Przepyszna i bardzo prosta zupa cebulowa, z dodatkiem dużej ilości białego wina i tymianku. Łatwa w przygotowaniu choć czasochłonna, w smaku wyśmienita. Warto przygotować ten klasyk kuchni francuskiej w domowym zaciszu. Składniki (na 2 duże lub 4 mniejsze porcje): 1 kg cebuli 3/4 szklanki białego wina 750 ml bulionu 1 liść laurowy 1 łyżka posiekanego, świeżego tymianku 2 ziela(...)cebula mocno zbrązowieje i będzie mocno skarmelizowana dodaję białe wino. Gotuję do momentu aż wino zredukuje się o połowę, dodaję bulion i gotuję jeszcze 10 minut. Na koniec doprawiam zupę solą i pieprzem. Bagietkę kroję w kromki, ser ścieram na tarce. Porcję zupy wlewam do miseczki żaroodpornej i przykrywam kromką bagietki oraz startym serem. Zapiekam w nagrzanym piekarniku do momentu
Mango PapajaZupa cebulowa to jedna z moich ulubionych. Przygotowałam ją z dodatkiem białego wina oraz z pulpetami drobiowymi. Zapieczona z serem smakuje rewelacyjnie. SKŁADNIKI : 1 kg cebuli 50 g masła 1 litr wody 1 kostka rosołowa 250 ml białego, wytrawnego wina sól, pieprz do smaku(...)wodę. Do parowara układamy pulpeciki, zamykamy i układamy na kielichu robota. Całość gotujemy 30 minut, temperatura 120 % /o 1. Parowar zdejmujemy, mięso przekładamy na talerz, następnie zupę mielimy na najwyższych obrotach. Zupę nalewamy do małych flaczarek, dodajemy po pulpeciku i posypujemy serem. Zapiekamy w piekarniku 200 % przez 15 minut. Zupę podajemy ciepłą, smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolikupiliśmy trochę więcej. I humor od razu lepszy. Polecam- możliwe, że to jedna z ostatnich okazji na coś rozgrzewającego, przed prawdziwą wiosną. A przynajmniej tak sobie mówię. FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA (przepis znaleziony na Kwestii Smaku ) (4 duże porcje) 900g cebuli 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy 250ml białego wytrawnego wina 2 kostki dobrego bulionu wołowego 750ml wody 60ml brandy(...)byle nie były zbyt przypalone). Gotujemy kilka minut, dolewamy gorącą wodę i dorzucamy kostki bulionowe. Dokładnie mieszamy. Przykrywamy i gotujemy na niewielkim ogniu przez kolejne pół godziny. Pod koniec zupę doprawiamy pieprzem i solą, dolewamy brandy i gotujemy jeszcze chwilkę. Nagrzewamy piekarnik do 220*C. Bagietkę kroimy na kromki i opiekamy je na złoto. Ser trzemy na tarce. Gotowe grzanki
les mirabellesZupa cebulowa to proste danie i prosty przepis - efekt jest niesamowity a smak obłędny :-) Ta zupka z pewnością ociepli nam nadchodzące jesienne dni. Składniki na ok. 6-7 porcji: 5 szt. dużych cebuli 300 g serka topionego (naturalny lub śmietankowy) 2 średnie ziemniaki 250 ml białego wytrawnego wina 1,5 L bulionu drobiowego 1 duży ząbek czosnku(...)papryką - wlewamy bulion, mieszamy i całość gotujemy ok. 25 min. Garnek zdejmujemy z ognia - dodajemy masło, serki topione i całość blendujemy. Po zblendowaniu podgrzewamy jeszcze chwilę na małym ogniu. Zupę przelewamy do miseczek, wrzucamy grzanki, dodajemy posiekaną pietruszkę i starty parmezan
Alutka-Gotujeoknem zimno i szaro, wtedy często przygotowuj ę rozgrzewające zupy. Nasza ulubiona to aromatyczna zupa cebulowa, którą modyfikuj ę w zależności od upodobań. Z upę w wersji wegetariańskiej przygotowuj ę z wywaru warzywnego, bez dodatku mięsa, za to z du ż ą ilością świeżego tymianku i szałwii(...)pieprzem. Cebulę dusimy na małym ogniu ok. 15 minut, po czym posypujemy 1 łyżką mąki. Mieszając, podgrzewamy jeszcze 5 minut. Dodajemy gorący wywar, gotujemy zupę pod przykryciem ok. 30 minut. Zupę podajemy z grzankami z bagietki z dodatkiem ementalera, gruyere lub innego sera. **** PREPARAZIONE Sbucciate le cipolle e affettatele al velo. In una casseruola
La grande e la piccola cuocauwielbiają zupy w które są przepełnione masą warzyw, ale ta zupa jest trochę inna, ponieważ jedynym głównym jej składnikiem jest cebula! Tak, zwyczajna cebula. Prawdziwa Francuska klasyka, czyli zupa cebulowa podana zapieczona z bagietką i serem. Zupka jest na prawdę pyszna, odrobinę słodka z pysznie zapieczonym serem i bagietką na wierzchy, ale przygotowanie takiej zupki zajmuje trochę czasu. Zapraszam(...)pieprzymy według uznania ( ja dodałem tylko trochę pieprzu, ponieważ miałem dobrze doprawiany bulion) i gotujemy na średnik ogniu przez ok. 10 min. Ugotowaną zupkę przelewamy do talerzyków do zupy o małej średnicy lub do kubków. Na wierzch zupy układamy bagietkę, a na górę ścieramy odrobinę sera. Zapiekamy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez
Kuchnia ŁukaszaWygodny przepis na zupę ze strony Betty Crocker Tak czułam, targając ten gar do domu, że będziemy przyjaciółmi. Zupę cebulową lubię bardzo. Jedyne czego w niej nie lubię, to faza powolnego duszenia i brązowienia cebuli. I właśnie tutaj gar okazał się znakomity. Po nocy spędzonej w wolnowarze, bez mojego udziału, bez mieszania(...)miękka i w kolorze głębokiego brązu. Do gotowej cebuli wlać gorący bulion. Zwiększyć ustawienie ciepła na high. Przykryć, gotować 10 minut lub do momentu aż zupa będzie gorąca. W międzyczasie zrobić grzanki - opiec na lekki brąz na kratce w piekarniku pod grillem, z dwóch stron. Posypać równomiernie serem, podpiec ok 1 minuty
Stare GaryZupa cebulowa to specjalność kuchni francuskiej. Jej smak podkręca dobrej jakości białe wytrawne wino i dobry bulion w moim przypadku domowy rosół z mieszanego mięsa. Rozgrzewa i smakuje wybornie. Podana z grzankami z dodatkiem sera to prawdziwa uczta dla podniebienia. Można ją miksować na krem lub zostawić w całości. Wymaga czasu poprzez karmelizowanie cebuli ale warto. Polecam spróbować(...)smaku, gotować jeszcze 5 minut, przez zmiksowaniem na krem wyjąć ziele oraz liść laurowy. Z bagietki i sera zrobić w piekarniku lub na patelni złociste grzanki. Przelać zupę do misek podawać z grzankami. Wpis powstał przy współpracy z Kuchnie Świata Smacznego
Wanilia i KardamonDuże jej ilości dostarcza olej z kiełków pszenicy oraz migdały. 11. Zaleca się spożywanie cebuli i czosnku, czyli produktów bogatych w siarkę organiczną . Zachęcam do wypróbowania rozgrzewającej i pysznej zupy cebulowe j. 12. W diecie powinny pojawić się substancje przeciwzapalne, które znajdziemy naturalnie np. w imbirze, cynamonie czy kurkumie. Moim ulubionym napojem o silnych właściwościach przeciwzapalnych jest złote mleko
Natka PietruszkiSzukasz nowego przepisu na polędwiczki? Koniecznie musisz wypróbować przepisu poniżej, jest to wspaniały przepis na danie obiadowe. Polędwiczki zatopione z zupie cebulowej z nutką chińską moja rodzina zawsze się nim zachwyca. czytaj przepis
Kulinarna Chwilaśniadaniowy… Uwielbiam sałatki, a w Paryżu szczególnie posmakowała mi sałatka nicejska, z anchois i fasolką. W takim wydaniu smakuje wybornie! Będąc we Francji, nie mogliśmy nie skosztować francuskiej zupy cebulowej, która w różnych miejscach smakowała za każdym razem inaczej, ale za każdym razem wspaniale! Lody – solony karmel i pistacja To był hit deserów – zamówiona przez mojego
Raj dla PodniebieniaJestem głodny… To chodź, siądziemy w jakimś zacisznym, sympatycznym miejscu i zjemy dobrą zupę na spółę… Takimi słowami zazwyczaj zaczyna się poszukiwanie jakiegoś miejsca z dobrym jedzeniem. Często dopisuje nam szczęście w tych poszukiwaniach zaspokojenia głodu, naprawdę rzadko “nie trafiamy” w smak! Tym razem jechaliśmy na krakowski Kazimierz głodni i zdecydowani, w jakim miejscu chcemy spędzić(...)Krakowie w sercu krakowskiego Kazimierza. Znajdujące się w zacisznej, bocznej uliczce, z trzema stolikami za zewnątrz miejsce to jest niezwykle klimatyczne. A do tego jeszcze pysznie karmią! Przepyszna zupa cebulowa “kupiła mnie” od razu. Zjedliśmy ją faktycznie “na spółę”, nie chcąc objadać się zbyt obficie przed daniem głównym. A była nim patelnia pełna owoców morza
Raj dla Podniebieniapalnik do creme brulee posłuży nam również do innych czynności gdyż za jego pomocą możemy opalić desery, ciasta oraz bezy. Z powodzeniem przyda nam się także do opalania sera, zupy cebulowej, mięsa czy innych wytrawnych dań. Palnik gazowy do creme brulee posiada możliwość regulacji płomieni oraz odpowiednią blokadę chroniącą przed uruchomieniem, a dzięki temu, że wykonany jest z wysokiej
Słodkie okruszkiśniadaniowy… Uwielbiam sałatki, a w Paryżu szczególnie posmakowała mi sałatka nicejska, z anchois i fasolką. W takim wydaniu smakuje wybornie! Będąc we Francji, nie mogliśmy nie skosztować francuskiej zupy cebulowej, która w różnych miejscach smakowała za każdym razem inaczej, ale za każdym razem wspaniale! Lody – solony karmel i pistacja To był hit deserów – zamówiona przez mojego
Raj dla PodniebieniaJestem głodny… To chodź, siądziemy w jakimś zacisznym, sympatycznym miejscu i zjemy dobrą zupę na spółę… Takimi słowami zazwyczaj zaczyna się poszukiwanie jakiegoś miejsca z dobrym jedzeniem. Często dopisuje nam szczęście w tych poszukiwaniach zaspokojenia głodu, naprawdę rzadko “nie trafiamy” w smak! Tym razem jechaliśmy na krakowski Kazimierz głodni i zdecydowani, w jakim miejscu chcemy spędzić(...)Krakowie w sercu krakowskiego Kazimierza. Znajdujące się w zacisznej, bocznej uliczce, z trzema stolikami za zewnątrz miejsce to jest niezwykle klimatyczne. A do tego jeszcze pysznie karmią! Przepyszna zupa cebulowa “kupiła mnie” od razu. Zjedliśmy ją faktycznie “na spółę”, nie chcąc objadać się zbyt obficie przed daniem głównym. A była nim patelnia pełna owoców morza
Raj dla Podniebienia