letnie przepisy - 1500 przepisów (strona:12/100)

Pełnoziarnisty chleb ziemniaczany na drożdżach 230

łyżeczki) sól do posolenia ziemniaków woda - 130 ml + 200 ml Wykonanie: Ziemniaki  obrałam i ugotowałam w osolonej wodzie. Ugotowane przecisnęłam przez praskę. Drożdże wkruszyłam do wody letniej wody (130 ml). Obie mąki przesiałam do misy miksera (zostawiłam 2 łyżki mąki), dodałam pestki słonecznika i wlałam rozpuszczone drożdże. Pozostałą mąkę posypałam na wierzchu, przykryłam ściereczką i odstawiłam misę(...)papierem. Środek oddzieliłam wysokim rantem. Po obu jego stronach ułożyłam moje bochenki. Zostawiłam jeszcze na chwilę (10 – 15 minut), żeby ciasto podrosło. Piekarnik włączyłam na 200 °C. Chlebki posmarowałam letnią wodą i wstawiłam do gorącego piekarnika na około 40-50 minut. Do suchego patyczka. Skórka pięknie zbrązowiała. Gotowe, upieczone chleby wyjęłam z piekarnika i przełożyłam na kratkę, żeby wystygły

Kuchnia u Krysi
Drożdżówki ze Śliwkami – Ciasto Drożdżowe z Olejem 219

jest bardzo smaczne i puszyste. Polecam wypróbować przepis. Z podanych proporcji wyjdzie około 9 szt drożdżówek na ciasto: 500 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 200 ml letniego mleka 80 ml oleju 30 g drożdży świeżych 3 żółtka 80 g cukru kryształ 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli około 200 g śliwek na kruszonkę: 4 łyżki mąki pszennej(...)pół i usuwam pestkę. Przygotowanie ciasta – ciasto możemy przygotować ręcznie lub maszyną: Najpierw przygotuję rozczyn: Do miski rozkruszam drożdże , dodaję około jednej łyżeczki cukru ( przyśpieszy fermentację ) około 50 ml letniego mleka , jedną dużą łyżkę mąki pszennej. Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut , rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka . Jeżeli

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Ekspresowy chleb z mąki krupczatki 147

macie ochotę. * SKŁADNIKI Chleb w stylu włoskim z suszonymi pomidorami i oliwkami: 500 g mąki krupczatki 1 łyżeczka soli 2 łyżki cukru 30 g drożdży 500 ml letniej wody ½ szklanki otrębów pszennych 3 łyżki siemienia lnianego ½ szklanki nasion słonecznika 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 1 łyżeczka rozmarynu (plus do posypania) 1 łyżeczka tymianku (plus do posypania(...)rodzynek oliwa do posmarowania formy Chleb w stylu staropolskim z suszonymi śliwkami i orzechami: 500 g mąki krupczatki 1 łyżeczka soli 2 łyżki cukru 30 g drożdży 500 ml letniej wody ½ szklanki otrębów pszennych 3 łyżki siemienia lnianego ½ szklanki nasion słonecznika ½ szklanki pestek dyni garść orzechów włoskich garść orzechów laskowych garść orzechów nerkowca garść migdałów 10 suszonych śliwek 1 łyżka

Food Square
Chleb z semoliną, na zakwasie, wg Hamelmana 244

Dzisiaj, po upieczeniu i ostygnięciu chleba, przetestowano go z pasztetem. Domownicy byli zgodni - chleb bomba! Jutro testujemy z kozim serem... Zaczyn: 100 g mąki pszennej chlebowej 125 g letniej wody 88 g zakwasu żytniego razowego Do odświeżonego 12 godzin wcześniej zakwasu dodaj mąkę i wodę, a następnie dokładnie wymieszaj. Odstaw w przykrytym pojemniku na 12 - 16 godzin w temperaturze pokojowej(...)Ciasto chlebowe (2 foremki a 19 cm) : cały zaczyn 170 g mąki pszennej chlebowej  400 g mąki z semoliny 300 g letniej wody 13 g soli 10 g mielonego słodu jęczmiennego 34 g prażonego sezamu Przygotowanie chleba: Wszystkie składniki umieść w misie robota lub miksera, mieszaj 3 minuty na najwolniejszych obrotach. Kolejne 3 minuty mieszaj na drugiej prędkości. Ciasto

Grahamka, weka i kajzerka
Domowe mleko kokosowe 121

się liczy. Rozdrobnionych wiórek nie należy wyrzucać będą fajnym dodatkiem do owsianki,jogurtu czy deseru,można też zrobić z nich mąkę kokosową.   150 g wiórków kokosowych 1 litr letniej przegotowanej wody Wiórki wsypać do garnka,zalać letnią wodą i odstawić co najmniej na 12 godzin.( Ja wiórki zalałam wieczorem,rano robiłam mleko). Następnie należy wiórki z wodą podgrzać

Kolorowa kuchnia Elki
Oponki drożdżowe II 161

szkl mleka 2 łyżki+ 1/2 łyżki cukru 17 g świeżych drożdży 350 g mąki 1/2 łyżeczki soli 1 duże jajko 4 łyżki wody 40 g roztopionego masła Do letniego mleka wsypać cukier i drożdże i zostawić w ciepłym miejscu aż się wzburzą. W misce wymieszać mąkę, pozostały cukier i sól. W małej miseczce rozbełtać jajko, do którego dodać 4 łyżki(...)wody. Do miski z mąką wlać powoli zaczyn drożdżowy i zacząć powoli miksować końcówkami do zagniatania ciasta. Później powoli wlewać jajko z wodą i letnie rozpuszczone masło. Przełączyć na maksymalną prędkość i miksować 10-15 min, aż ciasto utworzy gładką kulę. Przykryć miskę folią i włożyć na noc do lodówki (u mnie ciasto było w lodówce ponad 20 godzin

Posadzone i zjedzone
Tort „Pożegnanie lata” 164

oniec sierpnia zwiastuje już nieubłaganą jesień. W ostatnich promieniach letniego słońca dojrzewają jeszcze na krzakach spokojnie jeżyny. Owoce proszą się już o ich zahibernowanie w słoikach na zimowy czas. Wieczory stają się chłodne i coraz przyjemniej sięga się po herbatę, której akompaniują pachnące kanikułą ciasta. Korzystając jeszcze z tego, co daje nam w tym okresie natura, warto upiec tort pełen(...)letnich skarbów: cierpkich jeżyn, kwaśnych porzeczek, słodkich borówek i oblanych czerwienią malin, które skąpane w bitej śmietanie i ukryte między lekkim jak puch biszkoptem, staną się prawdziwym ukoronowaniem lata. * SKŁADNIKI na tortownicę o średnicy 18 cm i wysokości 10 cm Biszkopt: 5 jajek 150 g cukru 120 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej Bita śmietana: 600 ml śmietany kremówki

Food Square
Racuchy drożdżowe z jagodami 223

mąki pszennej, 50 g świeżych drożdży, szczypta soli, 2 łyżki cukru, 1,5 szklanki letniego mleka, 1 jajko, 1 szklanka jagód. Moją dzisiejszą propozycją na obiad są pulchne, miękkie w środku i posypane cukrem pudrem - racuchy z jagodami.  Sa tak pyszne, że na 100% błyskawicznie znikną z każdego talerza :) Jagody umyć i odstawić do odsączenia. Mąkę przesiać do miski(...)dodać szczyptę soli i wymieszać. Na środku zrobić wgłębienie i wkruszyć do niego drożdże, zasypać cukrem i zalać ½ szklanki letniego mleka. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 - 15 minut. Po tym czasie, wlać resztę mleka, dodać jajko i wymieszać całość łyżką drewnianą. Odstawić ponownie na 1 - 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości). Ciasto nabierać łyżką

Świat Domowej Kuchni
Uniwersalne ciasto prawie do wszystkiego i pyszne bułki 199

użyć zaraz po wyrobieniu i to, że możemy przechowywać je w lodówce do 3 dni. Można też zagniecione ciasto zamrozić. Warto, bywa bardzo przydatne. Polecam! składniki  220 g letniego mleka 2 łyżeczki cukru 80 g świeżych drożdży lub  4 łyżeczki drożdży instant 1000 g  mąki (dałam pszenną typ 550) 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki soli(...)jogurtu naturalnego 2 całe jaja przygotowanie w niewielkiej misce wymieszać letnie mleko, cukier i drożdże. Odstawić na parę minut aż mieszanina zacznie sie lekko pienić. Pozostałe składniki włożyć do misy robota. Dodać mleko z drożdżami. Wyrabiać hakiem do ciasta drożdżowego tak długo aż otrzymamy dobrze wymieszane, gładkie ciasto. W razie potrzeby dodać nieco wody (jeżeli ciasto jest zbyt twarde

Stare Gary
drożdżówki z owocami czarnej porzeczki i kruszonką 188

wszystkich okoliczność postanowiłam przygotować pyszne drożdżówki z owocami i kruszonką, a ponieważ pod ręką miałam tylko czarne porzeczki, drożdżówki nadziałam właśnie tymi owocami. Wyszło dość kwaskowo, ale pysznie - letnio i wakacyjnie :-) składniki na ciasto:   2 1/4 szklanki mąki  1/2 szklanki letniego mleka   3 czubate łyżki cukru   1 jajko   1 żółtko   szczypta soli

babka w formie
Młoda kapusta duszona w sosie pomidorowym 242

Danie letnie z składników typowo letnich. Młoda kapusta, młode marchewki, pachnący koperek…. To jest gotowe danie obiadowe, obieram kilka ziemniaków i zdrowy sycący posiłek mam w 25 min. Natomiast taka kapusta może być też dodatkiem do tradycyjnych polskich obiadów Młoda kapusta duszona w sosie pomidorowym   Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 25 min Czas całkowity

Apetyt na Zielone
Restauracji BelEtage – degustacja 244

marynowanymi warzywami. Było to dla nas dużym zdziwieniem gdyż w upalny dzień zupa z mleczkiem kokosowym i pikantnymi przyprawami sporo podniosła nam temperaturę jednak podano ją w bardzo letniej temperaturze dzięki czemu dałyśmy radę spokojnie ją skonsumować. Okazało się później, że nie jest ona na stałe dostępna w letnim menu BelEtage - można ją zamówić na specjalną prośbę. Tajska zupa troszkę

sierotka maRysia w kuchni
Pizza z mielonym mięsem 166

mąki pszennej 0,5 szklanki mąki razowej 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki lubczyku 3 łyżki oleju 20 g świeżych drożdży 0,5 szklanki letniej wody Dodatkowo: 250 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1/2 czerwonej papryki 1 pomidor 150 g żółtego sera 100 g pieczarek Sól Pieprz Słodka czerwona papryka 1 łyżeczka oregano Suche(...)produkty na ciasto mieszamy ze sobą. Dolewamy olej i rozpuszczone z letniej wodzie drożdże. Wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na kształt pizzy. Cebulę, czerwoną paprykę oraz pomidora kroimy w kosteczkę. Wszystko przesmażamy na patelni. Dokładamy mielone mięso. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką czerwoną papryką oraz oregano.  Ser ścieramy na tarce

VioletoweKucharzenie