dużą rodzinną porcję na co najmniej 2 dni, bo jak już robię gołąbki to lubię je przygotować na zapas i czasami zamrozić na czarną godzinę 😉 Idealna propozycja na lekki, letni obiad... Składniki: 2 główki młodej kapusty 2 szklanki kaszy jaglanej 500 g mięsa mielonego z indyka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko pęczek koperku 1 łyżeczka majeranku
Kuchnia MagdaLenyMorele to niewielkie, pomarańczowe, letnie owoce, które nie tylko charakteryzują się pysznym smakiem i aromatem, ale także posiadają składniki odżywcze korzystne dla oczu, serca oraz wykazują działanie przeciwstarzeniowe. Im bardziej pomarańczowy jest kolor moreli, tym więcej zawierają karotenoidów, takich jak beta-karoten, który jest silnym przeciwutleniaczem, chroniącym organizm przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Te niepozorne owoce to prawdziwa skarbnica witamin
Kuchnia MagdaLenyPyszna, szybka, letnia sałatka z kwaśnymi czerwonymi porzeczkami. Zapraszam :) Składniki : - 1/2 główki sałaty lodowej, - ser feta, - 1/2 melona, - filiżanka czerwonych porzeczek, - garść uprażonych, posiekanych migdałów, - natka pietruszki. Sos : - sok z połowy cytryny, - 2 łyżki oleju, - łyżeczka miodu ( dałem lipowy ) - sól, pieprz kolorowy. Wykonanie : Na talerzu ułożyć porwaną sałatę, wydrążone łyżeczką melonowe kulki i pokrojony w kostkę ser feta. Całość posypać
Przepisy Mikołajawykorzystałam mąkę orkiszową i żytnią oraz ziarna słonecznika. składniki: 300 g mąki orkiszowej jasnej typ 650 200 g mąki żytniej typ 2000 130 g aktywnego zakwasu ok 400 ml letniej wody ok 1/2 szklanki ziaren słonecznika 2 łyżki oleju 1 łyżka soli W misce wymieszać zakwas, olej i wodę. W drugiej misce wymieszać mąki, sól i ziarna słonecznika. Zawartość
Monia miesza i gotujełyżki mleka, 1 łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, dodajemy drożdże i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięty zaczyn, cukier, letnie mleko, żółtka i jajka, sól, cukier waniliowy, spirytus, skórkę z cytryny i pure z dyni. Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz i dalej wyrabiamy, odpowiednio długo, by było miękkie
Podróż w kulinariazeszłym roku na pracowni dostępne były różne rodzaje toreb ze sznurka. Dzisiaj powracają - w troszeczkę innej odsłonie :) . Takie w klimacie boho, z lekka hipisowskie oraz typowo letnie torby np. na plażę. Poniżej zobaczycie zdjęcia moich toreb i dwóch rodzajów skrajnie różniących się od siebie jakościowo i cenowo sznurków. A teraz troszeczkę o tym na co należy zwrócić uwagę decydując
Nie tylko w kuchnicukier, masło i całość mieszać aż składniki się rozpuszczą. Jajka i żółtka przełożyć do dużej miski, dodać pokruszone drożdże i całość wymieszać łyżką aż powstanie jednolita masa. Następnie dodać letnie mleko, mąkę, aromat waniliowy i spirytus. Całość zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto tak aż zacznie odchodzić od rąk. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 4. Wyrośnięte
Szalona Kuchnia Ewelinyprzeciwieństwie do naszego kalendarza, regulowany jest cyklem księżyca. 2019 r. to Rok Świni (albo dzika) i w horoskopie chińskim jest ostatnim z dwunastu znaków, zamykających cały cykl 12 letniego kalendarza. Rok Świni oznacza finał zaczętych wcześniej działań i przedsięwzięć, czas kiedy nie zaczyna się nowych projektów, a kończy stare. Podobno Rok Świni to dobry czas na rodzenie dzieciny:) W symbolice
Niedzielny kucharzprzemycać. Ketchup z mango to pyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnego. Polecam przepis bo burgery zniknęły szybciutko! PRZEPIS NA BUŁKI DO BURGERÓW: - 400 g mąki pszennej tortowej - 350 ml letniego mleka - 2 czubate łyżki masła - 1/6 łyżeczki soli - łyżka sezamu - 40 g drożdży świeżych - jajko do posmarowania bułeczek Do misy robota wsyp mąkę, zrób wgłębienie, wsyp pokruszone drożdże
SMYKWKUCHNImnie advokat) posiekać nożem, herbatniki,ciastka kruche (wykorzystałam resztki) w woreczku rozgnieść. Żelatynę dobrze rozmieszać w gorącej wodzie i wystudzić, ser z wiaderka zmiksować z kaszą manna, wlać letnią żelatynę i szybko zmiksować. Wsypać posiekaną czekoladę i szybko połączyć składniki. Tortownica 24 cm wyłożona folią spożywczą, do formy wyłożyć sernik, na wierzch rozsypać pokruszone herbatniki, przycisnąć dłonią mocniej do sernika
W Mojej Kuchni Lubiętradycyjne spaghetti Napoli, czyli makaron z aromatycznym sosem pomidorowym z cebulką i czosnkiem oraz bazylią i oregano. Sos pomidorowy do spaghetti przygotowany został z pomidorów z puszki. W sezonie letnim najlepszy będzie sos ze świeżych pomidorów. To jest prosty i klasyczny przepis na spaghetti Napoli. Do potrawy można także dodać kulki mozzarelli, ser kozi, oliwki i świeże zioła. Jak zrobić
Moja Książka Kucharskadrożdży 250 ml piwa 3 żółta 1 jajko 50 g masła 60 g cukru 1 szczypta soli opcjonalnie: 2 łyżki spirytusu wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z cukrem, letnim piwem oraz 2 łyżkami mąki i odstawiamy do podrośnięcia. Następnie dodajemy jajko, żółtka, sól oraz mąkę i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy roztopione i wystudzone masło. Ciasto będzie trochę luźne. Ciasto przekładamy
Domowy Smak Jedzeniawodnej, mieszając żeby równomiernie się topiła. Zaparzyć kawę espresso i odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć z cukrem pudrem na jednolitą, puszystą masę. Dodać w trzech - czterech ratach letnią czekoladę za każdym razem mieszając mikserem tylko do połączenia składników. Następnie do tej masy dodawać po jednym żółtku za każdym razem mieszając. Do ukręconego kremu dodać w kilku ratach przestudzoną
Proste PotrawyPaprykę i ogórki pokroić w drobną kostkę. Oba sery zemleć w maszynce do mielenia. Następnie utrzeć z jogurtem. Żelatynę namoczyć w 8 łyżeczkach wody - wsypać żelatynę do miseczki, wlać letnią wodę, miseczkę wstawić do garnka z wodą i podgrzewać aż żelatyna się rozpuści. Wlać żelatynę do serów i dalej ucierać. Następnie dodać paprykę i ogórki, wymieszać. Doprawić do smaku solą
królestwo garów