jabłka. Upieczona, uduszona lub długo i dobrze wysmażona oddaje to co ma w sobie najlepszego - słodycz i głęboki smak. Wystarczy mieć do niej trochę cierpliwości. Uwielbiam zupę cebulową to francuski klasyk. Polecam też jej zredukowaną wersję, czyli cebulę duszoną w minimalnej ilości bulionu, do której można dodać kiełbaskę lub boczek i odrobinę pomidorów. Nie jest to danie lekkostrawne(...)jako zupa do obiadu nie powinno Wam specjalnie zaszkodzić. Nie polecam jej, natomiast, małym dzieciom. Lista składników na zupę jest bardzo krótka, właśnie dlatego należy zadbać przy jej robieniu o każdy szczegół. Szklanka wina doda jej charakteru, cukier pozwoli cebuli się skarmelizować i wydobyć jej naturalną słodycz, bulion wołowy doda jej głębi smaku. Spróbujcie sami. Składniki 1kg pokrojonej w piórka
W kuchni wieczoremBardzo dobra pozycja na świąteczny stół - ryba inaczej. składniki 1 duża cebula 2 jajka ugotowane na twardo 180 g tuńczyka w oleju z puszki 2 łyżeczki zupy cebulowej instant 2 x 3/4 szklanki gotującej wody sok z 1 cytryny 14 g żelatyny 5-6 ząbków czosnku zmiażdżone przygotowanie Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju(...)się dobrze zeszklić. Zupę rozpuścić w 3/4 szklanki wody, żelatynę też rozpuścić w 3/4 szklanki wody. Do malaksera włożyć cebulę , tuńczyka (odsączonego), czosnek, dokładnie wszystko zmielić ,dodać sok z cytryny, rozpuszczoną zupę i żelatynę . Można masę rozdrobnić blenderem. Wymieszać , doprawić solą i pieprzem. Przelać do foremek dobrze nasmarowanych oliwą lub olejem. Wstawić do lodówki . Trzymać do czasu aż masa się
Stare GaryWłoska zupa cebulowa różni się od francuskiej, przede wszystkim sposobem wysmażenia cebuli. Francuzi ją karmelizują, natomiast Włosi podsmażają. Włosi dodają świeżo starty parmezan, Francuzi grzankę z serem. Dziś troszkę wymieszałam te dwa przepisy-wyszła włoska zupa z francuska grzanką. Kilka składników-a potrafi zdziałać cuda. SKŁADNIKI: 4 porcje 3-4 duże cebule 1-1,5 bulionu warzywnego 3/4 szklanki
Kopystką po garachnaostrzone!) i kolorowanki (o wielu pustych stronach) dla dzieci. Wielki plus za to. Oczekiwanie, wcale nie za długie, upłynęło nam zatem na tworzeniu ciekawych dzieł. Na początek otrzymałyśmy zupę cebulową z malinami. Mimo, że z pozoru połączenie to może wydawać się totalnie nie do skomponowania to kucharzowi udało się stworzyć bardzo smaczne, aromatyczne danie. Zdecydowanie połączył te smaki(...)sposób niezwykły. Ta niesmowita zupa całkowicie skradła moje serce. Drugim daniem wybranym przeze mnie był grillowany schab z pieczonym ziemniakiem i sałatką z ogórka w sosie musztardowym. Porcja całkiem spora, prezentująca się niezwykle estetycznie. A smak? Schab pychota, sam rozpływał się w ustach, a ziemniak i sałatka dopełniały całość. Nawet moje nie jedzące zazwyczaj mięsa dzieci pokusiły się o skosztowanie
Kolizje SmakówTradycyjna francuska zupa cebulowa od razu skradła moje serce. Jest to prosty przepis, ale wymagający odrobinę cierpliwości. Cebule trzeba smażyć na wolnym ogniu, aż uzyska brązowy kolor. Jeśli pójdziemy na skróty i nie będzie dostatecznie podsmażona to zupa nie będzie miała słodkawego smaku. Natomiast jeśli będziemy smażyć na dużym ogniu to ją przypalimy i będzie gorzka a tego
Biały fartuszekDanie szybkie, łatwe i tanie. Tak przygotowywała kurczaka moja mama, bardzo mi smakował, przygotowuję więc i ja. Taki obiad robi się w 45 minut. Wykorzystujemy prawdziwą cebulę, a nie zupę cebulową z torebki jak w sporej liczbie przepisów. Sos jest delikatnie cebulowy, ale wyrazisty i niezwykle smaczny. To jedno z moich ulubionych dań z kurczakiem. Idealnym dodatkiem będą ziemniaki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięFantastyczna, kremowa zupa cebulowa z grzankami z chleba. Bardzo prosta w przygotowaniu - wystarczy trochę cebuli, czerstwy chleb i kilka dodatków, które znajdą się w każdej kuchni. Na grzanki wykorzystaliśmy czerstwy chleb, pokrojony w kostkę i podsmażony na niewielkiej ilości masła. Składniki na zupę: -1 kg cebuli -2 ząbki czosnku -750 ml bulionu warzywnego
Maminek kulinarnypory jadłam :) Dzień 1 Przez cały dzień jako przekąska jabłka, oprócz tego: Surówka -1 czerwona papryka, -3 pomidory, -1 szalotka, - 2 ogórki kiszone, - 1/2 cykorii, - sól. Zupa cebulowa Ugotować wywar z marchwi, pietruszki, selera z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego, soli, gdy będą miękkie dodać pokrojoną w plastry cebulę, posypać zielenizną . Surówka z ogórków kiszonych i szalotek(...)Dzień 2 Jabłka - łącznie 7 sztuk Sok: marchew, jabłka (700ml) Zupa cebulowo - pomidorowa (do wczorajszej zupy dodałam pomidory) Ogórki kiszone 2 szt Jabłka gotowane z cynamonem Dzień 3 Jabłka Sok marchew - jabłko (500 ml) Kapusta gotowana (krojona) z marchewką, cebulą, ziołami, solą Brokuł gotowany na parze (0,5 kg) z duszoną cebulką Jabłka gotowane z cynamonem Dzień
Co na wege obiad?jesiennych barw. Ulubiony film o duchach, horror, film na Halloween? Nie mam ulubionego filmu... Ulubiony jesienny owoc/potrawa? Owoc to na pewno gruszka, a potrawa... hm... rozgrzewająca zupa krem; zupa cebulowa... Za co przebrałabyś się na Halloween? Za wampira... Albo za pin up girl. Co najbardziej lubisz w jesieni? Jesień lubię za długie jesienne wieczory spędzone z moimi mężczyznami(...)pierwsza jesień mojego Synka); za fotel i ciepły pled i gorącą zupę... Za ten zapach mrozu z rana i za tony suchych liści, w których można się tarzać... Za spacery z psem po pachnącym lesie no i za grzyby - oczywiście!!! Wszystkich chętnych zapraszam do zabawy
MiksturownikZupa cebulowa trochę po francusku, trochę po polsku, czyli trochę wykwintna i trochę zwyczajna, ale bardzo wyrafinowana w smaku. Dużo cebuli, białe wino, ostry żółty ser i czosnkowe grzanki… to trzeba koniecznie posmakować, bo nie da się dokładnie opisać tego smaku. Dla mnie najlepsza z zimowych zup rozgrzewających. Wyszło
To co kochampietruszka mały seler por zioła prowansalskie lubczyk majeranek ziele angielskie liść laurowy zielenina (natka pietruszki, koperek, natka selera) pieprz czarny, sól łyżka oleju np. ryżowego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA ZUPY CEBULOWEJ: Obieramy i kroimy w plastry cebulę, dusimy ją na maśle z odrobiną oleju do momentu aż stanie się miękka i nabierze złotego koloru. Następnie wlewamy wino, chwilę mieszamy, dodajemy rozdrobniony(...)czosnek. Gdy nasza cebula trochę odparuje, dolewamy wywaru warzywnego. Gotujemy około 20 minut. W tym czasie przygotowujemy grzanki z ulubionego pieczywa. Ugotowaną zupę miksujemy za pomocą blendera i dekorujemy odrobiną zieleniny. Podajemy razem z grzankami :) Smacznego
wege i kropkaczęsty posiłek lub w przypadku, gdy w ciągu dnia zjedliśmy już coś bogatego w tłuszcz. Składniki: Ciasto francuskie (1/3 arkusza, ok.92g) 1 cebula Winiary pomysł na francuską zapiekaną zupę cebulową (danie było inspirowane przepisem podanym na opakowaniu, składniki tego pomysłu są wegańskie, jedynie produkt może zawierać śladowe ilości jaj, mleka ) Olej rzepakowy Woda Przyprawy: kurkuma zioła prowansalskie Ewentualnie: ketchup
Weganizm infantylnyegzamin pierwszego wrażenia). Ślimaki w muszlach na masełku i winie z czosnkiem - delikatne mięso ślimaków, masło i wino... znakomite połączenie, no i sałata oblana świetnym vinegretem Klasyka - francuska zupa cebulowa, niezwykle esencjonalna Mój faworyt - przegrzebki w maśle na cieście francuskim z kaszanką i musem jabłkowym. Przyznaję, że cholernie trudno spotkać restaurację serwującą przegrzebki. A jak smakują? Jakby wyciągnąć aromat(...)najświeższych owoców morza - delikatny, wręcz zmysłowy - zamknąć go w malutkiej poduszeczce, która położona na języku wręcz rozpływa się. To tak mniej więcej coś takiego. Zupa dnia - krem pomidorowy z kozim serem. Ser, który się delikatnie rozpuścił ładnie przełamał smak pomidorów. Wołowina po burgundzku podawana z ziemniakami gratin. Danie to zostało odkryte na nowo wraz z pojawieniem się na ekranach filmu
Right Behind The KitchenRozgrzewająca zupa, idealna na deszczowe dni. Delikatny aromat cebuli daje cudowne doznania naszym kubkom smakowym. I jeszcze te chrupiące grzanki... Mniam! Zupa cebulowa Składniki: 3 duże cebule 2 L bulionu warzywnego lub drobiowego 1 średnia marchewka liść laurowy szczypta słodkiej papryki szczypta ziół prowansalskich sól, pieprz dodatkowo: grzanki lub inne pieczywo Przygotowanie: Ugotować bulion z liściem laurowym(...)marchewką. Na patelni zrumienić (na łyżce oliwy) pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać do bulionu. Gotować ok 10 minut na średnim ogniu. Po tym czasie zmiksować zupę. Podawać z grzankami! Smacznego! Ps Zupę można zagęścić np poprzez dodanie pokrojonego w kostkę ziemniaka, którego później z całą zupą zmiksujemy
Tagebuch po polsku