Zupa cebulowa to jedno z najbardziej znanych dań kuchni francuskiej i jednocześnie jedno z najpyszniejszych. To oczywiście subiektywna opinia, wynikająca z mojego zamiłowania do zup, które królują w mojej kuchni przez cały rok, a zimą jeszcze częściej. Trudno szukać drugiej zupy o tak ciekawym i intensywnym smaku. Są różne przepisy na jej przygotowanie i nie pierwszy raz pojawia się
Smakowity Blog KulinarnyWitajcie :) Zapraszam dzisiaj na pyszn ą zupę cebulową zapiekaną z parmezanem, po mojemu :) Zrobiłam ją troszkę inaczej niż tradycyjna z kromką chleba na wierzchu, grzanki pokroiłam w kostkę i zalałam zupą , mi w takiej wersji smakuje bardziej :) Zapraszam :) Składniki : 5 dużych cebul 3 łyżki masła 1 ząbek czosnku sól, pieprz do smaku 1/2 l bulionu z kurczaka
Sama słodycz i szczypta chilizupa miso z tofu i makaronem mie z bloga Kuchnia tajska wg Dagmary 3. zupa meksykańska z bloga Wędrówki po kuchni 4. francuska zupa cebulowa z bloga czary gary 5. rosyjski rassolnik z bloga pyszne.blox.pl 6. chłodnik z migdałów/ gazpacho bianco z bloga Healty Plate 7. chińska zupa ostro
bastalenaPrzez ostatni deszczowy tydzień sierpnia, poczułam jesienny klimat i od razu pomyślałam o zupie cebulowej! Cebula jest naszym polskim bardzo popularnym warzywem i w naszych ogrodach i spiżarniach z pewnością jej nie zabraknie. Mimo łez, które towarzyszą przy wykonaniu tej zupy, efekt jest przepyszny, więc opłaca się trochę pomęczyć. Porcja na 4 osoby: 6 dużych białych cebul 700ml bulionu
Kuchnia Pani WiosnySmaczna zupa cebulowa. Inna niż tradycyjna i znacznie szybsza do przygotowania. Jest to wersja irańska z dodatkiem kurkumy, kozieradki i mięty. W internecie można znaleźć sporo przepisów na tę zupę, ja skorzystałam z przepisu sieci londyńskich restauracji "Leon". składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek 300 g cebuli 1 l bulionu 1 łyżeczka kurkurmy 1 łyżeczka
Stare Garycebuli podsmażyłam plastry kabanosa, które następnie dorzuciłam do wywaru z cebulą. Pod koniec gotowania doprawiłam wszystko pieprzem cytrynowym, solą oraz 2 łyżeczkami ziół prowansalskich. Ja nie zagęszczam zupy cebulowej mąką, ale w zamian dodaję do niej ok. 1/2 szklanki startego żółtego sera. W tosterze podpiekłam 2 kromki chleba, które ostatecznie pokroiłam w kwadraciki. Tak przygotowaną zupę rozlałam
bastalenalubię przygotowywać potrawy z owocami. To wdzięczne dodatki, które w wyraźny sposób podnoszą walory smakowe. Dodatkowo bardzo apetycznie tak przygotowanie danie się prezentuje. Sos przygotowany jest na bazie zupy cebulowej francuskiej i soku z moreli , ze słoika. Aktualnie mamy czas przetworów z owoców, więc myślę, że nie będzie z dodatkami większego kłopotu. … Czytaj dalej Kurczak z morelami(...)zupie francuskiej Artykuł Kurczak z morelami w zupie francuskiej pochodzi z serwisu gotuj-ze-mna-blog
gotuj ze mnąpapryką na zime Papryka marynowana Leczo z kabaczka Mizeria z curry na zimę Przepis na kociołek Sałatka z pieca Boeuf Stroganow Sałatka z brokułem i fetą Francuska zupa cebulowa Schab gotowany soczysty Pasta z makreli wędzonej Pasta jajeczna ze szczypiorkiem Ryba w sosie jogurtowym Krewetki po tajsku w mleczku Bruschetta caprese Rolada z indyka Lasagne bolognese Cannelloni Zupa bułgarska
Biały fartuszekAromatyczna, rozgrzewająca, pyszna, a przy tym tania jak barszcz… jednak tym razem nie barszcz, a kremowa zupa cebulowa z dużą ilością sera oraz chrupiącymi paluchami z ciasta francuskiego. Obiecuję, że jej smak wynagrodzi Wam wylane łzy podczas krojenia cebuli i sprawi, że na nowo zakochacie się w zupach. Składniki (3-4 porcje): 5-6 dużych
Fitsweet.meNadeszły krótsze i chłodniejsze dni, warto więc rozgrzać się talerzem pikantnej zupy. Najlepsza na chłody jest zupa cebulowa z dużą ilością czosnku. Nie tylko rozgrzeje ale także dostarczy potrzebnych witamin. Nie jest wysoko kaloryczna więc można delektować się nią bez obaw. Mój mąż stwierdził, że to najsmaczniejsza zupa jaką jadł więc to chyba najlepsza rekomendacja. Składniki: 5-6 cebul
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaEkspresowa zupa cebulowa i paszteciki z serem camembert to super pomysł gdy jesteśmy bardzo zabiegane i musimy szybko przygotować obiad . Wystarczy kilka składników i można wyczarować przepyszne danie. składniki na 4 porcje zupa 6 cebul 1,5 l bulionu mięsnego ( może być
Smakowite Daniarano już mieć gotowe danie, do późniejszego przygrzania, niż szykować w ciągu dnia. Wolnowar jest pod tym względem nieoceniony. A już w przypadku zupy cebulowej jest genialny. Tym razem cebulówka z czerwonej cebuli. Jest nieco słodsza od tej klasycznej, dobrze ją lekko doprawić octem balsamicznym. Przed dodaniem bulionu, można cebulę przełożyć do zwykłego garnka(...)zupę doprawić już tradycyjnie. Można też zupę przetrzeć ale ja lubię kiedy pływają w niej kawałki cebuli. składniki (na 8 porcji) ok 1 kg czerwonej cebuli, przecięte na pół, a następnie pokrojone w cienkie plasterki (ok 3 mm) 1/4 szklanki roztopionego masła 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1/4 łyżeczki suszonych liści tymianku
Stare Garyzrobić chrupiące grzanki czosnkowe do zupy, gulaszu sałatki lub sosu? Prosty przepis na aromatyczne grzanki czosnkowe z patelni, idealny dodatek do wielu potraw na ciepło jak i na zimno. Grzanki to nie tylko ciepłe, chrupiące kanapki z chleba tostowego. To także drobna kostka z pieczywa (croûton) aromatyzowana przez czosnek lub inne dodatki. Podawana na różne sposoby. Dziś skupimy się(...)bagietki, chleb tostowy, chałkę, ciasto drożdżowe, pieczywo pełnoziarniste. Z czym podawać grzanki czosnkowe? Grzanki czosnkowe jak i inne wytrawne wersje sprawdzą się jako dodatek do zup. Zupa krem, zupa pieczarkowa, zupa cebulowa, grochówka znakomicie będą smakować z grzankami. Do sosów i sałatek także możemy podawać grzanki czosnkowe. O dziwno znakomicie smakuje jajecznica z takimi grzankami czosnkowymi
Dieta moja pasjaŚniegu nie ma, ale zimo i pochmurnie dlatego nic dziś lepszego nie możesz ugotować jak zupę cebulową ;) ewentualnie rozgrzewające curry z ciecierzycą ;) Ten przepis jest w wersji na winie, ale możesz zrobić również taką na samym bulionie. Smakuje naprawdę wyśmienicie, intensywna w smaku i bardzo rozgrzewająca. Przepis na zupę cebulą, jak i tartę z cebuli oraz konfiturę znajdziecie
Życie zaczyna się w kuchniświecie niewiele jest roślin o tak wszechstronnym zastosowaniu, jak cebula. To jedna z najcenniejszych przypraw, niezastąpiony składnik wielu potraw, a także samodzielny surowiec wysoko cenionych dan - zupy cebulowej, specjalności kuchni francuskiej, czy wykwintnej jarzyny do pieczonych mięs. Doskonałą przyprawą, łatwą w użyciu, jest także cebula suszona, posiadająca wszystkie właściwości cebuli świeżej. To wspaniały dodatek do wszelkiego rodzaju farszów, pasztetów(...)zup, sosów, placków z surowych tartych ziemniaków i potraw z mielonego mięsa. W kuchni nieodzowna, wykorzystywana niemal do wszystkiego - od przyprawionego pikantnie twarożku, poprzez potrawy ze śledzi, ryb, befsztyku tatarskiego, smażonej wątróbki, rumsztyku. Nie wspominając o sosach, zupach, surówkach, pastach smakowych
Klaudynkowa kuchniajabłka. Upieczona, uduszona lub długo i dobrze wysmażona oddaje to co ma w sobie najlepszego - słodycz i głęboki smak. Wystarczy mieć do niej trochę cierpliwości. Uwielbiam zupę cebulową to francuski klasyk. Polecam też jej zredukowaną wersję, czyli cebulę duszoną w minimalnej ilości bulionu, do której można dodać kiełbaskę lub boczek i odrobinę pomidorów. Nie jest to danie lekkostrawne(...)jako zupa do obiadu nie powinno Wam specjalnie zaszkodzić. Nie polecam jej, natomiast, małym dzieciom. Lista składników na zupę jest bardzo krótka, właśnie dlatego należy zadbać przy jej robieniu o każdy szczegół. Szklanka wina doda jej charakteru, cukier pozwoli cebuli się skarmelizować i wydobyć jej naturalną słodycz, bulion wołowy doda jej głębi smaku. Spróbujcie sami. Składniki 1kg pokrojonej w piórka
W kuchni wieczoremBardzo dobra pozycja na świąteczny stół - ryba inaczej. składniki 1 duża cebula 2 jajka ugotowane na twardo 180 g tuńczyka w oleju z puszki 2 łyżeczki zupy cebulowej instant 2 x 3/4 szklanki gotującej wody sok z 1 cytryny 14 g żelatyny 5-6 ząbków czosnku zmiażdżone przygotowanie Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju(...)się dobrze zeszklić. Zupę rozpuścić w 3/4 szklanki wody, żelatynę też rozpuścić w 3/4 szklanki wody. Do malaksera włożyć cebulę , tuńczyka (odsączonego), czosnek, dokładnie wszystko zmielić ,dodać sok z cytryny, rozpuszczoną zupę i żelatynę . Można masę rozdrobnić blenderem. Wymieszać , doprawić solą i pieprzem. Przelać do foremek dobrze nasmarowanych oliwą lub olejem. Wstawić do lodówki . Trzymać do czasu aż masa się
Stare Gary