letnie przepisy - 1500 przepisów (strona:35/100)

KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI 210

dodatkiem rabarbaru i truskawek (to nasze ulubione połączenie o tym czasie). Lekkie, słodko-kwaskowe, idealnie kruche, wprost rozpływające się w ustach-  maślane ciacho, to moja propozycja do wiosenno-letniej kawki. Polecam. Piekłam w ciemnej blaszce, o wym.33x23cm Składniki: Kruche ciasto: - 400g mąki orkiszowej tortowej typ450 (lub pszennej) - 190g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) - 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany

Smaczne Zdrowe
Cytrynowy śmietankowiec 206

Fenomenalne ciasto, typowe na letnie i ciepłe dni. Pyszny spód z ciemnych herbatników, cytrynowa śmietanka i wiśniowa galaretka stworzyły pyszny deser, idealny w smaku! 200 g herbatników (ciemnych) Cukry Nyskie 70 g masła lub margaryny 500 ml śmietany 36% 1 galaretka cytrynowa + 1 szklanka wrzątku 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki mleka w proszku 1 galaretka wiśniowa + 1 szklanka wrzątku

VioletoweKucharzenie
Sałatka Cezara 246

już u nas zagościły. A wiadomo, że jak jest ciepło nie chce się tak dużo jeść jak wtedy gdy pogoda za oknem nie dopisuje. Sałatka Cezara Sałatki w sezonie letnim zatem cieszą się ogromnym powodzeniem. Są sycące, można jeść je w różnych warjacjach a ich wykonanie jest szybkie. Jedną z takich sałatek, po które często sięgam jest sałatka Cezara

mecooks
Warzywa pieczone 127

Całorocznie, choć w sezonie letnim szczególnie na obiad wybieram zdrowe kombinacje. Najczęściej pada na pieczone warzywa, tu do woli, mixy, kolory, smaki, uwielbiam! Warzywa pieczone to dodatek do obiadu lub sam obiad. Najczęściej podaję je same, doprawione ziołami tak jak lubimy, zdarza się z pieczonym lub duszonym drobiem, surówką z marchwii, mizerią, surówką colesław, która zaostrza i podkreśla smak dania

Zasmakuj Kuchni
TRUSKAWKOWA ZEBRA NA ZIMNO - SERNIK 147

Bielmar . Dzięki temu ciasto jest puszyste, miękkie i ma delikatnie maślany smak. Taki biszkopt przygotowywała moja mama. Jest to ciasto, które zawsze wychodzi. Sam sernik to też wspomnienie dziecięcych letnich dni. Kiedy wracałam zmęczona po zabawie na podwórku a za oknem upał dawał w kość mama w lodówce już trzymała sernik na zimno. Raz był to klasyczny sernik a innym

Kuchnia w oparach
SAŁATKA Z JAJKIEM I POMIDORAMI 154

Znakomita,  wiosenno-letnia sałatka, z pysznym śmietanowo-majonezowym dressingiem. Idealna na przyjęcia w ogrodzie, pięknie prezentuje się na stole i szybko znika z talerzy. Przygotowałam ją na zwykłej sałacie lodowej , dodałam soczystego pomidora, ogórka i perfekcyjnie ugotowane jajko na twardo. Sosik ze szczypiorkiem dopełnił i idealnie połączył całość w lekkie i pełne smaku danie. Polecam do wypróbowania. SKŁADNIKI

cool and minty
Spaghetti carbonara z cukinią i szparagami 172

się kłócą,  że do prawdziwej się nie daje śmietany drudzy,  że same żółtka, a ja Wam powiem jedno, każda wersja smakuje! Tym razem zrobiłam ją w wersji letniej czyli z cukinią i moimi ulubionymi zielonymi szparagami, sezon na nie jest krótki aż żal nie korzystać, a szparagi z makaronem smakują zawsze, polecam Wam w tym wydaniu. Składniki

Wanilia i Kardamon
Sałata masłowa, siewna z fetą, ogórkiem małosolnym, pomidorkami i pestkami dyni Helio 190

Letnio, kolorowo i zdrowo na naszych porannych talerzach. Dziś na drugie śniadanie sałata masłowa, delikatna i lekko przyprawiona sałata z dodatkiem kolorowych pomidorków, ogórków małosolnych, pokruszonej fety oraz pestek dyni Helio . Sałatka na lunch, podwieczorek, zajadam w ciągu dnia z pieczywem lub samą, w towarzystwie kubka dobrej herbaty. Dziś u mnie lekko, kolorowo na talerzu, zdrowo, smacznie, pożywnie;) bez kombinacji

Zasmakuj Kuchni
ZAPIEKANKA MAKARONOWA BOLOGNESE (bezglutenowa) 205

pomidory krojone z puszki, rozdrabniamy je i chwilę podsmażamy, a następnie wlewamy sok pomidorowy. Dodajemy cukier, mieszamy i trzymamy na ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje. Studzimy. Następnie do letniego sosu wbijamy jajka i dokładnie mieszamy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, według przepisu na opakowaniu, tak aby był al dente. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i wykładamy

Kuchnia MagdaLeny
Syrop z zielonych szyszek sosny - przepis na zdrowie 271

wzmacniający i uodparniający cały organizm.   Przepis na syrop z szyszek sosny Uzbieraj zielone szyszki, ostrożnie nie uszkadzając drzewa, urywaj z rożnych drzew i różnych gałązek. Szyszki namocz w letniej wodzie, pozbądź się zanieczyszczeń.  Krój na małe części, w plasterki i zasyp cukrem w proporcji 1:1. (  0,5kg cukru i 0,5kg szyszek ). Słój postaw w oknie

Kurnikowo
Boczek z grilla 302

Boczek z grilla jest moją kolejną, ulubioną pozycją, (tak jak karkówka z grilla ) którą przygotowuję podczas letniego grillowania. Ten rodzaj mięsa, w przeciwieństwie do karkówki nie potrzebuje, aż tak dużo przypraw, aby po zgrillowaniu był smaczny, jednak w marynacie jest o wiele aromatyczniejszy i bardziej kruchy. Aby boczek był smaczny, musimy wybrać takie kawałki, które mają zarówno sporo chudego mięsa

Kuchnia Bazylii
Ciasto budyniowe z owocami i galaretką (bez pieczenia) 235

Rewelacyjne smakowo ciasto w sam raz na ciepłe wiosenno letnie dni, do przygotowania z dowolnymi  ulubionymi owocami , bez pieczenia, do ciasta używamy tylko i wyłącznie dobrej jakości masła bo od niego zależy cały smak naszego ciasta. Wydaje się czasochłonne a wcale takie nie jest. Pychotka! Tortownica 24 cm Składniki: 15-20  dag podłużnych biszkoptów Krem: 1,5 szklanki

Wanilia i Kardamon
Rolada szpinakowa z nadzieniem z tuńczyka i suszonych pomidorów 248

pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanych do 180 stopni Celsjusza przez 15 minut. Po upieczeniu roladę lekko wystudzić. W trakcie zwijania ma być nadal letnia. Na wierzch rolady położyć ścierkę. Zaczynając od prawego boku bardzo delikatnie zwijać ciasto. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Nadzienie z tuńczyka . Do blendera przełożyć odciśniętego z wody bądź z oleju tuńczyka

mecooks
KURCZAK Z BROKUŁAMI I GROSZKIEM CUKROWYM 179

wtedy soczyste). 3. Podlewamy odrobiną wody lub bulionu , dodajemy groszek i brokuły. Doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem i dusimy ok. 10 min. 4. Łyżkę mąki ziemniaczanej mieszamy z odrobiną letniej wody. Następnie wlewamy na patelnie cały czas mieszając. Jeszcze chwilę gotujemy i gotowe J Smacznego

Marcepanowa kuchnia
Lussekatter - szwedzkie adwentowe bułeczki szafranowe 156

szafranu -rodzynki -1 rozkłócone jajko Przygotowanie Do rondla wlać mleko. Dodać szafran, masło, sól i cukier. Podgrzać aż masło się rozpuści. Odstawić by przestygło. Do miski pokruszyć drożdże. Zalać letnim mlekiem z dodatkami. Zostawić na chwilę żeby drożdże zaczęły pracować. Dodać mąkę, jajko i zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Z ciasta formować bułeczki u układać

Zielona Kuchnia