Cześć :) Dzisiaj prezentuję deser, który już od dawna chodził mi po głowie. Bita śmietana, biała czekolada, kokos... mmm... niebo w gębie! Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćCześć! Beza Pavlova lub znana pod inną nazwą jako Tort Pavłova jest rodzajem słodkiego deseru składającego się z bezy, bitej śmietany i świeżych owoców. Dziś chciałabym Wam przedstawić przepis na mini Pavlova z pysznym lemon curd z sycylijskich cytryn. Nazwa deseru wzięła się od słynnej rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej (Анна Павлова). Źródło : Wikipedia Został on przygotowany dla tancerki
Pora coś zjeśćsprawdziła. Przepis na ciasto, który wykorzystałam znajdziecie TUTAJ . Dodałam do ciasta ok. 50 g posypki cukrowej. Można dać zdecydowanie więcej :). Babeczki wydrążyłam w środku i napełniłam i udekorowałam bitą śmietaną. Smacznego! Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćWitajcie! Zapewne każdy z Was lubi gofry, z cukrem pudrem czy bitą śmietaną :-). Niedawno w naszej kuchni pojawił się nowy pomocnik czyli gofrownica, zwana również waflownicą, ponieważ wychodzą z niej dość małe gofry, bardziej przypominające wafelki jakie dodaje się do lodów. Chociaż to głównie zależy od przepisu czy będą bardziej jak gofry czy wafle :-). Waflownicę kupiłam w Lidlu w czasie
Pora coś zjeśćjuż dojrzałe banany. Jaką mam ochotę na słodkości! - pomyślałam. Nie, nie mogę tak po prostu zamknąć drzwiczek, odejść obojęnie, nie zająwszy się czymś. ZIELONA GALARETKA Z BANANAMI I BITĄ ŚMIETANĄ. (pomysł własny;) 2 galaretki agrestowe 4 banany 375 ml (kartonik) kremówki 2 łyżeczki żelatyny 1/2 szklanki cukru pudru płatki czekoladowe Galaretki rozpuściłam w 2/3 wody podanej na opakowaniu. Banany
W kuchni Karmel-itkiwielu domach podła. Patriotycznie, pocieszam się pysznym deserem w naszych narodowych barwach. MALINOWO - CZEREŚNIOWA FANTAZJA GALARETKOWA (inspiracja ---> klik,klik. ) 500g wydrylowanych czereśni 3 galaretki malinowe 500ml wody bita śmietana Czereśnie podzieliłam na połówki. Galaretki rozpuściłam w wodzie (wrzątek), a kiedy zaczęły tężeć, wymieszałam z owocami. Małe foremki wyłożyłam folią spożywczą, wypełniłam tężejącą galaretką. Wstawiłam
W kuchni Karmel-itkitwarożku Wyszypułkowane, umyte truskawki, miód, ser zmiksowałam na gładką masę. Podałam w miseczce, jako smarowidło do chleba podczas wakacyjnego śniadania. *************************************************************** A poniżej pozostałe przepisy: Galaretka z truskawkami i bitą śmietaną. Truskawkowa niby-leguminka. Serek wiejski z miodem i truskawkami. Sernik z truskawkami. Mus truskawka-kiwi. Knedle twarogowe z truskawkami. Makaron z truskawkami i białym serem
W kuchni Karmel-itkiprzy tym na pryskający tłuszcz. Smaże na złoto z obu stron, po czym osączam na ręczniczku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podałam z cukrem pudrem. Idealnie pasuje słodka lub bita śmietana, jakaś konfitura. Smacznego! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiNiepoprawna rozkosz? Oj, tak. Ciasto niby niewinne, po prostu kakaowy biszkopt z kremem czekoladowym i wiśniami, pokryte warstwą bitej śmietany w stylu straciatella, bo z potartą gorzką czekoladą. Ale nieee, nie, to nie tak! Jest zbyt czekoladowe, zbyt słodkie, zbyt kuszące. Każdy kęs.. i wołasz o jeszcze jeden, kolejny. Niepohamowana rozpusta. CIASTO "CZARNY LAS" wg Karmel-itki biszkopt
W kuchni Karmel-itkimój. Który niestety zgasł. Zgasło wszystko. Szukam po szafkach w kuchni jakiegoś poprawiacza nastroju. Nic tak wspaniale nie działa, jak czekolada, jak banany, kakao i bita śmietana. Nic więcej, zakasam rękawy. I relaksuję się, miksując, mieszając, przyglądając się, jak ciasto nabiera odpowiedniej formy. Chwilowe zapomnienie. Wyjmuję oczekiwany efekt. Kroję małe kawałki... Ciepłota i słodycz daje ukojenie
W kuchni Karmel-itkijednolitą masę (jeśli wyda się za gęsta można dodać syropu z gruszek). Masę rozprowadź równomiernie na gruszkach. Piecz na dolnej półce ok.25-30 minut. Pokrój. Podawaj z sosem czekoladowym lub bitą śmietaną. SMACZNEGO
Blondynka Gotujenowej gofrownicy. Pyszne! Lekkie i chrupiące! Do ciasta nie dodajemy cukru, bo nie ma takiej potrzeby, bo przecież na gofra kładziemy słodkie dodatki takie jak dżem, cukier puder, czy bitą śmietanę. No to co? Gofrujecie ze mną? Przepis pochodzi z MW . Składniki na 12 sztuk: 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli
Blondynka Gotujemasła i 100 g mąki. W tym przepisie widnieje 50 g. Zjadłam kawałeczek, mój syn zjadł resztę. Rzadko widzę aby się tak zajadał. Brownie miałam podać z bitą śmietaną i musem, jednak syn poprosił, abym posypała je cukrem pudrem i polała zmiksowanymi truskawkami. Jak mogłabym odmówić własnemu dziecku? Nie mogłam :) Składniki: 200 g czekolady gorzkiej 200 g masła
Blondynka GotujeKiedyś może doczekam się, że na swoje urodziny ktoś mi upiecze tort :) Tym czasem postanowiłam zrobić sama, jak co roku. Marzył mi się taki z truskawkami, lekką masą z bitej śmietany z nutą waniliową. Wyszedł pyszny! To słowa mojego syna i wszystkich, którzy mieli możliwość posmakowania tego tortu. Składniki: 3 jajka 3/4 szklanki cukru pudru 50 g mąki pszennej
Blondynka Gotujepamiętam to właśnie kremem z mleka zsiadłego moja mama przekładała ciasto tureckie (swoją drogą też bardzo smaczne ciasto). Krem ten, smakowo, stanowi połączenie kremu maślanego, z tym na bazie bitej śmietany. ciasto jest wilgotne, mocno kakaowe i świetnie współgra z kremem. Warto wypróbować i samemu się przekonać! :) Ciasto czekoladowe przełożone kremem z mleka zsiadłego PRZEPIS {tortownica: średnica 23 cm.} temperatura
coolinarnastrefa.blogspot.com