trzcinowego a następnie posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką.Wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika na około 25 minut.Podajemy na ciepło z zimnymi dodatkami np. z gałką lodów waniliowych albo bitą śmietaną.Smacznego
Słodkie Przyjemnościżółtek, bardzo owocowe i puszyste. Nadające się nie tylko od święta w ciepły dzień, ale również i chłodniejszy wieczór w towarzystwie. Zapraszam na malinowe ciasto z samych żółtek z bitą śmietaną.Składniki:12 żółtek12 łyżek cukru (można dodać troszkę mniej)60 ml mlekałyzeczka sody oczyszczonej1,5 szklanki mąkiłyzeczka ekstraktu cynamonowego1/4 szklanki soku z kawałkami malinsłoik dżemu malinowego300 ml śmietanki
Słodkie Przyjemnościwodnej z cukrem waniliowym do momentu podwojenia się objętości. Białka i śmietankę z dodatkiem cukru pudru ubijamy w oddzielnych miskach na sztywno. Do masy żółtkowej dodajemy bitą śmietanę, delikatnie mieszając za pomocą łopatki. Następnie dolewamy pianę z białek, a gdy masa będzie już jednolita, szampana. Jako że krem dosyć szybko zastyga, przekładamy go sprawnie na biszkopt przecięty
sama złodyczEklerki…, ptysie… każdy zna i większość z nas je lubi. Można nadziewać je serkiem mascarpone, kremem budyniowym lub klasycznie bitą śmietaną. Moje eklerki przełożyłam kremem budyniowym z orzechami włoskimi i polałam roztopioną czekoladą. Pycha Składniki:Ciasto parzone:4 jajka1 szklanka mąki1 szklanka wody125 g margaryny Palma „Bielmar”mała szczypta soliKrem orzechowy:2 i 1/2 szklanki mleka1/2
Oryginalny smakZrobiło się zimno, więc dzisiaj na rozgrzewkę polecam wyjątkową, gorącą czekoladę. Bardzo smaczna, ciekawy smak zawdzięcza dodanym ciasteczkom Oreo. Wierzch zdobi bita śmietana bez cukru i połamane ciasteczka, które w połączeniu z gorącą czekolada tworzą niebo dla łasuchów. Polecam to wyjątkowe, gorące połączenie:) Gorąca czekolada z ciasteczkami Oreo Składniki na 3 porcje: 1 szklanka mleka
Mała CukierenkaDosłownie na chwilę wstawiłam jeszcze do piekarnika, aby lekko zapiec i podrumienić brzegi. Można podać na śniadanie lub jako deser. Moje były z prażonymi jabłkami, ale kilka sztuk napełniłam bitą śmietaną. To propozycje są na słodko, ale również pyszne będą, np. z nadzieniem z pieczarek… zresztą wystarczy puścić wodze wyobraźni. Smacznego.Wydrukuj przepisThe post Mini niemieckie naleśniki appeared first
mojewypiekiinietylkopewno będzie W-Z. Nie, nie trasa, ale… ciaaaaastka. W „mojej” cukierni Wuzetki były zawsze dekorowane na dwa sposoby. Jedne były z napisem, drugie z rozetką z bitej śmietany i wisienką. Przyznam, że wtedy wybierałam właśnie te drugie i to z bardzo prostej przyczyny. Były bogatsze i, moim zdaniem, ładniejsze. Ale smak, przecież był ten sam. I właśnie ten smak
mojewypiekiinietylkoposiekane pistacje. Gotowy kuskus rozdrabniamy widelcem. Podajemy z karmelizowanymi jabłkami i żurawiną, posypane uprażonymi migdałami z pistacjami oraz chipsami z suszonych jabłek. Dodatkowo, jak kto lubi, można podać z bitą śmietaną.W zależności od sposobu podania kuskus kokosowo waniliowy z karmelizowanymi jabłkami i żurawiną może być, jako śniadanie, do obiadu, czy na deser. Jeśli ktoś lubi, może zjeść też
mojewypiekiinietylkominut. Upieczone wykładamy na kratkę do lekkiego przestudzenia. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem i podajemy.Czy z owocami, czy z serem, czy też upieczone i wypełnione masą lub bitą śmietaną ciastka francuskie, wśród ciast, plasują się w moich zakamarkach kulinarnych na bardzo wysokiej pozycji. Kruche i delikatne, listkowane ciasto, osłodzone masą serową, przyprószone cukrem pudrem stanowi łakomy kąsek dla dorosłych
mojewypiekiinietylkozagotowania. Czekoladę łamiemy na kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej. Płynną czekoladę dodajemy porcjami do mleka, cały czas mieszając. Gotową czekoladę chwilę miksujemy i przelewamy do filiżanek. Dekorujemy bitą śmietaną i oprószamy chilli. Podajemy od razu
W poszukiwaniu inspiracjidawna, i wczoraj, jak tylko zostałam sama w domu (C. musiał iść do pracy, biedak), zabrałam się za testy. Wyszło bosko! Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku, podane z bitą śmietaną i karmelizowanymi figami... Niebo, mówię Wam! Przepis niebawem.Póki co jednak, zostaniemy jeszcze w świątecznych klimatach - mam kilka zaległych przepisów na pierniczki i inne takie... Wiem, że teraz już
Pożeraczka, czyli raz adobrzewymiarach 25x40. Na cieście układamy truskawki. Ciasto wkładamy do mocno nagrzanego piekarnika i po 5 minutach pieczenia zmniejszamy temperaturę do 190 stopni C. Piec ok. 40 minut. Ja udekorowałam bitą śmietaną, truskawkami i roztopioną gorzką czekoladą oraz kwiatem rumianku :) ale możemy także zrobić lukier albo posypać cukrem pudrem. Do podania ciasto wyciełam szklanką.Ucierane ciasto z truskawkami
Bon Appetit Małgorzatypatelni z obu stron. Później wykonujemy sosy: pierwszy z 2 łyżek nutelii i odrobiny mleka (mieszamy w mikserze / blenderze), drugi sos to zmiksowane truskawki z dodatkiem cukru. Naleśniki dekorujemy bitą śmietaną, sosami oraz truskawkami. Naleśniki truskawkowe i czekoladowe
Bon Appetit Małgorzatypozostałą połowę borówek na wierzch tarty. Piec 15 minut. Po upieczeniu czekamy aż wystygnie a następnie chowamy tartę do lodówki do stężenia. Można zajadać z bitą śmietaną ale to są dodatkowe kalorie :) Tarta z borówkami na herbatnikach "Sprawdzone miejsce z sadzonkami roślin owocowych www.naszekrzewy.pl
Bon Appetit Małgorzatyczasu nie zdążyłam dodać przepis, może dlatego, że tort piekłam 2 dni i to bardzo chaotycznie i histerycznie ( z obawy, że coś nie wyjdzie) chyba wyszedł? Tort jest z bitej śmietany i z brzoskwiniami, obtoczony wiórkami kokosowymi.Wkrótce dodam przepis. Na karcie sd mojego aparatu czekają też fotki czerniny (czarnej polewki), muszę tylko wziąć się do roboty i wszystko opisać
Bon Appetit Małgorzaty