Socca - nicejski placek z ciecierzycy
Socca - nicejski placek z ciecierzycy
S occa, farinata, torta di ceci lub cecina to nazwy tego samego dania, wywodzącego się z kuchni liguryjskiej i znanego od Lazurowego Wybrzeża aż po Toskanię. Niezależnie od przepisów charakterystycznych dla danego regionu socca to po prostu placek przygotowywany z mąki z ciecierzycy, wody i oliwy z oliwek i smażony na patelni lub w piecu w specjalnych miedzianych formach. Wiele osób ceni sobie farinatę ze względu na to, że jest to danie bezglutenowe oraz wegańskie i z powodzeniem może zastąpić tradycyjne naleś... czytaj dalej...
Czytaj dalej na blogu Food Square
Autor
foodsquare
Proponowane wyszukiwania
Popularne słowa kluczowe
zupa pomidorowa, placki, sosy, rukola, sos pomidorowy, naleśniki, mąka, szynka, ciasto, ser, naleśnik, pasty, zdrowe przepisy, pasta, bezglutenowe, mascarpone, wegańskie, pizza , pizza przepis, ciasto na naleśniki, sos pomidorowy do pizzy, sos do pizzy, ser mascarpone, ciasto z bezami, placek z serem, szynka gotowana, pizza na patelnie, pieczeń z szynki, pieczona szynka, ciasto na pizze
Inne przepisy z Food Square
Dodaj komentarz