zupa cebulowa - 707 przepisów (strona:22/48)

Zupa cebulowa 94

więcej na ten temat pisać nie muszę. Bloga nie zawieszam, ale będzie mnie trochę mniej. Jak My wspomoże, blog nie padnie :).  Dziś udało mi się zrobić zdjęcie zupy cebulowej, więc póki młoda śpi, mogę na szybko napisać post. No to sru. Składniki: 1 l bulionu drobiowego 6 średnich cebul 2 ząbki czosnku 200 ml białego wytrawnego wina(...)czosnek, liście laurowe i listki rozmarynu. Całość zalewamy winem i bulionem, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, gotujemy około 10 minut. W międzyczasie opiekamy kromki (ja użyłam tostera). Ciepłą zupę przelewamy do misek żaroodpornych, kładziemy na wierzch bagietki i posypujemy serem, pieczemy 5 minut w piekarniku w 180 stopniach

Kardamonovy
Szczepanówka zaprasza na śniadanie w jabłkowym sadzie 148

przetworów – dobry i nietypowy asortyment musi trochę kosztować”. Gospodarze zaskoczyli nas swoją gościnnością i otwartością. Nie obyło się bez uczty, podczas której podano kaszankę pieczoną w jabłku, zupę cebulową na cydrze, schab w rozmarynie z jabłkami, puchate racuchy z jabłkami oraz deser truskawkowy. Na stole kusiły apetyczne tartaletki z pastą jajeczno serową i orzechową, domowy chleb z masłem, sery(...)drobiu, sałatek oraz deski serów, jak również potraw z grilla. Odnajdzie się również w towarzystwie deserów i owoców. Cydru można używać do duszenia mięs, jako dodatek do zup (również kremowych), a także przygotowania ciast i galaretek. Warto odkryć dla siebie ten smak i znaleźć najlepsze połączenie. Szczepanówka http://soki.lublin.pl/ http://szczepanowka.pl/ Gospodarstwo Ogrodnicze Kolonia Świdnik Mały 28A 20-258 Lublin

Obiad gotowy
Zupa cebulowa z wędzonym serem i grzankami / Zupa cebulowa krem 218

zupa cebulowa ma coś w sobie:). Zasmakowała nam wszystkim a charakteru dodaje jej duża ilość wędzonego sera i przypraw. Ich ilość musicie dobrać sobie sami, dosypując kolejne szczypty aż smak będzie idealny:). Podałam ją w formie kremu, z grzankami. 1,5 kg cebuli 2 duże ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1 łyżka cukru 2 łyżki octu  100ml słodkiej(...)grubym dnem. Wlewamy 2 litry wody, dodajemy cukier, pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Gotujemy przez około 40 minut, 15 minut przed końcem gotowania dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Studzimy. 2. Zupę miksujemy blenderem do uzyskania gładkiego kremu. Wlewamy śmietankę, ocet i przyprawy. Ich ilość regulujemy sami dosypując kolejne szczypty i próbując.  3. Zupę podgrzewamy by była gorąca. Wlewamy do miseczek

Szefowa kuchni
Zupa cebulowa pod ciastem francuskim 116

danie chodziło za nami od dawna... Zupa cebulowa pod ciastem francuskim SKŁADNIKI: 700 g cebuli 2 łyżki masła 250 ml białego wytrawnego wina bulion- 1 litr rosołu z 2 nóżek kurczaka sól i świeżo zmielony czarny pieprz tarty żółty ser dodatkowo: gotowe ciasto francuskie  Cebulę obrać, posiekać w pióra ok. 1,5-2 mm (my od wczoraj możemy(...)cebulę drewnianą łyżką. Dusić przez 3 minuty, aż wygotuje się prawie całe wino, następnie dodać wrzący bulion i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut. Zupę doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i tymiankiem. Gotową zupę przelać do małych miseczek żaroodpornych. Zupę studzimy. Z ciasta francuskiego wycinamy kółka większe od średnicy miseczek. Dodajemy starty

MarciochaKucharzy
Zupa cebulowa z jabłkiem i boczkiem 152

zachciało mi się zupy cebulowej, ale w nieco lżejszym wydaniu. No to do garnka obok cebuli siup jabłuszko, hop tymianek, trochę śmietanki dla smaku a na końcu, żeby nie było tak całkiem "fit", czips z boczku. Efekt? Cebulę czuć delikatnie, gdzieś w tle wybija się jabłko a chrupiący boczek przełamuje tę całą łagodność. Lubię takie eksperymenty. Składniki(...)cebula się zezłoci i nieco zmięknie. Wówczas dodać obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kotkę jabłko. Dodać 1/2 łyżeczki suszonego tymianku. Chwilę całość jeszcze smażyć i wlać bulion. Zupę gotować na średnim ogniu aż wszystkie składniki będą miękkie. Następnie zdjąć z ognia i zmiksować. Wlać śmietanę kremówkę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z czipsem z boczku

