bita śmietana - 3939 przepisów (strona:185/263)

Miodowo-ziarenkowy raj 145

miodem. Dodaj sosu do deserów i lodów.  Na wierzch połóż delikatnie kilka cząstek zamrożonych lodów, utrzymają chłód i zrobią fajną zimną piankę, która nie zniknie jak bita śmietana. Dolej wąskim strumieniem na środek espresso , które pozostało w moka, włóż rurkę o dużej średnicy, gdyż muszą przez nią przechodzić ziarenka! I...smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Różowy kogel-mogel zapiekany z truskawkami 245

czyli także kogel mogel . Klasyczny kogel-mogel robi się z dwóch żółtek kurzych jaj i trzech łyżeczek cukru, dokładnie razem utartych. Alternatywne dodatki to między innymi miód, rum, bita śmietana, kakao, rodzynki lub sok z cytryny. W innej wersji deseru białko oddzielone od żółtka jest ubite i dodane do masy z żółtka i cukru ( źródło ). Składniki

My Culinary Art
Red Rock City - opinia 215

postaci grillowanego ananasa oraz wasabi dopełniały danie i bardzo fajnie je wykańczały. Tym razem do frytek dodano sałatkę ze świeżych warzyw. Milkshake przyjemny i słodki. Niestety wykończony został sztuczną bitą śmietaną. O herbatę musieliśmy się kilkakrotnie upominać, widocznie nie jest to częste zamówienie w lokalu. Także tym razem obsługa bardzo przyjazna, ale na szczęście dość wycofana. Lokal oceniam na duży

Pasja Smaku
Jabłka w cieście francuskim 474

cynamonem lub przyprawą do deserów z cynamonem i kardamonem. Wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok.20 minut. Wyjmujemy, możemy jeść jeszcze ciepłe n.p. z kleksem bitej śmietany.           The post Jabłka w cieście francuskim appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernik na zimno z musem truskawkowym 403

biszkoptami. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzątku, czekamy aż lekko przestygnie. Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Do miski przekładamy serki Danio, dodajemy po łyżce bitej śmietany delikatnie mieszając ją z serkami. Na koniec dodajemy żelatynę i mieszamy bardzo dokładnie. Masę przelewamy do tortownicy i wstawiamy do lodówki. Wykonanie musu truskawkowego: Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku

Kulinarne przygody Gatity
Babeczki marchewkowe z kremem 166

kremem ? Jeśli tak, to jeszcze jest pora, żeby zagościły na Waszym sylwestrowym stole ! Krem do babeczek wypatrzyłam u Doroty na blogu  Moje wypieki . Nie dodawałam nigdy mascarpone do bitej śmietany, a okazuje się, że to doskonały pomysł. Mascarpone doskonale "usztywnia" śmietanę. A dekoracją babeczek zajęło się moje starsze dziecię :). Babeczki marchewkowe z kremem cynamonowym Składniki: Ciasto 2 szklanki mąki

Kulinarne przygody Gatity
Biszkoptowe ciasto z truskawkami 275

Dziś na blogu obiecany  przepis na delikatne i lekkie ciasto biszkoptowe z truskawkami i śmietanowym kremem. Wbrew pozorom ciasto nie jest bardzo ciężkie, bo bita śmietana jest wymieszana z galaretką, więc powstał z niej taki piankowy krem. Nie dodawałam też do ciasta zbyt dużo cukru. Mogę więc powiedzieć z czystym sumieniem, że kawałek ciacha można

Kulinarne przygody Gatity
Babeczki biszkoptowe 144

Kupiłam gotowe babeczki biszkoptowe w jakimś dużym super markecie.                 Napełniłam je bitą śmietaną, kiwi oraz suszonymi owocami, które namoczyłam wpierw w                             alkoholu.                Tym alkoholem od owoców nasączyłam też babeczki

Proste Potrawy
Ciasto Krówka - rewelacja 21415

samego patrzenia na to ciasto ślinka leci a cóż dopiero móc go spróbować , to już istny raj :) Wcale nie przesadzam , bo ciasto miodowe przełożone bitą śmietaną wzmocnioną galaretką cytrynową , musi smakować :) Przepis znalazłam na blogu Danusi - Kuchnia Danusi . Składniki: Ciasto miodowe : 500 g mąki  2 jajka 4 łyżki miodu 100 g masła 16 g cukru wanilinowego 1 łyżeczka sody

Słodkości i nie tylko
Brazylianki z kukurydzą 141

znów wymieszać.Ciasto przelać do przygotowanej formy (u mnie foremki na muffinki].Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni. [ muffinki krócej].Ostudzić, podawać oprószone cukrem pudrem lub bitą śmietaną

Moje domowe kucharzenie
Biszkopt z kawowo-miętową pianką 138

Eksperymentalne połączenie smaków (przynajmniej w moim wykonaniu). Efekt mile mnie zaskoczył. Kawa, orzeźwiająca mięta, czekolada i bita śmietana... Moje ulubione smaki w komplecie. Polecam. 1. Ciasto:  Biszkopt z 5-6 jajek 2. Krem kawowy: 2 szklanki mleka 2 szklanki likieru kawowego 2 budynie śmietankowe  6 łyżek cukru 2 żółtka Zagotować mleko z cukrem. Zmiksować likier kawowy

Praktyczna pl
Kruche babeczki z wiśniami, Bocconotti calabresi 186

Tucholi - mieli taką gofrownicę, z której wychodziły gofry w kształcie serca:) Wtedy jadałam gofry z cukrem pudrem albo powidłami śliwkowymi, gdyż dżem zawsze wydawał mi się za słodki, a bitej śmietany nie lubię. W czasach gimnazjum w wakacyjnych kurortach pokazała się nowość - frużelina owocowa, nazywana przeze mnie owocami w żelu. Bardzo polubiłam na gofrach tę mniej słodką owocową galaretkę

Chilli Czosnek i Oliwa
Najlepsze na świecie gofry! 339

Gofry z malinami i bitą śmietanąSkładniki:  2 szklanki mąki pszennej  2 duże jajka  2 szklanki mleka 1,5% tł.  2 łyżki gazowanej wody mineralnej 1 szczypta soli 5 łyżek oleju  2 łyżeczki aromatu waniliowego lub esencji waniliowej  świeże maliny szklanka śmietany kremówki i cukier do smaku kokos do posypania Przygotowanie:  Do dużej

Moja smaczna kuchnia
Pyszne i sprawdzone ciasta z jabłkami 357

Polecam ciasta z jabłkami, Odświeżam przepisy Szarlotka z bitą śmietaną Szarlotka z masą budyniową

W kuchennym oknie Ewy
Jak zrobić tort - przepis na prawdziwy biszkopt 213

truskawek Korzystając z tego przepisu można tworzyć wersje smakowe ciasta, np. biszkopt pomarańczowy, kakaowy itp. Biszkopt (ostudzony) kroimy na blaty, nasączamy alkoholem i wedle gustu przekładamy owocami, dżemem lub bitą śmietaną. Wierzch ciasta polewamy rozpuszczoną czekoladą, galaretką owocową lub kremówką i owocami. tiramisu

prawdziwe jedzenie