Bardzo prosty w przygotowaniu, a przy tym przepyszny deser z włoską stracciatellą oraz uwielbianymi przez wielu poziomkami. Bita śmietana, poziomki, kawałki czekolady... czy można chcieć czegoś więcej... Prosty Deser Straciatella z Poziomkami - Składniki: (ok. 4 duże desery)300 g słodkiej śmietanki 36%fix do ubijania śmietanyok. 3 łyżki cukru pudru50 g gorzkiej czekoladyok
Słodka StronaPrzygotowaną masę wylewamy do formy i umieszczamy w lodówce do stężenia. Następnie wierzch ciasta dekorujemy owocami i zalewamy tężejącą galaretką. Chłodzimy do momentu zastygnięcia. Gotowy deser możemy podać z bitą śmietaną.*pamiętajmy, że galaretka nie tężeje w połączeniu z owocami kiwi, mango i ananasa, jednak aby jej to umożliwić wymienione owoce należy przez chwilę namoczyć we wrzątku**żelatyna musi być
Słodka Stronastężenia. Następnie wylewamy masę malinową i znów umieszczamy w lodówce. Gdy masa serowa zastygnie wierzch ciasta dekorujemy owocami i zalewamy tężejącą galaretkę. Chłodzimy.Gotowy deser możemy podać z bitą śmietaną.*żelatyna musi być całkowicie wystudzona, jednak ma pozostawać nadal w formie płynnej - to ważne - gdy żelatyna będzie za ciepła może się ściąć pod wpływem zimnej śmietanki**nie za długo ponieważ
Słodka Stronawiśnie kładziemy 2/3 masy czekoladowej. Całość przykrywamy górnym biszkoptem. Ciasto ponczujemy likierem wiśniowym (lub wódką wymieszaną z syropem wiśniowym). Calosc pokrywamy pozostałą masą czekoladową. Tort możemy udekorować bita śmietaną, wisienkami koktajlowymi i startą czekoladą.Moje posty
Słodka StronaMango obieramy, a następnie kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy blenderem na gładki mus.Do pucharków nakładamy na zmianę: masę jogurtowo-śmietanową, mus z mango. Całość możemy dodatkowo udekorować bitą śmietaną.Moje posty
Słodka Stronapowietrza. Dopiero wtedy odwracamy na drugą stronę i dopiekamy. Ja lubię bardziej...hmmm...rumiane ;)Pancakes podajemy posypane cukrem pudrem, polane syropem klonowym lub miodem; albo z sezonowymi owocami i bitą śmietaną. Można również przygotować twarożek z dodatkiem cukru waniliowego lub po prostu polać je jogurtem. Doskonale smakują również same, bez żadnych dodatków. Smażone bez tłuszczu są lekkie
Codzienna kuchnia niecodziennaprzyznam się, że stał on cierpliwie i czekał na najsmaczniejsze zastosowanie :) "Odkopując" stare przepisy trafiłam na babeczki, które są bardzo puszyste i świetnie komponują się zarówno z bitą śmietaną, owocami, jak i z najróżniejszymi polewami - nie tylko czekoladowymi. Dzisiaj zatem to właśnie wspomniany syrop stał się polewą :)Składniki na około 18 muffinkowych foremek:250 g margaryny
Codzienna kuchnia niecodziennazaparzyć kawę. Przelać do termosu i odstawić na około 15 minut. Po tym czasie napar przecedzić i przelać do rozgrzanych kubków (ja zalewam kubki na chwilę wrzątkiem). Przybrać bitą śmietaną i posypać cynamonem.Kawa jest niezwykle aromatyczna i rozgrzewająca.Café de Olla (2 porcje):2 szklanki wody,1/4 szklanki grubo zmielonej kawy,1 duża laska cynamonu,1 łyżka brązowego
Codzienna kuchnia niecodziennaMasę przełożyć do foremek, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez 20-25 minut. Upieczone wystudzić na kratce.Babeczki dekorujemy kremem, ja przygotowałam najzwyklejszą bitą śmietanę z dodatkiem odrobiny soku z cytryny, żeby przełamać słodycz babeczek :) Swoje babeczki wirtualnie podaruję wszystkim fajnym babeczkom zaglądającym do mnie :) częstujcie się, dziewczyny! :)Razem z grupą innych blogerów
Codzienna kuchnia niecodziennadolewamy mleko lub mleko pół na pół z wodą. Po chwili kostki zaczną się rozpuszczać uwalniając stopniowo smak i kolor :) Łasuchy mogą posłodzić lub udekorować bitą śmietaną. Można ją też "dosmaczyć" ulubionymi dodatkami takimi jak na przykład esencja waniliowa. Ja kawę mrożoną piję gorzką, bez żadnych dodatków, gdyż taka dla mnie jest najbardziej
Codzienna kuchnia niecodziennaminutę.Owoce dosłodzić jeśli jest taka konieczność, dodać sok z cytryny również do smaku.Jeszcze ciepłe przełożyć na ciasto. Na wierzch owoców ułożyć dowolne kruche ciasteczka. Łasuchy mogą udekorować całość bitą śmietaną.Ciemne ciasto idealnie komponuje się z kwaskowatością owoców. Ma jedną wadę: znika zdecydowanie za szybko ;)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennapatelni z małą ilością oleju (patelnia powinna być teflonowa wtedy bez tłuszczu - niestety moja została wyrzucona ze względu na to, że nie służyła mi jak powinna). Idealne z bitą śmietaną, dżemem, cukrem pudrem...Warto spróbować!przepraszam za jakość zdjęcia
NA MOIM TALERZUPrzepyszna rolada z bezy kokosowej z bitą śmietaną i ananasem! Smakuje jak puszek, nieziemska! PRZEPIS KLIK
SMYKWKUCHNIskórki. Wszystkie owoce kroimy na cząstki, dosypujemy rodzynki i mieszamy. Pozostawiamy na ok. godzinę, aby smaki się wymieszały. Przekładamy do pucharków i gotowe. Można podać z bitą śmietaną lub z lodami. Smacznego
Maminek kulinarnyzainteresowani, efekt był jak najbardziej satysfakcjonujący. Trochę pracy przy tym było - ale taka już uroda tortów. Polecam - wygląda naprawdę nieźle, no i - podobno - smakuje nawet lepiej. Tort wiśniowy z bitą śmietaną Składniki: (na tortownicę o średnicy 26 cm) biszkopt: 10 jajek 400 g cukru 230 g mąki pszennej 90 g mąki ziemniaczanej masa wiśniowa: 550 g wiśni ze słoika
Pożeraczka, czyli raz adobrze