Składniki na około 19 bułeczek: 780 g mąki pełnoziarnistej (można użyć pół na pół z pszenną) 500 g letniej wody 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży 1 łyżka cukru 2 łyżeczki soli Ponadto: 1 jajko wymieszane z łyżką mleka do posmarowania kilka łyżek maku do posypania Przygotować rozczyn z 260 gramów mąki, letniej wody, cukru
Blondynka GotujeBułgaria tarator. Na całym świecie powstały 100 odmian słodkich, wytrawnych chłodzących zup. Dzisiaj mam dla Was przepis na obłędnie pyszny chłodnik ogórkowy na kefirze, moją wersję letniego orzeźwienia. Składniki: 3 ogórki zielone 500 g kefiru, ja użyłem Robico 1 mały pęczek koperku 1-2 ząbki czosnku skórka otarta z 1 cytryny sok wyciśnięty
kuron.com.plPomysł na szybką, zdrową sałatkę z sera mozarelli, pomidorów, sałaty rzymskiej z dodatkiem szczypioru. Sałatka sprawdzi się zarówno jako samodzielna przekąska, jak i dodatek do dań obiadowych w ciepłe letnie dni. Jej przyrządzenie zajmuje zaledwie kilka chwil. Składniki - mozarella - sałata rzymska - pomidor - szczypior sałatkowy - koperek - sok z cytryny Przygotowanie 1. Sałatę dokładnie umyć i posiekać do miski. 2. Ser mozarella
Kuchenne innowacjePrzełom zimy i wiosny otwieram sezon na czyszczenie zamrażalki z owoców i warzyw letnich, pomyślałam może by tak zrobić jagodzianki? A ze jestem na diecie postanowiłam trochę odchudzić jagodzianki zmniejszając ilość cukru, masła w cieście. Dla mnie są super spokojnie mogę jeść nie mając wyrzutów sumienia ;) Zdecydowanie lepsze są z lukrem i cukrem pudrem. Składniki Ciasto drożdżowe 1kg mąki
Kulinarne pyszności MolkiCukinia faszerowana mięsem mielonym to idealny letni obiad. Wszelakie nadziewane warzywa to dania pyszne i sycące, można je nadziewać dowolnymi farszami, zarówno mięsnymi, jak i wegetariańskimi, można je nadziewać kaszą, ryżem z dodatkiem sezonowych warzyw, jako farsz możemy wykorzystać co nam wpadnie do głowy. Każdy może znaleźć wśród takich pomysłów coś dla siebie: Papryka faszerowana, pieczarki faszerowane, pomidory faszerowane, ogórki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzy tym o posiłkach, wybierajmy lekkie i wysoko odżywcze - propozycji jest naprawdę wiele szczególnie, że lato oferuje nam wiele sezonowych warzyw i owoców i wystarczy poruszyć wyobraźnię! (: W taki letni dzień nikt nie ma ochoty spędzać dużo czasu we wrzącej kuchni - my wzięłyśmy to pod uwagę i przygotowałyśmy dla Was propozycję na coś prostego, a zarazem szybkiego(i przesmacznego!). Dodatkowo
Symfonia Smakówpodstawowe zadanie to ochrona psiej skóry przed zanieczyszczeniami, brudem, deszczem czy promieniowaniem słonecznym. Natomiast podszerstek jest zdecydowanie krótszy i stanowi naturalną barierę ochronną przed zimnem. Wraz z nadejściem pory letniej większość czworonogów pozbywa się go w ramach linienia. Warto wiedzieć, że u przedstawicieli niektórych ras, np. yorkshire terrier i maltańczyk, występuje wyłącznie włos okrywowy. Strzyżenie psiej sierści – czy jest konieczne
Zdrowy Styl Joannylukier: 1 łyżka gorącego soku z cytryny + ok. 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżeczki s kórki pomarańczowej Helio wykonanie: W dużej misce dokładnie mieszamy drożdże z dwiema łyżkami cukru, letnim mlekiem oraz 3 łyżkami mąki i pozostawiamy do podrośnięcia. Następnie dodajemy jajka wymieszane z pozostałym cukrem, pozostałą mąkę oraz sól i wyrabiamy ciasto. Podczas wyrabiania dodajemy roztopione masło. Wyrobione ciasto
Podróż w kulinariaskórki z cytryny (opcjonalnie) 150 g miękkiego masła roślinnego (lub margaryny roślinnej) 3 łyżki (45 ml) gęstego roślinnego jogurtu naturalnego – ja używam zwykle sojowego 5 łyżek (75 ml) letniej wody domowa lub gotowa masa makowa z bakaliami (ja używam zwykle połowę puszki 850 g – wersja bardziej fit ;), ale można użyć więcej) Wykonanie: Do większego naczynia przesiewamy mąkę
Lamarida.plintensywne przyspieszanie wyrastania ciasta (znam przypadki, że niektórzy wkładali ciasto do wyrośnięcia do nagrzanego piekarnika), grozi katastrofą! Takie ciasto będzie miało mocny posmak drożdży. 2. Drożdże najlepiej pracują z letnią wodą lub mlekiem . Do rozczynu i później do ciasta dobrze jest dodawać płyny w temperaturze ok. 36 stopni, czyli lekko ciepłe. To optymalna temperatura, dzięki której drożdże będą miały najlepsze
Na-talerzu.plbędą smakować zależy od was, co macie do środka, jakich przypraw użyjecie, czym je posypiecie. Takie paluchy z gotowego ciasta francuskiego są idealne na grill czy letnie przyjęcie albo możecie zabrać ze sobą, gdy wybieracie się w gości jako niespodziankę. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikSałatka z rukolą, pomidorem i pysznymi truskawkami to fajny pomysł na letni posiłek lub jako dodatek np. do mięsa z grilla. Składniki: duża garść rukoli kilka truskawek 1/2 pomarańczowego pomidora kilka listków bazylii kilka listków mięty łyżka słonecznika Dressing: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki płynnego miodu ewentualnie mały
talerz przyjemnościczyli "kromka" z łaciny, gwarantuję, że każda chrupiąca kromeczka Waszych cantuccini przyniesie radość i zadowolenie. Włosi jedzą je z kawą lub winem. Już planuję sobie taki włoski wieczór w letnie, gorące dni, które już przed nami. Smacznego! #cantuccini #domowecantuccini #ciastkazmigdalami #migdałowe #latwewypieki #ciastkanabozenarodzenie #itbmtt
I tu będę miała takie tetrochę pracy, ale nie jest „nie do zrobienia” No i efekt, moim (nie)skromnym zdaniem, jest genialny! Skąd pomysł na ten przepis? Robi się coraz cieplej, a letnia, słoneczna pogoda kojarzy mi się m.in. z chłodną galaretką z truskawkami, którą przygotowywała moja Mama. Ale ponieważ zalanie galaretką truskawek to ciut zbyt prosty przepis, by wrzucić go na bloga
SandraFrej.com