prowansalskich tymianek 2 cebule 3 łyżeczki słodkiej papryki 200g słodkiej śmietany 30% 100g śmietany 18% 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 żółta papryka 300ml sosu chilli 1 zupa cebulowa (w proszku) 100g śmietankowego serka topionego 600ml wody Wykonanie: 1. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać olej, przyprawę do gyrosa, zioła prowansalskie, słodką paprykę, fileta pokrojonego w grubą kostkę(...)kostkę, zeszklić w garnku, dodać papryki pokrojone w cienkie paski o długości około 2 cm. Całość chwilę smażyć, wlać wodę, sos chillii i doprowadzić do wrzenia. Następnie wsypać zupę cebulową, dodać ser topiony pokrojony w kostkę i mieszać do momentu aż ser się rozpuści, gotować około 15 minut. Na końcu dodać kurczaka w śmietanie, chwilę gotować i doprawić solą
Szalona Kuchnia Ewelinyzupa warzywna z mięsem mielonym oraz czerwoną soczewicą to bardzo aromatyczna potrawa, którą podasz jako pierwsze lub kompletne danie. To zupa, którą przygotujesz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Smakuje podana ze świeżymi ziołami, natką, koperkiem, kolendrą, posiekaną bazylią.. To idealna zupa na kilka dni, do pracy, na przystawkę. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na zupę cebulową(...)łyżka masła klarowanego PRZYGOTOWANIE: Włoszczyznę obieram. Marchew z pietruszką kroję w cienkie plasterki półksiężyce. Por, 1/4 selera oraz obraną cebulę siekam drobno w kostkę. Porada. Jeśli lubisz, do zupy możesz dodać 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę. W średniej wielkości garnku (około 3 litrów) rozgrzewam łyżkę masła klarowanego. Przesmażam na nim cebulę wraz z mięsem mielonym. Smażę na średnim ogniu
Zasmakuj KuchniStade de France spotkają się reprezentacje Francji i Portugalii. Z tej okazji przygotowałam menu dla kibiców - smaczne i znane Wam już dania, które uprzyjemnią ten wyjątkowy wieczór. Francuska zupa cebulowa 3 białe cebule 1 czerwona cebula 100 ml białego wina 600 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 2 kromki chleba (np. razowego, na zakwasie, z ziarnami) 4 łyżki startego(...)Dodajemy bulion drobiowy lub warzywny i gotujemy 10 minut. Następnie zupę blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem i przelewamy do kokilek. Na wierzchu układamy grzanki i posypujemy startym serem gruyère. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni i zapiekamy, żeby ser się rozpuścił. Ozdabiamy świeżymi gałązkami tymianku. Francuską zupę cebulową podajemy zaraz po wyjęciu z piekarnika. Pieczarki faszerowane serem owczym
My Chcemy JeśćChyba więcej na ten temat pisać nie muszę. Bloga nie zawieszam, ale będzie mnie trochę mniej. Jak My wspomoże, blog nie padnie. Dziś udało mi się zrobić zdjęcie zupy cebulowej, więc póki młoda śpi, mogę na szybko napisać post. No to sru. Składniki: 1 l bulionu drobiowego 6 średnich cebul 2 ząbki czosnku 200 ml białego wytrawnego wina(...)doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, gotujemy około 10 minut. W międzyczasie opiekamy kromki (ja użyłam tostera). Ciepłą zupę przelewamy do misek żaroodpornych, kładziemy na wierzch bagietki i posypujemy serem, pieczemy 5 minut w piekarniku w 180 stopniach. Artykuł Zupa cebulowa pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyBardzo aromatyczna, aksamitna i rozgrzewająca zupa cebulowa świetna na chłodne dni. Idealnie komponuje się z ziołowymi grzankami i rewelacyjnie smakuje. Składniki: 6 średnich cebul 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1,5 litra bulionu 200g serka topionego o smaku śmietankowym tymianek pieprz sól 4 kromki chleba tostowego olej zioła prowansalskie Wykonanie: 1. Cebulę obrać, przekroić na pół, następnie pokroić(...)pokrojone serki topione. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem. 2. Chleb tostowy pokroić w kostkę, skropić olejem i oprószyć ziołami prowansalskimi. Zrumienić na rozgrzanej suchej patelni. 3. Zupę cebulową podawać z ziołowymi grzankami
Szalona Kuchnia EwelinyByłam kiedyś w pewnym hotelu gdzie na obiad podano zupę cebulową. Nigdy wcześniej nie jadłam takiej i zaczęłam się zastanawiać czy w ogóle próbować. Stwierdziłam że jednak zaryzykuję i okazało się że bardzo mi posmakowała Od tamtej pory czasami gości w moim domu na stole Składniki: - 1,5 kg cebuli - 1-2 łyżek masła - pół pora - 1 litr rosołu(...)kostki rosołowe. Potem dodajemy kawałek pora dla zaostrzenia smaku. Jak cebulkę mamy miękką to na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Jak zupkę mamy gotową to przygotowujemy sobie grzanki do zupy. Kromki smarujemy lekko masłem i nakładamy ser żółty a następnie lekko zapiekamy w piekarniku. Nalewamy sobie zupę do miseczki i na wierzchu kładziemy grzankę z serem Smacznego
Kuchenne WariacjeWiosenne przeboje kulinarne Zupa z liści rzodkiewki Zupa szczawiowa Oszczędny Żurek Zupa grysikowa Kryzysowa zupa cebulowa Zupa z pokrzywy Zupa krem z kalafiora i pokrzywy Jak zbierać pokrzywę Zupa brokułowa – dieta dr Dąbrowskiej Zupa krem chrzanowa Krupnik kryzysowy Zupa krem z groszku Sałatka ziemniaczana z jajkiem i mniszkiem lekarskim Koktajl z rzeżuchą Jak wyhodować kiełki w domu – metoda
Dorota Smakujesklepie. Zupa z kurczakiem - pomysł na obiad Pamiętam jak kiedyś mama gotowała zupy na kościach wieprzowych, ja tego nie praktykuję, wolę zupy na kurczaku. Zupa z kurczakiem jest o wiele mniej tłusta, a już w szczególności jeśli dodamy samą pierś z kurczaka. Taka pierś z kurczaka to doskonałe źródło białka, a dzięki niemu taka zupa pełna warzyw i mięsa syci(...)mówię, że jeżeli zupa zostanie zjedzona po prostu na obiad, to jest to świetny pomysł. Dlaczego? Makaron to świetny sposób na zagęszczenie zupy. Gotowanie makaronu w tym samym garnku pozwala na uzyskaniu kremowej konsystencji bez konieczności dodawania mąki. Co na obiad? Zupa - inne pomysły na obiady: Zupa kremowa z dyni Kremowa pomidorowa Krem z brokuł zupa cebulowa zupa
MamaOskarkapieczonymi ziemniakami Pieczone pierogi z mięsem Chicken Pie Babka ziemniaczana Wegeburgery z marchewką Piróg biłgorajski Zupy jedzone po północy;) Zupa orientalna z kurczakiem Tajska zupa Tom Ka Zupa cebulowa Zupa z soczewicy Żurek staropolski Rozgrzewająca zupa z klopsikami Barszcz ukraiński Ezogelin - turecka zupa z soczewicy i bulguru Grochówka na wędzonych żeberkach Kwaśnica na gęsinie Zupy jedzone w dniu następnym
Codziennik Kuchennydowiedzie się gdzie możecie skosztować moich dań. To tak chciałbym Was zaprosić do Aqua- Zdroju tam pracuje jako Kucharz i polecam Wam skosztować takich dań jak Befsztyk tatarski ,zupa cebulowa, zupa rybna Gulasz Węgierski na placku:) i wiele wiele innych dobrych potraw, które mogę Wam zaserwować wystarczy poprosić Kelnerki abym ja mógł Wam je przyrządzić :) Zapraszam Do Aqua
pichcisztoW ostatnim czasie postanowiliśmy jako posiłek do pracy zabierać ze sobą różnego rodzaju zupy. Szukając inspiracji w internecie powstała pyszna zupa warzywna z soczewicą. Dodatek soczewicy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zielone kule z drzewa. Spadając na ziemie czasem trafiają w nasze głowy. Jest zabawnie. A po powrocie do domu czeka na nas zupa. Ciepła, jesienna, cebulowa. Francuska zupa cebulowa składniki: 500g cebuli 1 ząbek czosnku 200ml białego wina 750ml bulionu warzywnego sol, pieprz tymianek 3 łyżki oleju grzanka czosnkowa tarty ser zółty - użyłam sera Gouda wykonanie: Cebule(...)przez około 25 minut. Cebula w tym czasie powinna się ładnie skartelizować. Dodajemy posiekany czosnek i podsmażamy jeszcze przez 5 minut. Dodajemy wino i dusimy aż płyn odparuje. Zalewamy zupę bulionem i gotujemy na wolnym ogniu aż cebula całkiem zmięknie. Doprawiamy tymiankiem, sola i pieprzem. W miedzy czasie przygotowujemy grzankę. Ja użyłam bagietkę, którą podpiekłam w piekarniku i natarłam czosnkiem
Przysmaki KarolkiDzisiaj mamy dla Was pyszną zupę krem cebulową o słodkim a zarazem lekko ostrym smaku :) Składniki na zupę: – 5 dużych cebuli (ok. 900g) – 2 łodygi selera naciowego – 1 mały por – 2 łyżki masła – 250 ml wody – 1/4 łyżeczki imbiru – 1/4 łyżeczki mielonego kminku – sól – pieprz
Kuchenne WariacjeKrem z cukinii i pomidorów to bardzo aromatyczna i orzeźwiająca zupa idealna na upalne dni. Najlepiej przygotować ją w sezonie kiedy mamy możliwość kupienia świeżych, dojrzałych
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!