My simple kitchen
Zupa Krupnik 223

żydowskiej jedynym tłuszczem jaki w niej znajdziemy jest masło. Nie dodaje się mięsa, ani bulionu mięsnego wedle zasady nie łączenia produktów mięsnych i mlecznych. Zupa smakuje jak podrasowana zupa cebulowa. Jest słodka, na co wpływ mają również marchewki. Jak najbardziej polecam, można się nią najeść, w czym pomaga krupa, czyli kasza jęczmienna perłowa. Stąd też nazwa. A Wy mieliście(...)przez 15 minut. W tym czasie wymieszać wszystko kilka razy. Następnie dolać wodę, wypłukaną kaszę, sól i pieprz. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez godzinę. Podawać zupę posypaną pietruszką

W kuchni wieczorem
Cebulowa zupa z grzybami i fioletowymi ziemniakami 73

fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Obserwujący Insta, wiedzą o co kaman…zdecydować nie mogliśmy się, kilka produktów „trza” było użyć z lodówy ;) no i jest…cudna zupa cebulowa z grzybami, świeżymy grzybami, świeżymi grzybami i świeżymy grzybami :P Mega <3 a te ziemniory i ofkors, Rob mnie zabija za tę kaszę, ale kocham :P PĘCZAK(...)ziele angielskie, wrzucamy kaszę, oprószamy solą i pieprzem. Dusimy wszystko pod przykryciem przez kwadrans i zalewamy wrzątkiem ( 1,5 l ). Gotujemy do miękkości ziemniaków. Śmietanę wyrabiamy z kilkoma łyżkami zupy, dodajemy do całości, dokładnie mieszamy, podajemy z posiekaną natką pietruszki. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

R'n'G Kitchen
Zupa cebulowa z grzanką 150

Zupa cebulowa jest idealną alternatywą na mroźne dni. Potrawa kuchni francuskiej, której bazą jest wywar mięsko-warzywny, bądź warzywny. Niezbędnym dodatkiem jest białe wino i gruba warstwa sera :) Składniki: 1kg cebuli 5 łyżek masła 1,5l bulionu łyżka mąki szklanka białego wina 5 dag startego sera żółtego łyżka ziól prowansalskich i rozmarynu sól, pieprz łyżeczka cukru bułka pszenna Przygotowanie(...)gotujemy jeszcze przez 20min. 5. Bułkę przecinamy w 1/3 wysokości. Wydrążyć środek i posypać spód startym serem. Górną część posmarować masłem i również serem. Zapiekamy przez 5 min. 6. Zupę przelać do 'miseczki' z bułki, wierzch posypać serem i rozmarynem. Podawać z grzanką. Smacznego! CEBULA Warzywo o niskiej kaloryczności i rewelacyjnych walorach zdrowotnych. Łzy uronione podczas obierania cebuli oczyszczają

FITBUuK
Zupa serowo-cebulowa 88

Zupy nie są nudne Szukając nowego pomysłu na coś dobrego znalazłam przepis na zupę serowo-cebulową w Codogara.pl – wprowadziłam kilka drobnych zmian w mojej wersji, ale tu i tak podaję Wam odniesienie do oryginału ( filmik ) Bardzo fajna delikatna zupka z serków topionych zrobiona na bulionie. Prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Doskonała …do obiadu … na imprezę(...)alkohol odparuje ( ok. 7 minut ). Następnie wlej bulion i serki topione rozdrobnione palcami. Całość gotuj ok. 15 minut mieszając co chwilę. Pod koniec gotowania wlej śmietankę i dopraw zupę solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i kurkumą. Gotową zupę zdejmij z ognia, by lekko przestygła i zgęstniała.   Zupę możesz podać z… grzankami, pieczywem czosnkowym, pitą, ciabattą, groszkiem ptysiowym, kostkami ugotowanego

Kulinarne S.O.S.
Francuska zupa cebulowa 113

chłód i szaruga za oknem sięgamy po sycące i rozgrzewające dania. Francuska zupa cebulowa nadaje się do tego idealnie. Chociaż prosta i kilkuskładnikowa, zniewala smakiem, a z dodatkiem grzanek i sera dodaje energii na długo. Składniki (4 porcje) -1 kg cebuli -3 łyżki masła -2 łyżki oleju -350 ml białego wytrawnego wina -1 l bulionu -listek laurowy(...)kilkanaście minut. Po tym czasie dodać bulion. Gotować około 30 minut. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i tymiankiem. Bagietkę pokroić na plastry. Posmarować delikatnie masłem. Opiec lekko w piekarniku. Zupę rozlać do żaroodpornych miseczek albo do jednego dużego naczynia. Na wierzchu poukładać grzanki, posypać całość serem. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni do rozpuszczenia się sera. Podawać na gorąco

Zielona Kuchnia
Zupa cebulowa z grzankami 60

Zupa cebulowa z grzankami serowymi czyli jedno z moich ulubionych, rozgrzewających dań na jesień! Jeżeli nigdy jej nie robiliście to warto to teraz nadrobić. Jest delikatna, lekko słodka, ale bardzo wyrazista. Sama przyjemność z gotowania, a później z jedzenia. WSKAZÓWKI: Do tego przepisu należy obrać i skroić w piórka aż 1kg cebuli więc dobry nóż jest tu bardziej niż(...)mnie (czyli codziennie lub prawie codziennie) to taki nóż zdecydowanie ułatwia życie – nóż z odpowiednimi ząbkami jest super do krojenia chleba, bułek i wszelakich ciast. Zamiast grzanek serowych do zupy możesz wrzucić groszek ptysiowy. Świetnie sprawdzą się też mini grzanki z razowego chleba podsmażone na oliwie z odrobiną bazylii. Jeżeli chcesz, aby zupa była jeszcze bardziej rozgrzewająca dodaj do niej

Czarnawisienka
Zupa cebulowa 188

Wzięło mnie coś na zupy ostatnio. Moja propozycja na dziś to kolejny banalnie prosty, szybki i tani sposób na zimową rozgrzewkę: zupa cebulowa. Pół godzinki i obiad gotowy! Składniki na 3-4 porcje: 6 cebul 2-3 ząbki czosnku pół łyżeczki kozieradki pół łyżeczki pieprzu (u mnie był to zielony) pół łyżeczki soli 2-3 kromki chleba kawałek wegańskiego(...)Chleb pokrój w kostkę, skrop delikatnie oliwą np. truflową, posyp suszonym czosnkiem, przemieszaj, a na wierz ułóż starty ser . Zapiekaj w piekarniku w temp. 200 C około 10 minut. Zupę proponuję Ci serwować w następujący sposób: na dno miseczki do zupy nałóż połowę grzanek, nalej zupy do miski i na górę połół resztę grzanek. Posyp zupę jakimś zielskiem, ja miałam

greenscarf
Francuska zupa cebulowa 95

Przepyszna i bardzo prosta zupa cebulowa, z dodatkiem dużej ilości białego wina i tymianku. Łatwa w przygotowaniu choć czasochłonna, w smaku wyśmienita. Warto przygotować ten klasyk kuchni francuskiej w domowym zaciszu. Składniki (na 2 duże lub 4 mniejsze porcje): 1 kg cebuli 3/4 szklanki białego wina 750 ml bulionu 1 liść laurowy 1 łyżka posiekanego, świeżego tymianku 2 ziela(...)cebula mocno zbrązowieje i będzie mocno skarmelizowana dodaję białe wino. Gotuję do momentu aż wino zredukuje się o połowę, dodaję bulion i gotuję jeszcze 10 minut. Na koniec doprawiam zupę solą i pieprzem. Bagietkę kroję w kromki, ser ścieram na tarce. Porcję zupy wlewam do miseczki żaroodpornej i przykrywam kromką bagietki oraz startym serem. Zapiekam w nagrzanym piekarniku do momentu

Mango Papaja
ZUPA CEBULOWA Z PULPETAMI z THERMOMASTERA II FIRMY KALORIK+ FILMIK 88

Zupa cebulowa to jedna z moich ulubionych. Przygotowałam ją z dodatkiem białego wina oraz z pulpetami drobiowymi. Zapieczona z serem smakuje rewelacyjnie.  SKŁADNIKI :  1 kg cebuli 50 g masła  1 litr wody  1 kostka rosołowa 250 ml białego, wytrawnego wina sól, pieprz do smaku(...)wodę.  Do parowara układamy pulpeciki, zamykamy i układamy na kielichu robota. Całość gotujemy 30 minut, temperatura 120 % /o 1.  Parowar zdejmujemy, mięso przekładamy na talerz, następnie zupę mielimy na najwyższych obrotach.  Zupę nalewamy do małych flaczarek, dodajemy po pulpeciku i posypujemy serem. Zapiekamy w piekarniku 200 % przez 15 minut.  Zupę podajemy ciepłą, smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli