okazało się, że to francuski smakołyk (chociaż niektóre źródła podają Neapol, jako miejsce jego pochodzenia). Oryginalne francuskie mille-feuille składa się z trzech warstw ciasta francuskiego, przełożonych kremem patisserie, bitą śmietaną lub dżemem, a na wierzchu obowiązkowo lukrowa polewa. Dziś zapraszam na napoleonkę mojej Mamy( w wersji z Wielkopolski), ciasto półfrancuskie z pysznym kremem budyniowym, od zawsze w naszym
Mia Cucina Sofietauwzględniał użycia likieru czy białek jaj. Oryginalną formą tiramisu był okrąg, z czasem zaczęto używać podłużnych biszkoptów, co wymogło zmianę formy na prostokatną. Nowoczesne wersje tiramisu często zawierają bitą śmietanę lub ubite białka, co procentuje w piankowej konsystencji i lekkości kremu. W wersji alkoholowej, do naparu kawowego dodajemy wino Marsala, Brandy, Rum czy kieliszek dobrej polskiej wódki. Napar kawowy
Mia Cucina Sofietanimi, na wypełnienie pysznym kremem. Kremów do nadziewania jest kilka: tradycyjny pasticcera( budyniowy klasyczny, czekoladowy lub cytrynowy), zabaione( z winem marsala), chanillty(crema pasticcera z bitą śmietaną). Żeby się nie oddzielać od razu zrobiłam z podwójnej porcji… przepis zamieszczam na jedną porcję) Włoskie Frittelle di Carnevale Składniki: na około dwa duże talerze pączków: 250 ml wody
Mia Cucina SofietaSmak wilgotnego ciasta biszkoptowego z bitą śmietaną i ananasem pamiętam z dzieciństwa. Chciałam ten smak przywołać, ale w troszkę bogatszej formie. Zdecydowałam się na jasny biszkopt, przełożony lekkim kremem budyniowo-maślanym z dodatkiem ananasa i przykrytym chrupiącą, kokosową bezą. Pyszne polączenie) Co tu dużo mówić, ciasto wyszło pyszne, lekkie, odpowiednio wilgotne i kwaskowe. Jest trochę pracochłonne, ale warte zachodu
Mia Cucina Sofietaniskie, ma chrupiącą skórkę i wilgotny, puszysty środek. Caprese jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Z reguly podaje się ją posypaną cukrem pudrem, ale równie pysznie smakuje z bitą śmietaną, lodami czy świeżymi truskawkami lub malinami. W necie znalazłam parę sposobów wykonania Caprese. Największy dylemat miałam z migdałami. Niektóre przepisy wykorzystują migdały ze skórką, a inne bez. W jeszcze
Mia Cucina Sofietapyszne ciasto, oczywiście z dodatkiem dyni:) Ciasto w smaku bardzo przypomina jabłecznik, jeśli więc lubicie jabłeczniki, na pewno zasmakuje Wam także to ciasto:) Ja podaję je z odrobiną bitej śmietany... Ciasto: 250g masła lub margaryny, 250g mąki krupczatki, żółtko, szczypta soli, cukier waniliowy, 3 łyżki cukru pudru. Mąkę zmieszać z cukrem pudrem, szczyptą soli oraz cukrem waniliowym. Dodać żółtko oraz
Z miłości do słodkościmamy dużo czasu na przygotowanie deseru, to zawsze najlepiej sprawdza się bita śmietana z owocami. Ja wzbogaciłam ją o namoczone w kawie biszkopty, serek mascarpone, wanilię oraz bezy. Wyszło szybko, łatwo i do tego bardzo smacznie;)) Składniki: 100g okrągłych biszkoptów, 2 łyżeczki cappuccino Skworcu , łyżeczka przyprawy do kawy Skworcu , 150g jagód, 250g serka mascarpone
Z miłości do słodkościakcji Światowy Dzień Pieczenia, do którego postanowiłam dołączyć! Co prawda troszkę przerobiłam oryginalny przepis na te babeczki, ale zdecydowanie wyszło im to na dobre:)) Ja swoje babeczki udekorowałam chmurką bitej śmietany i odrobiną czekolady. Składniki: 2 jajka, 180g margaryny, laska wanilii, łyżeczka soli, szklanka cukru, 400g mąki pszennej, 200 ml jogurtu naturalnego
Z miłości do słodkościnagrzanego piekarnika do 180°C i zapiekamy okolo 30-40 minut. Nasza kruszanka ma sie zrobic rumiana, a owoce puscic sok. Crumble podajemy na cieplo z lodami waniliowymi, bita smietana lub same. Smacznego
Przysmaki Karolkitutaj znajdziecie oryginalny przepis do włoskiego chleba czekoladowego. No cóż powiem ze smak chleba to zaskoczenie, bo niecodziennie się je chleb z czekoladą ale z dobrym dżemem albo bitą śmietaną jest rewelacyjny. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikDzisiaj nalesnikowe szalenstwo czyli nalesniki na goraco z serem, z brzoskwiniami I bita smietana oraz z dzemem Smacznego
Smaki Edytyszklankę kremówki 0.5 szklanki mleka + 4 lyżki mąki ziemniaczanej+ 6 żółtek + 1 lyżka mąki- połączyłam blenderem. Wlewamy do mleka i gotujemy jak budyń. Nakładamy warstwę na ciasto. Przygotowujemy bitą śmietanę- ubijamy 500ml kremówki i dodajemy śnieżkę. Wykładamy na warstwę budyniową .Przykrywamy ciastem i posypujemy cukrem pudrem, Smacznego
Smaki EdytyDzisiaj czekoladowe muffiny. Szybko I przepysznie- palce lizać. Można podawać z bitą śmietaną Składniki: 200g mąki 100g cukru 50g brązowego cukru 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Smaki EdytyDzisiaj mojej rodzince zaserwowałam ciasto przy który jest trochę pracy, ale słowa mojego męża : "smakuje jak naleśniki z brzoskwiniami I bitą śmietaną" wynagrodziły mi tą pracę. Było warto :) Zaczynamy: Składniki: 250 gr masła 250 gr mąki 250 gr drobnego cukru 6 żółtek 450 gr sera ricotta 100 gr cukru pudru 4-5 brzoskwiń Wykonanie: Mąkę, masła I cukier mieszamy
Smaki Edytytrzymamy ok 2 godzin do wysuszenia - jak bezy. W międzyczasie prażymy migdałay, ubijamy kremówkę I kroimy truskawki. Po wyciągnieciu I ostudzeniu ciastek, nakładamy bitą śmietanę I posypujemy migdałami. Smacznego
Smaki Edyty