zupa cebulowa - 707 przepisów (strona:25/48)

#3 – Wielkopolska 122

wiele festiwali czy spotkań kulinarnych mających przypomnieć jej dawne tradycje kulinarne. Obecnie Wielkopolska stanowi centrum oprawy szparagów. Oprócz nich często spotykanym warzywem jest cebula, z której gospodynie przygotowują zupę cebulową czy zalewajkę. Pomidory i oczywiście ziemniaki to dwa kolejne warzywa bez, których nie byłoby kuchni wielkopolskiej. Na obiad często podaje się tutaj plyndze – ziemniaczane placki z cukrem czy pyzy

Życie ze smakiem
Zupa cebulowa z ziemniakami w tle. 126

Uważam, że dobra zupa cebulowa, wymaga kilku trików- wyrazistego doprawienia i pysznego sera, jako dopełnienie całości. Oczywiście cały sekret polega na tym, żeby spełnić te warunki i nie przesadzić. Łatwo przyćmić rozkosznie słodki smak cebuli. Wersja, którą Wam dzisiaj prezentuję przemyca składnik, który bardzo lubię. Jest to ser scamorza, pochodzący z południowej części Włoch. Należy do tej samej grupy

Pichceniomania
Naturalny antybiotyk - mikstura 6215

porzucałam, znajdowałam je, kiedy najczęściej były po terminie.  Jeśli chodzi o naturalne leki, to niestety podobnie. Syrop z cebuli - wiem, że skuteczny. Ale nie przełknę... choć zupę cebulową bardzo lubię. Mleko z czosnkiem i miodem - nie ma takiej możliwości. Nie wypiję! A czosnek uwielbiam.  I kiedy się pochorowałam, zadzwoniła koleżanka.  Mówi: czekaj, czekaj, mam taki przepis

bistro mama
Zupa cebulowa z serowymi chipsami 305

Teraz jest czas idealny na tą zupę. Aromatyczna, gęsta i rozgrzewająca. Pełna wspaniałego, ale i intensywnego smaku. Jeśli raz spróbujecie zupy cebulowej, będzie do Was wracać co jakiś czas chęć na to cudo ;) Pierwszy raz ( ale też chyba ostatni) jadłam ją jeszcze na studiach. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, nie wymaga wielu składników i jest bardzo tania. Legenda głosi

Czerwona Porzeczka
Zupa cebulowa – cipollata 216

Jednym z nich była pozycja „Gotuj zdrowo”. Obiecałam wam, że będzie to przepis na zupe. Dlatego dzisiaj na blogu dzielę się z wami przepisem na włoską zupę cebulową – cipollate. W książce podane są dwa sposoby jej podania, oba wydają się

Polska Zupa
Sałatka nicejska z wędzonym łososiem i jajkiem. 266

przygotujemy tę sałatkę na szybko przed pracą, by np. włożyć w słoiczek i zabrać ze sobą. Sałatka nicejska to jedna z najbardziej znanych obok np.   zupy cebulowej potrawa kuchni francuskiej. Z racji tego, że sałatka wywodzi się  Nicei, czyli malowniczego miasteczka położonego nad Morzem Śródziemnym, jej głównym składnikiem są ryby. Możemy tutaj dodać tuńczyka

Poezja Smaków - blog kulinarny
Czerwona cebula marynowana i nie tylko czyli jak wykorzystać cebulę 181

pozór wydawałoby się, że cebula to cebula ale każda ma inny smak i kolor. Każda ma swoje przeznaczenie w kuchni. Żółta cebula jest idealna do gotowania zupy cebulowej . Szalotkę najczęściej używam do risotto , a z czerwonej cebuli smażę konfiturę . Dzisiaj właśnie chciałam się skupić na czerwonej cebuli, bo ostatnio dostałam w prezencie jej pokaźne ilości. Nie mam warunków

codojedzenia
Francuska zupa cebulowa 275

zrobienia tej zupy. Bardzo mnie interesował jej smak, ponieważ wcześniej nie miałam z nią styczności. Nadarzyła się okazja, żeby ją wykonać, więc zabrałam się do pracy. FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA Składniki: 1 kg cebuli 4 łyżki masła 200 ml wina wytrawnego 600 ml bulionu 4 łodyżki tymianku bagietka, masło, ser Przygotowanie: Cebulę kroimy  w pióra i podsmażamy na maśle

Bon appetit mon amie
Czym pachnie Paryż? – wpis kulinarny 153

Uwielbiam sałatki, a w Paryżu szczególnie posmakowała mi sałatka nicejska, z anchois i fasolką. W takim wydaniu smakuje wybornie! Będąc we Francji, nie mogliśmy nie skosztować francuskiej zupy cebulowej, która w różnych miejscach smakowała za każdym razem inaczej, ale za każdym razem wspaniale! Lody – solony karmel i pistacja To był hit deserów – zamówiona przez mojego męża porcja

Raj dla Podniebienia
Staub Mini Cocotte recenzja i konkurs 136

anonimowym zgłoszeniu proszę podać adres e-mail do kontaktu. Zachęcam do udziału w konkursie:) OGŁOSZENIE WYNIKÓW: Wybór był bardzo trudny, ale najbardziej spodobały mi się propozycje Weroniki Aromatyczna zupa cebulowa pod przykrywką z ciasta francuskiego Mini lasagne szpinakowo-pomidorowe, zapiekane z mozzarellą Jabłka z cynamonem zapiekane pod kruszonką z dżemem porzeczkowym Mini szakszuka Weronikę proszę o kontakt ze mną

Pieguskowa Kuchnia
Zupa cebulowa z kapustą 151

Mały eksperyment..zupa cebulowa z dodatkiem kapusty oraz makaronu. 3-4 cebule około 30-40 dkg białej kapusty  1-2 marchewki susz warzywny bulion sól, pieprz, liść laurowy,ziele angielskie koperek sok z cytryny dowolny makaron [ u mnie nitki] Cebulę i kapustę drobno pokroić,marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Cebulę zalać odrobiną bulionu i chwilkę poddusić

Moje domowe kucharzenie
PRZYPRAWA DO PSTRĄGA Z GRILLA 153

dzięki zastosowaniu tej przyprawy.Polecam!. 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka szałwi 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka zmielonej suszonej cebuli lub jak nie macie może być zupy cebulowej w proszku 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka chilli w proszku Oliwa z oliwek 1 łyżka ******************************* Wszystkie składniki przyprawy wymieszać ze sobą.Przesypać do hermetycznego słoika

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
KSIĄŻKA „ Z MIŁOŚCI DO SMAKU” 161

łososia, tarteletki z trzema serami, sałatka z rukwi wodnej, rzodkiewki i kiszonego buraka, pieczone bataty z sosem tatarskim, orkiszowe risotto, zupa prowansalska, zupa z zielonej soczewicy, zapiekana zupa cebulowa, dorsz zapiekany z boczkiem i szałwią, wołowina po burgundzku, oraz kuszące desery: orkiszowa tarta z karmelem z nerkowców i mleka kokosowego, tarta z karmelem czekoladowymi i orzechami włoskimi, tarta tatin

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Herbata zimowa z imbirem 236

innymi imbir, który pomaga w migrenach, infekcjach górnych dróg oddechowych czy kaszlu oraz sok malinowy, który zawiera bardzo dużo witaminy C i pomaga w gorączce. Zobacz też: Rozgrzewająca zupa cebulowa Przepis na zimową herbatę z imbirem Drukuj przepis Porcji: 1 Czas gotowania: 5 minut Składniki łyżeczka/torebka czarnej herbaty pół łyżeczki startego imbiru plasterek pomarańczy 2 goździki 2 łyżki

Kuchnia Bazylii

Proponowane wyszukiwania