Najprostszy tort jaki kiedykolwiek zrobiłam... Ciasto na odrobinie sody (bez proszku do pieczenia), krem twarogowy, powidła i polewa czekoladowa. Zapraszam wszystkich tych, co nie lubią tradycyjnych przesłodzonych tortów z bitą śmietaną na smaczny deser. Składniki na ciasto: karmel: 3 łyżki cukru, 2 łyżki wody, jabłuszko starte na tarce 3 jajka szklanka mąki pół szklanki cukru 1/3 łyżeczki sody łyżeczka octu
w kuchni i w ogrodzieNajprostszy tort jaki kiedykolwiek zrobiłam... Ciasto na odrobinie sody (bez proszku do pieczenia), krem twarogowy, powidła i polewa czekoladowa. Zapraszam wszystkich tych, co nie lubią tradycyjnych przesłodzonych tortów z bitą śmietaną na smaczny deser. Składniki na ciasto: karmel: 3 łyżki cukru, 2 łyżki wody, jabłuszko starte na tarce 3 jajka szklanka mąki pół szklanki cukru 1/3 łyżeczki sody łyżeczka octu
prawdziwe jedzeniechwili delikatnie przekręcamy pączki na drugą stronę. Mają być brązowe z obu stron z jaśniejszą obręczą na około. Nadzienie: najłatwiej nadziewać jeszcze ciepłe pączki. Szprycą (taką jak do bitej śmietany) robię w pączku małą dziurkę i wyciskam do środka około łyżeczki konfitury. Lukrowanie: cukier puder rozpuszczam w małej ilości wrzącej wody, dla smaczku można dodać sok z cytryny. Lukrem polewam
prawdziwe jedzenietruskawkami to jedne z moich ulubionych, szczególnie wtedy gdy pojawiają się truskawki za małe pieniądze, któe kupujemy wtedy w hurtowych ilościach. Desery są pyszne, delikatne, bardzo lekkie, na bazie bitej śmietany, lub jogurtu naturalnego i dużej ilości truskawek. Spód deseru tym razem Truskawkowy zawrót głowy (deser truskawkowy): Składniki: spód: 5 łyżek crunchy z czekoladą, zalane 3 łyżkami galaretki Mus truskawkowy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięlody to moje drugie podejście do lodów miętowych. Pierwsze lody miętowe były bardzo smaczne, ale nie miały zielonego koloru, nawet jak dodałam do nich miętę, za to były na bitej śmietanie z dodatkiem miętowej czekolady. Zdecydowanie te bardziej mnie satysfakcjonują, ze względu na ich kolor. Tym razem uzyskały miętowy kolor dzięki likierowi miętowemu (który podarowała mi Margarytka) i syropowi miętowemu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięlśniącym żelu. Od razu zdecydowałam, że przygotuję pyszną frużelinę. Cukier biały zastąpiłam bursztynowym cukrem kandyzowanym, który nadał konfiturze delikatnego karmelowego smaku. Frużelina to super dodatek do deserów, gofrów, lodów, bitej śmietany, pierogów, czy też naleśników. Idealna w smaku i konsystencji. Frużelina truskawkowo-arbuzowa z kandyzowanym cukrem, składniki na 8 słoiczków 200 ml: Składniki: 1 kg arbuza 2 kg truskawki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsyropem winnym, dokładnie miksujemy. Przekładamy zmiksowane owoce do pojemnika i zamrażamy ok. 5 godzin (mieszamy mniej więcej co godzinę). Sorbet wykładamy na talerzyki, obok można go podać np. z bitą śmietaną, udekorować świeżymi truskawkami, ja podałam z listkami mięty. The post Sorbet truskawkowy z winem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrękawiczki, gdyż przetwarzanie ich jest strasznie brudzące. Ale przygotowanie jej jest bardzo proste, do tego efekt końcowy: słodki i pyszny. Frużelina jagodowa będzie super dodatkiem do deserów, ciast, lodów, bitej śmietany, pierogów, czy też naleśników. Jest idealna w smaku i konsystencji. 2 litry jagód 1 i 1/2 szklanka cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 150 ml białe wino półwytrawne Przygotowanie: Oczyszczone
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjogurt i dokładnie miksujemy. Przekładamy zmiksowane owoce do pojemnika i zamrażamy ok. 5 godzin (mieszamy mniej więcej co godzinę). Sorbet wykładamy na talerzyki, obok można go podać np. z bitą śmietaną, mrożonymi jagodami i z listkami mięty. The post Sorbet jagodowy z jogurtem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępokażę jak domowym sposobem zrobić pyszną kawę mrożoną. To jest jej najprostsza wersja bez zbędnych dodatków, typu lody, posypki, czekolada czy też bita śmietana. Ale jak lubimy kawę mrożoną wypasioną, to nic nie stoi na przeszkodzie by sobie do niej co nieco powrzucać, wg naszych upodobań. Jak zrobić kawę mrożoną w domu? Oto jest odpowiedź. Składniki: 2 łyżeczki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięozdobienia kruchych babeczek. Delikatne kruche babeczki z owocami , kremem i czekoladą to super ciasteczka na jeden kęs, babeczki są urocze. Owoce ułożone są na kremie przygotowanym z bitej śmietany i soku z cytryny. Zastosowałam mrożone owoce. Te babeczki to takie małe urocze słodkości. Bardzo trudno się powstrzymać aby nie sięgać po kolejną babeczkę. Składniki: 125 g margaryny 1,5 szklanki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękaszka kukurydziana. Budyń do tarty jest domowy, przygotowany na bazie mleka i syropu z malin z tego przepisu. Można również upiec samą tartę z tego przepisu i wyłożyć tartę bitą śmietaną, czy inną zimną masą i udekorować świeżymi lub mrożonymi owocami, najlepiej jagodowymi np. malinami, jagodami, borówkami, jeżynami, czy też truskawkami, ślicznie i apetycznie tarta będzie wyglądać jak wymieszamy owoce
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięchrupać całe migdały. Migdały i beza to idealne połączenie tworzące bezowy torcik migdałowy. Blaty bezowe mają w swoim składzie mielone migdały. Migdały mielone z pysznym słodkim kremem na bazie bitej śmietany i serka mascarpone również idealne pasują do przełożenia blatów bezowych. Torcik jest najlepszy na drugi dzień po przygotowaniu, gdy postoi całą noc w lodówce, robią się miękkie od kremu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięumie przygotować małej porcji. Przygotowałam więc deser czarno-biały dla jednej osoby, a właściwie dwóch bo podzieliłam deser na dwie porcje. Deser przypomina konsystencją torcik hiszpański lub torcik z bitą śmietaną i truskawkami. Deser na bazie śmietanki kremówki jest delikatny i lekki. Pyszny deser czarno-biały, który oprócz tego, że wyglądał apetycznie, również był bardzo, bardzo smaczny.Śmietanka jest doskonałą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzez około 30 minut, przykrywamy papierem do pieczenia i ponownie zwiększamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze 10-15 minut. Studzimy. Po upieczeniu babeczki dekorujemy kremem (na bazie bitej śmietany, cukru waniliowego i niewielkiej ilości żelatyny), dla dekoracji na środku kremu wciskamy suszoną żurawinę. Polecam The post Makowe babeczki z kremem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię