Zupa cebulowa na podstawie przepisu z książki Carole Clements "Z kuchennej półeczki Zupy" Bardzo smaczna i sycąca. składniki: (na 6 osób) 1 łyżka masła + masło do grzanek 2 łyżki oliwy z oliwek 1 kg cebuli 5 dużych ząbków czosnku 2 łyżki mąki 200 ml białego, wytrawnego wina 3 łyżki koniaku (opcjonalnie) 1,5 l bulionu
Stare GaryDzień dobry :-) Dziś mam dla Was przepis na pyszną zupę cebulową. Jeśli więc chcecie dobie trochę popłakać podczas krojenia i gotowania to zachęcam ;-) Zupa wychodzi pyszna więc rekompensuje te wylane łzy ;-) U mnie miała być na dwa dni, ale mam w domu małych żarłoków i zniknęła od razu :-) Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: około
kruche babeczkiZupa cebulowa z cebuli siedmiolatki zwanej również japońskim porem. Cebula kształtem przypomina por. Do zupy wykorzystałam białe części cebuli. 300 g cebuli, oliwa, 600-700 ml bulionu (warzywny, drobiowy u mnie z gęsi), sól, cukier, ser twardy żółty (u mnie carski z Hajnówki ), Cebulę oczyścić, umyć, skropić oliwą, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
królestwo garówwydrążyć z miąższu. Z pomocą przyszły mi kokilki. Ciasto drożdżowe rozwałkowałam, a następnie nałożyłam na miseczkę, którą wstawiłam do góry dnem do piekarnika. I tak powstały moje talerze :) Zupa cebulowa z dodatkiem białego wina, doprawiona tymiankiem jeszcze nigdy mi tak nie smakowała :) Składniki: Zupa: 4 duże cebule 2 łyżki masła 3 szkl. bulionu warzywnego 100 ml białego wina
zadanie-gotowaniesię go w 10 min,potem tylko piecze-jest pyszny,prosty do zrobienia i nie drogi-polecam gorąco SKŁADNIKI: karczek-ok 80 dag 2 śmietanki 30 %(małe) 2 zupy cebulowe w proszku PRZYGOTOWANIE: karczek kroimy w plastry jak na kotlety,śmietankę mieszamy z zupami w proszku, mięso układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy naszą mieszanką pieczemy
Swojskie jedzonkorazem chciałbym się podzielić przepisem na zupę cebulową. Nigdy nie miałem odwagi takiej spróbować w restauracji i pewnego dnia postanowiłem spróbować taką zupę zrobić samemu. Od tamtej pory jestem jej fanem i robiię ją regularnie. Muszę Cię jednak uprzedzić: to danie jest zajebiście czasochłonne. Ale efekt (o ile niczego się nie spieprzy) całkowicie rekompensuje poświęcony na przygotowania czas. Składniki
manslogblogcukinii / Cream of zucchini 3. Krem z pieczonej papryki / Cream of roasted red bell pepper 4. Syryjska zupa soczewicowo-imbirowa / Syrian lentil and ginger soup 5. Francuska zupa cebulowa / French onion soup 6. Krem z warzyw korzeniowych / Cream of root vegetables 7. Meksykańska zupa fasolowa / Mexican bean soup 8. Wegańska zupa pieczarkowa mojej mamy / My mum's vegan
Qlinarnie i QlinarnieFrancuska zupa cebulowa 🧅to dla mnie HIT! Zrobiona trochę po "mojemu" bo nie miałam chociażby naczyń do zapiekania zupy z grzankami (a tak powinno być). Mimo to jest obłędnie dobra! Lekko słodka i fajnie przyprawiona (polecam dać sporą ilość pieprzu). Składniki na 3-4 dość duże porcje: 1 kg cebuli 2 łyżki oliwy 1 łyżka masła 2 liście laurowe
CzarnawisienkaMamy jesień, więc potrzebujemy czegoś rozgrzewającego, co doda nam energii na cały dzień. Zrobiłam więc zupę cebulową z grzankami i żółtym serem, której warto poświęcić odrobinę czasu, ponieważ efekt na pewno Was zadowoli. Zupa jest sycąca, aromatyczna, pyszna… Składniki: 9 średnich cebul, pokrojonych w piórka 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 1,5 łyżki mąki pszennej 2 łyżki
Oryginalny smakzimne dni polecam zupę cebulową. Robiłam już wersję z kluseczkami i zapiekaną pod ciastem francuskim a teraz wersja z soczewicą. Dzięki soczewicy zupa jest bardziej sycąca. składniki: 600 g obranej cebuli 2 łyżki masła 1 l bulionu 1 łyżka tymianku 1 puszka soczewicy sól,pieprz Cebulę pokroić w pół plastry. W garnku rozgrzać masło i podsmażyć cebulę. Smażyć
Monia miesza i gotujeZupa idealna na jesienny/zimowy obiad. Rozgrzewająca, sycąca i bardzo aromatyczna w smaku. Przygotujecie ją z łatwo dostępnych składników. Zupę cebulową warto podać z posiekaną, zieloną pietruszką i kawałkami sera pleśniowego, ponieważ te dwa składniki podkręcają jej smak. Zupa z pieczonej cebuli będzie idealna dla osób, które dbają o linię. Składniki na porcję dla 4 osób
UgotowaćZupa Azteca to pyszna, tradycyjna meksykańska zupa z Tortillą, awokado i serem. Oczywiście dobrze by było mieć ser meksykański 😉 Tortilla w Meksyku to tak jak bagietka francuska. Szybko traci swoją świeżość i aby jak najmniej zmarnować jedzenia, we Francji powstała zupa Cebulowa, na którą przepis znajdziesz tutaj , a w Meksyku powstała Sopa Azteca. Dokładnie nie wiadomo kiedy i gdzie(...)powstała zupa Azteca. Jest szczególnie popularna w środkowej części kraju, w okolicach Mexico City. Możliwe, że powstała w stanie Tlaxcala, na wschód od stolicy. Zupa, jak i cała kuchnia meksykańska to połączenie Kuchni tubylczej i prehiszpanskiej, którzy kolonizowali ten region od XVI wieku. Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi i jakże nudnej, zapraszam na moją wersję Soup Azteca. PS. Zupa jest
RafalCookZupa cebulowa to proste, ale wykwintne danie. Klasyczne, rodem z Francji, ale doskonale sprawdza się na moim polskim stole. Taka zupa z cebuli, na prawdziwym rosole , doskonale rozgrzewa w zimowy dzień. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza