Czekoladowe babeczki z kremem na bazie bitej śmietany i mascarpone. Na wierzchu ułożyć ulubione owoce sezonowe. Ciasto na muffinki: 1 szklanka mąki 2 łyżki kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 1 szklanka cukru 3 jajka 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 szklanka jogurtu naturalnego Krem: 200 g sera mascarpone 200 g śmietany kremówki 36% 1/2 szklanki cukru
BullioBiszkopt przełożony kremem budyniowym z bananami. Na wierzchu bita śmietana posypana startą gorzką czekoladą. Biszkopt czekoladowy: 6 jajek 150 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 120 g mąki pszennej 50 g kakao łyżeczka masła (do wysmarowania tortownicy) Masa budyniowa: 1/3 szklanki cukru 1 budyń śmietankowy (60 g) 5 żółtek 500 ml mleka 100 g masła Na wierzch
Bullioprzylegały. Galaretkę dobrze rozmieszać w niepełnej szklance gorącej wody. Wystudzić. Aby galaretka szybko zaczęła zastygać, wystarczy na chwilę włożyć ją do zamrażalnika. W momencie kiedy galaretka zacznie tężeć, ubić bitą śmietanę. Do ubitej śmietany dodać galaretkę, 3 łyżki jogurtu, 2 łyżki żurawiny i dobrze wymieszać. Masę wyłożyć na blaszkę z herbatnikami, wyrównać. Na wierzch ułożyć warstwę herbatników. POLEWA: W garnuszku
Ze smakiem i z pasjąsię zabrać za zdjęcia, okazało się, że nic nie zastało i musiałam kręcić lody od nowa. C. zjada je do gofrów z uporem maniaka nie patrząc nawet w stronę bitej śmietany, dżemu czy frużeliny. Same w sobie, do gorącego kakao, genialnie sprawdzą się jako oryginalny, zimowy deser. Bo lody znajdą amatorów o każdej porze roku, tego jestem pewna. Lody cynamonowe
Pożeraczka, czyli raz adobrzefajny przepis, ponieważ każdy może coś do niego dodać coś od siebie. Moja wersja wygląda tak :) Zapraszam!!! SKŁADNIKI 1 banan 2 jajka Cynamon Jogurt naturalny (można użyć jogurt smakowy, bitą śmietanę, lub konfiturę) Aromat waniliowy 2 łyżeczki cukru dla tych którzy lubią na słodko (ja nie dodałam cukru) Wykonanie Jajka, banan, parę kropel aromatu waniliowego, szczyptę
Zdrowo i kolorowopolewać uważnie i dużą ilością masy, gdyż nie powinno się rozsmarowywać polewy (choć u mnie się to dało zrobić). Odstawić ciasto na godzinę, aby polewa stężała i podawać z bitą śmietaną (pominęłam). SMACZNEGO! *** w przypadku nadzienia trzeba uważać na używane dżemy! W oryginalnym przepisie jest tylko morelowy, którego mi zabrakło, stąd pomieszałam z wiśniowym. Najlepiej jednak sprawdzają się konfitury, gdyż
W kuchni Karmel-itkiDrożdżówki z budyniem Drożdżówki serca z chałwą Faworki vel chrusty Maślane rogaliki Karnawałowe róże Pączki z serka homogenizowanego Rogaliki drożdżowe Rogaliki drożdżowe z powidłami Rurki z kremem (bitą śmietaną) Serowe oponki
Aga w kuchniblaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w temperaturze 200 stopni. Po ostudzeniu zrobić w każdym eklerku otwór z jednej strony i wcisnąć bitą śmietanę lub dowolny, ulubiony krem. Użyłam kremu karpatkowego z dodatkiem kakao. Oblać polewą czekoladową
Praktyczna plprzygotowałam to smaczne śniadanie...chociaż na moim talerzu nie prezentuje się ona tak samo pięknie, jak w oryginalnym przepisie! Autorka przepisu poleca podawać ten posiłek z jogurtem lub bitą śmietaną. Kiedy to przeczytałam, przypomniałam sobie, że jakiś czas temu, Anita - autorka bloga RelishForLife - poleciła mi kupić mąkę kokosową i stworzyć domowy jogurt kokosowy . Tak się składa, że w zeszłą
Chocolate Stop TemptingSmaczny i prosty deser z ciasta kruchego - tartaletki, czyli małe babeczki. Najlepiej smakują z bitą śmietaną, galaretką czy (jak w mojej wersji) z pysznym kremem budyniowo-czekoladowym i żurawiną. Świetnie sprawdzają się na stole z karnawałowymi przekąskami. Składniki (na 6 babeczek): kruche ciasto -70 g miękkiego masła -150 g mąki pszennej -ok. 3 łyżek cukru pudru (30 g) - żółtko - szczypta
Kuchnia Elliekremówkę z cukrem pudrem oraz pianę z białek ze szczyptą soli Masę serową połączyć z mąką ziemniaczaną, budyniem, proszkiem do pieczenia oraz płatkami migdałów. Całość wymieszać delikatnie z bitą śmietaną oraz z pianą z białek. Wlać do wyłożonej wcześniej herbatnikami blachy i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 C. Piec ok 1,5 godz. Ciasto zostawić w piekarniku
kgwjanczewosól, wiórki kokosowe i wymieszać. Na końcu dodać borówki i ponownie zamieszać. Przelać do żaroodpornego naczynia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać około 30 minut. Podawać np. z bitą śmietaną lub jogurtem naturalnym. Ten przepis bierze udział w akcji
wyzwania kuchennełyżeczka proszku do pieczenia Na masę: 1 kg jabłek 175 g cukru 2 opakowania budyniu waniliowego 1 opakowanie cukru waniliowego 1/2 litra soku jabłkowego krem z 2 szklanek bitej śmietany cynamon mielony kawałki grubo startej czekolady WYKONANIE Z masła, cukru, mąki, jaj, wanilii i proszku robimy kruche ciasto i wkładamy do lodówki na 1/2 godziny do schłodzenia. Jabłka
W kuchennym oknie Ewychoć byłam zaciekawiona przedstawioną mi wizją, spodziewałam się smakowego rozczarowania. Tymczasem wzięłam pierwszy kęs i... przepadłam. Tak po prostu. "Leśny mech" jest bajeczny! Wilgotne, nieco ciężkie ciasto, kremowa bita śmietana z wanilią i orzeźwiające, kwaskowate nasiona granatu stworzyły trio doskonałe. Rodzice mojego mężczyzny byli wniebowzięci, a ja sama dumna jak diabli. I pomyśleć, że można by nazwać
W poszukiwaniu inspiracjiCzekoladowe radości" składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 kostki schłodzonego masła ( ja dałam 150 g) 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao 1 ugotowane żółtko 1/2 szklanki bitej śmietany ( do ozdoby - ja nie korzystałam) krem: 2 tabliczki czekolady deserowej ( ja dałam mleczną) 1 szklanka śmietanki 30% 1/4 szklanki mleka 2 jajka 3 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania: Schłodzone
Cukier&Puder