marynowanymi warzywami. Było to dla nas dużym zdziwieniem gdyż w upalny dzień zupa z mleczkiem kokosowym i pikantnymi przyprawami sporo podniosła nam temperaturę jednak podano ją w bardzo letniej temperaturze dzięki czemu dałyśmy radę spokojnie ją skonsumować. Okazało się później, że nie jest ona na stałe dostępna w letnim menu BelEtage - można ją zamówić na specjalną prośbę. Tajska zupa troszkę
sierotka maRysia w kuchnimąki pszennej 0,5 szklanki mąki razowej 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki lubczyku 3 łyżki oleju 20 g świeżych drożdży 0,5 szklanki letniej wody Dodatkowo: 250 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1/2 czerwonej papryki 1 pomidor 150 g żółtego sera 100 g pieczarek Sól Pieprz Słodka czerwona papryka 1 łyżeczka oregano Suche(...)produkty na ciasto mieszamy ze sobą. Dolewamy olej i rozpuszczone z letniej wodzie drożdże. Wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na kształt pizzy. Cebulę, czerwoną paprykę oraz pomidora kroimy w kosteczkę. Wszystko przesmażamy na patelni. Dokładamy mielone mięso. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką czerwoną papryką oraz oregano. Ser ścieramy na tarce
VioletoweKucharzenieliteratury polskiej na Sorbonie, na lotnisku Orly wspomina i analizuje swoją miłosną historię z rosyjskim pisarzem historykiem Aleksandrem. Poznali się w Paryżu, mieszkając w sąsiednich hotelowych pokojach. Początkowo 50-letnia Julia nie znosi 30-letniego Aleksandra za jego rządzenie się, zmuszanie innych do wypełniania jego poleceń, a czasem wręcz poniżanie innych. Ulega jednak fascynacji nim i sama poddaje się jego
Weekendy w domu i ogrodziemąki pszennej - tortowa, typ 450 1 5 0g mąki żytniej - żurkowa, typ 1 200 1 łyżeczka cukru 25 gramów świeżych drożdży 3 2 0ml letniej wody 1 i 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 0g suszonych płatków pomidorowych od SKW ORCU Mąki przesiać przez sito do dużej(...)miski. Na środku zrobić zagłębienie, wkruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać jedną trzecią letniej wody. Wymieszać lekko środek, starając się zbyt dużo nie zagarnąć mąki z brzegów. Całość odstawić, aż zaczyn zacznie rosnąć na ok. 15 minut. Po tym czasie dodać sól, obie papryki, płatki s uszonych pomidorów i oliwę oraz stopniowo wodę i wyrobić - ja do wyrabiania używam miksera
Grunt to przepis!domu. Do przygotowania ciasta na bułki orkiszowe będziemy potrzebować: 500 g mąki orkiszowej pełno ziarnistej (użyłam mąki Melvit) 100 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 400 ml letniego mleka 3 łyżki oleju 40 g drożdży świeżych 1,5 łyżeczki soli (około 15 g) 1,5 łyżeczki cukru (około 10 g) dodatkowo bułki możemy posypać siemieniem lnianym lub sezamem(...)Link do filmu z przygotowania: Bułki orkiszowe Przygotowanie: Najpierw przygotuję rozczyn: Do miski rozkruszam drożdże , dodaję cukier ( przyśpieszy fermentację ) około 50 ml letniego mleka , jedną dużą łyżkę mąki orkiszowej. Składniki w misce mieszam łyżką, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut , rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka . Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę
Uwaga Babcia Piecze Chlebmój sposób na udane wakacje. Ja chcę w góry! A ja nad morze, a ja nad to ciepłe morze! A może w tym roku zrezygnujemy z wakacji letnich i ruszymy odpocząć poza sezonem ? Ile głów , tyle pomysłów! Ot dylematy...Nieporozumienia pojawiają się już długo przed wyjazdem, w momencie kiedy zaczynamy myśleć jaki kształt mają przybrać nasze wakacje , dlatego(...)dzieci. W naturalny sposób potrafią nawiązywać znajomości i całymi godzinami bawić się z kolegami. Wyprawa ze znajomymi, którzy mają dzieci lub hotel , w którym dużą część gości stanowią nieletni będzie dobrym pomysłem Przeczytajcie również : Jak wybrać hotel rodzinny PRACĘ ZOSTAWIAMY W DOMU a z nią laptopa i inne niepotrzebne gadżety , które ułatwiają nam kontakt ze światem, od którego
WYSPA SZCZĘSLIWAWiosna zawitała do nas pełną parą i czas wykorzystać jej dobrocie. Dziś proponuję pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Uwielbiam! Ciasto drożdżowe z rabarbarem Składniki: 1/2 kg mąki, szklanka letniego mleka, jajko, 40 g świeżych drożdży, 100 g masła, 3/4 szklanki cukru, opakowanie cukru waniliowego, 800 g rabarbaru, łyżeczka cynamonu, Kruszonka: 100 g mąki, 50 g zimnego masła, 50 g cukru(...)Wykonanie: Do 100 ml letniego mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy przykryty ścierką garnek z zaczynem z drożdży w ciepłe miejsce. Następnie rozpuszczamy masło w pozostałym mleku. Przygotowujemy mąkę, cukier, cukier waniliowy, jajko, wlewamy ostudzone mleko z rozpuszczonym masłem, dodajemy zaczyn z drożdży i wyrabiamy naszą drożdżówkę (ciasto drożdżowe lubi być dłuuugo wyrabiane
paapilotkaamasy krówkowej; 1 czubata łyżka żelatyny + 1/4 szklanki gorącej wody do rozpuszczenia. Poncz do nasączenia biszkoptu: 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny; 1 łyżka białego cukru; 1/3 szklanki letniej, przegotowanej wody; Kilka kropel aromatu rumowego. Szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Upiec biszkopt. Białka jaj odddzielić od żółtek i ubić mikserem na sztywną pianę. Dodać cukier, przez krótką chwilę ubijać, poczym(...)wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez około 15 minut, aż stanie się złociste. Upieczony biszkopt wystudzić. Przygotować poncz. Do letniej wody wlać sok z cytryny, aromat rumowy, dodać cukier i dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym ponczem nasączyć wystudzony biszkopt. Czekoladę (200 g) połamać na kostki, przełożyć do szklanej/metalowej miseczki, dodać masło
Gospodyni Miejskasię niesamowity zapach. Składniki (na 1 bochenek o masie ok. 0,95 kg): Zaczyn (leaven) 1 łyżka aktywnego zakwasu pszennego (chleb będzie delikatniejszy, mniej kwaśny) lub żytniego 100 g letniej wody 50 g mąki pszennej jasnej, np. typ 650, 750 50 g mąki pszennej razowej, typ 2000 Ciasto 350+25 g letniej wody (moim zdaniem tej wody jest za dużo
Weekendy w domu i ogrodziemąki pszennej typ 500 300 g mąki pszennej chlebowej typ 750 25 g świeżych drożdży 1 łyżka czarnuszki 2 łyżki oleju 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 2 szklanki letniej wody Do dużej miski wlać letnią wodę. Dodać cukier i drożdże i wymieszać aby się rozpuściły. Następnie dodać olej, czarnuszkę i sól, przemieszać. Dodać mąki i wymieszać aby składniki się
Monia miesza i gotujewięc teraz postanowiłam nadziać ziemniaczaną masę. Jako farszu użyłam brokuła. Nadziewane kotlety wyszły bardzo smaczne i świetnie smakowały w połączeniu z sosem czosnkowym. składniki: masa ziemniaczana 800 g ugotowanych letnich ziemniaków 1 duże jajko 2 łyżki maki pszennej sól,pieprz słodka papryka tymianek, gałka muszkatołowa farsz 300 g ugotowanego brokuła 1 ząbek czosnku sól dodatkowo bułka tarta siemię lniane złote(...)Kresto olej Rapso do smażenia Ugotowanego brokuła rozgnieść widelcem. Dodać czosnek przepuszczony przez praskę i odrobinę soli. Dokładnie wymieszać i odstawić. Letnie ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę. Dodać jajko, mąkę i przyprawy do smaku. Wyrobić masę ale nie wyrabiać długo bo będzie robić się jeszcze rzadsza. Uformować kotlty. Ręce oprószyć tartą bułką i nabierać trochę masy ziemniaczanej. Rozpłaszczyć
Monia miesza i gotujemielimy maszynką na szarpaku, a jeżeli nie mamy takiego sitka mięso kroimy nożem w kostkę o boku około centymetra. Osłonki kiełbas wkładamy do misy z letnią wodą i pozostawiamy w niej na dziesięć minut. Odlewamy z drobiowego wywaru dwie łyżki wazowe płynu i rozpuszczamy w nim żelatynę. Następnie łączymy przestudzony wywar(...)środka kiełbasy resztki powietrza. Tak przygotowane kiełbasy, przenosimy do chłodnego pomieszczenia, zawieszamy i pozostawiamy ( osadzamy) przez 1-2 godziny. Następnie kiełbasy przenosimy do kuchni, wkładamy do garnka z letnią wodą, uważając by się ze sobą nie stykały i były całkowicie przykryte wodą. Kiełbasę parzymy w temperaturze 70-75 stopni przez godzinę, później wyjmujemy kiełbasy z garnka i studzimy
Miód i pieprzżurek i barszcz biały jest bardzo smaczny i zdrowy. Składniki: 0,5 szklanki mąki żytniej razowej typ 2000 0,5 szklanki mąki pszennej razowej typ 1800 1 litr przegotowanej letniej wody 3 ząbki czosnku 4-5 ziela angielskiego 3 listki laurowe kawałek skórki chleba razowego na zakwasie Sposób przygotowania: Mąkę wsypujemy do dużego słoika, wlewamy letnią wodę i za pomocą
Bajeczna Kuchniamąki orkiszowej razowej 100g mąki pszennej 1 łyżeczka suchych drożdży [5 g] - płaska 1 łyżeczka cukru - płaska 1 łyżeczka soli 1 i 1/2 łyżki oliwy 125 ml letniej wody NADZIENIE: 60g masła 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/4 łyżeczki soli Do dużej miski wsypać mąki, drożdże, sól i wymieszać. Dolać olej i część(...)przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na drobnych oczkach tarki - u mnie to drugie, bo czosnek był zbyt wysuszony na praskę. Masło roztopić w garnuszku i lekko przestudzić. Do letniego masła wrzucić świeży czosnek i przyprawy: czosnek niedźwiedzi, czosnek granulowany i sól. Całość odstaw aby lekko stężało, ale dało się jeszcze smarować. Po wyrośnięciu, ciasto zbić kilka razy pięścią
Grunt to przepis!łyżeczkę żelatyny w 150ml gorącej wody. Mieszamy do rozpuszczenia, dostawiamy do wystudzenia. Gdy owoce będą rozmrożone, dodajemy do nich jogurt, ser cukier i miksujemy na gładką masę. Dodajemy letnią galaretkę, miksujemy do połączenia i wlewamy masę do formy babkowej. Wstawiamy do lodówki na noc. Do miski wlewamy gorącą wodę, zanurzamy formę na kilka sekund, stawiamy foremkę do góry dnem(...)każdej strony by babka równo odeszła od formy. Babka łatwo odchodzi od foremki, wystarczą 2-3 sekundy w gorącej wodzie. Wstawiamy do lodówki. Polewę z białej czekolady rozpuszczamy, letnią polewamy babkę, dekorujemy i ponownie wstawiamy do lodówki
Gotowanie i blogowanie