92

skórki z cytryny (opcjonalnie) 150 g miękkiego masła roślinnego (lub margaryny roślinnej) 3 łyżki (45 ml) gęstego roślinnego jogurtu naturalnego – ja używam zwykle sojowego 5 łyżek (75 ml) letniej wody domowa lub gotowa masa makowa z bakaliami (ja używam zwykle połowę puszki 850 g – wersja bardziej fit ;), ale można użyć więcej) Wykonanie: Do większego naczynia przesiewamy mąkę

Lamarida.pl
Jak upiec idealne ciasto drożdżowe – poradnik 154

intensywne przyspieszanie wyrastania ciasta (znam przypadki, że niektórzy wkładali ciasto do wyrośnięcia do nagrzanego piekarnika), grozi katastrofą! Takie ciasto będzie miało mocny posmak drożdży. 2. Drożdże najlepiej pracują z letnią wodą lub mlekiem . Do rozczynu i później do ciasta dobrze jest dodawać płyny w temperaturze ok. 36 stopni, czyli lekko ciepłe. To optymalna temperatura, dzięki której drożdże będą miały najlepsze

Na-talerzu.pl
Paluchy z ciasta francuskiego 140

będą smakować zależy od was, co macie do środka, jakich przypraw użyjecie, czym je posypiecie. Takie paluchy z gotowego ciasta francuskiego są idealne na grill czy letnie przyjęcie albo możecie zabrać ze sobą, gdy wybieracie się w gości jako niespodziankę. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Sałatka z rukoli, truskawek i pomarańczowego pomidora 151

Sałatka z rukolą,  pomidorem i pysznymi truskawkami to fajny pomysł na letni posiłek lub jako dodatek np. do mięsa z grilla. Składniki: duża garść rukoli kilka truskawek 1/2 pomarańczowego pomidora kilka listków bazylii kilka listków mięty łyżka słonecznika Dressing: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki płynnego miodu ewentualnie mały

talerz przyjemności
Cantuccini - proste i pyszne ciastka z Toskanii 136

czyli "kromka" z łaciny, gwarantuję, że każda chrupiąca kromeczka Waszych cantuccini przyniesie radość i zadowolenie. Włosi jedzą je z kawą lub winem. Już planuję sobie taki włoski wieczór w letnie, gorące dni, które już przed nami. Smacznego! #cantuccini #domowecantuccini #ciastkazmigdalami #migdałowe #latwewypieki #ciastkanabozenarodzenie #itbmtt

I tu będę miała takie te
GEODA Z GALARETKI / GALARETKA KRYSZTAŁ 74

trochę pracy, ale nie jest „nie do zrobienia” No i efekt, moim (nie)skromnym zdaniem, jest genialny! Skąd pomysł na ten przepis? Robi się coraz cieplej, a letnia, słoneczna pogoda kojarzy mi się m.in. z chłodną galaretką z truskawkami, którą przygotowywała moja Mama. Ale ponieważ zalanie galaretką truskawek to ciut zbyt prosty przepis, by wrzucić go na bloga

SandraFrej.com
Rukola z pomidorkami i parmezanem 130

zdecydowanie sałatka w moim stylu, w moim guście, idealna i prosta. Rukola w swoim orzechowym i ostrawym smaku świetnie komponuje się ze słodkimi pomidorkami, cudownym parmezanem i domowym winegretem. Letnia i lekka sałatka, najlepsza jak dla mnie, bo uwielbiam te składniki! Musicie spróbować SKŁADNIKI: 35 g rukoli 10 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół parmezan lub grana padano 4 łyżki domowego

Zasmakuj Kuchni
Sernik kryształowa kopuła 388

Sernik bez pieczenia z kolorowymi galaretkami to świetna propozycja letniego, schłodzonego deseru, który nie tylko świetnie smakuje, ale również zjawiskowo wygląda. Z pewnością będzie słodkim hitem każdej imprezy z udziałem najmłodszych oraz świetnym dodatkiem do małej czarnej dla dorosłych. Składniki: 1kg twarogu sernikowego z mascarpone Président 6 łyżeczek żelatyny 100ml  mleka 6 łyżek cukru pudru 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Szalona Kuchnia Eweliny