śmietanki kremówki 30 % · 2 tabliczki białej czekolady · 2 fixy do bitej śmietany · 2 łyż cukru pudru Czekoladę umieścić w rondelku połamaną na kostki, zalać śmietanką . Gotować do momentu rozpuszczenia czekolady. Pozostawić do ostygnięcia
Wypieki Uliświęta wielkanocne, więc wstyd - przyznaję się :) Jest to sernik z truskawkami, na który przepis już od dawna jest na blogu, tylko, że w troszkę innej odsłonie, zamiast bitej śmietany wylałam mleczną czekoladę. Truskawki na wierzchu były świeże, te w środku były mrożone :) Jeden z moich ulubionych serników. Tu znajdziecie przepis na ten Sernik z Truskawkami <----klik. Przypominam
Blondynka Gotujerozgrzać do 175 C, i piec ok 40-50 minut. Podawać na ciepło, wierzch posypać cukrem pudrem oraz zetrzeć skórkę z pomarańczy. Dla łasuchów ciasto pomarańczowe można podawać z bitą śmietaną
Apetyczna babeczkaSKŁADNIKI: mąka -1,5 szkl cukier -1,5 szkl jajka -9 szt sól szczypta proszek do pieczenia -1,5 łyżeczki galaretka brzoskwiniowa -1 opak galaretka wiśniowa -2 opak bita śmietana -1 opak mleko -200 ml suchy mak -0,5 szkl kakao -1 łyżka tłuszcz do formy gorzka czekolada starta -2 łyżki PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT I Z trzech białek
Kuchnia DanusiUwielbiam wszystko co kryje się pod nazwą bannoffee. Karmel, bita śmietana, banany… Połączenie niemalże doskonałe. Tym razem z dodatkiem pianek marshmallow… a wszystko w otoczeniu nietypowego ciasta biszkoptowego, lekko korzennego, z nutką cynamonu. Wyszło pysznie, delikatnie, odpowiednio słodko. I choć za piankami marshmallow nie przepadam, tak w tym wypadku jestem jak najbardziej na tak. Ciasto ładnie
Made By Mom And Sontakże mycia w zmywarce. Po pieczeniu wystarczy przemyć ją wilgotną gąbeczką i foremka wygląda jak nowa. Postanowiłam w niej upiec kruche babeczki, które można samemu udekorować dobrowolnie, np. bitą śmietaną czy kremem oraz kolorowymi posypkami. Składniki: 1/2 margaryny, 0,5 szklanki cukru, 2 szklanki mąki, 4 żółtka. Przygotowanie: Margarynę siekamy i wraz z żółtkami, mąką i cukrem zagniatamy
Aga w kuchnismarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką lub bułką tartą. Wyklejamy ciastem i pieczemy 15 min w 180 stopniach. Kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy garść malin i rozgniatamy widelcem. Mieszamy, bitą śmietanę umieszczamy w kruchych babeczkach. Dekorujemy owocami. Schładzamy w lodówce
Aga w kuchniKiedy spróbowałam ten torcik w gościach, wiedziałam że muszę koniecznie zdobyć ten przepis :) Zajęło mi to miesiąc... ale udało się:D Niby zwykły torcik z bitą śmietaną, jagodami... ale ten mega puszysty biszkopt z cytrynowym nasączeniem robi wrażenie:D Jest to mój ulubiony tort i wszystkim zdecydowanie go polecam :) Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki
Aga w kuchnikremówki, pestki słonecznika, dyni, płatki migdałowe,rodzynki, 30 g pistacji. Przygotowanie: Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i serek mascarpone- delikatnie mieszamy łyżką. Następnie bitą śmietanę wkładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na wafle. Pistację obieramy ze skorupek, opłukujemy z soli i rozdrabniamy na małe kawałeczki. Posypujemy nimi wafle.Następnie posypujemy słonecznikiem, pestkami dyni, płatkami
Aga w kuchniBabka adwokatowa Babka białkowa Babka cytrusowa Babka korzenna Babka marmurkowa Babka orzechowa Babka z gwiazdką Babka z kawałkami czekolady 3 bit na herbatnikach Brownie Choinki pistacjowe Cytrynka z jabłkiem Czekoladowe jajka Fale dunaju Jabłecznik z bitą śmietaną Kruchy placek ze śliwkami Łaciaty sernik Makowiec Makowiec zawijany Małe szarlotki Mini serniczki Murzynek Murzynek Piernik na święta Piernik z marchewką Placek
Aga w kuchnimrożona z lodem na patyku Kawa z waniliowym posmakiem Koktajl truskawkowo- bananowy Likier espresso Likier kawowy Likier kukułkowy Malibu - likier kokosowy Malinówka Mrożona czekolada Mrożona herbata Mrożona kawa z bitą śmietaną Mrożona kawa z galaretką Nalewka malinowa Nalewka miętowa Nalewka porzeczkowa Nalewka wiśniowa Nalewka z czarnego bzu Orzeźwiająca pomarańcza Sok z aronii z sokownika Warstwowa kawa
Aga w kuchniProste wykonaniu ciasto, które zachwyca kolorem. Bitą śmietanę, którą najczęściej można spotkać w przepisach do tego ciasta zastąpiłam jogurtu naturalnym połączonym z galaretką cytrynową, dzięki temu ciasto jest orzeźwiające. Składniki: Ciasto 450 g mrożonego szpinaku szklanka cukru 4 jajka szklanka oleju 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia MASA 800 g jogurtu naturalnego 3 galaretki cytrynowe żurawina Szpinak rozmrozić
RAROSSAprzelać do tortownicy (25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. P iec ok. 50-60 minut w 180 o C, do suchego patyczka. Wystudzić, posypać cukrem pudrem. Brzegi ciasta udekorowałam bitą śmietaną i ozdobiłam kandyzowanymi wisienkami
Czerwień i błękitjajka -70 g cukru -300 ml mleka -pół łyzeczki aromatu waniliowego -szczypta soli -70 g mąki -pół łyżeczki proszku do pieczenia -truskawki -cukier puder do osypania bądz bita śmietana Nastawić piekarnik na 180 st. C (termoobieg) lub 175 stopni w tradycyjnym.. Osuszyć truskawki . Lekko nasmarować naczynie lub naczynka żaroodporne masłem , ja użyłam naczynia TERMISIL classic
Z Kuchni Do Kuchnichcecie uzyskać Gotowy biszkopt wg.przepisu jak wyżej, lub biszkopty włóż z powrotem do tortownicy. Ubij śmietankę na sztywno, rozpuszczoną i zimną galaretkę -postępuj wg.przepisu na opakowaniu galaretki- wlej do bitej śmietany, miksuj do połączenia skladników. Połowę masy śmietanowej wlej na biszkopt i wyrównaj, nastęnie połóż drugi krążek i lekko dociśnij.Wylej masę i ułóż na wierzchu truskawki lub inne owoce.Wstaw
Z Kuchni Do Kuchni