zsiadłym mleku , drożdżowe , na proszku do pieczenia - zależy co akurat mam pod ręką. Wszystkie są lubiane. Najbardziej lubię ,,pomieszane,, dodatki. To znaczy jak uszykuję jakiś słodki sos lub bita śmietanę, po trochę różnych owoców które akurat były w domu. Smaki się mieszają , a każdy nakłada na racuszek to na co ma ochotę. Dziś miałam w domu jabłka
Buniabaje w kuchniSłuchajcie , biszkopt biszkoptowi nie równy . Ten mogę naprawdę mogę polecić bo jest super pulchniutki i na 100 % pięknie wyrośnie. Można go przełożyć kremem albo bitą śmietaną. Wymiary foremki : średnica 23 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : ok. 40 minut Składniki: Biszkopt: 60 g mąki pszennej 60 g mąki ziemniaczanej 180 g cukru pudru 5 jaj szczypta soli Krem budyniowy
Słodkości i nie tylkowileńszczyzny. Były stoiska z ziołami , wyroby z masarni Motyka oraz góralskie kapcie , oscypki i drewniane różności do kuchni. Dla dzieci były dmuchane zamki,wata cukrowa czy gofry z bitą śmietaną. Nasze zakupy to dwa regionalne piwa oraz kwas chlebowy. Miody kupujemy ze sprawdzonego źródła i zapas mam zrobiony , a wyroby z masarni Motyka są dostępne na żarskim rynku
Magiczne Życie MartySuper słodki deser. Bez pieczenia. Połączenie karmelu i bananów na spodzie krucho - maślanym. Na wierzchu bita śmietana wraz z mleczną czekoladą. Pyszności ! Polecam łasuchom ! Składniki : * opakowanie dowolnych herbatników * kostka masła * puszka kajmaku * banany * pół litra kremówki * fix do śmietany bądź rozpuszczona żelatyna * mleczna czekolada Przygotowanie : Herbatniki pokruszyć i połączyć z płynnym masłem
Magiczne Życie MartyCześć :) Dzisiaj prezentuję deser, który już od dawna chodził mi po głowie. Bita śmietana, biała czekolada, kokos... mmm... niebo w gębie! Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćCześć! Beza Pavlova lub znana pod inną nazwą jako Tort Pavłova jest rodzajem słodkiego deseru składającego się z bezy, bitej śmietany i świeżych owoców. Dziś chciałabym Wam przedstawić przepis na mini Pavlova z pysznym lemon curd z sycylijskich cytryn. Nazwa deseru wzięła się od słynnej rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej (Анна Павлова). Źródło : Wikipedia Został on przygotowany dla tancerki
Pora coś zjeśćsprawdziła. Przepis na ciasto, który wykorzystałam znajdziecie TUTAJ . Dodałam do ciasta ok. 50 g posypki cukrowej. Można dać zdecydowanie więcej :). Babeczki wydrążyłam w środku i napełniłam i udekorowałam bitą śmietaną. Smacznego! Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćWitajcie! Zapewne każdy z Was lubi gofry, z cukrem pudrem czy bitą śmietaną :-). Niedawno w naszej kuchni pojawił się nowy pomocnik czyli gofrownica, zwana również waflownicą, ponieważ wychodzą z niej dość małe gofry, bardziej przypominające wafelki jakie dodaje się do lodów. Chociaż to głównie zależy od przepisu czy będą bardziej jak gofry czy wafle :-). Waflownicę kupiłam w Lidlu w czasie
Pora coś zjeśćjuż dojrzałe banany. Jaką mam ochotę na słodkości! - pomyślałam. Nie, nie mogę tak po prostu zamknąć drzwiczek, odejść obojęnie, nie zająwszy się czymś. ZIELONA GALARETKA Z BANANAMI I BITĄ ŚMIETANĄ. (pomysł własny;) 2 galaretki agrestowe 4 banany 375 ml (kartonik) kremówki 2 łyżeczki żelatyny 1/2 szklanki cukru pudru płatki czekoladowe Galaretki rozpuściłam w 2/3 wody podanej na opakowaniu. Banany
W kuchni Karmel-itkiwielu domach podła. Patriotycznie, pocieszam się pysznym deserem w naszych narodowych barwach. MALINOWO - CZEREŚNIOWA FANTAZJA GALARETKOWA (inspiracja ---> klik,klik. ) 500g wydrylowanych czereśni 3 galaretki malinowe 500ml wody bita śmietana Czereśnie podzieliłam na połówki. Galaretki rozpuściłam w wodzie (wrzątek), a kiedy zaczęły tężeć, wymieszałam z owocami. Małe foremki wyłożyłam folią spożywczą, wypełniłam tężejącą galaretką. Wstawiłam
W kuchni Karmel-itkitwarożku Wyszypułkowane, umyte truskawki, miód, ser zmiksowałam na gładką masę. Podałam w miseczce, jako smarowidło do chleba podczas wakacyjnego śniadania. *************************************************************** A poniżej pozostałe przepisy: Galaretka z truskawkami i bitą śmietaną. Truskawkowa niby-leguminka. Serek wiejski z miodem i truskawkami. Sernik z truskawkami. Mus truskawka-kiwi. Knedle twarogowe z truskawkami. Makaron z truskawkami i białym serem
W kuchni Karmel-itkiprzy tym na pryskający tłuszcz. Smaże na złoto z obu stron, po czym osączam na ręczniczku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podałam z cukrem pudrem. Idealnie pasuje słodka lub bita śmietana, jakaś konfitura. Smacznego! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiNiepoprawna rozkosz? Oj, tak. Ciasto niby niewinne, po prostu kakaowy biszkopt z kremem czekoladowym i wiśniami, pokryte warstwą bitej śmietany w stylu straciatella, bo z potartą gorzką czekoladą. Ale nieee, nie, to nie tak! Jest zbyt czekoladowe, zbyt słodkie, zbyt kuszące. Każdy kęs.. i wołasz o jeszcze jeden, kolejny. Niepohamowana rozpusta. CIASTO "CZARNY LAS" wg Karmel-itki biszkopt
W kuchni Karmel-itkimój. Który niestety zgasł. Zgasło wszystko. Szukam po szafkach w kuchni jakiegoś poprawiacza nastroju. Nic tak wspaniale nie działa, jak czekolada, jak banany, kakao i bita śmietana. Nic więcej, zakasam rękawy. I relaksuję się, miksując, mieszając, przyglądając się, jak ciasto nabiera odpowiedniej formy. Chwilowe zapomnienie. Wyjmuję oczekiwany efekt. Kroję małe kawałki... Ciepłota i słodycz daje ukojenie
W kuchni Karmel-itkijednolitą masę (jeśli wyda się za gęsta można dodać syropu z gruszek). Masę rozprowadź równomiernie na gruszkach. Piecz na dolnej półce ok.25-30 minut. Pokrój. Podawaj z sosem czekoladowym lub bitą śmietaną. SMACZNEGO
Blondynka Gotuje