bita śmietana - 3939 przepisów (strona:176/263)

Pancakes...dla Naczelnej 172

powietrza. Dopiero wtedy odwracamy na drugą stronę i dopiekamy. Ja lubię bardziej...hmmm...rumiane ;)Pancakes podajemy posypane cukrem pudrem, polane syropem klonowym lub miodem; albo z sezonowymi owocami i bitą śmietaną. Można również przygotować twarożek z dodatkiem cukru waniliowego lub po prostu polać je jogurtem. Doskonale smakują również same, bez żadnych dodatków.  Smażone bez tłuszczu są lekkie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Babeczki mocno czekoladowe z syropem różanym 182

przyznam się, że stał on cierpliwie i czekał na najsmaczniejsze zastosowanie :) "Odkopując" stare przepisy trafiłam na babeczki, które są bardzo puszyste i świetnie komponują się zarówno z bitą śmietaną, owocami, jak i z najróżniejszymi polewami - nie tylko czekoladowymi. Dzisiaj zatem to właśnie wspomniany syrop stał się polewą :)Składniki na około 18 muffinkowych foremek:250 g margaryny

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kawa z cynamonem...i nie tylko 181

zaparzyć kawę. Przelać do termosu i odstawić na około 15 minut. Po tym czasie napar przecedzić i przelać do rozgrzanych kubków (ja zalewam kubki na chwilę wrzątkiem). Przybrać bitą śmietaną i posypać cynamonem.Kawa jest niezwykle aromatyczna i rozgrzewająca.Café de Olla (2 porcje):2 szklanki wody,1/4 szklanki grubo zmielonej kawy,1 duża laska cynamonu,1 łyżka brązowego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Babeczki Red Velvet na Światowy Dzień Pieczenia 166

Masę przełożyć do foremek, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez 20-25 minut. Upieczone wystudzić na kratce.Babeczki dekorujemy kremem, ja przygotowałam najzwyklejszą bitą śmietanę z dodatkiem odrobiny soku z cytryny, żeby przełamać słodycz babeczek :) Swoje babeczki wirtualnie podaruję wszystkim fajnym babeczkom zaglądającym do mnie :) częstujcie się, dziewczyny! :)Razem z grupą innych blogerów

Codzienna kuchnia niecodzienna
Błyskawiczna mrożona kawa 179

dolewamy mleko lub mleko pół na pół z wodą. Po chwili kostki zaczną się rozpuszczać uwalniając stopniowo smak i kolor :) Łasuchy mogą posłodzić lub udekorować bitą śmietaną. Można ją też "dosmaczyć" ulubionymi dodatkami takimi jak na przykład esencja waniliowa. Ja kawę mrożoną piję gorzką, bez żadnych dodatków, gdyż taka dla mnie jest najbardziej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kakaowe ciasto z jabłkami i nektarynkami 163

minutę.Owoce dosłodzić jeśli jest taka konieczność, dodać sok z cytryny również do smaku.Jeszcze ciepłe przełożyć na ciasto. Na wierzch owoców ułożyć dowolne kruche ciasteczka. Łasuchy mogą udekorować całość bitą śmietaną.Ciemne ciasto idealnie komponuje się z kwaskowatością owoców. Ma jedną wadę: znika zdecydowanie za szybko ;)Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Jestem! 117

patelni z małą ilością oleju (patelnia powinna być teflonowa wtedy bez tłuszczu - niestety moja została wyrzucona ze względu na to, że nie służyła mi jak powinna). Idealne z bitą śmietaną, dżemem, cukrem pudrem...Warto spróbować!przepraszam za jakość zdjęcia

NA MOIM TALERZU
ROLADA BEZOWA Z BITĄ ŚMIETANĄ! OBŁĘDNA ROZPUSTA! 166

Przepyszna rolada z bezy kokosowej z bitą śmietaną i ananasem!  Smakuje jak puszek, nieziemska!  PRZEPIS KLIK

SMYKWKUCHNI
Sałatka owocowa 355

skórki. Wszystkie owoce kroimy na cząstki, dosypujemy rodzynki i mieszamy.    Pozostawiamy na ok. godzinę, aby smaki się wymieszały.  Przekładamy do pucharków i gotowe. Można podać z bitą śmietaną lub z lodami. Smacznego

Maminek kulinarny
Zapomniany tort i pralka jak żywa 259

zainteresowani, efekt był jak najbardziej satysfakcjonujący. Trochę pracy przy tym było - ale taka już uroda tortów. Polecam - wygląda naprawdę nieźle, no i - podobno - smakuje nawet lepiej. Tort wiśniowy z bitą śmietaną Składniki: (na tortownicę o średnicy 26 cm) biszkopt: 10 jajek 400 g cukru 230 g mąki pszennej 90 g mąki ziemniaczanej masa wiśniowa: 550 g wiśni ze słoika

Pożeraczka, czyli raz adobrze
I znów kawa. Tym razem gorąca 149

chyba, że w dzień wolny). Smakuje wyśmienicie - delikatnie migdałowo, lekko alkoholowo. Taka jeszcze gorąca, parząca język. Choć w wersji dobrze schłodzonej też pewnie byłaby ciekawa. Tylko wtedy koniecznie z bitą śmietaną. Proporcje dostosowane są do moich kubków smakowych - kawa jest dość mocna, dość słodka. Można nimi dowolnie manipulować, żeby osiągnąć ulubiony smak. Kawa z nutą migdałową Składniki: (na 1 porcję

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babeczki z kremem bardzo nietypowym 279

upieczeniem jest bardzo gęste, raczej jak na ciasteczka. Po upieczeniu babeczki są dość ciężkie, suchawe, ale też mocno kakaowe i na swój sposób smaczne. Dodatek kremu lub na przykład bitej śmietany uważam za niezbędny. Mimo wszystko jestem z nich dumna - to moje pierwsze tego typu babeczki z kremem i uważam, że są po prostu śliczne. I to nic, że krzywe

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kawa po zimowym spacerze 182

kilka przepisów, a jednym z nich okazała się receptura na kawę po meksykańsku. Hmpf... Czy ma ona cokolwiek z Meksykiem wspólnego - nie mam pojęcia. Ale kawa z czekoladą i bitą śmietaną nie może być niedobra, prawda...? Oczywiście, że nie. Kawa - koniecznie gorąca! - jest naprawdę pyszna - słodycz czekolady cudownie łagodzi kawową gorycz, a śmietanka sprawia, że całość nabiera wyjątkowej delikatności

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Na smutki - sernik. I Lana 182

nadal jest bardziej cappuccino niż kawowy, ale smak jest na tyle wyraźny, że nie można pomylić go z niczym innym. Orzechowy spód genialnie komponuje się z całością, a bita śmietana na wierzchu sprawia, że jest wyjątkowo elegancki. Polecam wypróbować. Sernik cappuccino na orzechowym spodzie Składniki: (na tortownicę o średnicy 26 cm) spód: 65 g ciastek digestive

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pudding, czyli budyń w wersji luksusowej 191

rewelacyjny. Pieczenie zajmuje sporo czasu, pod koniec trzeba puddingu pilnować - powinien mieć konsystencję sernika - ścięty wierzch, ale przy poruszeniu blaszką powinien lekko drżeć. Ostudzony i dobrze schłodzony, z dodatkiem bitej śmietany smakuje rewelacyjnie - bardzo czekoladowy, choć czekolady jest tam niewiele, trochę słodki, w dużych ilościach mógłby być zamulający. Trochę jak budyń, ale gęstszy, bogatszy. Myślę, że dobrze smakowałby w sezonie

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania