solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. 2. Ogórki pokroić w cienkie plastry a cebulę w piórka. Położyć na przyprawionych kotletach. 3. Mięso zwinąć w roladki i spiąć wykałaczkami. 4. Zrazy obtoczyć w mące i usmażyć. Zdjąć wykałaczki i przełożyć do garnka wraz z tłuszczem, zalać wodą do poziomu 2-3 cm nad mięsem. Dodać liście laurowe, ziele angielskie(...)potrzeby dolać wody). 6. W miseczce rozrobić łyżkę mąki z ok. 1/2 szklanki wody tak aby nie było grudek i szybko mieszając dodać do sosu. Gotować jeszcze kilka minut. ( Zrazy podałam z kaszą gryczaną oraz surówką z młodej kapusty
A Ty Smakuj Mnieplaster mięsa składamy i zwijamy w ciasny rulon .Spinamy wykalaczką lub nitka Na patelni rozgrzewamy olej,ukladamy zrazy i smażymy, aż do zrumienienia.Podgrzamy wode w rondelku ,wkładamu zarumienione zrazy ,dodajemy 2-3 ziarenka ziela angielskiego ,1-2 liść laurowy i dusimy do miękkości Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 1h (jeśli istnieje potrzeba, dolewaj co jakiś
w mojej kuchnipopularne na Górnym i Dolnym Śląsku, a także w moim domu. Istnieje również legenda o kluskach śląskich ale to odsyłam TU .. Kluski.. ah te kluski, idealne do zrazów, bitek.. z sosem, modrą kapustą czy nawet z buraczkami.. Jednak zestaw : "kluski z dziurką, zrazy, sos, modra kapusta " idealnie pasuje na niedzielny obiad.. Składniki
Garnkowe fanaberieNajpopularniejsze są zrazy z mięsa wołowego. Nasze są z szynki wieprzowej, co wcale nie umniejsza ich walorów smakowych. Potrzebujemy: -zwarty kawałek szynki wieprzowej - ok. 1 kg -3 plastry boczku wędzonego lub surowego -cebulę -3 marchewki -ogórek kiszony -2 ząbki czosnku -ketchup -przyprawę do mięs -olej -kawałek pora Szynkę kroimy w plastry grubości ok. 0,5 cm. Plastry(...)rozgrzanym olejem i rumienimy ze wszystkich stron. Zdejmujemy z patelni do naczynia żaroodpornego a na patelnię przekładamy pokrojone warzywa. Gdy się zeszklą przekładamy do naczynia na zrazy. Dolewamy 0,5 szklanki wody przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 30 minut. Zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy kolejne
Maminek kulinarnywydajemy drugie dania . Najpierw w trakcie jedzenia zupy ustawiamy surówki. Następnie po zjedzeniu zupy, ziemniaki, sosy, frytki, gorące jarzyny i drugie dania. Pisałem tutaj o staropolskim zrazie zawijanym. Oprócz tego, że możemy te zrazy podać np. w razowym chlebie, powinniśmy, oprócz ziemniaków i frytek dodać kaszę gryczaną . Jeżeli podajemy kurczaka w potrawce, podajmy ryż . Zamiast frytek, można podać
Kulinarny karnet Christopherasolą i pieprzem. Nabierać małą porcję mięsa, spłaszczać na dłoni i nakładać farsz. Zlepiać formując podłużne zrazy. Oprószyć delikatnie mąką i obsmażyć z obu stron na odrobinie oleju. Zrazy zalać niewielką ilością wody. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Dodać koncentrat pomidorowy. Dusić około 15 minut na małym ogniu. Dodać pozostałą paprykę. Dusić chwilkę. Do przygotowania
Z miłości do słodkościdusiłam ich na patelni, tylko wraz z pokrojonymi w ósemki ziemniakami piekłam w piekarniku przez 45 minut. Polecam również przepis na zrazy bite, czyli tradycyjne bitki wołowe i zrazy wieprzowe zawijane. Rolady z indyka pieczone z rozmarynem Składniki na 3 szt.: 3 plastry miesa z indyka (z piersi) 100 g pasta z bakłażana z czosnkiem i chili
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięspore kawałki wołowiny, które nadają się na bitki. Część mięsa mielę na kotlety, czy burgery, z reszty robię gulasz. Udało mi się ostatnio kupić ładny kawałek mięsa na zrazy i postanowiłam zrobić z niego bitki. Bitki wołowe można(...)podawać z kluskami śląskimi, kopytkami, ziemniakami, czy z kaszą, ale jak nie ma innego pomysłu można je podać z makaronem np. muszelki. Bitki wołowe pikantne z makaronem, to inaczej zrazy bite, bardzo je lubimy. 50 dag mięsa wołowego gulaszowego, do smaku sól i czarny pieprz, 3 łyżki mąki, majeranek, 1 cebula 1 łyżka oleju, chili w młynku 2 łyżki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięodłóż. Będą potrzebne do sosu . Resztę rozłóż równo na wszystkich czterech kawałkach mięsa. Dołóż po plastrze sera złożonego w kosteczkę na środek. Każdą roladkę zwiń, tak samo jak zawijasz zrazy. Ściśnij lekko w dłoniach, formując wałeczki. Tak, żeby pozbyć się powietrza ze środka. Gotowe mięsne pakunki, obtocz w mące. W brytfance w której będziesz dusić mięso, rozgrzej smalec. Obsmaż
Ogrodnik w podróżyodłóż. Będą potrzebne do sosu . Resztę rozłóż równo na wszystkich czterech kawałkach mięsa. Dołóż po plastrze sera złożonego w kosteczkę na środek. Każdą roladkę zwiń, tak samo jak zawijasz zrazy. Ściśnij lekko w dłoniach, formując wałeczki. Tak, żeby pozbyć się powietrza ze środka. Gotowe mięsne pakunki, obtocz w mące. W brytfance w której będziesz dusić mięso, rozgrzej smalec. Obsmaż
Ogrodnik w podróżyoczkach *** *** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą, prażoną cebulkę oraz przyprawy – do smaku *** *** Mieszamy i dodajemy połowę startych warzyw *** ***Całość dokładnie mieszamy *** *** Z masy mięsnej formujemy 6 zrazów i obtaczamy je kolejno w mące *** *** Roladki mięsne obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu *** *** Smażymy z każdej strony na rumiano *** *** Podsmażone mięso przekładamy na talerz, a na patelni szklimy pokrojoną
Blog z ApetytemIdealne danie na niedzielny obiad lub jako danie na imprezy. Mięso z kurczaka rozbić, tak jak schabowe. Doprawić solą, pieprzem, obsypać przyprawami. Na środek każdego kawałka
Kuchnia Pokoleńmleku przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany olej do smażenia ok pół szklanki mąki + pół szklanki bułki tartej – do obtoczenia zrazów Farsz: ok 200g pieczarek ok 200g kapusty kiszonej 1 cebula 1-2 łyżki masła klarowanego przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, gałka muszkatołowa, liść laurowy, ziele angielskie
Blog z ApetytemPyszne zwijane zrazy, tym razem przygotowane w elektrycznym szybkowarze
Stare Gary