bita śmietana - 3939 przepisów (strona:171/263)

Sernik wiedeński puszysty 163

pieczemy 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Sernik jest upieczony gdy się lekko zarumieni a boki zaczynają odstawać od formy. Schłodzony można podawać z dodatkiem bitej śmietany. Smacznego :-) Uczestniczę w akcji

Na słodko lub wytrawnie
Gofry najlepsze i najprostsze 123

następnie dodajemy do nich ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Nagrzewamy gofrownicę i smarujemy olejem. Łyżką wazową nalewamy porcje ciasta i pieczemy około 5 minut. Można podawać z bitą śmietaną, cukrem pudrem lub innymi dodatkami. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Ciasto jak 3 BIT 189

Składniki na masę budyniową: ¾ szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 3 szklanki mleka 4 łyżki mąki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej 125 masła lub margaryny 4 jajka Składniki na bitą śmietanę: 600 ml śmietany kremówki 36 % 1 czubata łyżka cukru pudru Dodatkowo: 100 g czekolady gorzkiej Sposób wykonania: Dno blachy o wymiarach 25 x 35 wyłożyć ciasno herbatnikami. Kajmak przełożyć

Na słodko lub wytrawnie
MUFFINKI CYNAMONOWO-POMARAŃCZOWE 82

dodajemy skórkę pomarańczową.i cynamon. Powstałe ciasto przekładamy najlepiej na blachę do muffinów wyłożoną papilotkami. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20-25 min. w temp.170 stopni. Moje muffinki ozdobiłam bitą śmietaną połączoną z serkiem mascarpone i odrobiną barwnika.         Polecam eksperymentowanie z muffinami i szukanie swojego ulubionego połączenia

Kuchnia w opałach
LANDRYNKOWE PTYSIE 115

sztywnej masy dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać. Mój krem urozmaiciłam barwnikiem i aromatem stąd ich lekko landrynkowy wygląd i smak. Zimne ptysie przekroić na pół, do środka nakładać bitą śmietanę, przykryć  połówkami i posypać cukrem pudrem

Kuchnia w opałach
TORT URODZINOWY DOMINIKI 111

cukrową i ozdobiłam konikami  i innymi gadżetami również z takiej masy. Niestety sama ich nie robiłam bo zabrakło talentu, zakupiłam już gotowe. Dookoła tort jest jeszcze ozdobiony odrobiną bitej śmietany i wiórkami kokosowymi. Szkoda, że nie uwieczniłam miny córki jak go zobaczyła

Kuchnia w opałach
BABECZKI KAKAOWO - PIERNIKOWE 83

przyprawę do piernika. Powstałe ciasto przekładamy najlepiej na blachę do muffinów wyłożoną papilotkami. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20-25 min. w temp.170 stopni. Na każdej muffince odrobina migdałowej bitej śmietany na życzenie Dominiki

Kuchnia w opałach
DESER LODOWY 107

brzoskwiniowe ulubione owoce: u mnie banan, kiwi, groszka, winogrona A jak to zrobić: Do salaterki przełożyć lody , dodać pokrojone owoce i gotowe. Można jeszcze całość wzbogacić sosem czekoladowym lub bitą śmietaną. Uznałam jednak, była by to zbyt duża rozpusta

Kuchnia w opałach
EKLERKI Z TRUSKAWKAMI 98

śmietanfix i ubijać na sztywną pianę. Dodawać po trochę cukru ciągle ubijając. Do sztywnej masy dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać. Zimne ptysie przekroić na pół, do środka nakładać bitą śmietanę, ułożyć pokrojone truskawki, przykryć  połówkami ciastek. Gotowe eklerki można posypać cukrem pudrem lub oblać czekoladą

Kuchnia w opałach
Kuchnia w opałach - gościnne występy RURKI Z BITĄ ŚMIETANĄ 80

Przedstawiam Wam jeden z dzisiejszych efektów, gościnnych występów mojej Kuchni w opałach, u koleżanki z pracy Halinki :) . To nasze pierwsze, własnoręcznie zrobione rurki z bitą śmietaną. Wyszły smakowite, a ja już mam kolejne pomysły czym je wypełnić. Jeszcze nie raz poczytacie o nich na moim blogu, bo myślę, że warto. Oczywiście jest przy nich trochę zabawy, ale sami oceńcie efekt

Kuchnia w opałach
CYTRYNOWE CUPCAKE Z KREMEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY POD ŚMIETANOWĄ CHMURKĄ 110

szkl. oleju 1/3 szklanki mleka sok z połowy cytryny kandyzowana skórka cytrynowa kila kropel aromatu cytrynowego krem czekoladowy 200 ml śmietanki 30 % 2 tabliczki białej czekolady chmurka z bitej śmietany 200 ml śmietanki 30 % 125 g mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1 śmietan-fix 2 łyżki soku z cytryny A jak to zrobić: W jednej misce połączyć ze sobą wszystkie

Kuchnia w opałach
BEZOWY DESER MALINOWO-TRUSKAWKOWY 83

niej 3 rozgniecione, mocno dojrzałe truskawki, co pozwoliło mi uzyskać lekko różowy kolor. Na dno pucharka ułożyć,pokruszone bezy. Kolejne warstwy to: serek straciatella maliny pokruszone bezy bita śmietana. Na wierzchu ułożyć pokrojone truskawki. Podawać schłodzone

Kuchnia w opałach
Domowy kisiel z żurawiny 128

pokażą się pęcherzyki na powierzchni. Gotowy kisiel przelewamy do salaterek, pucharków i podajemy – gorący lub przestudzony. Ozdabiamy owocami, skórką cytrynową, wiórkami kokosowymi. Możemy też podać z rozetką z bitej śmietany lub… z czym kto lubi. Domowy kisiel z żurawiny to bomba witaminowa. Przepis prosty, jak przysłowiowa „budowa cepa”, a efekt – sami zobaczycie. Mój ulubiony jest właśnie z żurawiny, choć

mojewypiekiinietylko
Alkohole i napoje 199

Shot bananowo czekoladowy Shot kawowy z bitą śmietaną Pomarańczowe zauroczenie Lemoniada truskawkowa Niebieski shot Wzburzony ocean shot Zielono mi - shot Pomarańczowy shot Likier piernikowy Sok z czarnego bzu Smoothie arbuzowe z limonką Mrożona herbata melon mint Smoothie brzoskwiniowo borówkowe Herbata miętowo cytrynowa

Ala piecze i gotuje
Serniki 317

piernikami i czekoladowymi kropkami Sernik z ziemniakami Sernik zebra Sernik z jogurtów greckich Sernik z borówką amerykańską Sernik brzoskwiniowy na zimno Sernik z marchewką Sernik z oreo i bitą śmietaną Sernik na zimno z galaretką Sernik na migdałowym spodzie Sernik na zimno z czarną porzeczką Sernik wiedeński z brzoskwiniami Sernik z żurawiną pod bezową czapą Serowa chatka z rodzynkami Mini

Ala piecze i gotuje