zrazy - 671 przepisów (strona:16/45)

Zrazy z czerwoną fasolą 216

Bardzo smaczne danie, do przygotowania w szybki sposób. Pyszne zrazy faszerowane czerwoną fasolą, podane z sosem koperkowym i ulubionymi dodatkami to pomysł, nie tylko, na codzienny obiad. Składniki 4 plastry schabu 4 plastry dowolnej wędliny (polędwicy, szynki) 1 mała puszka czerwonej fasoli Bounduelle sól pieprz ok. 4 łyżki mąki 1 łyżka śmietany 2 ziela angielskie 1 liść laurowy koperek(...)pieprzem z obu stron. 2. Na każdym układamy po plasterku wędliny i kilka czerwonych fasolek. 3. Mięso ostrożnie zawijamy. Możemy wbić wykałaczki, aby całość nie rozpadła się. 4. Zrazy obtaczamy w mącę i obsmażamy na oleju. 5. Zalewamy wodą, dodajemy ziele i liść, dusimy. 6. Kiedy mięso będzie miękkie wyjmujemy je na talerz a pozostały wywar zagęszczamy mąką. Zaprawiamy

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Zrazy wołowe, zawijane 167

Zrazy wołowe, zawijane to popularna potrawa kuchni polskiej, znana od ponad 200 lat. Najczęściej przyrządza się je (tak jak u … Przeczytaj cały artykuł Post <span>Zrazy wołowe</span>, zawijane pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Nadziewane mięso mielone czyli oszukane zrazy 178

Bardzo lubię zrazy, najlepsze robi oczywiście moja mama. Ostatnio na kilki blogach widziałam przepisy na zrazy z mięsa mielonego. Spodobał mi się ten pomysł i postanowiłam zrobić swoją wersję i podałam je z pure ziemniaczanym. Składniki 500 g mięsa wołowego 1 mała cebula mały kawałek boczku musztarda rosyjska 1 mała sucha bułka 1 jajko 1/2 czerwonej papryki (adsbygoogle

Delusional Trine
Pałki kurze faszerowane grzybami. 149

Zrobiłam to danie na urodziny mojego wnuczka. Danie super, łatwo się je serwuje i odgrzewa. Było bardzo dobre. Tutaj potrzebne nam będą pałki kurze bez kości

Kuchnia Pokoleń
Kaczka po nelsońsku 141

chwili zastanowienie postanowiłam troszkę zmienić przepis, zbliżyć go do zrazów po nelsońsku. U Śleżańskiej należy użyć świeże grzyby, ja dodałam suszone. Dodałam również śmietanę, w starszych przepisach do zrazów nelsońskich nie dodawało się śmietany. Dodałam rozmaryn, tak dla smaku. Kaczka, 1,6 kg ziemniaków sałatkowych (typ A), 35 g grzybów suszonych, 2 – 3 cebule, 300 ml śmietany

królestwo garów
ZRAZIKI Z SOSEM POMIDOROWYM Z MAJERANKIEM I GRZYBKAMI SUSZONYMI 131

błon,płuczemy,kroimy w plastry  o gr.1cm.Rozbijamy tłuczkiem bardzo cienko,posypujemy solą i swoimi ulubionymi przyprawami lub przyprawą uniwersalną,otaczamy w mące.Na patelni rozgrzewamy mocno tłuszcz,układamy zrazy i obsmażamy  na niezbyt mocnym ogniu.Kotlety odkładamy na talerzyk w ciepłe miejsce.Do sosu dodajemy obgotowane grzyby,pokrojoną(...)cebulę i dusimy na małym ogniu.Koncentrat pomidorowy dodajemy do grzybów.Zimny wywar warzywny mieszamy z mąką dolewamy do sosu ,zagotowujemy.Dodajemy majeranek.Potem dolewamy śmietanę i doprawiamy do smaku.Do sosu wkładamy zrazy i dusimy chwilę pod przykryciem.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Zraziki z łopatki, faszerowane boczkiem i jabłkiem 179

Zwijamy jak każde zrazy – dwa boki do siebie i w rulonik , na koniec lekko ugniatamy w dłoniach ,żeby docisnąć mięso do farszu i nadać mu ładny kształt . Zrazy obsmażamy na smalcu z obu stron , żeby porządnie się zrumieniły , dzięki temu sos nabierze smaku . Następnie dodajemy pokrojone w kawałki jabłka ( ja dodaję ze skórką ) , cebule , czosnek , miód , majeranek

Ogrodnik w podróży
Zrazy z karkówki z mięsem mielonym 211

Dziś na obiad były u mnie zrazy z karkówki z dodatkiem mięsa mielonego i warzyw. Wyszły bardzo smaczne i aromatyczne, podałam je z kaszą gryczaną paloną oraz surówką. Składniki: 1,5 kilogram karkówki 0,5 kilogram mięsa mielonego  1 czerwona papryka 1 cebula 1 mały słoiczek pieczarek marynowanych 1 jajko 1 kajzerka Sól, pieprz Musztarda Majeranek 2 żabki(...)smaku solą, pieprzem oraz roztartym majerankiem. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy prze praskę, dodajemy do sosu. Kaszę gryczaną gotujemy w osolonym wrzątku według przepisu na opakowaniu, podajemy z przygotowanymi zrazami oraz ulubioną surówką. http://www.mlynystoislaw.pl

Bajeczna Kuchnia
PYZY ZIEMNIACZANE Z CEBULKĄ 137

Pyzy ziemniaczane to bardzo popularne danie kuchni wielkopolskiej. Często są nadziewane mięsem lub zwyczajnie polane podpieczoną cebulką z tłuszczykiem. Ja podałam je do zrazów i kapusty na ciepło(...)wrzucamy, partiami na osolony wrzątek. Gotujemy około 4 minuty od momentu wypłynięcia, wyciągamy łyżką cedzakową i polewamy podpieczoną cebulką z odrobiną tłuszczu.  Pyzy można podać do pieczonych mięs, zrazów oraz kapust na ciepło

Kulinarne Fantazje Marioli
ZRAZY Z MIĘSA MIELONEGO 187

Zrazy z mięsa mielonego inaczej roladki nadziane ulubionymi dodatkami to super propozycja na obiad.  Więc tak : Mięso mielone wyrobić według własnego uznania jak na klopsiki. Na blacie wyłożyć mięso i uformować z niego płaski prostokąt, pociąć na mniejsze prostokąty. Na każdym ułożyć dowolne nadzienie, może to być ogórek kiszony, konserwowy, pieczarki, ser papryka, co kto lubi(...)każdej strony. Przełożyć do garnka zalać wodą, przyprawić kucharkiem, pieprzem, papryką dodać kilka kulek ziela angielskiego i 2-3 listki laurowe. Dusić pod przykryciem ok. 15-20min. Gotowe zrazy wyjąć a sos zagęścić mąką

Zrób to smacznie
Roladki z karkówki 153

grubsze paseczki.Plastry mięsa posypać solą, pieprzem, posmarować musztardą ,położyć wzdłuż kawałek ogórka, papryki i cebuli. Roladki zwinąć dość ściśle i owinąć nićmi. Na patelni rozgrzać olej i obsmażać zrazy na rumiano, wcześniej obtoczone w mące pszennej. Przełożyć do garnka, podsmażyć pozostałą cebulkę, dodać do zrazów. Całość zalać wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie i przyprawy. Gotować przez

Darcia w kuchni
Bitki wieprzowe z majerankiem i czosnkiem. 217

Dziś coś z tradycyjnej kuchni polskiej, a mianowicie bitki (zrazy bite) w aromatycznym sosie. Ja do tego dania używam wieprzowiny, najczęściej schabu lub karczku. Mięso przygotowane w ten sposób jest idealne! Mięciutkie, wręcz rozpływające się w ustach. Istotą tego dania jest użycie minimalnej ilości przypraw, które idealnie współgrają ze smakiem mięsa, nie tłumiąc go, a jedynie podkreślając. Jeśli dodatkowo(...)wlewamy 3-4 łyżki oleju rzepakowego (lub 2 łyżki smalcu) i obsmażamy bitki z każdej strony na rumiano. Gdy wszystkie kotlety są już gotowe dolewamy tyle wody, aby zrazy były niemalże całkowicie przykryte. Teraz patelnię lub szybkowar przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości (w szybkowarze 10-15 minut). Gotowe mięso odkrywamy, wlewamy mąkę rozrobioną w śmietanie, zagotowujemy, doprawiamy solą

Rozpustne gotowanie
Zrazy po nelsońsku 172

nelsońsku? W dawnych czasach do przygotowania takiego dania używano specjalnych kamionkowych naczyń tzw nelsonek, w których zapiekano danie. Ja wykorzystałam naczynie żaroodporne, w którym równie dobrze można przygotować zrazy. Danie bardzo smaczne i efektownie wygląda. Do dania powinny być wykorzystane grzyby leśne, ale ja zamieniłam na pieczarki. Składniki: 500 g wołowiny bez kości 500 g pieczarek 2 cebule(...)stopni C do momentu aż ziemniaki i  mięso będą miękkie (sprawdzić widelcem) Odkryć folię i zapiekać aż śmietana będzie lekko ścięta i po bokach zapiekanka zarumieniona. zrazy po nelsońsku

O kuchni z uczuciem
"Czas na śliwki" - podsumowanie akcji 223

brak lokowania produktów (nie chcę prowadzić reklam na swoim blogu), wpisy miały zawierać banerek akcji. Chciałabym szczególnie wyróżnić wpisy: surówka z porów ze śliwkami z bloga Z kartoflanego pola zrazy jagnięce ze śliwką i czosnkiem z bloga Kuchenne kajakowanie za przesłanie przepisów na śliwkowe potrawy wytrawne oraz  śliwki marynowane w occie z bloga Skarbnica smaków z szacunku(...)Ageless Nation .138. bezglutenowe babeczki ze śliwkami, orzechami i fit białą czekoladą autorka: Maja Wierzbicka | blog: rategazelle Kruche ciasto z budyniem i śliwkami autorka: karolina_889 | blog: Kaprysy Karolki Zrazy jagnięce ze śliwką i czosnkiem autor: kuchenne kajakowanie | blog: Kuchenne Kajakowanie Warstwowe ciasto ze śliwką - proste i bardzo śliwkowe autorka: pierunskiemaszkety | blog: Pieruńskie maszkety Knedle ze śliwkami autorka: am.art

Weekendy w domu i ogrodzie
ZAWIJAŃCE Z KARKÓWKI 270

Prawdziwe zrazy obowiązkowo muszą być z wołowiny.  Często jednak serwuję zawijańce czyli roladki a'la zrazy z szynki lub karkówki. Są one ... no ... prawie tak samo smaczne jak te wołowe, a potrzebują zdecydowanie krótszej  obróbki. Możemy dowolnie je nadziewać, wszystkim, co tylko przyjdzie nam na myśl.  U mnie dziś klasyczne nadzienie zrazowe. Do tego pyszny

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania