bita śmietana - 3939 przepisów (strona:193/263)

Mille feuille czyli Napoleonka 233

okazało się, że to francuski smakołyk (chociaż niektóre źródła podają Neapol, jako miejsce jego pochodzenia). Oryginalne francuskie mille-feuille składa się z trzech warstw ciasta francuskiego, przełożonych kremem patisserie, bitą śmietaną lub dżemem, a na wierzchu obowiązkowo lukrowa polewa.  Dziś zapraszam na napoleonkę mojej Mamy( w wersji z Wielkopolski), ciasto półfrancuskie z pysznym kremem budyniowym, od zawsze w naszym

Mia Cucina Sofieta
Straszne Tiramisu 233

uwzględniał użycia likieru czy białek jaj. Oryginalną formą tiramisu był okrąg, z czasem zaczęto używać podłużnych biszkoptów, co wymogło zmianę formy na prostokatną.   Nowoczesne wersje tiramisu często zawierają bitą śmietanę lub ubite białka, co procentuje w piankowej konsystencji i lekkości kremu. W wersji alkoholowej, do naparu kawowego dodajemy wino Marsala, Brandy, Rum czy kieliszek dobrej polskiej wódki. Napar kawowy

Mia Cucina Sofieta
Włoskie Frittelle di Carnevale 2678

nimi, na  wypełnienie  pysznym kremem. Kremów do nadziewania jest kilka: tradycyjny pasticcera( budyniowy klasyczny, czekoladowy lub cytrynowy), zabaione( z winem marsala), chanillty(crema pasticcera z bitą śmietaną). Żeby się nie oddzielać od razu zrobiłam z podwójnej porcji… przepis zamieszczam na jedną porcję) Włoskie Frittelle di Carnevale Składniki: na około dwa duże talerze  pączków: 250 ml wody

Mia Cucina Sofieta
Ciasto ananasowe z kremem budyniowym i kokosem 534

Smak wilgotnego ciasta biszkoptowego z bitą śmietaną i ananasem  pamiętam z dzieciństwa. Chciałam ten smak przywołać, ale w troszkę bogatszej formie. Zdecydowałam się na jasny biszkopt, przełożony lekkim kremem budyniowo-maślanym z dodatkiem ananasa i przykrytym chrupiącą, kokosową bezą. Pyszne polączenie) Co tu dużo mówić, ciasto wyszło pyszne, lekkie, odpowiednio wilgotne i kwaskowe. Jest trochę pracochłonne, ale warte zachodu

Mia Cucina Sofieta
Torta Caprese 194

niskie, ma chrupiącą skórkę i wilgotny, puszysty środek.   Caprese jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Z reguly podaje się ją posypaną cukrem pudrem, ale równie pysznie smakuje z bitą śmietaną, lodami czy świeżymi truskawkami lub malinami. W necie znalazłam parę sposobów wykonania Caprese. Największy dylemat miałam z migdałami. Niektóre przepisy wykorzystują migdały ze skórką, a inne bez. W jeszcze

Mia Cucina Sofieta
Klasyczne ciasto z dynią 213

pyszne ciasto, oczywiście z dodatkiem dyni:) Ciasto w smaku bardzo przypomina jabłecznik, jeśli więc lubicie jabłeczniki, na pewno zasmakuje Wam także to ciasto:) Ja podaję je z odrobiną bitej śmietany... Ciasto: 250g masła lub margaryny, 250g mąki krupczatki, żółtko, szczypta soli, cukier waniliowy, 3 łyżki cukru pudru. Mąkę zmieszać z cukrem pudrem, szczyptą soli oraz cukrem waniliowym. Dodać żółtko oraz

Z miłości do słodkości
Deser z jagodami 135

mamy dużo czasu na przygotowanie deseru, to zawsze najlepiej sprawdza się bita śmietana z owocami. Ja wzbogaciłam ją o namoczone w kawie biszkopty, serek mascarpone, wanilię oraz bezy. Wyszło szybko, łatwo i do tego bardzo smacznie;)) Składniki: 100g okrągłych biszkoptów,  2 łyżeczki cappuccino Skworcu ,  łyżeczka przyprawy do kawy Skworcu ,  150g jagód,  250g serka mascarpone

Z miłości do słodkości
Światowy Dzień Pieczenia - Babeczki Red velvet 181

akcji Światowy Dzień Pieczenia, do którego postanowiłam dołączyć! Co prawda troszkę przerobiłam oryginalny przepis na te babeczki, ale zdecydowanie wyszło im to na dobre:)) Ja swoje babeczki udekorowałam chmurką bitej śmietany i odrobiną czekolady.  Składniki: 2 jajka,  180g margaryny,  laska wanilii,  łyżeczka soli,  szklanka cukru,  400g mąki pszennej,  200 ml jogurtu naturalnego

Z miłości do słodkości
Crumble jablkowe 121

nagrzanego piekarnika do 180°C i zapiekamy okolo 30-40 minut. Nasza kruszanka ma sie zrobic rumiana, a owoce puscic sok. Crumble podajemy na cieplo z lodami waniliowymi, bita smietana lub same. Smacznego

Przysmaki Karolki
Włoski chleb czekoladowy 160

tutaj znajdziecie oryginalny przepis do włoskiego chleba czekoladowego. No cóż powiem ze smak chleba to zaskoczenie, bo niecodziennie się je chleb z czekoladą ale z dobrym dżemem albo bitą śmietaną jest rewelacyjny. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Nalesniki 201

Dzisiaj nalesnikowe szalenstwo czyli nalesniki na goraco z serem, z brzoskwiniami I bita smietana oraz z dzemem Smacznego

Smaki Edyty
Napoleonka- kremówka 387

szklankę kremówki 0.5 szklanki mleka + 4 lyżki mąki ziemniaczanej+ 6 żółtek + 1 lyżka mąki- połączyłam blenderem. Wlewamy do mleka i gotujemy jak budyń. Nakładamy warstwę na ciasto. Przygotowujemy bitą śmietanę- ubijamy 500ml kremówki i dodajemy śnieżkę. Wykładamy na warstwę budyniową .Przykrywamy ciastem i posypujemy cukrem pudrem, Smacznego

Smaki Edyty
chocolate muffins-czekoladowe muffiny 192

Dzisiaj czekoladowe muffiny. Szybko I przepysznie- palce lizać. Można podawać z bitą śmietaną Składniki: 200g mąki        100g cukru        50g   brązowego cukru        2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Smaki Edyty
Ciasto z ricotta i brzoskwiniami 209

Dzisiaj mojej rodzince zaserwowałam ciasto przy który jest trochę pracy, ale słowa mojego męża : "smakuje jak naleśniki z brzoskwiniami I bitą śmietaną" wynagrodziły mi tą pracę. Było warto :) Zaczynamy:  Składniki: 250 gr masła 250 gr mąki 250 gr drobnego cukru 6 żółtek 450 gr sera ricotta 100 gr cukru pudru 4-5 brzoskwiń Wykonanie: Mąkę, masła I cukier mieszamy

Smaki Edyty
Ciastka z bezą i truskawkami 210

trzymamy ok 2 godzin do wysuszenia - jak bezy. W międzyczasie prażymy migdałay, ubijamy kremówkę I kroimy truskawki.  Po wyciągnieciu I ostudzeniu ciastek, nakładamy bitą śmietanę I posypujemy migdałami. Smacznego

Smaki Edyty